Continuăm seria filmelor cu Eckhart Tolle prezentându-vă astăzi unul dintre documentarele din seria "TOUCHING THE ETERNAL" (Atingând Eternul).
Cărţiile sale apărute în Romania, "Puterea Prezentului" (şi în varianta sa interactivă poate fi citită pe primul site dedicat lui Tolle, din Romania) şi "UN NOU PĂMÂNT - Trezirea Conştiinţei Umane" sunt încadrate în categoria Biblioterapie, la Editura Curtea Veche. Aceste conferinţe le putem încadra şi noi într-o categorie de Filmoterapie sau Videoterapie şi chiar o să creem această categorie. Sunt genul de informaţii care te pot ajuta să-ţi trezeşti conştiinţa pe măsură ce le vizionezi şi au o imensă putere de vindecare şi transformare.
Scopul principal al acestor filme nu este acela de a instaura noi credinţe şi nici acela de a încerca să vă convingă de ceva anume, ci de a înfăptui o schimbare în conştiinţa voastră, cu alte cuvinte, de a vă trezi. Poate consideraţi că sunteţi treji acum în timp ce citiţi aceste rânduri, dar Tolle vorbeşte de un altfel de trezire, o trezire spirituală, o trezire din somnambulism, din automatism, o trezire de somnul identificării continue cu sinele fals, cu acest complex corp-minte pe care în mod eronat îl consierăm EU, o trezire din iluzie, din iluzia separării, printr-o fermă ancorare în momentul prezent.
Multe ar mai fi de spus, dar pentru moment vă lăsăm să meditaţi la unele dintre ideile forţă ale lui Eckhart. Preluăm şi noi de pe blogul lui George Enea câteva din Sfaturile Lui Eckhart Tolle
" • Sa intampini orice si pe oricine intr-o stare de LINISTE, in locul zgomotului mental, este marele dar pe care il poti oferi Universului.
• Ii spun LINISTE, dar este un giuvaer cu multe fete: aceasta Liniste este si bucurie, dar si iubire.
• Iesi afara din timp. Din perspectiva egoului, acesta este un lucru rau si te va face sa iti fie frica. Dar dintr-o perspectiva mai vasta, a iesi afara din timp este exact ceea ce este necesar pentru ca noua constiinta sa apara in aceasta lume.
• Principala capcana de evitat este confuzia intre continut si esenta. Dictonul vechi ,,cunoaste-te pe tine insuti” indica spre esenta, adevarata ta identitate. Numele tau, nationalitatea, religia, opiniile tale, punctele tale de vedere politice, posesiile materiale,… ce iti place si ce nu iti place, dorinte, frici, ambitii, ca si modul cum te vezi ca un succes sau o ratare, bun sau rau – de fapt istoria ta personala si procesul de gandire – toate acestea sunt continut. Tot continutul se supune legii efemerului, si daca incerci sa descoperi cine esti tu in interiorul continutului, vei simti frustarea iar si iar. Si asa cum a aratat Buddha, vei suferi. Suferi pentru ca tu iti obtii identitatea exclusiv din continutul vietii tale. Un alt cuvant pentru continut este forma. Acesta este egoul: identificarea cu forma. Cand nu te mai identifici cu forma, egoul nu mai controleaza nimic. Asa ca atunci cand iti dai seama ca nu esti forma, ceea ce va ramane este ceea ce esti tu cu adevarat. Da, ai putea spune ca nu mai ramane nimic, dar nu-i asa. Ceea ce ramane nu este forma, ci ESENTA, careia i-am putea spune si spatiu interior. Spatiul din care toate formele vin si in care dispar. Filosofii antici chinezi l-au numit TAO. El este dincolo de timp. Este eternitatea, primordialul EU SUNT!
• Poti sa dezvolti capacitati si abilitati fara sa te identifici cu ele si fara o dependenta interioara fata de rezultatul viitor al actiunii. Cand actionezi fara ego apare o energie care se revarsa si care este de fapt extrem de primitoare. Cand te bucuri de momentul prezent, viitorul ce vine nu mai este primordial. Egoul propune activitati ce ocolesc momentul prezent si de aceea totul devine stresant si frustrant.
• Cu privire la psihologie, ea singura nu ne poate purta dincolo de disfunctiile mintii omenesti si nu ne poate aduce o profunda transformare interioara a fiintei umane, care este necesara acum pentru ca omenirea sa supravietuiasca. Psihologia este folositoare, totusi, pentru ca ne invata cum sa recunoastem egoul in variatele sale deghizari, astfel incat sa nu ne mai poata pacali iarasi si iarasi. Ce este personalitatea fara ego? Dansul universal al formelor – fascinant, dar efemer, care trece ca un nor.
• Uita de situatiile vietii tale si acorda atentie vietii. Momentele vietii tale exista in timp. Dar viata ta este acum. Intamplarile din viata ta sunt continutul mintii. In schimb, viata ta este reala.
• Nefericirea ta polueaza nu numai fiinta ta interioara, ci si pe cea a celor din jurul tau, ca si pshicul colectiv uman de care esti indisolubil legat. Nici-o alta forma de viata de pe planeta nu cunoaste negativitatea, doar oamenii, asa cum nici-o alta forma de viata nu strica si otraveste pamantul, ci il sustine.
• Cu LINISTEA vine si pacea binefacatoare.
• Ma predau faptului cu care sunt mai tot timpul in legatura.
• Cand sunt singur, cea mai adanca bucurie este sa fiu NIMENI!
