Ieşirea Din MATRIX: ECKHART TOLLE - Practica spirituala si Modele de rezistenta

duminică, 8 noiembrie 2009

ECKHART TOLLE - Practica spirituala si Modele de rezistenta

ECKHART TOLLE

Touching the Eternal -
Spiritual Practice and Patterns of Resistance

Continuăm astăzi să vă prezentăm încă o conferință din seria "Touching the eternal", susținută de Eckhart Tolle la Rishikesh, INDIA  în 2002 . Celelalte filme și conferințe cu Eckhart Tolle pot fi găsite acesând Categoria Eckhart Tolle din coloana din stânga a blogului.

De asemenea, continuăm şi seria sfaturilor spirituale (Episodul 8) pe care acest învatator spiritual le dă căutatorilor de adevăr, sfaturi luate de pe blogul lui George Enea (rEvolutia Interioară):

"Sfaturi de Eckhart Tolle 8/10

• Voi va luptati sa atingeti un scop in viitor, cand lucrurile vor fi, poate, mai sigure, mai pline de viata, abundenta, dragoste, bucurie,…dar, de fapt acele lucruri sunt esenta a ceea ce sunteti voi deja. Tot ceea ce vi se cere pentru a avea acces la esenta, este sa va imprieteniti cu momentul prezent. Si veti putea sa realizati ca mai tot timpul in viata voastra ati facut din momentul acesta, un dusman. Voi nu ati spus ,,DA” la ceea ce este, si nu l-ati imbratisat asa cum vine el. Ati fost nealiniati la ,,clipa de acum” si de aceea viata a devenit o lupta.

• Astazi, acest lucru pare a fi normal, pentru ca toti din jurul vostru traiesc in acelasi mod. Lucrul nostim este acesta: Viata,… marea inteligenta care patrunde intregul cosmos, vine in ajutorul vostru numai atunci cand spuneti ,,DA” la ceea ce este! Unde este viata?... Aici! Acum!... Tot ceea ce este – este numai in aceasta clipa! Prezentul pare atat de mic la inceput,… un mic segment intre trecut si viitor, si totusi,… INTREAGA PUTERE A VIETII SE ASCUNDE IN EL. Cand se intampla trezirea spirituala, va treziti in plinatate si viu, in sacrul acestui moment de acum! Pana aici ati fost absenti, adormiti, dar acum sunteti prezent – si treaz!

• Secretul trezirii este: SA ACCEPTATI NECONDITIONAT ACEST MOMENT ASA CUM ESTE EL, SI CUM APARE – CA ESTE CEEA CE ESTE! Unii oameni fac lucrul acesta pentru ca nu mai pot sa stea in suferinta care vine odata cu NEACCEPTAREA A CEEA CE SE INTAMPLA IN ACEASTA CLIPA. Da fapt ei sunt fortati sa se trezeasca. Altii au suferit destul si sunt gata sa imbratiseze singuri, momentul de acum. Atunci cand deveniti prezenti in acest mod,…judecatile, etichetele si conceptele mintii voastre NU MAI SUNT DELOC IMPORTANTE pentru ca acum o inteligenta infinita, OPEREAZA IN VOI SI PRIN VOI! In acest mod mintea poate fi folosita mult mai eficient si creativ,… si atunci cand este nevoie.

• Intrebarea care se naste: mai este nevoie de straduinta pentru a implini ceva, cand sunteti atat de prezenti,… acum? Ati putea sa deveniti pasivi in aceasta stare? Multe din activitatile fara rost vor fi abandonate, dar starea de prezenta este singura stare in care energia creativa va este disponibila. Cand sentimentul de implinire de sine NU MAI ESTE DEPENDENT DE UN VIITOR REZULTAT, ATUNCI BUCURIA APARE IN ORICE FACETI!

• Faceti ceea ce faceti pentru ca, actiunea insasi este plina. Si orice veti face sau veti creea in aceasta stare este de inalta calitate. Aceast lucru se intampla, pentru ca nu mai exista ceva ce trebuie sa se sfarseasca, si atunci deodata o dragoste atenta apare in tot ceea ce faceti!

