Ieşirea Din MATRIX: Adevăratele Origini Ale Craciunului

miercuri, 24 decembrie 2008

Adevăratele Origini Ale Craciunului

THE ORIGINS OF CHRISTMAS
Originile Craciunului

Nu puteam sa lasam sa treaca un eveniment asa de important din an fara sa va prezentam si o viziune alternativa asupra "Nasterii Domnului".
Foarte bine a spus-o si blogul DEMASCAREA MANIPULARII COLECTIVE in articolul "Conspiratia Craciunului", si altii dar poate, si mai bine au spus-o cei de pe siteul Dirobenelul.com si vom reproduce si noi integral textul de acolo:

Biblia nu mentioneaza Craciunul, si primii crestini nu sarbatoreau Nasterea Domnului .

Craciunul, asa cum il stim, a devenit cu adevarat popular doar in secolul XIX.
Craciunul incepe pe 25 decembrie si se incheie 12 zile mai tarziu pe 6 ianuarie cu Sarbatoarea Epifaniei numita si "Proslavirea Magilor" sau "Manifestatiile Domnului".

Conceptul "Pace si Bucurie" din timpul sezonului Craciunului isi are originile in credinta pagana in puterile magice ale vascului. Dusmanii ce se intalneau sub vasc trebuiau sa incheie un armistitiu pana in ziua urmatoare.
In Finlanda si Suedia inca se mai mentine o traditie veche, in care cele 12 zile de Craciun sunt declarate ca fiind timp de pace prin lege. Era un obicei ca o persoana care comitea infractiuni in aceasta perioada sa primeasca sentinte mai aspre decat in mod normal.
In timpul Evului Mediu, au fost construite multe biserici in cinstea Sfantului Nicolae, patronul copiilor. Purtand roba sa de episcop in rosu si alb, calarea un magar pentru a duce daruri copiilor.In 1860, ilustratorul Thomas Nast l-a prezentat pe Mos Craciun in felul in care il cunoastem astazi.


Istoria Craciunului


In timpurile pagane antice, ultima zi de iarna in emisfera nordica era sarbatorita ca noaptea in care Marea Zeita Mama a dat nastere copilului Zeu Soare. Mai este numita si Yule, ziua in care un bustean mare este adaugat unui foc in jurul caruia toata lumea dansa si canta pentru a trtezi soarele din lungul sau somn de iarna.
In vremea romanilor, s-a transformat in serbarile in onoarea lui Saturn (zeul recoltelor) si Mithras (zeul antic al luminii), o forma de venerare a soarelui ce a ajuns in Roma din Siria cu un secol inainte, cu cultul lui Sol Invictus. Anunta ca iarna nu este vesnica, ca viata continua, si era o invitatie de a-ti pastra buna dispozitie.
Ultima zi de iarna in emisfera nordica este intre 20 si 22 decembrie. Romanii sarbatoreau saturnaliile intre 17 si 24 decembrie..


