Ieşirea Din MATRIX: VIPASSANA - Arta De A Trăi

miercuri, 10 iunie 2009

VIPASSANA - Arta De A Trăi

MEDITATIA VIPASSANA
asa cum este ea predata de
S.N Goenka, in traditia
Sayagyi U Ba Khin


Aceasta este o clipa importanta pentru noi ... si ne-am dori sa fie si pentru voi ... speram ca va fi intr-un viitor apropiat, daca veti da curs invitatiei noastre de astazi.

Va vom vorbi astazi despre un subiect ce poate fi considerat unul dintre factorii principali care ne-au determinat sa pornim acest blog si sa-l denumim asa : IESIREA DIN MATRIX ...

Inca din primele articole ale acestui blog spuneam ca o sa vorbim de unele etape ale Iesirii din Matrix si am vorbit ... si am tot vorbit ... Astazi putem considera ca este o incununare a tuturor etapelor parcurse pana acum , un sfarsit si un nou inceput, speram pentru cat mai multi dintre voi ...

Initial ne spuneam ca vom incheia postarile pe blog la modul apoteotic cu acest articol, insa ne-am razgandit si vom continua, insa pe viitor vom face mereu si mereu referinte la acest articol , sau mai bine spus, la Vipassana.

Primul nostru articol de pe blog , "Schimbarea vine din interior cu fiecare dintre noi, catre exterior" il consideram punctul Alfa iar acest articol punctul Omega si totodata de reintoarcere la Alfa.
Din punctul nostru de vedere, aproape tot ce s-a discutat pana acum pe blogul acesta, este menit sa fie un preambul la ceea ce va vom spune astazi si sa produca o deschidere catre o alta dimensiune a vietii, sa darame putin din carapacea de idei preconcepute despre realitate, acea bula de concepte care formeaza aceasta iluzie ce ne acopera ochii, aceasta matrice.

Prin tot acest demers si avalansa informationala de pe blog am dorit sa intelegeti ca sunteti sclavi ... sclavii mintii voastre in primul rand, sclavii dorintelor voastre, sclavii egoului, sclavii dependentelor voastre, sclavii temerilor voastre si a iluzilor voastre, sclavie care are repercursiuni si in exteriorul vostru, deoarece de aceasta sclavie profita elita oculta si o incurajeaza si astefel deveniti sclavii sistemului, sclavii serviciului, sclavii bancilor, sclavii banilor, sclavii lor .... dar in primul rand sunteti sclavii mintii voastre si din ea izvorasc toate celelalte sclavii. Sclavia este suferinta, mizerie . Devenind constienti ca sunteti sclavi poate veti cauta cai de iesire din aceasta sclavie, din suferinta ... cai de eliberare.

Din punctul nostru de vedere cea mai rapida eliberare incepe din interior catre exterior :

"..mai degraba iti pui incaltari decat sa te astepti sa ti se astearna un covor peste tot pe unde mergi" - proverb chinez.

Multi vor sa faca ceva, sa actioneze, sa se revolte, sa protesteze, sa se uneasca in fata "raului", sa reactioneze cumva ... Parerea noastra momentana, care tine de ceva vreme, este ca adevarata revolutie este cea interioara, adevaratul rebel este cel care se revolutioneaza pe sine.

Iluminarea spirituala, trezirea, desteptarea, reamintirea adevaratei noastre identitati este adevarata revolutie, cea mai profunda si cea mai trainica.

Multi au impresia ca aceasta este o scuza sa nu mai faci nimic , o scuza sa nu mai actionezi si sa-ti maschezi frica de a face ceva in lumea exterioara . Poti actiona sa schimbi lumea dupa cum crezi tu si inainte de trezire, nu te opreste nimeni, dar o faci orbeste, ghidat de impulsuri joase, de frica si iei decizii din frica si nu din iubire, perpetuand si mai departe "raul" lumii.

Razbunarea este arma prostului se mai spune . Oare de ce?

Chiar credeti ca vechiul indemn din Vechiul Testament "ochi pentru ochi si dinte pentru dinte" este semn de evolutie? (cu ce ne diferentiem de animale?)

Oare intamplator au venit nenumarati maestri spirituali si ne-au invatat sa iubim, sa iertam, sa fim compasivi?

