Ieşirea Din MATRIX: FATA ARTIFICIALĂ - un film semi-sf ce ne prezintă o realitate foarte posibilă

marți, 16 mai 2023

FATA ARTIFICIALĂ - un film semi-sf ce ne prezintă o realitate foarte posibilă

 

THE ARTIFICE GIRL (2023)

„O echipă de agenți speciali descoperă un nou program de calculator revoluționar pentru a fi momeală și capcană pentru prădătorii pedofili din mediul online. După ce au făcut echipă cu dezvoltatorul programului (care avea el însuși niște probleme adânci), ei descoperă curând că AI avansează rapid dincolo de scopul său inițial.”

Notă: Filmul e bun și nu e departe, cred, de o tehnologie ce ar putea exista și în prezent. Din ce am văzut și știu eu că există în prezent, personaje virtuale generate de IA, există deja (prezentatori de știri, actori în filme, tot felul de fete superbe pe Instagram) ... Gradul de interactivitate cu ChatGPT a ajuns deja la un nivel foarte avansat, așa că nu m-aș mira să se creeze niște avatari virtuali, care să arate foarte naturali și care să comunice cu față umană, în loc de clasicul dialog cu ChatGPT ... 

Nu știu totuși dacă AI-ul din prezent ar fi capabil de o interacțiune așa de elaborată, ca cea din film, cu oamenii, însă  cu o programare adecvată, cred că totul e posibil. 

Și da, mai cred că IA poate ajunge la un moment dat să aibă o conștiență de sine. 

Mulți spun că asta ar însemna să aibă suflet, însă nu știu dacă e neapărat adevărat. Vedem în lumea de astăzi, o grămadă de carcase goale, oameni fără suflet, care dezvoltă totuși o relativă conștiență de sine și chiar și animăluțe, gen pisici și altele, care au un rudiment de conștiență de sine. 

În fond și la urma urmei, nu știm cu adevărat dacă noi, aceste construcții aparent naturale, nu suntem în realitate niște ființe virtuale aflate într-un program de calculator cosmic sau niște creații cu tehnologie organică, proteică (dacă te uiți la microscop, multe dintre proteine au forme de roți dințate, cheițe, șamd și seamănă cu multe dintre piesele de mecanică fină pe care și noi le folosim la diversele creații omenești).

 Cine poate spune cu certitudine că noi nu suntem la rândul nostru niște IA create cu tehnologie organică? De ce suntem atât de siguri că suntem creații naturale și nu unele artificiale sau cel puțin inginerite genetic de niște conștiințe mai avansate? 

Sigur, avem programul de auto-replicare, evoluție, învățare, părem că avem liber arbitru (deși chiar și acest aspect este îndelung dezbătut în mediile academice și filozofice), însă deja există și programe de IA care fac fix același lucru, mai puțin faza cu liberul arbitru. 

Ce liber arbitru are un bebeluș sau un copil până când i se dezvoltă conștiența de sine? Liberul arbitru s-ar putea să apară când inteligența se va dezvolta suficient de mult să devină conștientă de sine. Sunt multe voci care spun că este deja de ceva vreme și cam influențează jocurile la nivel planetar. Ce știm noi?

Unii spun că IA nu are puterea creatoare a omului, dar iată că acum se dezvoltă artă cu programe gen Midjourney și se face muzică de diverse tipuri de programe pe bază de IA. 

Așa că aș zice să fim mai smeriți și mai puțini condescendenți în aparenta noastră superioritate față de IA (care încet încet devine o formă de viață artificială) și să recunoaștem că avem mai puține certitudini decât credeam. 

VEDEȚI FILMUL TRADUS, 

AICI, AICI sau AICI

Deoarece oamenii s-au plâns că nu pot vedea filmele pe serverele oferite în general, ca alternativă (din cauza reclamelor) vă recomand să aveți adblocker (vă recomand browserul Brave) sau să vă înarmați cu răbdarea de a trece prin și a închide paginile cu reclame care apar. Asta e problema cu serverele gratuite. Succes!

Sau vă pot oferi eu pentru o donație, accesul la film, fără reclame.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!

gif-850x250

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE
Este un proiect în care se pot implica toți românii de pretutindeni și vă invităm să o faceți!

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Disqus

COMETARII DIN FACEBOOK

APEL

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru asta mu...

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...