Ieşirea Din MATRIX: Avocatul Diavolului - filmul de uichend

sâmbătă, 25 iulie 2015

Avocatul Diavolului - filmul de uichend

The Devil's Advocate (1997)

Continuam astazi lista de FILME CU MESAJ si/sau DE SUFLET si/sau SPIRITUALE, cu un alt film de weekend extrem de profund, care ne arata, cat de misterioase si insidioase sunt caile raului si cat de usor poti pica in capcanele sale daca nu ti-ai depasit egoul.

Dar mai intai cateva cuvinte  despre film:


Film ingenios care îmbină ocultul cu senzualul, Pact cu Diavolul poate fi tratat drept o adaptare modernă a mitului faustic. Această producţie foarte stilizată cu efect halucinatoriu asupra privitorului neobişnuit cu asemenea plăceri cinematografice vinovate nu ar fi cucerit, probabil, o asemenea faimă, dacă nu i-ar fi avut în distribuţie pe Al Pacino şi Keanu Reeves. (parerea lor ... n.n.)

Cel de-al doilea joacă rolul lui Kevin Lomax, un avocat invincibil din Gainesville, Florida, soţul frumoasei Mary Ann (Charlize Teron). Cum orăşelul său devine din ce în ce mai mic pentru gloria inepuizabilă care-l înconjoară, tânărul Kevin nu stă mult pe gânduri când primeşte oferta de a lucra pentru o mare firmă de avocatură din Manhattan. Boss-ul firmei, John Milton (Al Pacino), îi oferă un salariu de 400 de dolari pe oră şi pune la dispoziţia cuplului un apartament luxos chiar în clădirea sa de pe Fifth Avenue, proprietate personală.

După ce Kevin câştigă un caz aparent imposibil de rezolvat, el începe să investigheze presupusa crimă a unui bogat afacerist care a bulversat New York-ul. Neglijată de Kevin, aflat aproape de apogeul său profesional şi cu vanitatea permanent exploatată de către Milton, frumoasa Mary Ann este pe punctul de a-şi pierde minţile după ce intră în influenţa nefastă a bizarei sale vecine, Jackie. În timp ce soţia sa devine victimă a tot felul de halucinaţii, Kevin este sedus de roşcata Christabella. Chiar în momentul în care începea să simtă că are lumea la picioare, Kevin este frapat de o presimţire sumbră.

Ceea ce părea a fi drumul spre Paradis este oare intrarea în Iad? Când excentricul magnat John Milton îşi va dezvălui malefica identitate, sufletul lui Lomax ar putea fi deja în contul Diavolului".

Nota noastra: Acesta este un alt film de referinta la care ne zboara gandul adeseori. Un film pe care toti avocatii ar trebui sa-l vada si nu numai, pentru a intelege cum la propriu, dar si la figurat, isi omora accesul la suflet, de fiecare data cand isi calca constiinta in picioare facand jocurile satanelor ce misuna pe acest pamant.

Nu o sa va povestim filmul deoarece sunt altii care au facut-o deja aici, de ex. Desi nu am mai vazut filmul de cel putin 10 ani dorim sa subliniem cateva aspecte si replici din film, care poate, pentru cei care nu l-au vazut, le va capta interesul:

Diavolul stie Biblia la perfectie si te poate aburi cu texte biblice pana te zapaceste de tot; aviz celor batuti in cap cu Biblia lor, filmul facand un misto subtil de pocaitii care se cred atat de destepti cand recita capitole si paragrafe, de parca asta i-ar face mai spirituali. Iar ca mistoul sa fie maxim, diavolul are un fiu tocmai cu o pocaita din asta bigota. Fiul acestuia este chiar avocatul, Kevin.