Primii crestini


Pentru a evita persecutia din timpul festivalurilor pagane romane, primii crestini isi impodobeau casa cu ilice de saturnalii. Pe masura ce numarul crstinilor crestea si obiceiurile lor prelevau, sarbatorile au luat o turnura crestina. Insa biserica timpurie nu a sarbatorit de fapt nasterea lui Christos in decembrie pana la Telesphorus, care a fost al doilea Episcop al Romei de la AD 125 la 136, si a declarat ca serviciul bisericesc ar trebui tinut in aceasta perioada pentru a sarbatori "Nasterea Domnului si Matuitorului." Oricum insa, cum nimeni nu era sigur cu adevarat cand s-a nascut Christos, Nasterea era tinuta deseori in septembrie, adica in timpul festivalului evreiesc al trompetelor (Rosh Hashanah din zilele noastre). De fapt, timp de peste 300 de ani, oamenii au vazut Nasterea lui Christos in diverse date.
In anul AD 274, solstitiul a cazut pe 25 decembrie. Imparatul Roman Aurelian a proclamat data ca "Natalis Solis Invicti," festivalul nasterii soarelui invincibil. In AD 320, Papa Julius I a mentionat 25 decembrie ca data oficiala a nasterii lui Iisus Christos.
Craciunul oficial, insa negeneralizat
In AD 325, Constantin cel Mare, primul imparat roman crestin, a introdus Craciunul ca o sarbatoare fixa pe 25 decembrie. A mai introdus si Duminica in a 7-a zi din saptamana ca de sarbatoare, si sarbatoarea mobila (Pastele). In AD 354, Episcopul Romei Liberius a ordonat in mod oficial credinciosilor sai sa celebreze nasterea lui iisus pe 25 decembrie.
Oricum insa, chiar si dupa ce Constantin a a oficiat 25 decembrie ca nasterea lui Christos, crestinii isi aminteau inca data ca o sarbatoare pagana, si nu impartaseau bunele intentii ale imparatului. Craciunul nu si-a capatat recunoasterea oficiala printre crestini decat relativ recent. In unele zone protestante sarbatorirea Craciunului a fost chiar interzisa. In Anglia, Oliver Cromwell a interzis sarbatorile Craciunului intre 1649 si 1660 prin asa numitele Legi Albastre, in credinta Craciunului ca o zi solemna.
Cand multi dintre protestanti au scapat de persecutiile bisericii catolice fugind in coloniile din toata lumea, interesul pentru sarbatorile vesele de Craciun a fost reaprins. Cu toate astea, Craciunul nu a fost nici macar o sarbatoare legala pana in secolul trecut. Si, tineti minte, in acel timp, nu exista nici un personaj care sa-l intrupeze pe Mos Craciun (Santa Claus).

Craciunul devine popular


Popularitatea Craciunului a fost impulsionata in 1820 de cartea lui Washington Irving "Cum se tine Craciunul la Bracebridge Hall". In 1834, Regina Angliei Victoria si-a adus sotul german, Printul Albert, la Castelul, introducand in imperiu traditia bradului de Craciun si a colindelor ce se tineau in Europa. Cu o saptamana inainte de Craciun in 1834, Charles Dickens a publicat O Colinda de Craciun (in care a scris ca Scrooge ii cerea lui Cratchit sa lucreze si despre intrunirea de Craciun a Congresului SUA). Era deja atat de popular incat nici biserica nici guvernele nu mai puteau ignora importanta Sarbatorilor Craciunului. In 1836, Alabama a devenit primul stat din SUA care a declarat Craciunul sarbatoare legala. In 1837, cartea lui T.H. Hervey "Cartea Craciunului" a devenit de asemenea un best seller. In 1860, ilustratorul american Thomas Nast s-a inspirat din povestirile europene despre Sfantul Nicolae, patronul sfant al copiilor, pentru a-l crea pe Mos Craciun (Santa Claus). In 1907, Oklahoma devenea ultimul stat american ce declara Craciunul sarbatoare legala. An de an, tari din lumea intreaga incepeau sa recunoasca Craciunul ca zi in care se aniverseaza Nasterea lui Iisus.


Craciun Fericit


Astazi, multe din obiceiurile pagane sunt reflectate in Craciun. Iisus s-a nascut in martie, si totusi nasterea sa este celebrata pe 25 decembrie, in momentul solstitiului. Sarbatorile de Craciun se termina in a 12-a zi de Craciun (6 ianuarie), aceeasi perioada cat se serba si reintoarcerea Soarelui de anticii romani si pagani. De aceea nu surprinde ca puritanii crestini - sau chiar crestinii conservatori - sunt deseori suparati deoarece Craciunul" nu este atat de religios pe cat ar trebui sa fie," uitand ca acesta nu a fost de fapt sarbatorit de loc pana relativ recent.