Oare intamplator se spune ca violenta naste violenta?

Putem actiona... iar a medita nu inseamna a face nimic pentru lume si a gasi scuze pentru non actiune .Sa meditezi corect, sa depui eforturi corecte necesita o mare disciplinare interioara , care se va face simtita si in exterior mai devreme si mai tarziu .Lumea se va schimba odata cu tine, sau cel putin perceptia ta asupra ei si vei putea vedea binele mai inalt din orice "rau", vei reactiona mai putin, vei fi un exemplu de iubire, pace si intelepciune, vei fi schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume .

Credeti-ne, munca de redescoperire de sine este imensa (multi vor protesta spunand ca evolutia spirituala se face fara efort si este adevarat si ceea ce spun ei, dar depinde din ce punct de vedere privesti, din ce perspectiva -majoritatii oamenilor nu li se aplica aceasta perspectiva). Veti intelege ce mult se munceste pentru a imblanzi mintea, ce eforturi, ce rabdare, ce determinare, ce perseveranta sunt necesare pentru a ramane in prezent , pentru a pastra echilibrul mintii, ecuanimitatea ... speram.

 Multi au impresia ca meditatia inseamna sa nu faci nimic si sa stai ca o leguma, insa veti intelege ca nu este asa deloc ... Meditatia Vipassana te ajuta sa te schimbi cu adevarat , sa te intelegi, sa te vindeci, sa te cunosti pe tine insuti, sa te explorezi, sa te observi ... sa te eliberezi.

Pentru noi, Vipassana este una dintre caile de eliberare din sclavie, din matrix la modul cel mai abrupt, direct si rapid.

Desi am facut deja o categorie pe blog numita Vipassana, practic nu am vorbit despre acest subiect decat tangential. De mult timp ne-am propus sa scriem un articol, care sa exprime cat mai bine ceea ce simtim si credem despre aceasta tehnica de evolutie spirituala accelerata, numita Vipassana, însă abia acum ne-am aşezat efectiv la scris, deoarece timpul ne presează şi înscrierile la cursul de Vipassana trebuiesc făcute din timp(in cazul celor ce vor decide sa faca pasul acesta acum).

Da ,va invitam la un curs de Vipassana :-) ... Dar mai avem ceva de spus pana una alta ...

Subiectul este atat de vast, atât de profund, atât de solicitant incat efectiv nu am ştiut de unde să începem, cu ce să pornim. Totusi ne vom stradui sa va trezim interesul .

Purtăm un mare respect acestei tehnici şi celor care ne-au predat-o si nu stim dacă suntem cei mai în măsură să vorbim desprea ea (ne dăm şi noi cu părerea de practicanti începători) şi nu dorim să provocăm un deserviciu acestei tehnici spirtuale extraordinare. Dorim însă să facem cât mai cunoscută această tehnica spirituală. Nu vom acoperi în acest articol întreg subiectul si de aceea din când în când vom reveni, şi cu alte informaţii despre Vipassana.

Nu întâmplător am construit deja categoria numită Vipassana. Aceasta cuprinde în special conferinţele, discursurile, dialogurile cu Eckhart Tolle, care deşi nu spune explicit numele Vipassana, practic el vorbeşte despre ea, despre o artă de a trăi, îl şi citează adeseori pe Buddha (redescoperitorul tehnicii), vorbeşte de puterea prezentului, care este esenţială şi în practica Vipassana de asemnea. Aspectele teoretice ale tehnicii Vipasana sunt foarte bine punctate de Eckhart Tolle, fără ca el să urmărească neapărat acest lucru.

Totuşi, în ceea ce ne priveşte, dacă ar fi fost să ascultăm doar indicaţiile teoretice şi practice ale lui Eckhart Tolle, ne-ar fi fost mai dificil să practicăm.

Dacă simţiţi că vă este dificil să practicaţi ceea ce Eckhart Tolle recomandă, dacă simţiţi nevoia să practicaţi serios şi perseverent arta de a fi prezent, Vipassana este una dintre tehnicile cele mai simple şi mai clare, care vă poate ajuta să vă cufundaţi în prezent ca niciodată înainte. Teoria cursului de Vipassana, sintetizeaza foarte frumos ideile multor cai spirituale si ale lui Eckhart Tolle, si ofera anumiti pasi de parcurs foarte clari .

