Ieşirea Din MATRIX: BIKRAM - yoghin, guru, predator

joi, 21 noiembrie 2019

BIKRAM - yoghin, guru, predator


BIKRAM - Yoghi, guru, predator (2019)

Acum 2 zile, Netflix a scos pe piață acest documentar interesant, despre acest tip Bikram Choudhury, despre care ieri am auzit prima dată, un tip care face un tip de yoga, ce se mai numește Hot Yoga (Yoga Fierbinte) și posturi corporale destul de dificile, pe care încearcă să le ducă la perfecțiune cu fiecare cursant, într-un mod ce pare destul de sportiv și competitiv. 

Bikram Yoga constă în repetiția de 2 ori a unei secvențe de 26 de posturi, la o temperatura constantă de 40 grade Celsius, cu umiditate controlată de 40%. O sesiune completă de Bikram Yoga durează 90 minute.

Filmul încearcă să ne dezvăluie abuzurile sexuale ale acestui tip și scăpările megalomanice (pe bună dreptate) pe care le-a avut acest individ de-a lungul timpului.

Un documentar despre ascensiunea și declinul lui Bikram Choudhury, fondatorul curentului „hot yoga”, de la imperiul său global la faptele șocante care au ieșit la iveală.

Mie personal mi se pare o formă de hatha yoga mai agresivă, care pune accent pe corp, pe efort pe gimnastică și pe efectuarea cât mai perfectă și contorsionată a mișcărilor și nu pe conștientizare, căci în Hatha Yoga, scopul este conștientizarea profundă, încetarea fluctuaților mentale sau dezidentificarea cu acestea, postura fiind un vehicul nu un scop în sine.  

Yoga înseamnă uniune cu Spiritul Suprem.  Hatha este doar una dintre formele de practică yoga, celelalte fiind Karma Yoga, Jnana Yoga, Bhakti Yoga și Raja Yoga, iar această uniune ar veni când încetează identificarea cu fluctuațiile mentale.

Multe dintre disciplinele astea care impun un efort intens, asceză intensă, foc, disciplină, rigoare, te trec printr-un fel de iad purificator, iar apoi realizezi ce bine ți-ar fi fost fără. Ceva de genul îți dai foc la mână să apreciezi ce bine era când era sănătoasă. Până nu realizezi că poate fi infinit mai rău, poate nu apreciezi ceea ce ai aici și acum. 

Nu neg virtuțiile unei astfel de gimnastici pentru corpul fizic și poate și pentru starea psihică pe termen scurt, însă scopul este altul în yoga. 

Nu știu dacă alegațiile celor care-l acuză pe Bikram de viol și hărțuire sexuală sunt reale, căci nu ar fi primul caz și nici ultimul în care se discreditează personalități puternice (mai ales în domeniul spiritualității), prin astfel de acuze, dar nici nu m-aș mira să fie reale, căci atunci când femeile frumoase și naive vin și te masează intim peste tot la tine acasă, este ușor să înțelegi greșit mesajul lor, mai ales când te venerează ca pe Dumnezeu. 

Plus atunci când ai foarte mulți bani, cum avea acest Bikram, automat apar și lipitorile care pot declara ce vor ele, poate doar vor obține ceva bani ca să pice la înțelegere. Ce simplu e să declari că ai fost violată sau agresată sexual, când nu ai martori și e doar cuvântul unuia împotriva altuia.  

Deci nu l-aș învinovăți prea tare chiar dacă s-ar fi dat la tutele naive, idolatre din jurul lui, care i-o sugeau din priviri ... și-o cereau. Ce cauți la mascul acasă, în dormitorul lui, noaptea? Cine te obliga se te duci? 

Ce mi se par complet deplasate sunt declarațiile acestuia cum că ar fi cel mai pur și evoluat om de pe Pământ, minciunile cu care și-a zugrăvit biografia, care par complet false (tocmai pentru că „o mână întinsă care nu spune o poveste, nu primește”) opulența sfidătoare în care trăia ceea ce mi se pare complet lipsită de cel mai elementar bun simț, plus faptul că și-a însușit cele 26 de mișcări celebre de la mastrul său și a zis că EL le-a inventat. Există foarte mult EU, EGO, ce bun sunt EU, ce tare sunt EU, ce șmecher sunt eu, campionul, invincibilul la yoga ... lol. Auzi, campionat de yoga, de parcă s-ar putea măsura realizările individuale, subiective ale fiecărui om. Știe careva de la ce nivel pleacă cineva ca să ajungă la anumite performanțe? Știe cineva cu adevărat gradul de realizare lăuntrică a cuiva, la modul absolut? Serios? Mi se pare ilar un campionat de yoga ... e ca și cum am face campionat de rugăciuni viteză, care numără mătăniile mai repede, care își face crucea mai perfect, care merge mai repede în genunchi pe la racle, care pupă icoanele și moaștele mai rapid șamd ... Cine e mai în contact cu Iisus ...care e primul la comuniunea cu divinul? Deci LOL ...

