I AM NOT YOUR GURU (2016)
Acum 4 ani publicam un documentar biografic despre Anthony Robbins, intitulat „
ANTHONY ROBBINS - The Secret of His Succes (2005)” și făceam niște remarci destul de acide, subiective, despre acesta.
Nu mă dezic în totalitate de cele spuse atunci, însă vreau să echilibrez un pic lucrurile cu acest documentar și precizările ce urmează.
Dar mai întâi câteva cuvinte despre filmul de azi:
„Un documentar Netflix lansat în 2016, Tony Robbins: ”Eu nu sunt gurul tău” a adăugat un alt nou capitol la viața lui. La o luptă UFC la care a mers nu cu mult timp în urmă, existat tineri de 20 de ani care se apropie de el toată noaptea, tot vorbind despre film. Un Facebook live chat a acumulat mai mult de 500.000 de telespectatori în direct în prima noapte în care documentarul a fost disponibil online. Filmul este regizat de Joe Berlinger a cărui carieră a constat în mare parte din documentare despre crime, mafioți și Metallica. Documentarul îl urmăreste pe Robbins și o audiență de mii de oameni intr-un seminar intens de șase zile în Boca Raton, Florida. Urmărindu-l, veți obține un sentiment de abordare a modului de coaching a lui Robbins. Sunt lumini intermitente și muzică tare, iar mulțimea masivă este încurajată să danseze și să cânte. Îl vezi Robbins însuși cum înainte de a urca pe scenă, și apoi să-l vezi cântând, de asemenea. Intregul lucru se simte ca o renaștere bisericească de energie înaltă.”
SURSA
Așadar, am urmărit acest film dintr-o pură curiozitate să văd ce se poate întâmpla la un astfel de eveniment, unde oamenii plătesc 5000 de dolari să participe, un eveniment numit „DATE WITH DESTINY” (Întâlnire cu destinul) din care mai văzusem fragmente ici colo de-a lungul timpului. Am fost stimulat de un prieten care a fost la evenimentul din Londra de anul acesta (Unleash The Power Within - UPU - 500 de Euro) și era surescitat și entuziasmat de tot ceea ce a trăit acolo.
Adică plătești un ban, dar ai parte de cel mai profesionist eveniment de acest gen la scară mondială. Ireproșabil. Vrei dezvoltare personală, un șut în fund , un pas înainte, acesta este genul de eveniment la care să faci eforturi să participi.
Deși m-am uitat cu un scepticism maxim, m-a impresionat și emoționat documentarul ... mi-am dat seama că toată vorbăria, gargara, vrăjeala lui Tony, plină de meme new age, spirituale, motivaționale, este doar un pretext să-ți țină poate, mintea ocupată cu ceva, cu anumite idei, teorii, tehnici care pot fi discutabile, el nefiind un psiholog, psihoterapeut sau psihiatru acreditat în vre-un fel, însă pare a fi un tip cu o intuiție mare, este foarte citit și dă dovadă de empatie. Acest lucru m-a surprins ... poate își joacă rolul bine de empat, însă pe mine m-a emoționat.
Fie că e un trăitor adevărat sau un actor foarte bun, tipul este foarte bun în ceea ce face și are o energie cu care reușește să-i aprindă și pe alții. Pare un om cu suflet, este foarte însuflețit și însuflețește și pe alții. Chiar dacă spune prostii, el crede în ele în acel moment (și
are puterea să-și ceară și scuze când sare calul și dă cu bâta în baltă, ceea ce este de apreciat), le spune cu forță, cu charismă și cumva te citește, îți citește instantaneu slăbiciunea, zona de gol, de minim și face ceva, îți spune anumite lucruri, care pot părea chiar absurde, aberații și poate uneori chiar sunt, însă îți dă o anumită energie, te umple și te ajută în acel moment, dacă-i acorzi încredere, să ieși din zona de confort și să faci un pas într-o direcție în care nu ai fi mers, poate, niciodată.
Tony își asumă și o imensă responsabilitate și riscă mult căci de multe ori este vorba de cazuri extrem de grave, abuzuri incredibile, oameni aflați în pragul sinuciderii, oameni extrem, extrem de disperați.
Cred că ar putea să nu zică nimic,
să vorbească în limbi ca penticostalii, să se strâmbe ca un maimuțoi și tot ar avea impact, dar așa nu ar reuși să te capteze la fel de eficient cum o face printr-o abureală mentală ce poate avea sens sau nu. Important e să ai încredere, credință, căci
maestrul PLACEBO face minuni. Ce contează cum îți este stimulată această credință? Că e unul care face minuni și merge pe apă sau altul care face magie imposibilă sau altul care te aburește din vorbe, nu e important, important e ca tu să crezi, să ai încredere „și credința te va vindeca”. Atâta timp cât există oameni care rezonează cu genul acesta de idei și modalități de evoluție, asta e ... jos pălăria. Alții rezonează de exemplu cu alte genuri, cum ar fi
acesta, dar cine suntem noi să judecăm? Dacă oamenii se simt salvați, ajutați, împuterniciți cine suntem noi să spunem altceva? Goooooo Delphin!
Sigur, nu toți reușesc să se deschidă și rămân în minte, sceptici, analizând, despicând firul în 14 (ceea ce am și eu tendința să fac), însă dacă te lași purtat de val, de energie, ești dispus să te deschizi, să urmezi indicațiile și să te lași deschis (nu zici să nu fii sceptic, dar să fii un sceptic deschis să experimenteze), poate fi cea mai intensă trăire din viața ta.
