Ieşirea Din MATRIX: OSHO - Un Mistic Nonconformist

joi, 19 februarie 2009

OSHO - Un Mistic Nonconformist

OSHO
(Bhagwan Sri Rajneesh
)

De mult timp doream să vă vorbim şi despre acest maestru spiritual extrem de controversat şi mult apreciat de noi, dar am tot aşteptat un documentar ceva, un film, orice cu traducere, ca să nu-l prezentăm doar aşa pe "uscat" , ca toată lumea, ci aşa cum facem de obicei, însoţind articolele de un film tradus.

Urcasem de mai mult timp pe google ceva tradus cu Osho: partea a şasea din conferinţa Be Still And Know (Fii Nemişcat Şi Cunoaşte) şi se pare că ăsta e singurul film tradus de care avem cunoştinţă noi. Am tot sperat că poate există traduse şi celelalte părţi, dar se pare că nu. De ce ar fi început cineva să traducă doar partea a 6-a din acea conferinţă rămâne un mister. În fine ... Dacă are cineva un film tradus cu Osho să ne spună.

Pentru noi, cărţile acestui om au produs deschiderea iniţială către spiritualitate şi ne-au ajutat enorm să ne cunoaştem pe noi înşine, ne-au dat multe răspunsuri într-o perioadă de penurie de informaţii de genul ăsta, imediat după revoluţie, ne-a ajutat să înţelegem psihologia cea mai profundă şi mecanismele cele mai intime ale minţii umane. Fiecare carte era ca o revelaţie pentru noi şi putem încadra cu uşurinţă şi cărţile sale în categoria Biblioterapie.

Acum după ce au fost publicate zeci sau poate chiar sute de cărţi cu OSHO în România (în lume există aproximativ 500 de cărţi) subiectul pare un pic depăşit sau ieşit din trend, cel puţin în cercul căutătorilor spirituali , mai vechi aşa, din Romania, dar în realitate nu este şi nu credem că va fi vreodată.

Ne-a amintit de Osho Oreste în emisiunea sa de vineri 13.02.2009, in care l-a avut invitat pe Eugen Bîrgăoanu. În ciuda "enciclopedismului" de care dă dovadă Oreste, acesta nu a aflat încă despre Osho că a părăsit planul fizic, din păcate, încă din anul 1990 şi la fel de surprinzător a fost că şi Eugen Bîrgăoanu, care şi el părea destul de citit şi familiar cu mesajul lui Osho, a fost de acord cu el şi vorbeau despre Osho ca şi cum ar mai fi în corpul fizic, azi printre noi.

Oreste era deasemenea intrigat de aşa zisele 93 de Rolls-uri ale lui Osho, dar din nou, în ciuda erudiţiei sale în domeniul spiritual, erudiţie pe care o afişează adeseori mult prea ostentativ, nelăsând interlocutorii lui să vorbească, nu a aflat că a fost doar o glumă a lui Osho, o glumă menită să distrugă orgolii, o glumă ce a pornit după ce acesta şi-a cumpărat primul Rolls Royce.

Iată care a fost răspunsul dat de Osho la apelativul "Gurul Rolls-Royce-urilor"

Când şi-a cumpărat primul Rolls-Royce, maşină despre care se ştie că este printre cele mai rezistente şi mai performante în lume, toată lumea s-a năpustit asupra lui Osho, acuzându-l că un asemenea comportament este dubios pentru o persoană ce are o activitate spirituală. În viziunea lor exista o totală incompatibilitate între spiritualitate şi bunăstarea materială.

Iată ce a spus Osho: "Am lucrat în India timp de 20 de ani. Mii de oameni s-au transformat, milioane au ascultat conferinţele mele şi încă şi mai mulţi au citit ceea ce am scris. Times Of India, cel mai mare ziar din India şi totodată cel mai britanic şi conservator, nu a publicat în tot acest timp nici măcar un articol despre mine sau despre activitatea mea. În ziua în care am cumpărat o maşină a apărut un articol mare... despre maşină, nu despre mine! Ce fel de oameni sunt aceştia? Nu-i interesează de mine, de meditaţii, de oamenii care vin aici, habar nu au de ce se petrece aici, dar se interesează de o maşină. Au venit mai mulţi şi au întrebat: "Putem vedea maşina? ". Li s-a răspuns: "Veniţi la conferinţa de dimineaţă şi apoi puteţi vedea şi maşina" aşa că a trebuit, sărmanii de ei, să asculte conferinţa de 90 de minute doar pentru a vedea maşina! (...) După ei, dacă cineva vrea să devină sfânt trebuie să trăiască în sărăcie totală. Este ca un fel de masochism. Cu cât cineva se torturează mai tare, cu atât oamenii se gândesc că este mai spiritual. "

Apoi mai spune în cartea "Autobiografia unui mistic nonconformist" (nu el scrie cărţile, nu el s-a autointitulat aşa ... el doar a vorbit în conferinţe şi oamenii le-au transpus în cărţi, iar această carte este scoasă post mortem):