Mos Craciun


Figura lui Mos Craciun (Santa Claus) este cladita pe Sfantul Nicolae, care a devenit unul din cei mai tineri episcopi ce au fost vreodata la doar 17 ani. La 30 a devenit Episcop de Myra, un oras port la Marea Mediterana, care acum este parte din Turcia Moderna. A plecat de la o casa bogata si a devenit binecunoscut pentru sprijinul celor in nevoie. Putea fi deseori vazut, inbracat in rosu si alb, roba de episcop si calarind un magar, inmanand daruri copiilor.


In timpul Evului Mediu, multe biserici au fost ridicate in onoarea Sfantului Nicolae. In secolul XI, ramasitele sale au fost puse in sicriu intr-o biserica din orasul italian Bari. Se spune ca primii cruciati au vizitat Bari si au dus cu ei acasa povestiri despre Nicolae. Aniversarea mortii sale, pe 6 decembrie, a devenit o zi in care se daruiesc darurile.


In timpul Reformatiei Protestante din secolul XVI, Martin Luther a incercat sa opreasca venerarea sfintilor, iar sarbatoarea Sfantului Nicolae a fost abolita in unele tari europene. Cel ce oferea daruri a luat alte nume: in Germania, a devenit Der Weinachtsmann ("Craciunul"), Pčre Noël in Franta, Mos Craciun in Marea Britanie si in colonii, si multe alte nume.
Santa Claus in New York
Danezii, condusi de Peter Stuyvesant, au fondat New York-ul - numit New Amsterdam sub danezi si redenumita cand britanicii au preluat colonia - si au adus cu ei sarbatorirea lui Sinterklaas, numele danez al Sfantului Nicolae. Santa Claus este pronuntia americana pentru Sinter Klaas.


Pe la 1773 "St.A.Claus" a fost mentionat in presa americana. In 1809, Washington Irving (autorul "Povestirilor din caverna adormita") a scris despre Sinterklaas in "O istorie a New York-ului". Irving l-a descris pe Sinterklaas ca un omulet rotunjor intr-un costum danez tipic, cu bufanti pe genunchi si o palarie cu boruri mari, care calatorea pe spatele unui cal in seara de Sfantul Nicolae. In 1822, Clement Clark Moore, poet si profesor de teologie, a publicat un poem "Vizita Sf.Nicolae" (cunoscuta si ca "Noaptea dinainte de Craciun"). Craciunul lui Moore este un batran spiridus vesel care zboara intr-o sanie in miniatura cu opt reni minusculi. Moore chiar a denumit renii cu numele pe care le cunoastem astazi, si metoda prin care Santa se reintoarce in cos..

Thomas Nast, ilustratorul si caricaturistul ce a creat magarul si elefantul pentru a descrie partidele Democratic si Republican, a contribuit cu propria lui viziune asupra lui Santa pentru revista saptamanala Harper din 1860 pana tarziu in 1880. Nast l-a descris pe Santa intr-o tunica rosie imblanita cu o centura lata de piele. In fiecare an adauga mai multe detalii versiunii sale despre legenda lui Santa, inclusiv atelierul de acasa de la polul Nord si Lista Neascultatorului&Cumintelului.

Santa Claus si Polul Nord

In 1885, Nast a desenat doi copii privind harta lumii si urmarind calatoria lui Santa de la Polul Nord pana in Statele Unite. In anul urmator, scriitorul american, George P. Webster, a preluat ideea, explicand ca fabrica lui Santa de jucarii si "casa sa, in timpul lungilor luni de vara, sunt ascunse in gheata si zapada de la Polul Nord".

In 1931 Haddon Sundblom l-a prezentat pe Santa ca pe un omulet rotofei mai degraba decat un spiridus, cu o fata joviala si o barba mare, intr-o reclama Coca-Cola. (Coca-Cola a fost client al agentiei de publicitate a lui Sundblom din 1924 pana la moartea lui, in 1976.) Astazi, Santa Claus a lui Sundblom coboara pe cos in intreaga lume.