Nu am pus intamplator acest articol dupa minunata sinteza legata de Noua Ordine Mondiala din articolul anterior. Vorbeam acolo despre cunoastere de sine, despre trezire, trezirea iubirii in suflet, despre iertare, compasiune, despre actiune in loc de reactiune, despre constientizare si pe intreg blogul de trezirea bunului simt ,vorbeam despre faptul ca omul a uitat cine este si ca se identifica cu forma, cu acest complex efemer corp minte - din acest motiv el este fricos, deoarece traieste permanent cu senzatia ca poate fi ranit, ofensat, distrus - din acest motiv reactioneaza cu ura, furie, frica la "raul" pe care il percepe (interpreteaza) in jurul sau si simte nevoia de razbunare, de a veni de hac celor care ii fac "rau". Prin aceasta reactie oarba nu arata decat ca a uitat cine este si isi demonstreaza mai departe slabiciunea, vulnerabilitatea .

Atata timp cat omul va ramane ancorat in ego va fi vulnerabil, ca o trestie in vant, ca o bula de sapun care la cea mai mica atingere este distrus. Egoul este izvorat din sentimentul fals al separarii de tot si toate, si este asemanator senzatiei pe care un val o are cand se simte separat de ocean, ca o insula ce se simte separata de pamantul mama .Sunt idei false, iluzorii .Asa este si egoul .Ne agatam de un concept iluzoriu al separarii .

Vestea buna este ca nu suntem separati si ca putem sa ne eliberam din sclavia falsului ego de care ne vorbeste atat de minunat Eckhart Tolle in nenumaratele dialoguri si conferinte de pe blogul nostru ... Una dintre caile regale de eliberare din sclavia iluziei este Vipassana.

Cel mai bine însă, o să vorbească despre această tehnică însăşi S.N. Goenka în filmul din deschiderea cursului de Vipassana din Dhamma Bhumi din Blackheath, Australia.


Meditatia VIPASSANA - Notiuni de baza

(filmul incepe dupa cateva secunde de liniste)




O continuare a discursului (intrebari si raspunsuri) in limba engleza, cu vocea lui Goenka, netradusa insa, poate fi vizionata aici (click aici).

Ce este meditaţia Vipassana?

Vipassana este una dintre cele mai vechi tehnici de meditatie din India. Intr-o perioada in care era de mult timp uitata, ea a fost redescoperita, acum 25 de secole, de Gautama Buddha. Vipassana inseamna “a vedea lucrurile asa cum sunt in realitate”. Este un proces de purificare personala prin observare interioara. La inceput se observa propria respiratie naturala, in scopul concentrarii atentiei. Cu ajutorul acestei atentii foarte ascutite se incepe observarea naturii schimbatoare a corpului si spiritului, a adevarurilor universale: al impermanentei, al suferintei si non-eului. Tocmai aceasta constientizare, prin intermediul experientei directe, constituie procesul de purificare. Calea, in ansamblul ei (Dhamma- in limba pali), este un remediu universal pentru probleme universale si nu reprezinta o religie sau o secta. Fiecare poate sa practice in mod liber, fara distinctie de rasa sau religie, oriunde si in orice moment, iar rezultatul se va dovedi salutar pentru toti.

Cum se poate învăţa

Tehnica de meditaţie Vipassana este predată în cursuri de zece zile, în care participanţii învaţă esenţa metodei şi practicii si acumuleaza suficientă experienţă practică pentru a experimenta rezultatele ei benefice. Nu este necesară o experienţă anterioară în meditaţie . După consultarea Codului de disciplină pentru cursurile Vipassana şi a programului cursurilor, puteţi completa cererea de înscriere pentru curs.

Unde se poate învăţa?

