Ieşirea Din MATRIX: PINOCCHIO filmul animat realizat de Guillermo del Torro

marți, 21 februarie 2023

PINOCCHIO filmul animat realizat de Guillermo del Torro

 Guillermo del Toro's Pinocchio (2022)

༄ Santos Bonacci: „Pinocchio nu este o persoană reală, înseamnă literalmente Glanda Pineală” ༄

Nu am citit povestea originală a lui Carlo Collodi, însă cea realizată de Guillermo del Toro personal cred că este una inițiatică, iar înțelesurile acesteia pot fi mai multe. 

Nu am reușit să le pătrund sau să le înțeleg pe toate, însă povestea privită prin această cheie că PINOCCHIO înseamnă efectiv PIN (conul de pin) + OCCHIO (care înseamnă ochi) = ochiul în formă de pin, adică, faimoasa glandă pineală, care atunci când se trezește, se trezește și ființa, sufletul și devine, se spune, nemuritor spiritual. 

Adevărul trezește, eliberează, minciuna închide ochiul minții. Posibil să existe o legătură între deschiderea acestui al 3-lea ochi cu mințitul.

Atenție, urmează spoilere:

Maimuța simbolizează adeseori mintea maimuță (care sare dintr-un gând în altul) cea cu care se identifică sinele, apărând astfel falsa identitate (egoul). La început maimuța era împotriva lui Pinnochio pentru ca mai târziu, să existe o armonizare între ei (o armonizare între minte și ființă).

Zeița care i-a dat viață lui Pinnochio, pare insectoido-reptiliană ceva și la fel și sora zeiței, stăpâna timpului, care se folosea de un nisip special care ne-a dus cu gândul la expresia THE SANDS OF TIME (Nisipurile Timpului). „Nisipurile timpului” este o expresie care înseamnă că timpul se termină fie prin ceva care ajunge la sfârșit, fie prin moartea unei persoane. Această expresie provine de la nisipul folosit în clepsidra, un mod străvechi de a măsura timpul. 

Foarte interesante aceste entități capabile să dea viață, să învie, să stăpânească timpul și viața. Dar mereu există anumite condiții, care tind cumva, să echilibreze balanța cosmică. Totuși de ce reptiliano-insectoide?

Apoi, greierele care locuia în pieptul lui Pinnochio, vocea așa zisei conștiințe, ar putea fi un alt tip de posedare insectoidă, pe care Pinocchio, care era cumva ca un suflet proaspăt trezit nu o asculta și până la urmă bine a făcut, căci și-a urmat calea personală a eroului. 

Acum, povestea lui Carlo Collodi a fost scrisă la sfârșitul anilor 1800, într-o perioadă când regiunea unde acesta locuia, era ducatul Toscanei aflat sub influență austriacă (dictatură austriacă), însă povestea lui Del Torro se desfășoară în vremea naziștilor lui Mussolini și nu cred că întâmplător. Este foarte inspirată alegerea. 

Toată animația este făcută cumva cu păpuși (așa zișii oameni „reali” erau de fapt marionete simbolice ale fascismului), iar Pinocchio era paradoxal, poate, singura păpușă trezită din somnul conștiinței, ieșită din tipare și neacceptată de restul marionetelor umane adormite. 

Pinocchio era viu, iubea intens și necondiționat, era o lumină în întuneric ... sălbatică, incontrolabilă, nesupusă. Chiar de mai multe ori se arată în film această idee a obedienței, supușeniei în fața unei autorități, fie ea parentale, sociale, culturale, religioase, guvernamentale: crede, supune-te, luptă (în sensul să crezi autoritățile, să te supui lor și să lupți pentru ele).

La final Pinocchio alege să-și sacrifice nemurirea în corp fizic, pentru a salva viața lui Gepetto, iar asta l-a făcut nemuritor în spirit. În carte zâna, zeița sau ce era, îl transformă pe Pinocchio într-un băiețel real, dar în acest film nu, deoarece a dovedit deja că e mai real decât toți ceilalți.

Nu am înțeles ce rol avea povestea cu balena, asemănătoare cu povestea lui Iona din Biblie. Nu reușesc să văd corelația (dacă există vreuna) dintre povestea lui Iona și cea a lui Gepetto și Pinocchio.  

Poate am înțeles greșit, dar cred că povestea este una metaforică a trezirii conștiinței, a sufletului și o călătorie a eroului și ale obstacolelor care apar în calea acestei treziri. 

Interesant este că a apărut și o altă ecranizare a poveștii lui Pinocchio tot în 2022, făcută de data asta cu actori reali și personaje animate identice cu cele din animația din 1940. Oare de ce? Se trezesc zombișorii? Începe Aprostcalipsa (adică revelația care deschide ochii populimii)? De ce au fost necesare 2 ecranizări diferite ale aceleiași povești, fix în același an?

VEZI FILMUL TRADUS,

AICI (Netflix), AICI sau AICI

Un comentariu:

  1. Poti fi sigur ca se trezesc oamenii. Valul de vraja pus peste oameni incepe sa se destrame, dupa milenii de control cabalistic. Filmul poate fi asemănat cu povestea filmului
    " Spargatorul de nuci". Aceleasi teme bântuie mereu sufletul nostru colectiv, repetandu-se atunci cand soarele negru prinde din nou puteri, sustinut de catre oamenii cu gândire nazista.
    Povestea Pinocchio este ceva mai simpla pentru ca si perioada in care a fost scrisa era mai simpla informational, granita dintre Bine si Rău fiind mai clar delimitată. Circul spiritual a dus multi naivi in captivitatea magarului. Vezi greseala facuta de Oreste Teodorescu atunci cand a ales sa intre in masonerie. Ca a regretat apoi si si-a pus cenusa in cap...e...bine. Macar daca ar pricepe si restul masonilor ca piramida inseamna captivitate,mormant fara Inviere in alt plan, adica in planul Creatorului, unde fiecare stim ce avem de facut, fara a fi constrânsi.
    Se vor prăbuși sistemele mincinoase, sa fii sigur de asta. Codurile solare lucreaza din plin pe pamant. Doar ca unii, cei cu inima inchisa, inca nu au prins de veste si dorm somnul mortii in siatemele vechi.

    RăspundețiȘtergere

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!

gif-850x250

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE
Este un proiect în care se pot implica toți românii de pretutindeni și vă invităm să o faceți!

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Disqus

COMETARII DIN FACEBOOK

APEL

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru asta mu...

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...