• ,,Sa fii in prezent”,… suna atat de bine, si totusi este foarte greu de sustinut. Sunt ceva exercitii practice pentru cei ce vor sa mentina constiinta in momentul prezent? – Desi vechea constiinta sau sa-i spunem inconstienta, inca ocupa un loc important si chiar functioneaza in lumea aceasta, noua constiinta – trezirea – prezenta – a si inceput sa apara in multe fiinte umane. In cartea mea ,,Puterea prezentului”, am mentionat cateva cai prin care puteti mentine momentul de trezire,… prezent, dar principalul lucru este SA PERMITETI, SA DATI VOIE IN REALITATE ca aceasta noua stare de constiinta SA SE IVEASCA, decat sa credeti ca muncind din greu veti putea candva sa o realizati. Cum o lasati sa apara? Simplu – LASAND ACEST MOMENT SA FIE CEEA CE ESTE! Aceasta inseamna SA RENUNTI LA REZISTENTA INTERIOARA LA TOT CEEA CE ESTE, ACUM! – CLIPA DE FATA, ASA CUM VINE EA! Acesta atitudine LASA VIATA SA-SI DEZVALUIE FRUMUSETEA! NU EXISTA O MAI MARE PRACTICA SPIRITUALA CA ACEASTA!

• In filmul ,,Inflorirea constiintei umane” ati vorbit despre o noua constiinta ce apare in timpurile noastre. Ce vreti sa spuneti prin asta? Momentul prezent nu a fost disponibil intotdeauna cautatorilor sinceri? Ce se intampla acum, deosebit, in timpul nostru? Vreti sa aratati spre un proces de evolutie sigur – o accelerare in dezvoltarea spirituala a umanitatii? – Da, momentul prezent a fost dintotdeauna disponibil cautatorilor spirituali. Dar, ATATA TIMP CAT CAUTATI, NU SUNTETI DESCHISI SPRE CLIPA ACEASTA DE ACUM. Cautarea implica faptul ca voi va proiectati in viitor raspunsul la intrebarile voastre,… sau cautati sa realizati ceva, spiritual sau orice altceva,… atunci – candva. Fiecare este intr-un fel sau altul in cautare – alergand mereu dupa ceva care SA ADAUGE ,,MAI MULT” la ceea ce sunteti deja, orice ar fi acestea: bani, relatii, posesii, cunoastere, statut social,… - sau realizare spirituala.

• ,,A cauta” inseamna ca aveti nevoie de MULT TIMP, MAI MULT VIITOR, MAI MULT DIN ASTA, MAI MULT DIN ACEEA! Si nu este nimic in neregula cu asta. TOTUL ISI ARE UN LOC IN ACESTA LUME. Sa faci bani, sa aduni cunoastere, sa inveti o noua meserie, sa explorezi un teritoriu nou, chiar sa jungi de la A la B – pentru toate aceste lucruri tu ai nevoie de timp. Pentru aproape orice faceti, aveti nevoie de timp, in afara de un singur lucru: SA IMBRATISEZI MOMENTUL ACESTA! NU AI NEVOIE DELOC DE TIMP pentru a te deschide pe tine spre puterea prezentului si asa sa te trezesti la cine esti tu, mai presus de nume si forma, si sa realizati ca in adancul fiintei voastre, VOI SUNTETI DEJA IMPLINITI, INTREGI, UNA CU ESENTA NELIMITATA DE TIMP. NUMAI TIMPUL ESTE OBSTACOLUL pentru aceasta realizare. CAUTAREA pentru ca are loc in timp ESTE OBSTACOLUL MAJOR. Astfel ca, mereu aveti nevoie SA ADAUGATI CEVA la ceea ce deja sunteti – acesta este obstacolul!

• Povestea vietii voastre,…cum toate se dezvaluie,…daca izbutiti sau nu in aceasta lume,… Da, conteaza,…da, este important totul, dar relativ, nu absolut! De aceea numai un singur lucru este de importanta majora si acesta este: PREZENTUL! Daca il pierzi, vei pierde scopul fundamental al vietii voastre, caruia i-am spus INFLORIREA CONSTIINTEI UMANE! Si in cele din urma NIMIC ALTCEVA NU VA VA SATISFACE! Cateva fiinte umane in care noua constiinta s-a implinit, au devenit marii invatori ai umanitatii, ca Buddha, Lao Tzu, Iisus, cu toate ca invataturile lor au fost in majoritate, neintelese, mai ales atunci cand s-au transformat in religie organizata. Ei au fost prima manifestare a infloriri constiintei umane. Mai tarziu au aparut altii, din care cativa au devenit invatatori faimosi si respectati, pe cand unii au ramas relativ necunoscuti sau poate chiar complet necunoscuti.