In România cursurile se organizează odată sau de două ori pe an în locuri închiriate.
În 2008 a fost organizat un curs în perioada 5 - 16 august în centrul ţării în comuna Moroieni, în apropiere de Sinaia şi Târgovişte. Informaţii despre datele cursurilor din 2009 şi modalităţile de înscriere se găsesc pe pagina de Cursuri (click aici). Vă invităm să revizitaţi pagina ulterior. Informaţiile vor fi actualizate periodic. Dacă doriţi detalii suplimentare vă rugăm să trimiteţi întrebările dumneavoastră la adresa info@ro.dhamma.org.
Pentru informaţii despre cursurile din alte părţi ale lumii, vă rugăm să vizitaţi www.dhamma.org (site-ul mondial al fundatiei Vipassana)

" Ce nu este Vipassana?
  • Nu este un ritual bazat pe credinta oarba.
  • Nu este nici un divertisment intelectual, nici unul filozofic.
  • Nu este cura de odihna, nici tabara de vacanta, nici club de intruniri.
  • Nu este mijloc de a fugi de greutatile vietii. Nu este centru de acordare de ajutoare materiale (hrana, adapost).
Ce mai este Vipassana?
  • Este o tehnica ce are ca scop eliminarea suferintei.
  • Este o arta de a trai care va permite sa aveti un rol pozitiv in societate.
  • Este o metoda de purificare mentala care va permite sa faceti fata cu calm si echilibru tuturor problemelor si tensiunilor vietii.
Meditatia Vipassana permite atingerea telului cel mai inalt: eliberarea totala si Iluminarea. Scopul sau nu este de a vindeca maladiile fizice, dar purificarea mentala are ca efect secundar eliminarea multor maladii psiho-somatice. De fapt, Vipassana elimina cele trei cauze ale suferintelor noastre: dorinta, aversiunea si ignoranta. Printr-o practica continua, meditatia elimina tensiunile care se acumuleaza in viata cotidiana si desface “nodurile” create de obisnuinta de a reactiona in mod excesiv fata de situatiile agreabile sau dezagreabile. Chiar daca Vipassana este o tehnica pusa la punct de Buddha, practicarea ei nu este rezervata in exclusivitate budistilor. Nu se pune problema convertirii la o religie. Tehnica functioneaza pornind de la principiul ca toti oamenii au aceleasi probleme si deci o tehnica prin care se elimina aceste probleme trebuie sa fie universal aplicabila.

Persoane apartinand tuturor religiilor au putut experimenta binefacerile meditatiei Vipassana fara a fi vreodata in conflict cu religia lor.

Bineinteles, munca de purificare interioara, prin introspectie, nu este niciodata usoara. Trebuie, intr-adevar, sa nu-ti dramuiesti fortele. Prin propriul efort, practicantul (studentul) ajunge la realizarea sa personala, nimeni nu poate munci pentru aceasta in locul lui. Din acest motiv, meditatia va fi benefica numai pentru cei care lucreaza serios si respecta disciplina, care nu are alt scop decat propriul lor bine si protectia lor. Regulile de disciplina fac parte integranta din practica meditatiei.

Este adevarat ca zece zile sunt un interval de timp prea scurt pentru a ajunge la nivelurile cele mai profunde ale subconstientului si pentru a invata cum sa elimini complexele adanc inradacinate. Continuarea practicii constituie secretul reusitei in aceasta tehnica. Regulile de disciplina au fost stabilite din ratiuni practice si nu pentru satisfactia profesorului sau organizatorilor. Ele nu sunt nici expresia vreunui atasament la o traditie sau devotiune oarba la vreo religie, ci au ca fundament experienta practica, dobandita in timpul anilor, cu mii de studenti, ele fiind totodata stiintifice si rationale. Respectarea acestor reguli de disciplina creaza o atmosfera favorabila meditatiei, incalcarea lor perturband meditatia.

Studentul va trebui sa ramana la locul stagiului pana la sfarsitul celor zece zile. Celelalte recomandari trebuie citite si examinate cu mare atentie. Numai cei care se vor simti gata, cu toata sinceritatea, sa respecte riguros disciplina, vor trebui sa ceara admiterea lor la curs.

Cei care nu sunt gata sa faca eforturi sincere, nu vor face decat sa-si piarda timpul si, mai rau, sa deranjeze pe cei care vor sa lucreze serios. Orice persoana avand intentia sa participe la acest curs, trebuie sa stie ca ar fi daunator si penibil sa plece inainte de sfarsitul cursului, in cazul in care gandeste ca disciplina este prea greu de respectat. De asemenea, ar fi regretabil ca sa i se ceara sa plece in cazul in care, in ciuda avertismentelor repetate, nu se respecta recomandarile facute.

