marți, 3 martie 2009

CARTEA TIBETANĂ A MORŢILOR I - Bardo Thödol (03.03.2009)

THE TIBETAN BOOK OF THE DEAD
- A Way Of Life (1994)

- Un Stil De Viaţă

"Bardo Thödol, sau Cartea tibetana a mortilor este un text ezoteric, straniu, profund, tulburator, însa pe care am fi tentati sa-l catalogam, cu optica noastra de europeni, ca fiind lipsit de credibilitate si de-o îndrazneala fara margini. Cine poate lua o scriere care ne prezinta, cu lux de amanunte, ceea ce se petrece dupa moarte mai în serios decât ca pe-o fabula bine scrisa si-atât? Cu toate acestea, în masura în care a patruns pâna acum la noi, prin traduceri în limbile de larga circulatie, dar mai ales în Occident, Cartea tibetana a mortilor se bucura de o mare audienta, si aceasta nu numai datorita valentelor poetice deosebite ale scriiturii. Este vorba aici de un fenomen psiho-social mult mai complex si mai dramatic, de pierdere a sentimentului religios, manifestându-se în special, asa cum afirma Mircea Eliade, printr-un sentiment de desacralizare a mortii. Forta scrierilor sacre orientale, cu impact determinant asupra constiintei europeanului nerefractar la ineditul lor, consta tocmai în revalorizarea actului mortii, în solutiile ontologice oferite, în depasirea gândirii conceptuale, care, în general, se opreste epuizata în fata actului suprem al existentei si în utilizarea rezultatelor concrete obtinute prin tehnicile specifice de interiorizare si meditatie. În seria acestor scrieri, Cartea tibetana a mortilor este textul cel mai direct aplecat asupra fenomenului mortii, ca aplicatie fidela a doctrinei buddhismului tantric tibetan.

În acelasi timp, Bardo Thödol are si un caracter exoteric. Prin însasi modalitatea ei ritualica de utilizare, aceea de a fi citita de un initiat la capatâiul defunctului obisnuit, fara antecedente religioase, are oarecum un caracter popular si accesibil. Însa aceasta nu cu pretul simplificarii mutilante a preceptelor doctrinale si a simbolisticii, ci mai degraba printr-o inegalabila maiestrie a metaforelor, comparatiilor, sugestiilor, în general prin caracterul puternic vizualizant al stilului care da stranietatea si adâncimea umana a textului." - comentariu preluat de pe divin.ro.

"Cartea tibetana a mortilor descrie transformarea elementelor constituente ale corpurilor : pamantul se transforma in apa, apa se transforma in foc, focul se transforma in aer, aerul se dizolva in constiinta.
Apoi intervine o experienta a unei luminozitati patrunzatoare, lumina alba pura, radiatie curata ce provine din experienta directa a naturii noastre elementare.
Aici nu mai exista intuneric, nici separatie, directie sau forma, ci doar lumina stralucitoare, aceasta infinita radiatie este mintea, libera de umbrele nasterii si ale mortii, libera de orice fel de limitari.
Acum defunctul nu stie daca este viu sau nu, totusi el poate sa isi vada familia si poate sa-i auda plangand

Sering sung-den,
Asculta-ma cu atentie
Nu esti singur si parasind lumea, toti mor, nu accepta nici o dorinta sau dor pentru acest loc
Nu e cu putinta sa ramai aici

Deoarece defunctul nu a fost capabil sa recunoasca luminozitatea mintii insasi, experientele lui capata forme izvorate din imagini aleatorii ale vietii trecute.
El isi vede prietenii si rudele chemandu-l dar ei nu pot auzi raspunsurile lui, moartea l-a separat de ei si tristetea lor ii loveste inima.
El isi vede prietenii si rudele plangand, isi vede patul, dar el nu mai este cel intins acolo, in locul lui se afla un cadavru.

Sering sung-den,
Asculta-ma cu atentie
In curand vei avea experienta prezentei intense a propriilor stari emotionale ca forme de lumina linistite si pline de furie, nu te teme, ele nu pot sa-ti faca rau, tu esti mort, nu te agata de trecut, mergi inainte,

Sering sung-den
Mergi inainte, esti mort, nu te agata de trecut
Acum iti vei intalni mintea sub forma proiectiior care par vii si complet reale, acum vei vedea lumina albastra patrunzatoare stralucind peste tot in jurul tau,
aceasta este esenta constiintei insasi, Buddha Vairochana, intelepciunea sa este precum o oglinda, reflectand totul, el este forma constiintei in puritatea sa completa, aceasta intelepciune este inseparabila de insasi inima ta...
dar vei vedea si o lumina alba difuza
evit-o, daca urmezi alura acestei lumini albe usoare te vei trezi ademenit in placerile temporare ale nasterii ca zeu, traind intr-o nepasare mandra fata de trecerea timpului, si totusi subiect al unei morti neasteptate.

