Dacă aspiri către fericire, nemulţumirea nu prea te ajută să o atingi.
Orientalii au ştiut de milenii cât de importantă este mulţumirea pentru ca omul să fie fericit. Acum şi occidentul acceptă asta şi acceptă si puterea gândirii pozitive, a forţei mentale şi a efectului Placebo şi recunosc tot mai mult, faptul că mintea influenţează materia şi că se pot produce vindecări atât la nivel fizic cât şi psiho-mental.
SANTOSHA înseamnă în limba sanscrită „mulţumire”. În creştinismul ortodox se numeşte Euharistie.
Dar este oare atât de lesne să fim mulţumiţi? Dacă ar fi la îndemâna oricui, toţi oamenii ar fi fericiţi! În realitate, nemulţumirea este o plagă a societăţii contemporane, care otrăveşte sufletul şi viaţa majorităţii semenilor noştri.
A fi mulţumit este o atitudine care se întemeiază pe starea de „egalitate” sau "ecuanimitate": a fi senin fără fluctuaţii atunci când totul îţi merge grozav, dar şi atunci când totul merge pe dos; atunci când viaţa îţi surâde, dar şi atunci când toată lumea pare să îţi întoarcă spatele. Şi atunci când eşti sănătos, şi atunci când eşti bolnav sau ai mari dureri. Aşadar, este chiar aşa uşor?
Poezia "DACĂ" de Rudyard Kipling ilustrează perfect starea de ecuanimitate, de care vom vorbi mai pe larg într-un articol viitor, dedicat în întregime unei practici spirituale care pune foarte mare accent pe asta, o tehnică care ne poate ajuta să trăim cu artă, cu înţelepciune, o tehnică numită VIPASSANA.
A urmări să fii mulţumit tot timpul este în esenţă, o cale de evoluţie spirituală, o cale de ieşire din Matrix!
Celor care cred cu adevărat, în Dumnezeu le poate fi mai uşor să fie mulţumiţi, deoarece fundamental şi profund în inima lor, mulţumirea este hrănită de credinţa fermă în Dumnezeu. Când credem cu tărie că tot ceea ce ne oferă existenţa vine de la Dumnezeu, că orice în acest univers este conform voinţei supreme infinite şi exprimă o tainică necesitate, suntem recunoscători şi deschişi în mod firesc faţă de tot ceea ce se petrece cu noi, în noi şi în jurul nostru.
Celor care nu cred în Dumnezeu sau care au o altă idee despre Dumnezeu, le este într-adevăr mai greu, dar nu imposibil.
SANTOSHA înseamnă a vedea întotdeauna partea bună a lucrurilor, a situaţiilor şi a fi în permanenţă împlinit, netulburat. Chiar dacă uneori ni se pare că nu avem prea multă putere de a decide asupra conjuncturilor din viaţa noastră, merită să medităm asupra faptului că putem avea control total asupra propriilor reacţii. În ultimă instanţă noi decidem dacă ne perpelim, ne frământăm şi suferim într-o anumită conjunctură sau suntem detaşaţi, senini, împăcaţi, încrezători în noi înşine, suntem pur şi simplu... mulţumiţi.
Descoperiţi singuri dacă sunteţi cu adevărat mulţumiţi sau nu în fiecare clipă a vieţii voastre. Nemulţumirea este corelată cu o mulţime de stări negative. Iată cele mai uzuale încălcări ale lui santosha:
– supărarea, mânia, revolta, toate sunt incompatibile cu starea de egalitate interioară;
– sentimentul că viaţa este nedreaptă ascunde şi el o mare nemulţumire;
– obiceiul de a trăi proiectat în trecut sau în viitor ne face să ratăm clipa prezentă şi autentica bucurie, care nu poate exista decât în magicul ACUM;
– frustrarea şi dorinţa de a avea mereu mai mult, cultivate intens de societatea de consum, sunt seminţe sigure ale stării de nemulţumire;
– orice gen de frică, stresul, anxietatea, agitaţia, toate alterează rapid starea de mulţumire;
– obiceiul de a critica, bârfa, sunt şi ele incompatibile cu pacea lăuntrică.
