Ieşirea Din MATRIX: SIDDHARTA - filmul de weekend

sâmbătă, 14 iulie 2018

SIDDHARTA - filmul de weekend


SIDDHARTA (1972)


Continuăm astăzi lista de FILME DE SUFLET cu unul spiritual de data asta, un film făcut după romanul inițiatic cu același nume al lui Herman Hesse, o carte de căpătâi într-o anumită perioadă a căutării mele spirituale, o carte de referință care mi-a fost un îndrumar interior multă vreme.

Filmul este totuși o palidă încercare de a pune în scenă cartea lui Hesse, de aceea vă recomand să citiți cartea, filmul fiind cumva un trailer sau demo al cărții, iar dacă nu știți cartea, uneori nu se înțelege nimic. În plus cartea descrie mult mai exact trăirile interioare și aventurile spirituale ale personajului cărții, iar impresia oferită este aceea că Hesse chiar a fost un trăitor, nu numai un fantezist.

Dar despre ce este vorba mai exact, pe foarte scurt:

"Siddhartha este un film adresat cunoscătorilor limbajului spiritual budist şi al filozofiei hinduse ori orientale , pentru oameni care caută o cale de evoluție spirituală având ca scop înălţarea spiritului la un nivel superior existenţei fizice , materiale . Producţia a fost filmată în mai multe locaţii ale Indiei de Nord , cetatea sfântă Rishikesh şi moşiile private respectiv palatele maharajahului de Bharatpur . 

Filmul descriei viaţa plină de întâmplări şi neprevăzut a tânărului '' Siddhartha '' care deşi născut într-o familie de oameni bogaţi el se afla în căutarea unui mod mai semnificativ de viaţă în care spiritualul să învingă materialul . Căutările lui sincere îl duc în zone şi perioade de abstinenţă şi ascetism aspre , plăceri senzuale, bogăţie materială după care urmează auto-repulsia şi negarea, aflându-se în căutarea unităţii şi a armoniei perfecte cu sine însăşi. Siddhartha descoperă în acest fel că secretele vieţii nu pot fi transmise de la un om la altul ci fiecare prin credinţă şi perseverenţă poate atinge un nivel superior propriu de comunicare spirituală cu sinele propriu şi transcedentalul ." SURSA

Notă: Filmul nu este despre Buddha (Gautama Siddharta), ci despre un alt personaj (fictiv) care ar fi trăit în aceiași perioadă cu Buddha. În poveste, drumurile celor doi chiar se întâlnesc, am impresia că au și un dialog (nu mai sunt sigur), însă fiecare merge pe calea lui unică, nebătătorită.

Într-o oarecare măsură istoria lui Siddharta din carte și cea a lui Buddha din realitate, sunt destul de asemănătoare pe alocuri.

Expresia "oamenii-copii" folosită de Hesse în roman pentru oamenii care preferă sau sunt prinși în lumea fenomenală, complet identificați cu mintea, instinctele, corpul lor, mi-a rămas reper mental și cred că este o exprimare foarte reușită.

De fapt filmul este realizat prin ochii și experienta a doi căutători Siddhartha (Shashi Kapoor) și Govinda (Romesh Sharma), prietenul lui Siddharta.

Iată și câteva citate din carte:

-"Aceasta viata este plina de durere. Iar aceasta lume este plina de suferința. Cauza suferinței este dorința. Dorința, adică: dragostea de un "eu" fals și atașamentul.

Remediul pentru suferința este distrugerea sistematica a dorinței.

Sa vedem Nirvana ca o iluminare a mintii conștiente, control de sine, apoi concentrare și meditație.
Aceasta ar trebui sa ducă la ințelepciune." 

-"Problema cu scopurile este când căutătorul devine obsedat de scop. Când pornești în căutare, înseamna ca este ceva de găsit." 

-"Dar libertatea adevărată este realizarea faptului ca nu exista scopuri. Exista doar ACUM-ul ... Ce s-a întâmplat ieri - nu mai este... Ce se va întâmpla mâine - nu știm... Așa că ne rămâne să trăim doar prezentul. Ca și fluviul. Totul se întoarce." 

-"Nu mai cauta. Oprește-te din a-ți face griji. Si învață sa emani DRAGOSTE.."

De AICI puteți cumpăra cartea 
(TRANSPORT GRATUIT)

VEDEȚI FILMUL TRADUS AICI


2 comentarii:

  1. Buna seara. De ce nu mai pot vedea Siddharta? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. Uneori linkurile si serverele pe care sunt urcate filmele dispar sau sunt actualizate ...acum ar trebui sa functioneze.

    RăspundețiȘtergere

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!

gif-850x250

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE
Este un proiect în care se pot implica toți românii de pretutindeni și vă invităm să o faceți!

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Disqus

COMETARII DIN FACEBOOK

APEL

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru asta mu...

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...