sâmbătă, 13 octombrie 2012

PROSTIA - un documentar comic

STUPIDITY (2003)

 „Doar doua lucruri sunt infinite: universul și prostia umană ... totuși nu sunt atât de sigur în legătură cu primul” - Einstein

„Puneți-vă centurile de siguranță ... sunteți pe cale să porniți într-o investigație de dimensiuni epice a unei lungi și glorioase istorii a prostiei umane. In cautarea sa extrem de extinsă a originii și adevăratului sens al prostiei, producatorul filmului Albert Nerenberg trece cu mare viteză prin numeroase informații venite de la știri de televiziune, talk show-uri și alte showuri, site-uri de internet și filme cunoscute și apoi ajunge la institute de cercetare avansată, obsedate cu studiul inteligenței. După un tur prin religiile și politiciile fundamentaliste ale lumii, el ajunge la unul dintre reprezentanții cei mai de seama ai prostiei umane:  George W. Bush

După un început comic, lucrurile devin mai serioase pe măsură ce diverși critici de cultură, autori, academicieni și oameni de pe stradă dezvăluie interesele economice și politice din spatele tâmpirii, îndobitocirii populației și a culturii contemporane. Este un film comic, inteligent și de speriat în același timp.”

 SURSA: Traducerea și adaptarea de aici http://hotdocslibrary.ca


”Stupidity este o transpunere a prostiei in cultura contemporana umana - nu strict in cea americana – prin exemplificarea si nuantarea conceptelor: idiot, imbecil, tampit, etc.

Wittgenstein a spus ca, parafrazez, daca oamenii nu ar face prostii, nu s-ar întâmpla nimic inteligent. In acest sens progresul uman depinde de continuarea practicii prostiei. Asadar procesul evolutiv este asigurat.

Stupidity in regia lui Albert Nerenberg este, fara sa exagerez, este cel mai grozav documentar pe care l-am vazut in ultimii ani. Departe de mine gandul sa conving pe cineva sa il vizioneze. Nu as reusi in virtutea oricarei tehnici persuasive. Acestui film documentar ii acord un credit de zece puncte!

De asemenea recomand si eseul The Basic Laws of Human Stupidity de Carlo Cipolla, The Story of Stupidity de James Welles, Dictionary of Stupidity de Stephen Bayley si The Encyclopaedia of Stupidity de Matthijs van Boxsel.” SURSA: http://www.cinemarx.ro

In documentar apar printre alti si Noam Chomsky, Bill Maher, Joel Schumacher, Michael Moore si John Clees. În cele ce urmează vă prezentăm o selectie câteva zicători, proverbe despre prostie, care bineînțeles sunt interpretabile, dar în general se cam aplică:

„Prostul râde de trei ori : o dată când râd ceilalţi, o dată când întelege gluma şi încă o dată când îşi dă seama că râsese fără să înţeleagă.”

Chiar şi un prost ar fi socotit înţelept dacă ar tăcea şi priceput dacă şi-ar ţine gura.” Solomon

”Prostul cel mai prost e prostul alterat de filozofie.” L. Blaga

”Nu te pune cu prostul că are mintea odihnită. Iar cine se pune cu el, e mai prost ca el.”

Prostul are un mare avantaj faţă de omul deştept: este întotdeauna mulţumit de el însuşi.  ” Napoleon B.

”Prostul nu e prost destul până nu e și fudul.”

Un om fără minte se cunoaşte de departe; cel cu minte, de aproape. ” Cilibi Moise

Numai prostii au certitudini, oamenii inteligenti au indoieli.” 

”Unde este multă MINTE este şi multă PROSTIE ... iar unde este puţină minte, este ENORM de multă prostie”.

„Cu excepţia cretinilor murim întotdeauna cu nesiguranţa propriei valori şi a operelor noastre” (Flaubert)

Prostul face tot ce poate ca să nu treacă neobservat. ” Tudor Musatescu

Oricât de mare ar fi prostia care ne scapă, se găsesc totdeauna nătărăi care s-o creadă. ” 
HONORE de Balzac

Pentru noi prostia e un termen foarte relativ și poate fi definită mai mult în funcție de circumstante. Pare a fi mai mult o incapacitate a omului de a se adapta unor circumstante exterioare sau interioare, actionand mecanic conform unor programe din trecut, nepotrivite pentru acel moment, facand anumite excese nenecesare sau ca o negare, o privare de utilizarea facultăţilor intelectuale, cu posibilitatea sau imposibilitatea de a le dezvolta. ... SI PANA LA URMA PROSTIA PARE A FI CALEA CATRE INTELIGENTA, CACI FARA EA, NU S-AR PUTEA. DIN GRESELI OMUL INVATA. Ceea ce in anumite circumstante e considerata  prostie, in altele e virtute. Nu credem că poate da nimeni o definiție clară prostiei ... de aceea nici nu o să insistăm asupra ei. Probabil am putea să scriem tomuri și tot să nu găsim o formulă exactă căci ”Prostia pare a fi infinit mai fascinanta și misterioasă decat inteligenta, caci inteligenta pare a avea limitele ei, iar prostia nu.”

Acestea fiind spuse vă invităm să vedeți AICI un documentar tradus pe această temă.

STUPIDITY
BONUS:

Niciun comentariu:

APEL

CREZI CĂ ACEST BLOG TE AJUTĂ PE TINE ŞI/SAU LUMEA ÎN CARE TRĂIEŞTI?

Daca da, sprijina munca celor care aduc aceste informatii la lumina, printr-o DONAŢIE.

Este cea mai concreta recunostinta! CLICK AICI pentru a DONA prin PAYPAL sau DONAŢI ANONIM prin BITCOIN la adresa 1AgtwQF2ETidVoP9tqFnpqFMwz86FUejug. Altă formă de plată găsiţi AICI.

Munca depusă pe acest blog necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și bani, căci timpul înseamnă bani. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze, să dea click pe ele să cumpere sau să se înscrie la ce promovăm noi. Pe de altă parte, genul acesta de activitate nu poate fi independentă dacă este finanțată de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independentă, aceasta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare.
Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portaal poate dispărea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

COMENTARII FACEBOOK

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru...

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...