Adresa lui Santa a fost descoperita

In 1925, s-a descoperit ca nu existau reni la Polul Nord. Exista insa, oricum, o multime de reni in Lapland, Finlanda. In 1927 marele secret al adresei lui Santa a fost divulgat de Markus Rautio ("Uncle Markus") care era gazda popularei emisiuni "Ora Copiilor" la un post public de radio finlandez. El a declarat ca Mos Craciun locuieste in Muntii Korvatunturi din Lapland.

Korvatunturi - literar "Muntele Ureche" se afla in tinutul Savukoski, Lapland, Finlanda, pe granita fino-rusa. La 500 m (1,640 ft) inaltime, este de fapt un deal mai mare. Insa cele trei varfuri ale sale indicau raspunsul pe care copii lumii il cereau de ani de zile : "Da, Mos Craciun (Santa Claus) exista cu adevarat ." Si oficiul sau postal Oficial este in orasul Napapiiri, langa Rovaniemi, aproape de Muntele Korvatunturi. Muntele insusi este interzis oamenilor.

Pomul de Craciun

Se spune ca Sfantul Bonifaciu, un calugar din Crediton, Devonshire, Anglia care a fondat biserici crestine in Franta si germania in secolul VII, a dat intr-o buna zi peste un grup de pagani adunati langa un stejar pentru a sacrifica un copil zeului Thor. Pentru a opri sacrificiul si a salva viata copilului, Bonifaciu a doborat copacul cu o lovitura puternica de pumn. In locul sau a crescut un mic bradulet. Sfantul a spus paganilor proslavitori ca braduletul subtire era Copacul Vietii si era marturia vietii eterne a lui Christos.

Se mai spune ca Sfantul Bonifaciu a folosit forma triunghiulara a bradului pentru a descrie Sfanta Treime a Dumnezeului Tata, a Fiului si Sfantului Duh. Pana in secolul XII, pomii de Craciun erau atarnati de tavan ca un simbol al crestinatatii. Insa, in acele timpuri, dintr-un motiv pe care nimeni nu l-a putut explica, brazii erau atarnati cu varful in jos..

Copacii ca simbol

Pomii au fost un simbol al vietii cu mult inainte de crestinism. Egiptenii antici aduceau in casele lor ramuri verzi de palmier, in cea mai scurta zi a anului, in decembrie, ca un simbol al triumfului vietii asupra mortii. Fenicienii dinn antichitate foloseau tufisuri sacre in loc de temple. Romanii isi decorau casele cu brazi vesnic verzi in timpul saturnaliilor, un festival de iarna in cinstea lui Saturn, zeul agriculturii. Preotii druizi decorau stejarii cu mere aurii pentru festivitatile solstitiului de iarna. In timpul lui decembrie, in Evul Mediu, pe copaci erau atarnate mere rosii ca un simbol al sarbatoririi lui Adam si Eva si erau numiti copacii paradisului.


Primii pomi de Craciun

Prima referire despre un brad decorat pentru Craciun apare la Riga in Lituania in 1510. In 1521, Printesa Hélčne de Mecklembourg a intodus bradu de Craciun in paris dupa ce s-a casatorit cu Ducele de Orleans. Mai exista o referire scrisa cu privire la pomul de Craciun in Germania, datata din 1531. O alta referinta celebra, din 1601, este a unui vizitator la Strasbourg, Germania (acum parte din Franta) care a consemnat o familie care decora un copac cu "napolitane si bete de zahar aurii rasucite (zahar de orz) si flori de hartie de toate culorile."

Pomul de Craciun a fost intodus in Statele Unite de colonistii germani si de mercenarii platiti sa lupte in Razboiul de Secesiune. In 1804, soldatii americani stationati la Fort Dearborn au tarat copaci din padurile inconjuratoare in baracile lor.

