POLLYANNA (1960)
Continuăm astazi lista de FILME DE SUFLET cu un film de weekend, ce poate fi considerat școală, care ne învață cum să vedem mereu și mereu partea bună a lucrurilor, să vedem în orice situație de viață o oportunitate, să nu deznădăjduim și să trecem cu grație mai departe.
"Pollyanna e personajul principal din romanul scris de Eleanor H. Porter - "Jocul bucuriei". Fiica unui misionar sarac, ramasa orfana intai de mama, apoi de tata, ea vine sa locuiasca impreuna cu matusa Polly. In ciuda necazurilor, Pollyanna era intotdeauna bucuroasa si multumita.
Intrebata care e secretul ei, ea il dezvaluie: e vorba despre "jocul bucuriei": în orice situatie, să găsească un motiv pentru care e bucuroasă. Ea explică regulile jocului unei doamne ipohondre ce-si pune la punct detaliile înmormântării si îsi comandă sicriul, reusind s-o determine pe aceasta să se gândească mai mult la viata decât la moarte.
- Vedeti, eu întotdeauna mi-am dorit o păpusă, dar nu am avut niciodată bani pentru asta. Asa că tata le-a scris altor misionari să-mi trimită o păpusă la mâna a doua ("second hand"). A fost o eroare comică. Când au venit pachetele cu ajutoare, în loc de păpusă, am primit o pereche de proteze. Bine-nteles că am fost foarte dezamăgită, dar tatăl meu a inventat atunci jocul bucuriei. "Hai să nu ne posomorâm. Să încercăm să găsim un motiv pentru care să fim bucurosi." Si ne-am jucat jocul acesta o vreme, si am început să găsesc motive să fiu bucuroasă, uitând de păpusă.
- Ce poate fi optimist la o pereche de proteze?
- Tatăl meu a zis să fim bucurosi că nu avem nevoie de ele!
O altă scenă minunată si plină de întelepciune îi pune în dialog pe Pollyanna si pe preotul orăselului ce obisnuia să aibă abordări amenintătoare în predicile lui, să-l portretizeze pe Dumnezeu răzbunător si darnic în pedepse. Fetita îi povesteste cum si tatăl ei avea dificultăti în a ajunge la sufletele enoriasilor până si-a dat seama si a început să aplice în activitatea lui de misionar evidentierea a ceea ce e bun în oameni, iar predicile sale s-au axat de-atunci pe textele bucuriei, texte fericite si optimiste din Biblie.
Stiti că sunt 800 de astfel de texte vesele în Biblie? Tatăl meu spunea că dacă Dumnezeu s-a ostenit să ne spună de 800 de ori să fim veseli si să ne bucurăm, înseamnă că a vrut să facem asta.
(în Biblie există de toate ... funcție de individ, fiecare se poate regăsi în Biblie, de la criminali odioși, la oameni buni, blânzi și iubitori ... vrei să omori pe cineva ...caută in Biblie și vei găsi pretextul perfect ... vrei să fi moral, corect, iubitor? Caută în Biblie și vei găsi motive să fi așa.... n.n.)
Pollyanna molipseste tot orăselul cu voiosia si optimismul ei si reuseste să aducă mai multă fericire si motive de bucurie locuitorilor lui."
SURSA: http://suntsanatos.ro
Notă: Într-unul din primele articole de pe blogul nostru, publicat acum 8 ani în 12.02.2009, am făcut o recenzie amănunțită pe marginea acestei căi spirituale care se numește MULȚUMIREA (RECUNOȘTINȚA), SANTOSHA în limba sanscrită și înseamnă „mulţumire”. În creştinismul ortodox se mai numeşte Euharistie. Așadar, nu mai insistăm aici pe valoarea acestui gen de atitudine.
Există o mulțime de ecranizări ale acestui film (vezi aici) însă tradusă este doar varianta publicată de noi astăzi. Mai există o variantă dublată în limba română, a variantei de film realizată de BBC din 1973 (o variantă pe care am văzut-o și este foarte foarte cu suflet), însa calitatea filmării este absolut execrabilă. Cine dorește, poate să vadă această variantă AICI. O variantă VHS Rip de relativ bună calitate este urcată pe youtube AICI (însă această variantă nu are nici subtitrare nici dublare).
Acesta este unul dintre filmele ce merită tradus în cât mai multe variante posibile.
CĂRȚILE CU POLLYANNA, scrise de Eleanor H. Porter (inclusiv cartea în care Pollyanna devine domnișoară) le găsiți AICI (TRANSPORT GRATUIT în centrele Pickup Point).
O altă ediție a cărții poate fi găsită AICI la un preț foarte bun.
VEDEȚI FILMUL TRADUS, AICI
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!