Buddhist Meditation meets Western Psychology
- Prof. Kaisa Puhakka
"Aflaţi totul despre integrarea psihologiei occidentale în practica tradiţională meditativă, de la doctor Kaisa Puhakka, profesor de Psihologie Clinică la California University of Integral Studies şi practicant de meditaţie în tradiţiile Theravada şi Zen.
"Ceea ce fac stând în linişte, în timp ce meditez, poate fi numit Mindfulness. Ce este Mindfulness? Este pur şi simplu capacitatea de a deveni foarte atent, fără a gândi, fără a-ti imagina lucruri. Toate aceste activităţi ale minţii sunt lăsate la o parte. Aducem atenţia în contactul direct, în ceea ce se întâmplă în minte şi în interiorul corpului, iar acest contact se face fără vreo reacţie, cu deschidere şi atenţie. De obicei, când încercăm să facem acest lucru, mintea tinde sa fie foarte activă, se plimbă în mai multe direcţii, iar noi ne pierdem în ea."
"În practica Mindfulness avem o ancoră cu ajutorul căreia restrângem activităţile minţii, iar această ancoră este propria respiraţie. Observi că atunci când inspiri simţi senzaţiile din piept şi din zona abdominală în timp ce plămânii se dilată, iar apoi când expiri apar alte senzaţii. Aducem atenţia direct către aceste senzaţii, făcând contact direct cu ele, permiţând atenţiei să se odihnească în interiorul inspiraţiei şi expiraţiei."
"Într-un timp scurt ne regăsim iar pierduţi într-o poveste a minţii, o întrebare, o problemă, sau o altă activitate a minţii. Aşa se practică Mindfulness, readucând atenţia în respiraţie din nou şi din nou fără să reacţionăm la ceea ce se întâmplă."
SURSA: http://tv-h.ro
VEZI EMISIUNEA TRADUSA AICI
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!