Ieşirea Din MATRIX: TEORIA CONSPIRAȚIEI - filmul de weekend

duminică, 22 iulie 2018

TEORIA CONSPIRAȚIEI - filmul de weekend


CONSPIRACY THEORY (1997)

Continuăm astăzi lista de FILME DE SUFLET cu unul care prin titlu ne duce deja la anumite idei care acum sunt foarte împământenite în mentalul colectiv, însă la vremea când filmul a fost făcut termenul de teoria conspirației era pe cale să devină unul peiorativ, să zic așa. 

Despre ce este vorba pe foarte scurt:

"Jerry Fletcher e un sofer de taxi care vede conspiratii peste tot. Insa regula spune ca, daca persisti in aceste teorii, mai devreme sau mai tarziu una dintre ele se va dovedi adevarata, iar viata lui e in pericol.

Ideea principală a filmului este foarte interesantă, iar filmul conturează în prima parte o imagine veridică a unui paranoic ce găseşte legături mai mult sau mai puțin fanteziste între diferite evenimente ce au loc pe întreaga suprafaţă a globului (cei care mai cunosc una alta știu că multe din acele teorii chiar sunt adevărate).

Taximetristul cuprins de un delir paranoid este interpretat excelent de Mel Gibson, star al cinematografiei americane, fiind secondat de Julia Roberts, convinsă treptat că ideile fanteziste elucubrate de "nebun" ar putea fi parţial adevărate.

Filmul este însă inegal, deoarece regizorul Richard Donner îi schimbă sensul în a doua jumătate, deturnând atenţia de la paranoia contemporană mai mult sau mai puţin justificată la o acţiune concretă, foarte puţin credibilă şi stereotipă. Urmărirea "nebunului" de către serviciile secrete, brusc interesate de activitatea lui, ne dă impresia că paranoicul a descoperit o conspiraţie adevărată şi ne lasă să credem asta o bună bucată de timp. Din păcate, spre final, filmul deraiază în stil tipic hollywood-ian, dovedind că intriga conspiraţionistă era doar o diversiune şi introducându-ne în mijlocul unui thriller stângaci şi plin de clişee, cu explicaţii neverosimile şi nelegate şi cu o poveste de dragoste neconvingătoare, şi terminat în mod firesc cu happy-end.

Nu pot să-mi imaginez din ce motiv a fost deturnat sensul filmului, dar realizatorii au greşit, transformând un film cu un potenţial ridicat într-unul dintre filmele de duzină ale cinematografiei americane." SURSA

Notă: Acesta nu e primul și nu a fost ultimul dintre filmele care au încercat să sugereze subliminal ideea că cei care cred în teoria conspirației cam sunt paranoici, însă în acest film, prin însăși titlul filmului s-a țintit clar inducerea acestei idei în mintea oamenilor.

Filmul însă aduce în discuție multe lucruri și poate cel mai interesant aspect este cel al spălării pe creier, o metodă folosită la greu din ce am înțeles la toate nivelele puterii, în toate structurile și cam peste tot, atunci când anumite persoanje reprezintă un riscă să devină informatori. După cum spune Corey, cam 5 % din cei care sunt supuși unor astfel de tratamente își mai amintesc câte ceva după aceea. Filmul ne prezintă cazul fictiv al unuia dintre aceștia.

A crede la modul extrem în conspirații, a vedea peste tot conspirații, a fi unul care se simte mereu în mijlocul unei mari conspirații este cel mai probabil un semn de paranoia, însă a nu crede absolut deloc în posibilitatea existenței unor conspirații, a nu crede că este cel puțin posibil ca guvernele, politicienii (care sunt dovediți tot mai mult a fi infractori, care evident au complotat unii cu alții) corporațiile, stăpânii planetei să comploteze într-un fel sau altul să-și mențină pârghiile puterii în mâini, să controleze populația și să facă mulți mulți bani, cât mai mulți, este un semn de retard mental și am discutat pe larg acest lucru AICI.


VEZI FILMUL TRADUS AICI:
Calitate HD 720p

Server 1


Server 2

Server 3


Server 4


Server 5

Niciun comentariu:

COMETARII DIN FACEBOOK

APEL

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru...

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...