Preceptele (Codul de disciplina)

Toti cei care participa la un curs de meditatie Vipassana trebuie sa respecte cu rigurozitate urmatoarele cinci precepte pe intreaga perioada a cursului:

1. Sa nu ucizi.
2. Sa nu furi.
3. Sa te abtii de la orice activitate sexuala.
4. Sa nu minti.
5. Sa te abtii de la orice intoxicant (tigari, bauturi alcoolice, droguri, etc)

Studentii vechi sunt rugati sa respecte inca trei precepte suplimentare:

6. Sa nu mananci dupa pranz.
7. Sa te abtii de la orice distractie a simturilor si sa te abtii sa porti podoabe corporale.
8. Sa nu folosesti paturi inalte si luxoase.

Studentii vechi vor respecta preceptul sase servind doar apa cu lamaie in pauza de la ora cinci, in timp ce studentii noi vor putea servi lapte sau ceai si fructe. Profesorul va putea dispensa un student vechi a se conforma acestui percept, in cazul in care sanatatea acestuia nu i-o permite.


Linistea nobila

Trebuie pastrata de la inceputul stagiului pana in a zecea zi, la ora zece dimineata. Linistea nobila inseamna linistea corporala, verbala si mentala. Orice forma de comunicare, prin gesturi, cuvinte scrise, semne, etc, este interzisa. Totusi studentii vor putea vorbi cu profesorul ori de cate ori este necesar, ei vor putea, de asemenea, sa contacteze organizatorii pentru orice problema privind cazarea, hrana, etc… Aceste contacte vor trebui reduse la minimum. Studentii trebuie sa lucreze in conditii de izolare totala.

Cupluri

Va trebui respectata o totala separare a sexelor. Cuplurile de casatoriti sau necasatoriti nu trebuie sa aiba nici un fel de contact in timpul cursului.

Contacte fizice

Nu trebuie sa aiba loc nici un fel de contact fizic intre persoane de acelasi sex sau de sex opus.

Talismane, obiecte religioase, etc

Trebuie sa se evite aducerea unor astfel de obiecte la curs. Daca totusi sunt aduse din neglijenta, vor trebui incredintate organizatorilor pentru cele zece zile ale stagiului.

Intoxicanti, droguri, medicamente

Este interzis a aduce la curs orice fel de drog, alcool sau alt intoxicant, inclusiv tranchilizante, somnifere si sedative. Cei care iau medicamente conform prescriptiei medicului trebuie sa informeze profesorul.

Tutunul

Fumatul nu este permis in timpul stagiului. Cei care au acest obicei trebuie sa inteleaga ca nerespectand aceasta interdictie vor putea trezi dorinta de a fuma si celor care doresc, in mod sincer, sa se debaraseze de acest obicei.

Hrana

Este imposibil de a satisface preferintele culinare ale fiecarui student. Acestia sunt rugati sa se adapteze bucatariei vegetariene simple, existente la acest curs. Daca un student, din motive de sanatate, este obligat sa urmeze un regim alimentar special, trebuie sa informeze organizatorii in formularul de inscriere la curs.

Ţinuta vestimentară

Hainele trebuie sa fie simple, neextravagante si confortabile. Hainele transparente, mulate pe corp, sau tipatoare trebuie evitate. Statul la plaja cu bustul gol, sau alte forme de nuditate partiala nu sunt autorizate, pentru a minimiza distragerea atentiei intre studenti.

Curăţenia

Deoarece studentii trebuie sa traiasca si sa exerseze in comun, este esential ca ei sa se spele in fiecare zi si sa poarte haine curate. Fiindca nu exista masina de spalat, studentii trebuie sa-si spele singuri hainele si aceasta doar in timpul pauzelor. La sfarsitul cursului, daca studentul a folosit patura data de organizatori, va trebui sa o spele pentru a o lasa curata pentru urmatorii cursanti (unii vor prefera sa vina cu propriul sac de dormit)

Contacte cu exteriorul

Studentii trebuie sa stea la locul stagiului pana la sfarsitul acestuia. Ei nu pot pleca decat cu permisiunea speciala a profesorului. Orice comunicare prin telefon, scrisori, orice contact cu vizitatorii vor trebui suspendate. In caz de urgenta, un vizitator poate contacta organizatorii.