"Americanii cred că ei sunt cei mai bogaţi oameni din lume. Dar eu am inventat gluma cu cele nouăzeci şi trei de Rolls Royce-uri, şi le-am zdrobit orgoliul. Până şi preşedintele a fost cuprins de gelozie; guvernatorii, capii bisericilor la fel. Un păstor din Wasco County uita adeseori de Dumnezeu la slujbele de duminică, dar de maşinile mele niciodată. Făcea ce făcea şi le condamna. Şi, surprinzător, când am fost scos din închisoare - pe cauţiune - mi-a scris o scrisoare. M-a întrebat: „Acum, că trebuie să pleci la tine acasă, de ce nu donezi un Rolls Royce parohiei mele? Ar fi un act caritabil". Mintea omului... Eu învăţam mii de oameni cum să mediteze: Americii nu-i păsa. Mii de oameni veneau în comuna mea: Americii puţin îi păsa! În timpul festivalurilor, veneau zeci de mii de oameni şi din afara Americii; Americii tot nu-i păsa! Mass media discuta numai despre cele nouăzeci şi trei de Rolls Royce-uri.

Credeam că acest comportament este specific unei ţări sărace... Iată deci cum am distrus orgoliul Americii! Mie nu-mi trebuie nouăzeci şi trei de Rolls Royce-uri. A fost o glumă... o modalitate de atrage atenţia tuturor, în special a idioţilor, asupra comunităţii şi mesajelor mele. Altfel ar fi fost foarte greu ...

Nu sunt un ipocrit, eu sunt cel mai sărac om din lume care trăieşte cea mai bogată viaţă posibilă. Nu am nici un cent cu mine. Nu sunt, totuşi un adorator al sărăciei şi asta o dovedesc Rolls-urile. Eu respect bogăţia. Nimeni înaintea mea nu a avut curajul să spună asta (dintre liderii spirituali). Papa nu poate spune că respectă bogăţia, deşi este unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume.

Totuşi, nimic din ce am în aparenţă, nu este al meu. Totul aparţine comunităţii mele. Maşinile acelea îmi sunt făcute disponibile de cei din comunitate în fiecare zi. "

Mulţi oameni bogaţi au fost atraşi de Osho, de mesajul lui, de adevărul din el şi au simţit să-şi exprime gratitudinea în acest fel.

Şi mai adaugă cu ironie, jucăuşenie şi cu umorul său carcateristic:

"Oamenii sunt trişti, geloşi, şi se gândesc că Rolls Royce-urile nu au nimic de-a face cu spiritualitatea. Eu nu văd nici o contradicţie. Am meditat liniştit şi pe bancheta Rolls Royce-ului... De altfel, este greu să meditezi într-un car cu boi. Rolls Royce-ul serveşte mai bine evoluţiei spirituale..."

Cine îl ia în serios pe Osho face o mare greşeală ... nu poţi lua de bun nimic din ce spune el, nu poţi face o dogmă, o şcoală, o filozofie de viaţă,un sistem din vorbele sale. El este viu, se mulează pe fiecare moment şi situaţie de viaţă , dând răspunsuri adecvate fiecărui interlocutor, specific adresat aceluia şi numai aceluia ("bătând şaua să înţeleagă iapa") şi adeseori se va contrazice, deoarece oamenii nu sunt toţi la fel. Unul are nevoie de anumite răspunsuri altul de altele la o aceaşi intrebare. (de ex dacă un slabănog vine la tine şi te întreabă : e bine să mănânc sau nu? Îi vei spune că e bine. Dar dacă vine un obez: îi spui că nu e aşa de bine!) Osho era un mare sofist. Acum te convingea că albul e alb şi mai încolo că albul e negru de fapt. Îţi prezenta adevărul din toate unghiurile posibile şi adeseori din perspective complet contradictorii arăta complementaritatea lor de fapt. Prin felul lui paradoxal de a vorbi încearca să-ţi pună mintea în stop, să ieşi din concepte, să treci dincolo de contrarii, de dualitatea limbajului. Adeseori repeta aceste cuvinte: "Adevărul nu poate fi exprimat decât prin paradoxuri " ... sau glume, mai adăugăm noi, deoarece multe dintre cărţile sale sunt antologii de bancuri, parabole, metafore, presărate cu mici comentarii!

"Râsul este o foarte frumoasă introducere în starea Non - mentală." mai spunea el, şi că râsul îi ajută pe oameni să rămână atenţi la discursurile sale.

Vă recomandăm călduros să citiţi şi articolele de pe YOGAESOTERIC despre Osho care sunt foarte bine documentate şi inspirat realizate:


Osho a fost un rebel adevărat (printre puţinii din lumea asta) a cărui revoluţie interioară a fost reală şi a avut un impact imens în lumea exterioară. El a văzut putreziciunea întregului sistem şi cauzele acestui cancer generalizat (în esenţă fiind mintea şi identificarea continuă a omului cu aceasta, pe care Osho o consideră o boală) şi de aceea a fost mereu un spin în coastele autorităţilor care, prin maşinării propagandistice au încercat să-l defăimeze în fel şi chip.

