duminică, 9 februarie 2014

Omul care planta copaci - Castigator de Oscar in 1988 (9.02.2013)

THE MAN WHO PLANTED TREES (1987)

Vă prezentăm astăzi un filmulet animat care se dorește a avea valoare de documentar despre cineva care a schimbat lumea din jurul lui într-un mod cu totul spectaculos, dovedindu-ne inca odata, ca nu suntem insignifianti si ca daca dorim cu adevarat putem face mari si frumoase schimbari in jurul nostru.

Despre ce este vorba:

„Filmul de prezintă povestea lui Elzeard Bouffier, care pe parcursul a peste 35 de ani a plantat o pădure magnifică într-o zonă dezolantă a Franţei. Povestea este spusă de un tânăr călător care-l întâlneşte întâmplător într-o zi pe acum bătrânul gentilom. Îl vede întorcându-se la pădurea sa de mai multe ori de-a lungul decadelor pentru a observa peisajul.

Oscarul câştigat pentru Crac! i-a permis lui Frédéric Back să îşi îndeplinească visul de a ecraniza frumoasa poveste scrisă de Jean Giono , Omul care planta copaci (L'homme qui plantait des arbres). 

Într-o formă mai distilată, mesajul ecologic şi filozofia vieţii reflectă preocupările deja prezentate de Back în celelalte filme ale sale. Seminţele plantate de cioban sunt simbolul tuturor acţiunilor noastre, bune sau rele, care au efecte atât de ramificate şi îndelungate încât cu greu le putem imagina. Depinde de noi să raţionăm şi să acţionăm în acord cu speranţele nostre pentru viitor, şi, dacă este posibil, să lăsăm în urmă o lume mai frumoasă şi mai promiţătoare decât cea moştenită.

Un umanist şi militant pentru mediu cu mult înaintea timpului său, scriitorul francez Jean Giorno (1895-1970) s-a inspirat din propria experienţă şi din istoria regiunii de baştină pentru a scrie Omul care a plantat copaci în 1973. Frédéric Back a întâlnit povestea lui Giorno în revista Le sauvage în 1974. Plantând el însuşi peste 30.000 de copaci ca membru al Organizaţiei Contra Poluării, a decis să aducă pe ecrane o poveste cunoscută până atunci doar cititorilor periodicelor specializate.

"Citind acestă poveste pentru prima dată, am fost mişcat de generozitatea personajului şi indiferenţa sa vădită faţă de orice fel de răsplată. Este însăşi esenţa fericirii deoarece răsplata este un fapt în sine şi doar în vederea consecinţelor benefice.

De obicei un film de animaţie se derulează într-un ritm alert, cu numeroase schimbări de situaţie, glume şi teme preferabile înafara realităţii.

Acest subiect a cerut în schimb o anume demnitate, modestie, dar am fost convis că animaţia, chiar şi atunci când posedă un mai mare realism, a fost cea mai bună metodă de a ajunge la o audienţă cât mai mare şi pentru a oferi o imagine distinctă de cea a unui documentar." spune Frédéric Back.

Transformând povestea lui Giorno într-un film, Back a dorit ca mesajul ei să ajunga la o audienţă cât mai mare posibil. Pe parcursul cercetării sale, creatorul de film a descoperit oameni ce duceau aceeaşi muncă umilă, continuă în lumea reală, fără mijloace decât cele ale ciobanului din poveste. Răspunsul publicului faţă de film a fost mult mai mare decât şi-ar fi putut imagina Back: milioane de copaci au fost plantaţi pe toate continentele.”Exista vorbe care spun ca aceasta poveste este doar o fictiune, fara sambure de adevar in ea, ca Giorno ar fi recunoscand el singur ca ar fi fost o fictiune, dar ca ar fi vrut sa sublinieze ceva. Si a reusit! Sa fi avut totusi inspiratie, intuitie cand a scris povestea? Se pare ca ar fi adevarata pentru cineva din India, adevaratul Elzeard Bouffier pe nume Jadav Payeng. Cu mai bine de 30 de ani în urmă, un adolescent pe nume Jadav “Molai” Payeng a început să planteze semințe de-a lungul unui banc de nisip, aproape de locul lui de naștere din nordul Indiei, în regiunea Assam, pentru a dezvolta un refugiu pentru viața sălbatică. La puțin timp după asta, el a decis sa-si dedice viata acestei misiuni, asa ca s-a mutat la fata locului unde putea munci cat se poate de mult. Astfel el a creat un nou ecosistem forestier abundent pe o suprafata incredibila de aproape 1000 de hectare, unde acum este o junglă pe care a creat-o singur singurel cu mainile lui (cu ajutorul mamei natura binenteles). 
Vedeti AICI povestea lui Jaday (un filmulet netradus inca )..

DECI SE POATE! 

VEDEȚI AICI FILMUL TRADUS „Omul care planta copaci”

Niciun comentariu:

COMETARII DIN FACEBOOK

APEL

CREZI CĂ ACEST BLOG TE AJUTĂ PE TINE ŞI/SAU LUMEA ÎN CARE TRĂIEŞTI?

Daca da, sprijina munca celor care aduc aceste informatii la lumina, printr-o DONAŢIE.

Este cea mai concreta recunostinta!

CLICK AICI pentru a DONA prin PAYPAL sau DONAŢI ANONIM prin BITCOIN la adresa:

1AgtwQF2ETidVoP9tqFnpqFMwz86FUejug.

Altă formă de plată găsiţi AICI.

Mai nou puteți să ne sprijiniți într-un mod și mai simplu, pe PATREON.

Munca depusă pe acest blog necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și bani, căci timpul înseamnă bani. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze, să dea click pe ele să cumpere sau să se înscrie la ce promovăm noi.

Pe de altă parte, genul acesta de activitate nu poate fi independentă dacă este finanțată de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independentă, aceasta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare.

Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal sau PATREON.

Fără sprijinul vostru acest portal poate dispărea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru...

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...