Marea Britanie a facut cunostiinta cu pomii de Craciun in 1841, cand sotul german al reginei Victoria, Printul Albert a adus un brad de Craciun pentru familia regala la castelul Windsor. Obiceiul Bradului de Craciun s-a raspandit cu repeziciune in clasa mijlocie, spre muncitori, si prin colonii (unde steagul imperial flutura uneori in varful copacului).

Decoratiunile pomului de Craciun

Pomii erau decorati cu mere, prajituri si dulciuri timp de multe secole. Martin Luther a fost primul care a folosit lumanari pe pom, tarziu in secolul XVI. In 1842, Charles Minnegrode a introdus obiceiul decorarii pomilor in SUA in Williamsburg, Virginia.

In anii 1850, compania germana Lauscha, cu sediul in Thuringia, a inceput sa produca ghirlande de sticla de diferite forme pentru pomul de Craciun. Au introdus si Rauschgoldengel, ingerii tremuratori, imbracati in auriu. Ornamentele de sticla au ajuns in Marea Britanie in anii 1870, iar in America de Nord in jurul anilor 1880. In 1882, ornamentele au fost completate de luminile electrice de Craciun. Edward Johnson, un coleg al lui Thomas Edison, a aprins un copac de Craciun cu un sirag de 80 de 
Filmul poate fi vizionat aici:
 Originea sarbatorilor de iarna: (falsitatea ''sarbatorilor'' anului nou si mos Craciun) 




S-ar putea să îţi placă şi:

1) PHARMACRATIC INQUISITION (poate cea mai credibila explicatie a Craciunului)
2) THE REVELATIONS OF A MOTHER GODDESS

2 comentarii:

  1. Buna! Traditionalul "LA MULTI ANI !!" nu are ce sa strice, este o urare din suflet, cu bucurie si dorinta de bine !!
    Ma bucur ca mai are curaj cineva sa scrie si altceva... asa ca cele pe care le-am citit aici.. Se pare ca si eu am avut curaj sa scriu "ceva" si am pierdut un cititor !! Oricum chiar daca am si unul... este bine!!! Cunosc foarte bine din studii personale diverse semnificatii, diverse lucrari, comlexitatea devenirilor in lume... dar cel mai greu de acceptat este adevarul, atunci cand mintile noastre au fost si sunt manipulate sistematic... Nu putem sa iesim usor din MATRIX...
    Multumesc pentru toate cele urmarite aici, caci va urmaresc cu bucurie de mult. Sarbatori fericite in continuare!!
    Cu drag, Cristiana

    RăspundețiȘtergere
  2. Mos Craciun este mai vechi decat se arata in acest material, ma refer la sarbatoarea Craciunului, Craciun fiind dupa Densusianu identic cu asa zisul Saturn (asa ii ziceau grecii) al doilea mare rege sacerdot pelasg dupa Cronos (Manu - Manea), Craciun putand veni de la Carnu, Cornel, tec (zic eu) fiind un om deosebit de batran (zice Densusianu) identificabil in legendele romanilor cu Toma Alimos (care l-a invins pe Manea slutu si uratu)ce au preluat si transformat apoi grecii si romanii e o alta mancare de peste, celelalte conotatii demonice ale acestui nume Set ..etc, cat si "uitarea" in care se gasesc acesti regi primordiali, dovedeste ca acesti baieti care ne conduc azi i-au dusmanit si inca ii mai dusmanesc, "ei" fiind cei care se pare (conform lui Tzarion) au inlaturat conducerea vechii dinastii pelasge asupra Egiptului, promovand cultul "soarelui" si ducand la infometare vechiul popor egiptean care a putut scapa de ei doar printr-o revolta masiva... Restul il cunoasteti!

    RăspundețiȘtergere

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!

gif-850x250

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE
Este un proiect în care se pot implica toți românii de pretutindeni și vă invităm să o faceți!

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Disqus

COMETARII DIN FACEBOOK

APEL

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru asta mu...

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...