Aici se afla formele zeitatilor pe care Sering sung-den le va intalni acum.
Iata intelepciunea cu inima si mintea sa
Cele 42 de zeitati pasnice vor emana din inima lui iar apoi cele 58 de zeitati teribile se vor ivi din creierul sau.
Ele vor aparea una cate una si apoi toate impreuna.
Zeitatile pasnice sunt complete, imuabile, invincibile.
Daca nu esti pregatit sa intri in spatiul lor vast si binevoitor, daca nu poti renunta la centrarea in ego si la teama, aceste zeitati vor deveni inspaimantatoare, teribile, ele vor bea sangele ego-ului care se agata si vor distruge toate iluziile.
Daca el le recunoaste ca fiind expresia propriei sale minti, atunci ele reprezinta fata generoasa a trezirii.
Formele teribile care provin din creierul defunctului ii par acestuia ca fiind perfect reale.
Spaima si furia pe care o simte reprezinta eforturile lui de a evada din starea de trezire completa.
El hoinareste nesigur in peisajul propriei sale minti.
Daca el realizeaza ca aceasta este propria proiectie, eliberarea este instantanee.
Singur in noapte, batranul Lama isi canta :
"Jocul spontan al luminii intelepciunii danseaza in unde luminoase pe suprafata unui lac"

Zeitatile teribile apar acum in fata ta.
Ele sunt prezenta intelepciunii tale, forma vie a propriei tale treziri. Recunoaste-le ca o reflexie a propriei tale minti. Recunoasterea si eliberarea sunt simultane.

Noi toti simtim scantei de furie, scantei de pasiune, accese de gelozie, scurte momente, dar din aceste seminte, crestem pentru a deveni o femeie furioasa sau un barbat gelos.
Obisnuim sa spunem: “asa sunt eu” si ne purtam in consecinta.
Dar acestea reprezinta doar mastile noastre, iar noi uitam ca le purtam. Fugim de cele pe care le poarta altii.
Fac oare aceste zeitati teribile cu adevarat parte din noi? Da, si din aceasta cauza este imposibil sa fugim de ele. Ele sunt acuitatea propriei noastre claritati. Toate se afla in mintea noastra, dar totusi este greu sa nu le gasim terifiante. Poate ca ele inteleg de ce noi fugim mereu.
Atunci, impreuna si in acelasi timp, zeitatile pasnice si cele teribile apar dinaintea muribundului umpland tot spatiul. Daca el nu le recunoaste ca fiind propriile sale proiectii atunci ele se transforma in imaginea terifiantului Zeu al Mortii cu ochi de sticla. Si acesta este o proiectie a sa, dar daca el nu accepta aceasta, frica si zbuciumul sau il vor face sa pribegeasca cuprins de groaza in Bardo al renasterii.
El tot nu poate inca sa isi recunoasca natura fundamentala. Acum el paraseste bardo al naturii mintii, este din nou pierdut si pribeag si acum cauta sa puna capat suferintei prin renasterea intr-un loc palpabil si familiar.
Acum in Bardo al renasterii toate simturile sale devin extrem de acute si constiinta sa este asemeni unui corp fara materie. In acest corp defunctul poate calatori cu ajutorul unui gand oriunde, ca si cum ar avea puteri miraculoase, el poate strabate muntii sau inconjura universul, el poate patrunde oriunde, dar nu se poate odihni nicaieri. In suferinta calatoriei fara sfarsit gandul renasterii promite o mare mangaiere.

O, Sering sung-den, asculta cu atentie, chiar daca iti poti vedea familia, ei nu stiu ca tu esti inca acolo cu ei, desi poti sa mergi oriunde doresti, nu poti sa incetinesti, esti pur si simplu purtat de curentii sperantei si ai fricii asemeni unei frunze moarte purtate de vant.

Incapabil inca sa-si recunoasca propria natura, furia, dorinta si confuzia devin din ce in ce mai intense si sfarsesc prin a-i aparea ca intregi taramuri in care se poate opri si locui.

O, Sering sung-den, acum toate gandurile disperate sunt percepute ca umbre, fiare si armate de demoni. Te vei misca inainte si inapoi, spre orice apare.
Imaginea corpului trecut devine palida iar imaginea corpului viitor clara. Orice nastere pare mai buna decat suferinta de acum.

Sering sung-den, aceasta va fi ultima ta sansa pentru ca mintea ta lacoma sa se dizolve complet, fie ca te nasti ca zeu, ca om sau ca animal, fie ca esti o fantoma infometata, un zeu gelos sau o fiinta a iadului vei suferi din nou tormentele inevitabile ale vietii si mortii.