El s-a legat atât de politicieni cât şi de preoţi şi de religii şi de toate aspectele vieţii noastre de zi cu zi: " Politicienii sunt preoţii lumii vizibile, iar preoţii politicenii lumii invizibile!" mai spunea el. Normal că a avut şi are mulţi duşmani.

Există nenumărate documentare şi atacuri împotriva lui şi a discipolilor săi. Este asociat cu fel şi fel de secte periculoase (în care oamenii s-au sinucis, sau au făcut gesturi criminale) deşi acestea nu au nici o legătură cu felul de a fi al lui Osho si al comunitatii sale.

El a avut nenumarate amenintari cu moartea, iar comunitatea din jurul sau a simtit sa-l protejeze afisând ostentativ arme. Nu el a cerut asta. Papa are papa mobil şi gărzi de corp ca un preşedinte de stat. La fel şi alţi lideri mondiali. El a fost un lider extrem de periculos, care ar fi distrus sistemul de la rădăcină. Normal că au existat intense tulburări sociale şi conflicte în jurul său.

Sau sunt preluate imagini din timpul meditaţilor discipolilor săi, meditaţii care adeseori arată extrem de ciudat, dar asta din cauză că sunt scoase din context şi nu se explică rolul lor. Sunt meditaţii în care oamenii, în anumite etape ţipă, urlă, fac ca toate animalele, plâng, se zbat, se târăsc, de parcă ar fi posedaţi, samd, iar Osho explică rolul acestei etape în cărţile sale (rol de chatarsis, de a arunca nebunia din interior , în mod conştient în exterior, şamd), dar asta este o etapă, deoarece urmează apoi oprirea, conştientizarea, interiorizarea, meditatia. Când scoţi din context fără să explici pare o cretinătate sau ceva oribil, dar e ca şi cum cineva ţi-ar arăta o operaţie pe viu, de aproape şi nu ţi-ar spune că acolo e de fapt un doctor care operează ... ai putea să crezi că poate e un criminal maniac şi că ce face este oribil, dar de fapt omul ala nu vrea decât să ajute. Nu mai judecaţi după aparenţe. Încercaţi să citiţi o carte de-a lui ... răsfoiţi-o măcar. Dacă nu vă place asta e ... Măcar ştiţi despre ce e vorba. Decât să nu ştiţi ce pierdeţi mai bine să ştiţi .

Vă facem trimitere la două din cărţile sale. Din păcate atâtea am găsit pe net şi nu sunt cele mai reprezentative, dar se merită să vă aruncaţi o privire:

Poate ar fi bine să vă întrebaţi : dacă a fost aşa de sonat oare de ce i se mai publică cărţile? Şi au şi un mare succes, deoarece se şi vând. Oho ... se vând ca pâinea caldă. Noi ştim că suntem cam nebunateci aşa şi poate d'aia rezonăm cu el, dar chiar toată lumea o fi aşa? Luciditatea discursurilor sale, ascuțimea şi profunzimea viziunii lui nu aparţin acestei lumi şi poate din această cauză par ieşite din normal. Într-adevăr, nu aparţinea acestei lumi.

Un nebun oricum s-a considerat şi el mereu, dar a fost acel gen de nebun spiritual, ieşit din minţi, în non -minte, în supramental.

Ce să mai, pentru noi a fost şi va rămâne un model greu de egalat şi de urmat.
NAMASTE OSHO!

Vedeţi aici episodul 6 din discursul "Be Still And Know"
(este un filmuleţ extrem de reprezentativ pentru spiritul lui Osho).

3 comentarii:

  1. Chiar acum citesc cu interes acest mesaj bine documentat despre Osho. Acest capitol 6 al filmului este esential intr-adevar pentru viziunea lui Osho.
    Numele meu este Cristian Veet si conduc Centrul de Informare OSHO Bucuresti "Zorba Buddha". Pentru mai multe informatii va rog sa accesati site-ul : www.zorbabuddha.ro sau www.skymindblog.wordpress.com. Osho dupa parerea mea este doar la inceput in Romania mai ales pentru cei care vor sa si practice nu doar sa citeasca. Existe multe evenimente de meditatie ce au loc in Romania cu facilitatori renumiti care l-aun cunoscut personal pe Osho. Iar in viitorul apropiat vor mai aparea si alte filme cu Osho traduse.
    Multumesc pentru acest blog cu informatii foarte pretioase.

    RăspundețiȘtergere
  2. Fain ... abia asteptam documentare traduse si orice video tradus , cu Osho. Anuntati-ne si pe noi despre aparitia lor, daca se poate.

    RăspundețiȘtergere
  3. nu inteleg de ce sunt asa de scumpe cartile lui in romania... ???
    poate de aceea este si mai putin accesibil...

    RăspundețiȘtergere

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!

gif-850x250

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE
Este un proiect în care se pot implica toți românii de pretutindeni și vă invităm să o faceți!

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Disqus

COMETARII DIN FACEBOOK

APEL

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru asta mu...

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...