Apoi legat de opulență, înțeleg, fiecare membru al familiei are câte o mașină, ai bani, îți permiți, foarte bine ... Dar nu trebuie neapărat Rolls Royce, Bentley, Lamorghini și Ferrari, dar nu oricum, ci de colecție ... pot exista și variante mai ieftine. Iar cu banii economisiți să plantezi niște pomi ... zic. Sau să ajuți pe cei care curăță de plastic oceanele ... poate. Sau să încurajezi  alte inițiative sănătoase pentru oameni și planetă. Nu ... tu îți iei 20 de mașini. Cât de idiot și egoist să fii? Aproape la fel ca Țiriac și alții ca el. 

Nu zic că e rău să ai bani sau ceva, zic doar că poți trăi fericit cu un venit decent, fără să te rupi în figuri, iar suplimentarul de bani să-l investești în lucruri de suflet, care merită sprijinite. Iar dacă mai ești și evoluat spiritual cum te pretinzi, păi chiar poți mișca lumea în forță. Dar tu nu, îți cumperi mașini ... dăă 

Genul acesta de opulență sfidătoare mi se pare de cel mai mare prost gust și kitsch, asta arătându-mi ce inteligență emoțională de copil tâmpit are acest individ. Nu întâmplător îl făcea judecătoarea din film un prost. Iar faptul că se uita mereu la filme de BollyWood, unde majoritatea sunt făcute pentru oameni cu un IQ mai redus și cu o inteligență emoțională de copil de 10-14 ani (aceștia fiind cei care apreciază cel mai mult genul acesta de filme), îmi spune multe.  

Faptul că-i lipsește cumva capacitatea de auto-reflexie și simțul ridicolului (după cum lasă să transpară acest documentar) este iar un semn că îi lipsește cel puțin o doagă. Trebuie să fi cel puțin un pic excentric să fi ca el. 

Este uimitor ce trecere are totuși printre vedetele de prin showbiz-ul american și ce mulți cursanți are. Mulți au recunoscut că au fost spălați pe creier. trebuie să ai o anumită forță mentală să speli pe alții pe creier și să-i convingi de adevărurile tale (iar în cele 9 săptămâni de practică asiduă, erai super receptiv și terminat ca și efort, practic un burete care absorbea totul).

Dincolo de toate criticile aduse, omul are charismă, are energie, se vede că și-a depășit multe limite ca individ, bravo lui că a reușit să se impună și să transmită până la urmă o formă de gimnastică cu tangențe yoga și astfel a ajutat mulți oameni să-și depășească anumite probleme de sănătate. 

Totuși, a-ți pune pe tavă toată încrederea și devoțiunea față de el, mi se pare naivitate, mi se pare prea mult. Eu personal l-aș încadra și pe acest individ în categoria guru falși. 

Legat de falșii guru vă recomand să vedeți și:

1) KUMARE - Povestea adevărat a unui guru fals (unde sunt prezentate și niște indicii despre identificarea acestor fași guruși)
2) LUMINEAZĂ-NE - Ascensiunea și căderea lui James Arthur Ray 
3) ȚARA SĂLBATICĂ, SĂLBATICĂ - povestea mișcării lui OSHO
4) ADYASHANTI - despre trezirea spirituală adeăvărată

 VEDEȚI FILMUL TRADUS AICI:

 Netflix (prima lună gratuită)
sau


2 comentarii:

  1. Pentru intelegatori de engleza recomand video urmator in legatura cu acest subiect.
    https://www.youtube.com/watch?v=kHpW7x7c_UE

    RăspundețiȘtergere

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!

gif-850x250

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE
Este un proiect în care se pot implica toți românii de pretutindeni și vă invităm să o faceți!

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Disqus

COMETARII DIN FACEBOOK

APEL

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru asta mu...

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...