• La periferia religiilor consacrate, din timp in timp mai apar miscari singulare, prin care noua constiinta se manifesta. Aceasta a permis unui numar de oameni din aceste miscari sa se trezeasca spiritual. Astfel de curente, in Crestinism au fost Gnosticii, si misticismul medieval, in Budism - Zen, in Islam – miscarea sufita, iar in Hinduism – calea Advaita Vedanta. Dar acei barbati si femei care s-au eliberat complet au fost dintotdeauna putini – flori ale constiintei. Pana recent nu se simtea o nevoie pentru ca un numar mare de oameni – sa se trezesca. Pentru prima oara in istoria umana, o transformare pe scara larga a constiintei a devenit necesara pentru ca umanitatea sa poata supravietui.

• Stiinta si tehnologia au amplificat efectele disfunctiei mintii umane tinand-o intr-o stare de netrezire, si asta intr-un asemenea grad incat omenirea, si probabil planeta, nu va mai putea supravietui pentru urmatorii 100 de ani, DACA CONSTIINTA UMANA NU SE SCHIMBA!

• Asa cum am spus, evolutia apare de obicei ca o reactie la o situatie critica, si noi stim ca acum suntem confruntati cu o asemenea situatie extrema. Aceasta arata si de ce este cu adevarat o accelerare enorma in procesul de trezire a speciei noastre. Noua trezire spirituala nu se intampla numai in religiile consacrate, ci mai mult in afara acestor structuri. Uneori se ralizeaza, totusi si in biserica si in institutiile religioase ce exista, acolo unde membrii acestor congregatii nu se mai identifica cu sistemele rigide si exclusiviste de credinta ale caror tel inconstient este de A CRESTE SENTIMENTUL DE SEPARARE de care structurile mintii egotice depind pentru a supravietui.

• De cat timp si de cat efort este nevoie pentru a realiza puterea prezentului? Poate aceasta realizare sa apara deodata sau e nevoie sa muncesti pentru asta o viata intreaga? - PUTEREA PREZENTULUI NU POATE FI RELIZATA DECAT ACUM! EA NU CERE TIMP SI NICI EFORT! Efort, inseamna sa incerci din greu SA AJUNGI UNDEVA, si asa nu poti fi prezent, PRIMIND ACEST MOMENT ASA CUM VINE EL, SI ACCEPTANDU-L ASA CUM ESTE!

• Pentru ca NU ESTE NEVOIE DE TIMP PENTRU A TE TREZI! – tu poti realiza lucrul acesta numai acum! Timp iti va lua doar pana vei putea sta treaz in toate situatiile de zi cu zi. Adeseori te poti gasi pe tine insuti impins inapoi in vechile tipare conditionate si reactive, atunci cand te confrunti cu provocarile vietii cotidiene si a relatiilor. Tu pierzi prezentul martor si te identifici din nou cu vocea din capul tau, continua curgere a gandurilor,… cu etichetele, judecatile, si opiniile care iti umbla mereu prin minte. Si nu-ti mai dai seama ca ele nu sunt decat etichete, judecati, si pozitii – opinii mentale – dar in care credem total. Si astfel voi creati conflict. Si apoi suferiti. Iar suferinta se trezeste din nou. Si toate acestea pana cand PREZENTA DEVINE STAREA NOASTRA PREDOMINANTA!

Multumesc enorm Forumului Unique pentru aceste materiale!"


VEDEȚI CONFERINȚA TRADUSĂ, AICI:

PRIMA PARTE (Sesiunea de dimineață)
Practica spirituala si Modele de rezistenta 1 
 
A II - A PARTE (Sesiunea de după - amiază)
Practica spirituala si Modele de rezistenta 2


Pentru a viziona acest film subtitrat oferiți-ne minim 
5 lei DONAȚIE pentru a vă împrumuta accesul (doar la acest film) sau abonați-vă cu 25 lei sau 5 euro/lună la canalul nostru pentru acces la toate cele restricționate, nelimitat (timp de o lună), sau cu 50 Euro (250 lei) / an sau 100 Euro/viață prin Paypal, Revolut, TransferGo sau transfer bancar - detalii AICI 

Cei care au Donat deja până acum, vor primi accesul la cerere, doar să ne spună/amintească în email 
sau pe celelalte canale de Contact. Cei care donați anunțați-ne prin email (sau celelalte forme de CONTACT) ca să vă înregistrăm în baza noastră de date.