Muzică, lectură şi scris

Nu este voie sa se cante sau sa se asculte radioul, etc. Nu trebuie sa se aduca la curs materiale de scris sau de citit. Studentii nu trebuie sa-si distraga atentia luand notite. Aceasta restrictie privind scrisul si lectura serveste la a intari caracterul strict practic al acestei tehnici de meditatie.

Casetofoane si aparate de fotografiat

Nu pot fi folosite decat cu permisiunea profesorului.

Persoane cu tulburari mentale serioase

Manate de dorinta de a-si rezolva problemele mentale, persoane cu tulburari psihice serioase au venit, ocazional, la cursurile de meditatie Vipassana cu sperante nerealiste, manifestand instabilitate psihica in relatiile interpersonale. In aceste conditii este putin probabil ca ele sa poata beneficia de avantajele cursului, sau chiar sa-l poata termina. In calitatea noastra de organizatie voluntara neprofesionala, ne este imposibil sa avem grija de persoane cu astfel de probleme. Vipassana nu este un substitut al tratamentului psihiatric si de ea pot sa beneficieze cel mai bine, persoanele normale, sanatoase. Nu recomandam Vipassana persoanelor cu tulburari psihice.

Finantarea cursurilor

In concordanta cu traditia pura a Dhammei, cursurile sunt, in exclusivitate, finantate prin donatii. Acestea nu sunt acceptate decat de la studentii vechi, adica de la cei care au urmat cel putin un curs de zece zile de meditatie Vipassana.

Motivul este acela ca nu se poate accepta o donatie decat de la cineva care a experimentat el insusi binefacerile Dhammei. A face o donatie se integreaza, in acest caz, practicii. Avand intentia de a imparti aceste binefaceri cu altii, se poate dona dupa posibilitatile fiecaruia. Chiar o mica donatie poate sa dovedeasca o intelegere justa: intentia de a da cat de putin si celorlalti.

Aceasta intelegere se amplifica cand fiecare isi da seama ca este important nu numai de a face o donatie, dar ca aceasta ar trebui sa fie proportionala cu posibilitatile fiecaruia. Posibilitatile unei persoane sarace sunt, fara indoiala, diferite de cele ale unei persoane instarite, desi dorinta de a ajuta pe ceilalti poate avea aceeasi intensitate si la unul si la celalalt.

Aceste donatii sunt singura sursa de finantare a cursurilor. Nici profesorii, nici organizatorii nu obtin avantaje materiale, de nici un fel, de la aceste cursuri.

Astfel, propagarea Dhammei se face in toata puritatea ei, fara a fi patata de mercantilism. Astfel incat donatia dumneavoastra sa fie facuta cu acest gand curat: “Pentru ca cineva a donat pentru a contribui la cheltuielile cursului meu, as vrea acum, sa donez si eu ceva pentru a contribui la cursul altcuiva.”
Se pote rezuma astfel spiritul care sta la baza disciplinei cerute studentilor:

Ai grijă să nu deranjezi pe nimeni prin comportarea ta!

Nu vă lăsaţi atenţia distrasă de acţiunile celorlalţi!

Se poate intampla ca un student sa nu ajunga sa inteleaga ratiunile practice ale uneia sau alteia din regulile expuse anterior. Decat sa lase sa incolteasca indoiala si sa se instaleze o stare de spirit negativa, este preferabil de a discuta deschis cu profesorul.

Numai disciplina si efortul sustinut vor asigura studentului o buna intelegere a practicii si obtinerea binefacerilor date de aceasta. Accentul in timpul acestor zece zile, este pus pe practica. O regula de aur: Exersati ca si cum ati fi singur, ignorand orice distractie, perturbare exterioara, directionandu-va atentia catre interior.

In sfarsit, se aminteste ca progresele studentilor Vipassana depind, in mod unic, de propriile Paramita (merite acumulate in trecut) si de cinci factori: eforturi sustinute, credinta, sinceritate, sanatate si intelepciune.