In ciuda lipsei de constiinta pe care o are diavolul el emana o forta reala si aici este de admirat. Manifesta calitatile omului puternic: este calm, nu epateaza, nu simte nevoia sa iasa in evidenta neaparat. Are lumea la picoare si stie asta. Cat de usor se vand oamenii, cat de usor isi calca sufletul in picioare pentru bani, onoruri, putere, prestigiu, iar toate aceste slabiciuni sunt exploatate maxim si cu multa usurinta de orice reprezentant al SISTEMULUI DE CONTROL AL MATRICEI, in cazul de fata , presupusul diavol.

Este deosebit de fascinant dialogul de la punctul culminant al filmului, cand diavolul incearca sa-i ia de pe suflet povara constiintei incarcate de faptele sale reprobabile ca si avocat. Superb modul cum il discrediteaza diavolul pe Dumnezeul crestinilor si al iudeilor, ceea ce nu poti sa nu-i dai dreptate ca este un Dumnezeu SADIC, BATJOCORITOR, NEPASATOR (cred ca e vorba de Dumnezeul Vechiului Testament) si chiar si la final cand trage concluzia ca Diavolul este de fapt un UMANIST, poate ultimul . Pai, da, comparativ cu Dumnezeul Vechiului Testament, da ...lol .. normal, el tine la sclavii lui, dragutul de el. Nu mai poate de dragul lor.

Adevarul este ca la vremea cand am vazut filmul, prin 98 cred, argumentele aduse de Pacino in film, au fost poate printre primele care la vremea aceea m-au facut sa vad pe Dumnezeul biblic cu alti ochi. La acea vremea inca mai credeam in Biblie la modul absolut.

Apoi ideea ca iubirea este doar ceva chimic, ca un drog sau ca euforia produsa de ciocolata ramane de studiat. Daca stai sa te gandesti bine, pana la un anumit nivel, multe stari pot fi induse artifical de diversi sau diverse substante care te pot amagi si deturna de pe cale, dandu-ti impresia ca esti deosebit , ca ai stari, ca simti, ca  percepi chestii si de fapt sa fie o alta capcana a egoului.

Spune diavolul la un moment dat ca prin avocati fortele raului reusesc sa cucereasca lumea, avokktii fiind astfel principalul instrument de control si manipulare. Vedem cu toate firmele mari, corporatiile multinationale, indiferent cat sunt de abjecte, au o droaie de avokkti care le apara interesele si care dau de pamant cu oricine, bine stiut fiind ca orice lege este interpretabila daca este pusa in contextul potrivit si daca stii sa gasesti reversul medaliei, asta daca nu reusesc sa mituiasca judecatorii mai intai. De aceea trebuie sa fi un foarte bun sofist, care astazi sa demonstrezi ca albul e alb, iar maine sa spui ca albul e negru. Putem spune astfel, ca taramul mintii care minte, mintea duala este terenul de desfasurare a acestor forte. 

Interesant este modul cum reuseste diavolul sa il determine intr-un mod foarte smecheresc , prin psihologie inversa in special, pe Kevin, sa continue sa mearga pe calea aleasa de acesta (diavol). Pe de-o parte ii respecta liberul arbitru, e detasat in aparenta, dar pe de alta face tot posibilul, incalcand liberul arbitru al altor fiinte, sa distruga totul in jurul lui Kevin pentru a-l atrage de partea lui si sa i-o bage pe sor-sa in pat. Totul in jurul diavolului are un parfum diabolic, grotesc, dar fascinant totodata 
Si nu in ultimul rand, intregul film se invarte de fapt in jurul replicii geniale de la final:

"Vanitatea este cu siguranta, pacatul meu favorit."

VEDETI FILMUL TRADUS, HD, AICI


Un comentariu:

  1. Unul dintre cele mai bune filme facute vreodata. Din pacate, omenirea nu a invatat nimic din el.
    "Drumul spre iad e pavat cu bune intentii"

    RăspundețiȘtergere

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!

gif-850x250

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE
Este un proiect în care se pot implica toți românii de pretutindeni și vă invităm să o faceți!

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Disqus

COMETARII DIN FACEBOOK

APEL

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru asta mu...

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...