Ieşirea Din MATRIX: Cursa Inteligenței Artificiale - un documentar alarmant al televiziunii ABC TV din Australia

luni, 14 mai 2018

Cursa Inteligenței Artificiale - un documentar alarmant al televiziunii ABC TV din Australia


THE AI RACE (2017)

Deschidem astăzi, mai direct decât am făcut-o până acum, acest subiect spinos al Inteligenței Artificiale (IA) cu un documentar care mi s-a părut destul de echilibrat în această privință și care ne arată cam pe unde am ajuns, cel puțin la nivel oficial, cu tehnologia în prezent.

"În acest documentar vei vedea oameni care vorbesc despre roboții care ar putea să-i înlocuiască. Automatizarea nu va afecta doar câțiva muncitori, va afecta fiecare muncitor.

Veți vedea un concurs virtual despre cine este mai bun șofer de tir, o ființă umană sau un robot IA.

Veți vedea păreri pro și contra, ale unor specialiști și alte persoane.

Vedem unde a ajuns inteligența artificială în domeniul juridic (unde există deja IA mult mai capabile ca omul, să identifice legi și chichițe juridice, putând fi de mare ajutor în biroul oricărui avocat), însă și în domeniul medical unde computerul WATSON creat de IBM poate oferi în fracțiuni de secundă, răspunsuri medicale mult mai competente și adecvate decât majoritatea medicilor, ceea ce poate fi destul de înfricoșător. 

De ce este totul posibil acum? A existat o explozie în IA acum din cauza convergenței a 4 exponențiale:

Prima exponențială este Legea lui Moore, faptul că la fiecare 2 ani se dublează performanța computațională.

A doua exponențială este faptul că la fiecare 2 ani avem o dublare a cantității de informații pe care o avem, deoarece aceste mașini sunt foarte flămânde de informații.

A treia exponențială este faptul că se lucrează la IA de 50 și ceva de ani, iar algoritmii noștri au început să devină mai buni. 

Iar cea de-a 4-a exponențială este acea că în ultimii câțiva ani, există o nouă dublare, aceea că la fiecare 2 ani, se dublează cantitățile de fonduri care intră în IA.

Avem acum puterea computațională, avem acum informațiile, algoritmii și o mulțime de oameni care lucrează la probleme.

1997 - Super computerul Deep Blue de la IBM îl bate pe maestrul de șah rus, Garry Kasparov.

2016 - AlphaGo de la Google îl bate pe maestrul de Go, Lee Sedol.

Mereu s-au folosit jocurile ca valori de referință atât între oameni, cât și între oameni și mașini.

Cât de departe poate merge? "Inteligența Artificială totală poate însemna sfârșitul rasei umane." - Stephen Hawking

Există această idee interesantă că IA va exploda pur și simplu dintr-odată și ne va duce către ceea ce se numește "singularitate", în care mașinile se îmbunătățesc acum singure, aproape la nesfârșit.

Există o mulțime de motive pentru care putem presupune că asta s-ar putea întâmpla, dar dacă se întâmplă, majoritatea celor ce lucrează în acest domeniu cred că asta este la 50 de ani distanță, poate chiar 100." 

SURSA: Blogul Viața merge înainte https://dinamikro.blogspot.ro

Mulțumim Paul Marian pentru efortul susținut de a aduce și românilor astfel de informații.

VEDEȚI DOCUMENTARUL TRADUS, AICI:

(cu subtitrarea pe film)

Link 2 
(cu subtitrarea separată)

Dacă subtitrarea nu se activează automat, ori dați click pe butonul CC și selectați Limba Română sau din meniul  de setări (SETTINGS) din dreapta sus de pe imaginea în full screen activați subtitrarea dând Subtitle On.

Notă: Deoarece nu mai urmăresc TV-ul de vreo 10 ani nu mai știu care e trendul în mass media oficială, dar tind să cred că este pro IA, deoarece în urma unor discuții cu unii cunoscuți (privitori de TV), aceștia sunt în mare măsură vrăjiți de potențialul pozitiv al IA și nu pot concepe că o astfel de inteligență ar putea avea și repercusiuni negative asupra noastră și multe pericole, iar cei care atrag atenția asupra acestor pericole par paranoici sau sunt portretizați ca retrograzi în cel mai bun caz.

De aceea prin seria de articole și documentare dedicate subiectului în viitorul apropiat, vă vom prezenta și altă față a acestei IA care poate, nu o aflați de prin alte părți, ca să știți la ce să vă așteptați cât de curând.

România este oricum destul de în urmă la acest capitol, deci efectele ne vor ajunge poate, mai târziu.

Este o tehnologie care aflată în mâna forțelor binelui comun ne poate ajuta enorm, dar în mâna celor care vor doar binele lor, în ciuda restului, e posibil să nu ne fie prea bine. Există deja voci care spun ca IA va deveni atât de puternică și avansată că va scăpa și din mâna elitei care vrea să ne domine total și vom ajunge cu toții la mâna acestei IA. Dar despre asta într-unul din episoadele viitoare.

În completare vă rugăm să meditați un pic și la cele spuse de Sam Harris în acest discurs de la TED.




Mai multe despre discursul lui Harris găsiți AICI.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!

gif-850x250

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE
Este un proiect în care se pot implica toți românii de pretutindeni și vă invităm să o faceți!

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Disqus

COMETARII DIN FACEBOOK

APEL

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru asta mu...

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...