Fie ca regulile si indicatiile de mai sus sa va ajute sa beneficiati la maximum de stagiul dumneavoastra de meditatie. Va uram ca experienta practicii Vipassana sa va aduca pace si armonie.

Programul zilnic al cursului

Urmatorul orar a fost stabilit pentru a permite studentilor sa mentina o practica continua. Sunteti sfatuit sa-l respectati cat mai riguros posibil, pentru a obtine cele mai bune rezultate.

4.30 Gongul de desteptare
5.00 – 6.30 Meditatie
6.30 – 8.00 Mic dejun si odihna
8.00 – 9.00 Meditatie(Adhitthana)
9.00 – 11.00 Meditatie
11.00 – 13.00 Masa de pranz si odihna
13.00 – 14.30 Meditatie
14.30 – 15.30 Meditatie(Adhitthana)
15.30 – 17.00 Meditatie
17.00 – 18.00 Pauza de ceai
18.00 – 19.00 Meditatie(Adhitthana)
19.00 – 20.00 Discursul profesorului
20.00 – 21.00 Meditatie
21.00 – 21.30 Intrebari adresate profesorului
21.30 Stingerea
Meditatiile au loc in sala de meditatie " - o traducere a codului de disciplina preluata de pe siteul meditatie.ro
VEDEȚI AICI CÂTEVA MĂRTURII ALE PRACTICII


Notă finală: Pentru noi Vipassana este un fel de chintesenţă a tuturor căilor şi tehnicilor spirituale (pe care le-am studiat şi practicat noi, cel puţin) ... Indiferent ce practici, pe ce drum mergi, ca să ai succes, treci negreşit pe aici, prin Vipassana, spontan cel mai adesea ... este de fapt un alt nume dat artei de a trăi cu înţelepciune, este o atitudine specială, specifică omului treaz, viu, prezent, atent, conştient, este a atitudinea celui care a înţeles calea de mijloc, a echilibrului (de care am pomenit când am pus poezia "Dacă" de Rudyard Kipling, pe blog). Înainte de a şti de Vipassana am practicat spontan şi inconştienţi această tehnică. Acum pur şi simplu o facem conştient, la modul focalizat şi prin asta se şi accelerează evoluţia spirituală.

Ce se mai poate spune? ... Momentan atat ...

Va mai recomandam sa studiati cartea "Arta de a trai" de William Hart sa va faceti o idee si mai exact despre ce inseamna meditatia Vipassana si participarea la un astfel de curs.

ARTA de a TRAI - Meditatia Vipassana (completa)

16 comentarii:

  1. Eu nu inteleg de ce nu ati inceput cu asta?
    Din ce am citit eu pana acum VIPASSANA e un fel de trufa de idei religioase si filosofice cunoscute, intr-un cuvant:newage.
    Sunt expuse idei de oriunde si de niciunde, mai mult sau mai putin corect citate:
    Omul isi este siesi demon si dumnezeu, el fiind buricul universului.
    Totul e prezentat cu o aura de mister asiatic, dar, in realitate, destul de ieftin si inexact.
    Chiar daca solutiile sunt prezentate ca nu stiu ce revolutie, in realitate nu vad decat un plagiat la scara mirobolanta asezonat pe alocuri cu parerile autorilor.
    De la aceasta opinie exclud documentarele preluate.

    In concluzie un blog interesant prin documentarele preluate, dar in rest destul de slabut

    RăspundețiȘtergere
  2. Pur si simplu SUNTETI FRUMOSI!
    Cu mare drag...de departe.

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Bogdan,
    am explicat de ce nu am inceput cu asta ...pur si simplu asa am simtit ..am mers pe etape ..daca nu-ti convine e treaba ta ... fiecare face ce simte...
    Pentru crestinii fanatici, tot ceea ce este in afara dogmei lor si a ideei lor despre Dumnezeu este NEW AGE .. Ei bine draga Bogdan, aceasta tehnica a fost redescoperita de Buddha cu 500 de ani 1Hr...deci comparativ cu Vipassana, crestinsmul este New Age prin vechimea sa ...
    Destul de ieftin si inexat este comentariul tau dragul nostru si evident vorbesti in necunostinta de cauza ...
    Iti apreciem insa straduinta de a scrie si a pierde din timpul tau pretios ...

