Ieşirea Din MATRIX: Trilogia Vieţii (21.12.2008)

AJUTOR

Efectuez traduceri din limba engleză (document, carte, film) sau din română în engleză, la tarife foarte avantajoase, sub preţul pieţei. Mai multe detalii aici. Sau dacă îmi poate oferi cineva o sursă de venit avantajoasă în care să-mi pot păstra libertatea, adevărul și bucuria, îl rog să mă contacteze. Alte forme de într-ajutorare AICI.

duminică, 21 decembrie 2008

Trilogia Vieţii (21.12.2008)

QATSI TRILOGY
Trilogia Vieţii

Asa cum am spus cand am postat Baraka, vom continua seria filmelor produse de Ron Fricke. Sunt niste filme fara cuvinte, doar imagini sugestive si muzica. Astazi va prezentam seria Qatsi, iar Koyaanisqatsi (Life Out of Balance - 1982) este singurul film din seria cu adevarat produs de RON FRICKE si este un splendid film de montaj despre degradarea la care este supusa planeta de catre exploatatorul ei principal, omul. Din zona curata, trecând prin aglomerari cumplite, cu accelerari antologice, pe strania, dar fascinanta muzica a lui Philip Glass.
In ceea ce priveste comportamentul parazitic al omului (care era asociat, pe buna dreptate, de agentul Smith din filmul MATRIX, cu un virus) exista si un banc care face un haz "amar" de necaz:

" O planeta trecea pe langa planeta Pamant si o intreaba: -Ce mai faci, soro? ...
La care Pamantul zice: -Nu prea bine, sa stii …
Dar ce s-a întâmplat? Ce ai? întrebă cealaltă planetă.
Homo Sapiens ... răspunse Pământul.
Eh ... nu-ţi face griji. Trec repede - răspunse celalată planetă."

Celalte filme ale seriei Qatsi sunt:
Powaqqatsi (Life in Transformation - 1988) si Naqoyqatsi (Life as War - 2002)

Iată ce spune siteul HEXIGO despre această trilogie:


Koyaanisqatsi - Life Out of Balance (1982)
Viaţa în Dezechilibru

"Imaginea unei navete spatiale care se dezintegreaza imediat dupa lansare in ritmul unei incantatii ce se repeta monoton ko-yaa-nis-qa-tsi, ko-yaa-nis-qa-tsi, ko-yaa-nis-qa-tsi, este o propunerea vizual-auditiva de acum aproape 25 de ani, extrem de interesanta, atat ca mesaj, cat si strict vizual.
Koyaanisqatsi este prima parte a trilogiei Qatsi, iar impactul pe care la avut a fost extrem de puternic. In lipsa de predecesori demni, filmul cu care a fost comparat cel mai des a fost "Omul cu apartul de filmat", al lui D. Vertov facut cu aproape jumatate de secol inainte. Dupa parerea mea comparatia este un pic fortata, fiind vorba de doua abordari de principiu diferite, cel al lui Vertov fiind in mod declarat experimetal, tehnica fiind pusa evident inaintea continutului, in timp ce Reggio vine cu o imaginea ce domina orice aspect tehnic care ar putea fi invocat. In plus oricat de inovativ ar fi ca imagine Koyaanisqatsi, sub aspectul tehnicilor de filmare nu reprezinta ceva revolutionar. Invitatia mea este de a le vedea pe amandoua ca sa va faceti singuri o parere.


Vezi aici  sau KOYAANISQATSI :


Powaqqatsi (Life in Transformation - 1988)
Viata in Transformare

Al doilea film din trilogie, Powaqqatsi, este si mai puternic din punct de vedere vizual, dar nu a beneficiat de terenul virgin al predecesorului astfel ca impactul sau asupra mentalului social nu a fost atat de mare. Imagini ale schimbarilor produse de trecerea la viata occidentala sint documentate in toate colturile lumii de un ochi bland si prea putin critic. Oricine a apreciat Baraka ar trebui sa il vada, spre edificare.

Vezi AICI Powaqqatsi:

 

Naqoyqatsi (Life as War - 2002)
Viaţa Ca O Luptă (Război)

Mult mai tehnic si apropiat de filmul lui Vertov din 1929 este a treia parte, Naqoyqatsi, calculatorul si spiritul informatic impreganand fiecare parte a lui. M-a impresionat mai putin decat predecesoarele, tocmai prin tehnicism, cei 20 de ani de la realizarea primului marcand o indepartare de granitele pe care le explora initial. Este prea agresiv asupra ochiului ca sa poata fi apreciat in orice moment, fiind nevoie de o pregatire prealabila.

Vezi AICI Naqoyqatsi

Indiscutabil un moment de magie al cinematografului, trilogia Qatsi e bine de savurat pe un ecran cat mai mare si impreuna cu un ceai rafinat.
P.S. QATSI= viaţă, koyaanisqatsi= viata in dezechilibru, viata condusa dupa principii imorale; powaqqatsi= viata in transformare; naqoyqatsi= viata ca lupta, ca razboi; cele trei fraze si incantatiile de pe coloana sonora sint in limba indienilor Hopi din America."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

A comenta pe acest blog este un privilegiu, nu un drept.
Referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în polemici cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discutii.
Vă mulțumim!

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Disqus

COMETARII DIN FACEBOOK

APEL

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru asta mu...

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...