In completare va invitam sa studiati categoria ECKHART TOLLE, pe care o puteti explora mai usor in CUPRINS si sa cititi urmatoarele carti scrise de Tolle:
1) PUTEREA PREZENTULUI - Ghid de dezvoltare spirituala
2) PUTEREA PREZENTULUI - Ghid practic. Invataturi esentiale, meditatii si exercitii din Puterea Prezentului 
3) UN PAMÂNT NOU 
4) LINIŞTEA VORBEŞTE 
5) SECRETUL LUI MILTON
Daca simititi ca demersul intelectual este insuficient si ca nu puteti avansa in cunoasterea de sine doar cu recomandarile lui Tolle, va recomandam un curs de Vipassana (click aici pentru detalii), unde veti experimenta cu adevarat , in fiinta voastra, efemeritatea structurilor egoului, printr-o cufundare in clipa prezenta, ca niciodata inainte.
Specificăm că anul acesta cursul s-a ţinut deja în Romania, la Vila Cristina din Moroieni, în perioada 4 - 15 august 2009. Dar, pentru cei care cunosc limba engleză şi doresc cu adevărat să participe la un astfel de curs, există şi alte locuri şi centre de meditaţie Vipassana în Europa (http://www.dhamma.org/en/bycountry/eu/) unde sunteţi bineveniţi, dar important este să vă faceţi înscrierea cât mai din timp.

6 comentarii:

  1. De un singur lucru imi aduce aminte Eckhart Tolle : "a plagia".
    Nu pot sa-i contest ideile pentru ca nu sunt ale lui.

    RăspundețiȘtergere
  2. Omul a ajuns la acelasi adevar cu altii si se exprima uneori folosind aceleasi cuvinte cu acestia deoarece sunt foarte bine spuse. Dar nu poate fi acuzat de plagiat in totalitate. Esti rautacios ...

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce anume credeti ca plagiază? Oare se poate plagia simpla trăire în prezent?

    RăspundețiȘtergere
  4. anonim,ce vb??? zici ca eckhart toole plagiaza??? da de unde ai mai scos-o ??? sau alta "tolle nu poate fi acuzat de plagiat in totalitate !!!" asta zice free... adica i-l acuzam doar partial ...!!!
    deci, a plagia eu stiu ca inseamna a lua idei din diverse scrieri ori lucrari literare , stiintifice etc. ale altora , fara a arata sursa si prezentundu-le drept creatii personale, este asa sau nu ??? pai cum se poate spune ca tolle plagiaza cand el insusi a ajuns la adevar asemeni lui iisus, buddha, osho si altii , si daca adevarul este ... unul... ce-ai vrea sa spuna??? atat tolle, buddha, mahavari, osho s.a. iti arata in felul lor ceva cu mana si nu te apuci sa te iei de mana lor fara sa privesti spre ce vor sa-ti arate
    daca tolle nu ar fi fost iluminat ti-as fi dat dreptate , si as spune -da, tolle plagiaza adica spune lucruri care nu sunt realizarea lui , dar nu este asa
    ne grabim sa emitem tot felul de judecati fara sa reflectam asupra lucrurilor si fara sa lasam ca propriul nostru maestru interior sa ne spuna cum stau lucrurile cu adevarat !!!
    cu drag nelunnn /

    RăspundețiȘtergere
  5. metoda lui are efect!, pe mine m-a ajutat foarte mult, cu adevarat!,ar fi minunat ca o parte din cei care ii citesc cartile sa reuseasca in lupta cu mintea, si sa vada ca in interiorul lor se afla fiinta.

    RăspundețiȘtergere
  6. nu stiu de ce atatea discutii inutile,din experienta mea va spun ca de acum 7 ani (intr-o singura zi) mi-i s-a declansat o anxietate puternica cu ganduri obsesiv-compulsive,si am inceput sa caut o cale spre a atinge starea de bine,am incercat multe variante fara rezultat,acum 2 ani (dupa multe carti citite)am dat peste cartea lui puterea prezentului,si ce este important este ca spune ADEVARUL si eu zic ca asta-i cel mai important,pe mine m-a salvat si sunt ferm convinsa ca asta e salvarea nostra,cine nu crede in ceea ce spune inseamna ca se simte bine si nu "are nevoie de asa ceva"(au un tipar de gandire sanatos) si de aceea sunt sceptici. Am momente gand isi da friu liber mintea,dar atunci devin oservator.Scopul omului este sa se simta bine,sa nu sufere si ekhart tolle a stiut cum sa explice ceea ce suntem si cum sa ne gasim linistea interioara,sa fim noi,felicitari.

    RăspundețiȘtergere

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!

gif-850x250

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE
Este un proiect în care se pot implica toți românii de pretutindeni și vă invităm să o faceți!

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Disqus

COMETARII DIN FACEBOOK

APEL

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru asta mu...

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...