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga FreeYourMind, parerea mea este ca daca tu ai fi inteles pe deplin la ce se refera Vipassana nu i-ai fi raspuns asa lui Bogdan. Nu e o critica , ci doar o observatie. Foarte frumos blogul, chiar minunat! Bravo!Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga anonimule,
    si cum ar fi fost bine sa-i raspund in spiritul Vipassana? Cu iubire, detasare sau deloc ... nu? Sau cum ?
    Multumim pentru aprecieri ...

    RăspundețiȘtergere
  6. eu am probleme cu video`ul. pot sa `l vizualizez doar cateva minute si dupa aceea se blocheaza.putin ajutor mi`ar fi de folos. va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  7. Incearca sa-l deschizi in alt browser ... Firefox sau Google Chrome sau Safari sau Opera sau altceva ..orice altceva decat ceea ce folosesti acum.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ai facut o afirmatie legata de " ochi pt ochi si dinte pt dinte"... E o lege data in VT pt evreii din vremea aia. Nu uita ca tot in Biblie mai exista si Noul Testament in care printre altele Hristos ne zice sa intoarcem si celalalt obraz daca ne loveste cineva... deci incearca sa compari mai degraba
    invataturile New Age cu cele date de Hristos nu cu legea lasata prin Moise.

    RăspundețiȘtergere
  9. http://talismanu-flacarii-violet.blogspot.com s Superba postare, totul are un inceput !

    RăspundețiȘtergere
  10. Am citit pana la pagina 119 dar m-am oprit--am observat ca lipsesc cateva pagini...Ce se poate face in legatura cu aceasta problema?Va rog ajutor! Vreau sa citesc cartea pana la capat!

    RăspundețiȘtergere
  11. http://www.scribd.com/doc/25929913/ARTA-de-a-TRAI-Meditatia-Vipassana-completa ... aici e completa.

    RăspundețiȘtergere
  12. Pentru cei care aveti dubii sau va contraziceti intre voi... Ca sa poti intelege pentru inceput Vipassana la nivel intelectual, trebuie sa participi la un curs unde se explica cat se poate de logic si de stiintific fara alte umpluturi,ce presupune aceasta tehnica precum si faptul ca nu este o dogma. Faptul ca aceasta tehnica este prost inteleasa si distorsionata o face dogma.Insa la acest curs se preda TEHNICA AUTENICA asa cum a lasat-o Buddha.Eu am participat anul acesta la curs si va vorbesc din aceasta experienta.Numai trecand prin acest curs vedeti daca tehnica este sau nu potrivita pentru dv.Chiar daca considerati ca nu este buna pentru dv,de inteles oricum o veti intelege la nivelul intelectual pentru ca este foarte logica si se prezinta si exemple din viata noastra de care toti ne ciocnim in fiecare moment.Iar pentru cei ce aleg sa o practice trebuie sa aibe rabdare pentru a vedea rezultatele.Dar retineti: practicati-o fara sa asteptati rezultate,practicati-o corect iar rezultatele vor veni.Pentru cei interesati, aici este singura "varianta" autentica din Romania: http://www.ro.dhamma.org/index.php?L=7.Pace si lumina!Namaste!

    RăspundețiȘtergere
  13. Multumesc pentru articol...desi la 2 ani distanta :D

    RăspundețiȘtergere
  14. Niciodata nu e prea tarziu ... Ne bucuram ca ti-a fost de folos.

    RăspundețiȘtergere
  15. Ah! Ar fi de mare folos o actualizare pentru anul 2013, in cazul in care se mai organizeaza curs.. Multumiri!

    RăspundețiȘtergere
  16. In 2013 a fost. Urmariti site-ul http://www.ro.dhamma.org/index.php?id=761&L=7 pentru a vedea cand se va organiza anul viitor.

    RăspundețiȘtergere

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!

gif-850x250

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE
Este un proiect în care se pot implica toți românii de pretutindeni și vă invităm să o faceți!

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Disqus

COMETARII DIN FACEBOOK

APEL

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru asta mu...

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...