SANTOSHANU înseamnă fatalism, pasivitate şi neputinţă, nu presupune să întâmpinăm cu braţele încrucişate orice s-ar petrece. Înseamnă a accepta totul, e adevărat, împăcaţi cu realitatea, dar acţionând perfect conştient şi creator.
Priveşte jumătatea plină a paharului.
Pentru a trăi în spiritul atitudinii spirituale specifică lui SANTOSHA vă recomandăm să cultivaţi permanent:
Cultivaţi gândirea pozitivă folosind sugestii benefice de genul: „sunt sigur că voi reuşi”, „în fiecare zi sunt din ce în ce mai fericit”, „sunt mulţumit cu viaţa mea şi încrezător în viitor”.
Liniştea profundă, în special la nivel mental.
Învăţaţi să vă controlaţi mintea. Strunirea emoţiilor va fi după aceea mult mai accesibilă. Când vă confruntaţi cu situaţii dificile, aparent nefaste, ciudate, înfricoşătoare, derutante, absurde, urmăriţi să vă opriţi fulgerător gândirea, să intraţi în stare de vid mental. Această pace o să vă ajute să depăşiţi momentele dificile şi să vă stăpâniţi mai uşor impulsurile, menţinându-vă mai mereu într-o stare pozitivă, tonică, stenică, de încredere în sine şi mulţumire.
Buna dispoziţie şi simţul umorului sunt cultivate de cei care înţeleg atotputernicia legii atracţiei. Veselia ne pune în rezonanţă cu anumite energii tainice, binefăcătoare din Macrocosmos, ne ajută să fim mereu spontani şi deschişi faţă de viaţă şi faţă de ceilalţi oameni. Importanţa acestei stări nu trebuie neglijată. Umorul ne ajută ca în mod miraculos să se producă răsturnări spectaculoase de situaţie în viaţa noastră mai ales atunci când ne confruntăm cu momente dificile sau conjuncturi defavorabile.
Dacă ştiţi că sunteţi deficitari la acest capitol (sau chiar refractari), nu vă rămâne decât să vizionaţi comedii reuşite, să citiţi bancuri de calitate, să urmăriţi să faceţi glume cât mai des. Evitaţi însă ironia şi sarcasmul, căci umorul de calitate nu are nimic în comun cu ele!
Şi ca să fim în spiritul acestui articol avem şi o glumă:
"Doi fratiori - unul pesimist si unul optimist. Cel optimist era evident mereu multumit de toate, cel pesimist se plangea de orice.
De Craciun, parintii vor sa le dea o lectie de viata. In dimineata de craciun, copiii se repezesc sa vada cadourile sub brad. Pesimistul primise o bicicleta rosie superba. Incepe sa bombane nefericit:
- Da, o bicicleta! Pana invat sa ma dau... si pe urma o sa am o pana, o sa trebuiasca sa ii schimb cauciucul, o sa cad si o sa imi sparg capul, de ce a trebuit Mos Craciun sa imi distruga viata?! Tu, ce ai primit?
Optimistul primise o balega.
- Eu? Un calut. Trebuie sa fie pe aici, pe undeva! "
Credinţa fermă în Dumnezeu este o ancoră care îl menţine pe credinciosul adevărat, conectat la stări elevate şi la încrederea în propriile resurse, în viitor şi în dreptatea divină. Toate acestea: convingerea că viaţa este dreaptă şi primim chiar ceea ce merităm, că Dumnezeu ştie exact ceea ce avem nevoie şi va avea mereu grijă de noi, că ceea ce ni se oferă este de multe ori exact ceea ce ne este cu adevărat necesar, ne asigură premisele unei veritabile stări de mulţumire interioară. Starea de acceptare, de abandonare a rezistenţei ( Eckhart Tolle vorbeşte minunat despre această atitudine), starea de "FACĂ-SE VOIA TA" sunt cheile spirituale ale mulţumirii.
Înţelepciunea şi discernământul ne ajută să privim lucrurile, evenimentele, fiinţele şi viaţa în general cu detaşare şi transfigurare, să ne păstrăm o stare egală, să înţelegem care este rostul tuturor evenimentelor şi să punem preţ numai pe lucrurile care merită cu adevărat.