Sering sung-den, asculta cu atentie, te afli acum pe calea spre renastere. Alege cu atentie locul unde urmeaza sa te nasti. Dintre toate posibilitatile pe care le ai, alege o nastere umana buna, intr-un loc bun, astfel incat sa poti continua pe calea recunoasterii propriei tale minti.
Chiar daca esti disperat sa gasesti un camin, o pestera intunecata dintr-o padure poate conduce la o nastere pe taramul animalelor.

Chiar daca esti consumat de dorinte, taramul fantomelor infometate este o salbaticie nesfarsita in care viata este condusa de foame si de sete.
Furia, mania si ostilitatea deschid toate imaginile infernului. Zeii pot avea toate placerile simturilor dar moartea ii ia prin surprindere, asemeni unui miros neplacut adus de briza verii. Linisteste-ti mintea, evita extremele placerii si ale suferintei si naste-te acolo unde vei putea recunoaste esenta luminoasa a propriei tale minti. " - un articol preluat de pe seductiatrupului.ro

VEZI DOCUMENTARUL TRADUS,  AICI IN COMPLETARE studiati categoria VIATA DE DUPA VIATĂ si  CITITI:

1) Viata dupa viata - Raymond A. Moody 
2) Destinul sufletelor - Michael Newton si restul cartilor lui de AICI
3) Cartile lui William Buhlman 
4) Calatoria Suprema - Robert Monroe si restul cartilor lui de AICI
5) JOCUL COSMIC si Calatoria ultima - Stanislav Grof 
6) Don Piper - 90 de minute in Rai 
7) Cartile lui James Van Praagh : Mesaje de dincolo de moarte si Rai si Pamant
8)  RAIUL EXISTA de Todd Burpo
9) Dovada Paradisului. Călătoria unui neurochirurg în viața de DINCOLO” - EBEN ALEXANDER
10)  Am murit si m-am descoperit pe mine insami - Anita Moorjani 
11) Cartile scrise de  Elisabeth Kübler-Ross
12)  Cartea tibetana a eliberarii prin ascultare - Bardo Thodol 
13)  Cartea tibetana a mortilor - Bardo Thodol 
14)  BIOCENTRISMUL - Robert Lanza, Bob Berman
15) Cartea egipteana a mortilor
16)  Experimente privind viata de dupa moarte - Gary E. Schwartz, William L. Simon 
17) Cercetari oculte referitoare la viata dintre moarte si o noua nastere - Rudolf Steiner 
18) Viata dupa moarte in credintele omenirii - J.T. Addison
19) Moartea, Celalalt taram al vietii - Stephane Allix 
20) Mintea de dincolo - Dumitru Constantin Dulcan 
21) Dovezi referitoare la lumea de dincolo - Jeffrey Long, Paul Perry
22) Stiinta si experientele in pragul mortii - Chris Carter 
23) Copiii cei noi si experientele din preajma mortii - P.M. Atwater 
24) Imbratisata de lumina - Betty J. Eadie 
25) Sa vorbim cu mortii - Martina Kramer 
26) Ultima frontiera - Sam Parnia
27) De vorba cu Angel - Evelyn Elsaesser-Valarino 
28) Matei, vorbeste-mi despre Rai - O relatare directa despre viata de dincolo - Suzane Ward
29) Dezlegand misterele nasterii si mortii... si ale fenomenelor intermediare - Daisaku Ikeda
30) Spiritismul de Dr Paul Stefanescu, editura Phobos 

Un comentariu:

priam spunea...

Ceea ce am vazut si am citit nu face decit sami raspunda la niste intrebari cum ar fi de ce Isus nu a mai vrut sasi recunoasca mama si ia oferit alt fiu "femeii" pe Ioan spunindui ca "acesta este fiul tau femeie" acea negare nu face decit sa ma duca la gindul ca Isus era pregatit sa lase aceasta lume si pe toti cei dragi pentru o noua lume acea in care trebuie sa uiti tot ce ai trait si sa incepi o alta viata (reincarnarea)sau ceo fi ea foarte asemanator cu ce am vazut in Cartea mortilor acea Biblie Tibetana datata de 3000 ani.

APEL

CREZI CĂ ACEST BLOG TE AJUTĂ PE TINE ŞI/SAU LUMEA ÎN CARE TRĂIEŞTI?

Daca da, sprijina munca celor care aduc aceste informatii la lumina, printr-o DONAŢIE.

Este cea mai concreta recunostinta! CLICK AICI pentru a DONA prin PAYPAL sau DONAŢI ANONIM prin BITCOIN la adresa 1AgtwQF2ETidVoP9tqFnpqFMwz86FUejug. Altă formă de plată găsiţi AICI.

Munca depusă pe acest blog necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și bani, căci timpul înseamnă bani. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze, să dea click pe ele să cumpere sau să se înscrie la ce promovăm noi. Pe de altă parte, genul acesta de activitate nu poate fi independentă dacă este finanțată de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independentă, aceasta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare.
Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portaal poate dispărea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

COMENTARII FACEBOOK

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru...

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...