Ieşirea Din MATRIX: 2001 - O Odisee Spațială - Filmul de weekend

sâmbătă, 27 octombrie 2018

2001 - O Odisee Spațială - Filmul de weekend


2001 - A Space Odyssey (1968)

Continuăm astăzi lista de FILME DE SUFLET cu un film extrem de misterios și criptic, un sf vechi și clasic, ini'iatic chiar, pe care foarte puțini oameni l-au înțeles în întregime, însă unul dintre cele mai profunde filme din toate timpurile, ce-și merită locul pe blog. 

"2001: A Space Odyssey e un film de referință în cinematografie și a inspirat o mulțime de alte pelicule cu și despre spațiu, iar acum avem și o explicație a finalului, dată chiar de Stanley Kubrick.

Filmul a apărut în 1968, iar la vremea respectivă era mai mult decât futurist, atât de mult încât mai bine de 250 de oameni care au participat la premieră au plecat înainte de terminarea peliculei.

Jumătate de deceniu mai târziu, filmul e văzut ca o capodoperă sci-fi, dar și ca unul dintre cele mai bune filme din toate vremurile. Totuși, oamenii încă nu înțeleg exact ce se întâmplă la final, când David Bowman ajunge să fie transformat într-un fetus, Copilul Stelelor. Evident, au existat o mulțime de teorii cu privire la final, iar Kubrick a evitat să dea un răspuns clar de-a lungul timpului.

Regizorul s-a ferit să ofere o explicație și chiar a declarat într-un interviu pentru Playboy că nu va veni cu o ”schemă” a filmului, ca să nu-i facă pe oameni să se simtă obligați să urmeze acel fir în loc să-și dea frâu liber imaginației și să speculeze. Totuși, pe reddit a apărut un videoclip în care Kubrick oferă o explicație clară a finalului.

Clipul este un fragment dintr-un documentar despre fenomene paranormale, pe are Jun’ichi Yaio l-a pregătit în vremea când se filma The Shining. Documentarul nu a fost publicat vreodată, dar a fost cumpărat pe eBay în 2016, iar acum a apărut pe internet, odată cu aniversarea de 50 de ani a lui 2001.

Kubrick este intervievat de către Yaio prin telefon, iar când vine vorba de finalul filmului, regizorul explică astfel: ”Am încercat să evit subiectul ăsta încă de când a apărut filmul. Când doar îți expui ideile verbal, sună aiurea, dar dacă acestea sunt adaptate și dramatizate, le poți simți. O să fac o încercare”.

”Ideea era că Bowman este luat de entități asemănătoare zeilor, creaturi create din energie și inteligență pură, fără vreo formă. Aceștia l-au pus pe doctor în ceea ce ar putea fi o grădină zoologică cu oameni, pentru a-l studia, iar toată viața sa curge în acea cameră, din momentul respectiv. În plus, el nu are niciun reper despre timp.

Au ales această cameră, o replică improprie (în mod deliberat) a arhitecturii franceze, deoarece una dintre entități sugera că are o idee despre ceea ce ne-ar plăcea nouă, oamenilor, doar că nu știa exact despre ce e vorba. E cam la fel cu grădinile zoologice normale, unde nu știm exact ce să le oferim animalelor ca să se simtă ca în habitatul natural.

Oricum, atunci când termină observațiile, se întâmplă la fel ca în multe mituri din culturile lumii: e transformat într-un fel de superom și e trimis înapoi pe Pământ. De aici, putem doar să ne imaginăm ce se întâmplă. E vorba de tiparul mitologiei în general, iar asta e ceea ce încercăm să sugerăm”, concluzionează Kubrick.

Iar acum, că avem și explicația oficială a finalului din 2001: A Space Odyssey, putem remarca rapid că teoria oficială e mult mai simplă decât multe dintre teoriile nebunești pe care le-au creat fanii în ultima jumătate de veac." SURSA

Notă: Poate fi ce a spus Kubrick mai sus sau pot fi și alte interpretări. Putem să-l credem sau nu pe Kubrick. Eu personal cred că poate fi o explicație pentru profani, apărută la 50 de ani de la lansarea filmului, deoarece acei fani nebuni, cu explicațiile lor tâmpite, începuseră să-i dea de cap, să-l descifreze într-un stil care nu convine păpușarilor, iar unul dintre cei mai frumoși nebuni care vine cu cea mai decentă și coerentă explicație, este Jay Weidner, care explică pe foarte larg în documentarul său Kubrick's Odyssey II - Beyond the Infinite, faptul că întreg filmul este o transpunere în artă cinematografică a marii opere alchimice, un film despre piatra filozofală a alchimiștilor, căci în realitate întreg filmul se învârte în jurul acelui monolit negru. Însă mai multe despre asta îl voi lăsa pe Jay să vă spună în  acel documentar tradus. 

Filmul a mai fost analizat pe larg pe blogul nostru în cadrul articolului de la documentarul Odiseea lui Kubrick: Secrete ascunse în filmele lui Stanley Kubrick - Partea I: Kubrick și Apollo, prima parte a documentarului despre care vorbeam mai sus, realizată de același nebun Jay Weidner ne-a prezentat primul iepure împușcat de Kubrick cu acest film și anume : filmările aselenizării din 1969 un fals ... filmul ne-a arătat că se pot face trucuri cinematografice impresionante încă din 1968, iar comedia acțiunii aselenizării, un mare fâs pe lângă acest film.

Privind filmul și auzind de frecvențele care le emitea monolitul către o planetă, imediat m-am gândit la Saturn, deoarece mă gândeam că doar o frecvență emisă de Saturn ar fi făcut ca maimuțele alea să reacționeze așa, să devină criminale, violente. Și mai știu că există pe Pământ un cub negru, o piatră neagră la care se închină și musulmanii și evreii, cubul Kabbha lui Allah, Kabballah și care din analizele făcute de David Talbott și mai târziu de David Icke, se pare că matricea Saturn-Lună-Pământ, ar fi o cușcă vibrațională de frcvențe, un matrix de frecvențe care ne mențin în actuala paradigmă. Mai multe detalii în articolul MATRICEA STURN - LUNĂ.

Am fost dezamăgit că era vorba de Jupiter în film, însă am aflat , deja cu fără mare surprindere, că inițial Kubrick a vrut să folosească Saturnul ca și planetă ... pam pam ... însă nu i-au permis condițiile tehnice să realizeze niște inele realiste.

Deasemenea, legat de faptul că Saturnul era cândva Soarele și conexiunile ce decurg de aici (în special legate de Kabala) vă invit să revedeți seria de documentare Simbolurile unui cer ET.

Una peste alta, este un film care trebuia să fie pe blog și vă invităm să-l vedeți sau să-l revedeți.

Vedeți filmul tradus aici:
Calitate HD 720P

Server 1 - filme-online

Server 2 - filmehd

2 comentarii:

  1. Mai este un cub negru lasediul NATO si un altul la sanctuarul sacru OROPA din Italia. Nu mai am cunostinta de altelee./..voi?

    RăspundețiȘtergere
  2. https://i.pinimg.com/originals/19/4c/68/194c6898b36d3c207500f0f27c006eb4.jpg

    RăspundețiȘtergere

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!

gif-850x250

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE
Este un proiect în care se pot implica toți românii de pretutindeni și vă invităm să o faceți!

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Disqus

COMETARII DIN FACEBOOK

APEL

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru asta mu...

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...