Transfigurarea ne face să privim întotdeauna partea frumoasă şi bună a lucrurilor şi fiinţelor, ne îndeamnă să căutăm şi să descoperim armonia pretutindeni. Atitudinea transfiguratoare trebuie şi ea cultivată de toţi cei care doresc să experimenteze mulţumirea lăuntrică.
Revelarea Sinelui, descoperirea adevăratului EU de dincolo de măşti, de dincolo de ego, este cheia secretă a atingerii stării perfecte de pace şi de fericire netulburată. EUL nostru real, este comoara noastră nepreţuită, este tezaurul din inima noastră şi totodată destinaţia călătoriei noastre, care, în esenţă, indiferent unde ne-am afla este una spirituală. Orice pas înainte pe calea revelării Sinelui amplifică şi aprofundează starea de mulţumire interioară care este pentru adevăratul căutător al adevărului, un mod de a fi.
Pentru aprofundarea lui SANTOSHA vă recomandăm să folosiţi următoarea idee forţă:
„Sunt permanent mulţumit (mulţumită) şi cred cu tărie că toate evenimentele din viaţa mea sunt conforme voinţei divine şi vin de la Dumnezeu.” Alte idei forţă care vă pot ajuta să menţineţi această stare şi asupra cărora puteţi medita sunt următoarele:
• Dacă se închide o uşă, Dumnezeu sigur ne deschide, undeva, o fereastră!
• Înţeleptul e fericit şi în Infern, în timp ce prostul suferă şi în Paradis.
Iată câteva situaţii aparent dramatice care pot deveni o oportunitate excepţională de transformare lăuntrică şi de alchimizare, o veritabilă trambulină către stări spirituale de vârf. Toate aceste conjuncturi de viaţă sunt de regulă privite cu acută nemulţumire de majoritatea oamenilor, iar aici discutăm ce trebuie să facem din perspectiva menţinerii lui SANTOSHA – starea de mulţumire interioară." - ideile despre Satosha au fost preluate de pe YOGA ESOTERIC şi adaptate de noi, pe ici pe colo.
Noi suntem norocosi pentru ca avem mai mult decat am avea nevoie pentru multumirea noastra. Sa incercam sa nu hranim pofta de consum fara margini a acestei societati si imoralitatea ei, care uita si nici nu ia in considerare fratii care traiesc in celelalte doua treimi ale lumii.
Sa ne plangem mai putin, si sa dam mai mult!
Şi să nu uităm: NEMULŢUMITULUI I SE IA DARUL!
Iată şi un film cu un călugăr benedictin, pe nume Brother David Rast care prezintă exerciţiul recunoştinţei, ca pe o cale spirituală ce transcende şi înglobează toate căile şi tradiţiile spirituale ale lumii. Un lucru pe care toţi oamenii îl au în comun este că fiecare vrea să fie fericit, spune Fratele David Steindl-Rast, un călugăr şi învăţat inter-religios. El sugerează că fericirea se naşte din recunoştinţă. Astfel, ne oferă o lecţie inspiraţională prin simplul fapt de a încetini ritmul vieţii, să priveşti încotro mergi şi mai presus de orice lucru, să fii recunoscător.
nemultumitului i se ia darul!dar sa stiti ca sunt tot felul de daruri si de aceea trebui sa fim cu mare bagare de seama ce fel de daruri ne dorim caci sar putea sa le primim.Iar aceasta stare despre care vorbim si pe care toata lumea si-o doreste nu este decat un salt catre un alt nivel catre o alta stare... succese!!
Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului. Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare. De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici. Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii. Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții. Vă mulțumesc pentru înțelegere!
Este un proiect în care se pot implica toți românii de pretutindeni și vă invităm să o faceți!
DE AJUTOR
Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga- cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!
nemultumitului i se ia darul!dar sa stiti ca sunt tot felul de daruri si de aceea trebui sa fim cu mare bagare de seama ce fel de daruri ne dorim caci sar putea sa le primim.Iar aceasta stare despre care vorbim si pe care toata lumea si-o doreste nu este decat un salt catre un alt nivel catre o alta stare... succese!!
RăspundețiȘtergere