• Nu ma mai identific extern cu nimic. Ma duc simplu in liniste, cat mai adanc. Locul pe care-l iubesc cel mai mult este LINISTEA Nu pierd linistea cand vorbesc, deoarece cuvintele rasar atunci chiar din liniste. Cand oamenii ma lasa singur, nu mai ramane decat PACEA. Si asta imi place foarte mult!
• Cand transformarea interioara s-a intamplat as putea spune ca a aparut o diferenta. Starea simpla de a fi a fost asa de completa si de binecuvantata incat am pierdut tot interesul de a face ceva sau a interactiona. Timp de cativa ani m-am pierdut in Fiinta. Am renuntat aproape complet sa fac ceva, dar destul cat sa ma pastrez in viata si chiar si asta a fost miraculos. Mi-am pierdut complet interesul pentru viitor. Modul cum sunt acum, este ca simt o diferenta in viata mea intre a fi singur si a interactiona cu oameni, intre a fi si a face. Iar a face a fost abandonat si a ramas numai a fi. Era o fericire profunda, minunata, dar, dintr-un punct de vedere exterior, multi oameni au crezut ca mi-am pierdut mintile, ca am inebunit. Unii credeau ca e o nebunie SA LAS sa se duca toate lucrurile lumesti pe care le-am obtinut. Ei nu intelegeau ca nu le mai voiam si nu mai aveam deloc nevoie de ele. Asa ca, diferenta este acum intre a fi singur si a ma intalni cu oamenii. Si asta e bine. Stiu ca trebuie sa fiu atent, pentru ca lucrul acesta sa nu se piarda si sa nu ma pierd in a face. Nu cred ca se mai poate intampla asta vreodata, dar e nevoie de multa vigilenta!
• Inima invataturii este simpla practica de a trai in momentul prezent! Este adevarat, desigur, ca fiecare traieste deja in momentul prezent, dar, din pacate, oamenii nu isi dau seama de lucrul acesta si atunci pretind ca trecutul si viitorul sunt mult mai importante decat momentul prezent.
• De fapt, intreaga ta viata se desfasoara in spatiul prezentului. Nimic nu exista in afara momentului de acum. Vorbesc de a trai clipa de fata, in mod constient! Acesta este si cel mai rapid mijloc de a ajunge dincolo de ego. Gandindu-te la trecut si la viitor hranesti eul. Trecutul si viitorul nu au nicio existenta reala, decat ca forme-gand in mintea ta si in timp ce tu devii constient de momentul prezent, toate vechile structuri ale mintii tale inceteaza sa mai opereze. Dupa aceea, mintea nu iti mai este stapan, ci slujitor. Apare o noua stare de constiinta: PREZENTA. In loc de a nega momentul acesta - ceea ce este de fapt negarea vietii de catre ego – IL ACCEPTI, il recunosti si ti-l faci prieten din dusman. Cand traiesti aliniat la clipa aceasta, tu traiesti pacea, dar si puterea vietii insasi! In felul asta mergi dincolo de fericirea insasi!
• Nu tie iti e frica de LINISTE si tacere, ci egoului tau. Egoul apare din zgomotul neincetat al mintii. Iubesti linistea pentru ca e inseparabila de ceea ce esti in esenta. Atunci cand te bucuri de orice… adanc… cand traiesti frumusetea, dragostea, sentimentul intens de a fi viu sau creativitatea – LINISTEA va fi acolo in fundal, chiar daca nu esti constient de ea in mod direct. Adevarata creativitate vine din starea de pace. Cand devii constient de linistea care esti, dimensiunea spirituala intra in viata ta, iar tu esti ghidat atunci de o inteligenta mult mai vasta decat poti cuprinde cu mintea!
Multumim enorm Forumului Unique pentru aceste materiale!"
VEDEŢI FILMELE AICI:
Partea I
Partea a II-a
In completare va invitam sa studiati categoria ECKHART TOLLE, pe care o puteti explora mai usor in CUPRINS si sa cititi urmatoarele carti scrise de Tolle:
2) PUTEREA PREZENTULUI - Ghid practic. Invataturi esentiale, meditatii si exercitii din Puterea Prezentului
3) UN PAMÂNT NOU 4) LINIŞTEA VORBEŞTE
5) SECRETUL LUI MILTON
Daca simititi ca demersul intelectual este insuficient si ca nu puteti avansa in cunoasterea de sine doar cu recomandarile lui Tolle, va recomandam un curs de Vipassana (click aici pentru detalii), unde veti experimenta cu adevarat , in fiinta voastra, efemeritatea structurilor egoului, printr-o cufundare in clipa prezenta, ca niciodata inainte.
Specificăm că anul acesta cursul s-a ţinut deja în Romania, la Vila Cristina din Moroieni, în perioada 4 - 15 august 2009. Dar, pentru cei care cunosc limba engleză şi doresc cu adevărat să participe la un astfel de curs, există şi alte locuri şi centre de meditaţie Vipassana în Europa (http://www.dhamma.org/en/bycountry/eu/) unde sunteţi bineveniţi, dar important este să vă faceţi înscrierea cât mai din timp.
Specificăm că anul acesta cursul s-a ţinut deja în Romania, la Vila Cristina din Moroieni, în perioada 4 - 15 august 2009. Dar, pentru cei care cunosc limba engleză şi doresc cu adevărat să participe la un astfel de curs, există şi alte locuri şi centre de meditaţie Vipassana în Europa (http://www.dhamma.org/en/bycountry/eu/) unde sunteţi bineveniţi, dar important este să vă faceţi înscrierea cât mai din timp.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!