Ieşirea Din MATRIX: ELYSIUM - Filmul de week-end

sâmbătă, 28 iulie 2018

ELYSIUM - Filmul de week-end


ELYSIUM (2013)

Continuăm astăzi lista de FILME DE SUFLET cu unul sf sau parțial sf deoarece eu personal cred că în majoritatea filmelor sf, ni se fac dezvăluiri parțiale ale diverselor tehnologii existente deja. În plus mai cred că de cele mai multe ori vedem ecranizate, într-un fel și manifestate, fanteziile psihopaților din conducerea lumii (căci puterea vizualizării, mai ales când e vorba de aceste super - producții hollywoodiene, este imensă).

Sigur mereu există un erou accidental de cele mai multe ori, care le dejoacă planurile (făcându-se astfel pe plac "populimii"), însă ideea de fond este că forțele oculte reușesc, au bani, resurse, putere și doar un joc de ne-șanse îi poate împiedica să-și ducă planurile la bun sfârșit.

Despre ce este vorba pe foarte scurt, în acest film:

"În anul 2154, omenirea este împărțită în două clase sociale: cei extrem de bogați, care trăiesc lipsiți de griji pe stația spațială Elysium și restul oamenilor, prizonieri pe un Pământ suprapopulat, cu resursele naturale epuizate. Disperați, aceștia din urmă ar face orice ca să scape de sărăcia și mizeria în care trăiesc. Singurul care ar putea aduce egalitate între aceste cele două lumi este Max (interpretat de Matt Damon), care este nevoit să accepte o misiune periculoasă și ieșită din comun. Riscându-și viața, el se va duce pe Elysium, unde va avea de înfruntat forțele de represiune conduse de Secretarul Delacourt (Jodie Foster). Dacă reușește să-și ducă la bun sfârșit misiunea, Max își va salva nu numai propria viață, ci și pe a altor milioane de oameni de pe Pământ." SURSA

Notă: Foarte mișto paturile alea de regenerare, care cred că există deja însă nu vor fi accesibile niciodată sclaveților care trebuie să fie bolnavi, supuși și proști (pentru a fi ținuți în control și supți de loosh) ..

VEZI FILMUL TRADUS AICI:
Calitate HD 720p


 

Notă 2: "Neill Blomkamp s-a transformat într-una din cele mai frumoase poveşti de succes de la Hollywood după ce District 9 a devenit un hit al anului 2009. Regizorul şi scenaristul avea pe atunci doar 30 de ani şi devenea favoritul marilor studiouri, care s-au bătut pe ochiul şi flerul său, încercând să-l prindă în mreje pentru următorul proiect. 

În primul rând, filmul a costat 90 de milioane de dolari şi din punctul de vedere al aspectului merită toţi banii. Aventura îl are în centrul atenţiei pe Max (Damon), un muncitor din 2154 care trebuie să ajungă pe Elysium, o staţie spaţială unde cei bogaţi pot duce o viaţă fără griji în timp ce Terra se stinge din cauza epuizării resurselor, după ce este iradiat mortal. Max are doar cinci zile la dispoziţie pentru a ajunge pe Elysium, habitat beneficiar al unui sistem de sănătate ce poate vindeca orice boală, iar iniţiativa sa îl va expune direct eforturilor guvernatorului Delacourt (Jodie Foster), gata de orice pentru a se convinge ca numai cine merită are acces în imaculata staţie spaţială. 

 Născut în Johannesburg în 1979, Neill Blomkamp ştie foarte bine cum stau lucrurile cu segregarea socială. A folosit experienţe din trecut pentru satira sa District 9, în care extratereştrii naufragiaţi în Africa de Sud şi obligaţi să trăiască într-un ghetou din Johannesburg pot fi lesne asemănaţi cu populaţia de culoare din ţara africană. 

În Elysium, Blomkamp pare a sugera că diferenţele dintre clasele sociale se vor acutiza în viitor, căci nu există comparaţie între luxul de pe staţia spaţială şi insalubrele mahalale de pe Terra, unde oamenii îşi pun încontinuu viaţa în pericol pentru a avea ce pune familiei pe masă. Ceea ce District 9 nu avea, şi anume efecte speciale şi decoruri somptuoase, Elysium oferă cu prisosinţă. Habitatul arată superb şi o mulţime din asepticele sale spaţii vor fi aruncate în aer o dată ce Max pune piciorul pe suprafaţa sa curbă. 

Cum guvernatorul Delacourt încearcă să-l ucidă încă de când eroul nici măcar n-a plecat de pe Terra şi-l trimite în misiune pe dezlănţuitul mercenar Kruger (Sharlto Copley), Neill Blomkamp are tot ce-i trebuie în scenariu pentru a arunca pe ecran lupte corp la corp, dar şi confruntări cu nave spaţiale şi schimburi de focuri între oameni şi roboţi, insensibilii şi eficienţii poliţişti ai viitorului. 

 Din păcate unde District 9 devenea relevant social, Elysium preferă să joace cartea blockbusterului cu reţetă. La sfârşit noi am rămas cu impresia unui alt SF cu buget mare bine făcut, dar care nu aduce ceva nou, prin subiect, efecte speciale sau interpretare. Deşi nimeni nu se va plictisi pe durata celor 109 minute, scenariul nu depăşeşte nivelul atâtor altor filme cu eroi fără voie nevoiţi să lupte de unii singuri împotriva unui adversar ce-i depăşeşte numeric şi tehnologic. Ultima parte a lui Elysium, deşi cea mai spectaculoasă din punctul de vedere al efectelor este şi cea mai previzibilă, lăsând impresia că încă un talent regizoral a fost reambalat în patul lui Procust al Hollywood-ului pentru a furniza un nou produs de consum pentru publicul ce poate aprecia doar producţii deja familiare. În orice caz, Elysium rămâne o idee foarte bună de petrecut aproape două ore la cinema, mai ales că 2013 nu s-a lăudat deloc cu SF-uri ieşite din comun. Filmul se lansează şi pe ecranul IMAX." SURSA

Un comentariu:

  1. "Blomkamp pare a sugera că diferenţele dintre clasele sociale se vor acutiza în viitor, căci nu există comparaţie între luxul de pe staţia spaţială şi insalubrele mahalale de pe Terra, unde oamenii îşi pun încontinuu viaţa în pericol pentru a avea ce pune familiei pe masă." -> nu au ce pune pe masa, dar de futut nu se lasa! apai, sa suporte si consecintele fututului!

    RăspundețiȘtergere

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!

gif-850x250

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE
Este un proiect în care se pot implica toți românii de pretutindeni și vă invităm să o faceți!

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Disqus

COMETARII DIN FACEBOOK

APEL

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru asta mu...

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...