Da, poate Tony și echipa lui sunt maeștrii manipulării emoționale, știu să-ți energizeze Manipura și Anahata, au muzica aceea extrem de antrenantă și potrivită pentru așa ceva, să-ți genereze senzația că te afli într-un film. Cum ar fi filmele fără muzica? Poate totul e o actorie măiastră în cele mai mici detalii, însă există oameni care sunt manipulați pozitiv, benefic, de tot acest joc de lumini și senzații de toate felurile. Majoritatea oamenilor se simt transformați, atinși, mai inteligenți, mai înțelepți după un astfel de seminar, mult mai mult decât după tone de terapii pe la diverse alte cursuri și psihologi.
Efectele depind de la om la om ... unii au efecte permanente, cei puțini, serioși, deschiși, cei care-și doresc cel mai mult și poate, sunt cei mai disperați după o schimbare. La majoritatea efectele sunt trecătoare, de aceea mulți merg de mai multe ori.
Liviu Pasat le zice foarte bine, de exemplu ...
Cert este că pare să se producă un câmp de deschidere, iubire, în care oamenii se iubesc, comunică, sunt deschiși unii față de alți. Acolo ai putea avea șansa să-ți creezi prieteni mai adevărați și să cunoști oameni absolut deosebiți, căci la astfel de evenimente participă adeseori și VIP-uri, elite, persoane cunoscute, de succes, cu care ai avea ocazia să interacționezi la un nivel imposibil în viața de zi cu zi.
Unii critică prețul mare. Atâta timp cât există o cerere așa de mare, prețul automat crește. Și nu este prost cel care cere ... Atâta timp cât există din ce am înțeles, oameni care dau și 80 000 de $ să participe alături de el la niște evenimente Elit și este așa de căutat, mi se pare normal să aibă scoruri așa de mari. Tony este considerat pe bună dreptate, numărul 1 în acest domeniu.
Eu personal dacă aș avea acești bani aș merge, deoarece cred că poate fi o experiență de vârf ca și senzații, emoții, trăiri, însă nu aș face orice sacrificiu pentru asta, așa cum am văzut că fac alții. Unii se împrumută la bănci, fac credite ca să participe la un astfel de eveniment. Asta da determinare ... decât să-ți iei o mașină, mai bine participi la un eveniment de 6 zile pentru a experimenta chestii, a crește ca individ, a-ți dezvolta capacitățile și poate, dacă-ți propui să recuperezi înzecit banii investiți în acest training.
Una peste alta, stilul de viață al lui Robbins nu mă inspiră ... da, e bogat, are vilă în Florida pe malul mării, are tot ce poate visa un om pe acest Pământ, bogăție (și o
amprentă ECO imensă - dacă am consuma toți la fel de multe resurse ca el, am avea nevoie de 1000 de planete), faimă, familie, iubire șamd, însă eu personal tind mai degrabă către interiorizare și minimalism ... mă obosesc astfel de indivizi numai când îi văd, așa de ambițioși, perfecționiști, competitivi, agitați, aflați parcă într-o agitație perpetuă, neliniște, exteriorizare, într-o fugă de sine, prinși mereu în strategii mentale de „succes”... mnah, dacă asta îi face pe unii fericiți ... Însă nu știu cât de fericit este acest Tony cu adevărat, cât de liber este cu adevărat, cât de autentic.
În fine, omul este bineînțeles foarte controversat, există multe păreri pro și contra lui. Despicătorii de fire în 14 sunt pe felie, însă doresc să vă arăt și alte linkuri care mi-au plăcut, despre experiențele unor participanți:
P.S. Nu mi-aș dori ca Anthnoy Robbins să pățească ce a pățit unul dintre studenți săi, un alt guru al motivației, JAMES ARTHUR RAY pe care l-am prezentat în cadrul articolului de la documentarul „
LUMINEAZĂ-NE - Ascensiunea și căderea lui James Arthur Ray”.
P.P.S. Deși titlul se numește NU SUNT GURUL VOSTRU, el fix asta face, se dă guru.
P.P.P.S. Nu pot să nu remarc că pe lângă cazurile grave (pe care le-a luat în special în vizor) totuși, are tendința să vorbească și cu cele mai mișto gagici din sală ... așa ca fapt divers ... trăsătură tipic de guru masculin. Prietenii știu de ceeee ...
VEDEȚI DOCUMENTARUL TRADUS, AICI:
LINK 1 - NETFLIX (Prima Lună Gratuită) - mulțumim Netflix
Gargaragii fara pereche , aduna prostime in cel mai pur stil american ,care vezi doamne vor sa-si traiasca visul pe deplin .Diferenta intre asazisii guru si o tiganca cu ghior este data de tehnica folosita stilul fiind acelasi , iar rezultatul final subtierea buzunarului contra sperante desarte .
RăspundețiȘtergereUn fel de mama omida care pacaleste fraierii.
RăspundețiȘtergereNu-i chiar așa ... uită-te la documentar.
RăspundețiȘtergereConsider ca daca iti permiti financiar e bine sa mergi sa inveti cat mai multe lucruri noi, sa te dezvolti pe toate planurile.
RăspundețiȘtergeream vazut partial filmul....lectii de autosugestie platite scump....exhihbare in public tipic americana...oare unde or fi interviurile cu aia care se simt pacaliti de logoreea astuia?
RăspundețiȘtergereTocmai ca sunt prea putini cei care se plang, totusi.
RăspundețiȘtergereOrice aduce un plus de cunoastere este binevenit.
RăspundețiȘtergere