Ieşirea Din MATRIX: Patch Adams si terapia prin ras (18.04.2014)

vineri, 18 aprilie 2014

Patch Adams si terapia prin ras (18.04.2014)

FILME CU MESAJ si/sau DE SUFLET si/sau SPIRITUALE

Astazi ne-am decis sa inauguram un nou capitol in evolutia blogului: prezentarea mai in detaliu a unor filme artistice, biografice sau cu valoare de documentar, care pe noi ne-au marcat sau ne-au influentat viata, contribuind astfel la formarea noastra ca oameni. Filmele au harul de a transmite intr-un mod diferit, un mesaj, adeseori mai facil, mai putin solicitant pentru mintea noastra care este uneori mai putin deschisa, receptiva la modul didactic, condensat, de transmiere a mesajelor in documentare.
La inceputul crearii acestui blog am creat o lista cu Filme De Suflet, o lista pe care dorim sa o aducem mai mult in vizorul vizitatorilor blogului nostru deoarece credem ca merita si este important. Insa in acea lista am facut o descriere mai mult decat esentializata a acelor filme (spuma esentei) dorind poate doar sa starnim curiozitatea voastra. Simtim ca aceste filme merita mai multa aplecare si atentie din partea noastra, deoarece uneori nu am gasit niste descrieri sau recenzii adecvate sau pe masura filmelor, in limba romana si e pacat. 
Stim ca pe segmentul acesta al filmelor exista nenumarate site-uri  dedicate si nenumarate recenzii insa speram sa aducem si noi o mica contribuite in privinta unor filme care chiar merita atentie, carora merita sa le oferiti cateva ore din viata dvs. Dorim sa aducem mai mult decat o recenzie, sa subliniem mesajul de fond si sa-l aducem in linie cu blogul.
Dupa cum probabil v-ati dat seama din titlul blogului, filmul care ne-a impresionat cel mai mult in viata asta, un film la care ne raportam adeseori, este Trilogia Matrix (în special prima parte), insa acestui film i-am dedicat deja in mai multe feluri, direct sau indirect, laude, recenzii si/sau referiri (de ex. aici, aici, aici, aici sau aici, samd). Este un film pe care va recomandam sa-l revedeti si sa-l tot revedeti caci de fiecare data veti sesiza un aspect nou, fiecare cadru al filmului avand o poveste in spate.
PATCH ADAMS (1997)
- Un doctor fabulos

Astazi dorim sa ne aplecam asupra unui film mai vechi dar extrem de actual caci este si va fi un model de reusita, de luptă anti sistem, o poveste biografica exceptionala despre un medic pe nume Hunter Adams  (cu porecla Patch, jucat într-un mod magistral de Robin Williams), care printr-o pasiune, o dedicatie extraordinara si un geniu nativ, a reusit sa se impuna in fata un sistem medical materialist, traditionalist care in mod normal striveste orice dorinta de creativitate, improvizatie sau schimbare.

Despre film gasiti recenzii pe net, asa si asa, insa mai putine vorbesc despre omul din spatele personajului Patch Adams si institutul Gesundheit pe care acesta l-a creat.


Asa cum reiese si din film, in anul 1972, a fost fondat Institutul Gesundheit de catre medicul Hunter Adams, o unitate spitaliceasca gratuita (care nu este de acord cu sistemul aberant al asigurarilor medicale din SUA care spune ca daca nu ai asigurare nu poti primi ingrijire medicla) care vrea sa readuca distractia, prietenia si bucuria in domeniul sanatatii, fiind unul dintre putinele locuri licentiate medical unde se practica terapia prin ras. A fost si este o victorie uriasa a terapiilor alternative si este un exemplu de urmat de cat mai multi medici cu sange in instalatie.

Titlul tradus in romania PATCH ADAMS - un medic trasnit, face un mare deserviciu acestui film catalogandu-l pe Patch ca fiind un trasnit, un nebun, minimizand intr-un fel maretia acestui personaj. Este adevarat, intr-un fel, caci trebuie sa fii nebun sa te lupti cu sistemul, cu prejudecatile oamenilor, cu opozitia apropiatilor, cu criticile constante, cu "halitorii de vise" si obstacolele asa cum a facut-o el, insa Patch a fost si este un nebun frumos, un om nomal de fapt, intr-o lume nebuna condusa de psihopati, de sociopati dopati. 

Este un film extrem de emotionant si motivational care ne demonstreaza cum ii ajuta universul pe oamenii indrazneti si ca atunci cand ai un vis puternic si-l urmezi cu indarjire, acesta are mari sanse sa devina realitate, in moduri aparent miraculoase in care sincronicitatile, semnele, joaca un rol important.
Gesundheit este un cuvant nemtesc care inseamna Sanatate Buna. Scopul institutului este sa integreze spitalul traditional cu medicina alternativa (naturism, acupunctura, homeopatie samd), sa combine medicina clasica cu arta, natura, agricultura, recrearea, distractia. Unul dintre conceptele initiale si care a ramas activ inca de la inceput este cel de "clovnerie umanitara", un concept care pune pe prim plan terapia prin ras. Institutul este localizat in afara regiunii Hillsboro in Pocahontas County, West Virginia. Institutul doreste sa revolutioneze sistemul de sanatate dorind sa inlocuiasca lacomia si competitivitatea din acest sistem cu compasiunea si generozitatea.

Ha, acum, pe masura ce cautam informatii despre acest institut si despre Patch am aflat ca mai exista un film facut dupa viata lui Hunter Adams, un film facut de indieni, intitulat Munnabhai M.B.B.S., care a iesit pe piata in 2003 si din fericire este si subtitrat. Nu suntem fanii filmelor indiene, dar pe acesta abia asteptam sa-l vedem.

Nu mai insistam aici pe marginea filmului sau a lui Patch (despre care puteti citi mai multe AICI) insa dorim sa va prezentam cu aceasta ocazie, mai multe despre terapia prin ras, viezure, sconcs sau linx :p

Si ca tot veni vorba de ras sa incepem printr-un banc si apoi detalii despre terapie:

"Doi lupi dadeau atacul la stana de vreo trei zile. Se duc si in cea de-a patra seara. Primul lup baga capul printre scandurile gardului. Ciobanul care pazea il paleste cu un toiag peste bot cu toata puterea. Lupul isi pune laba la bot scotand un tipat. Celalalt il intreaba: -Ce faci? De de nu intri? -Intra tu primul ca pe mine ma bufneste rasul."

Toate filmele le puteti gasi adunate in categoria FILME DE SUFLET, (pe care o puteti explora mai usor din CUPRINS).

VEDEȚI AICI FILMUL TRADUS, CALITATE HD 720p:

Server1

Server 2



Server 3 



Terapia prin ras si efectele sale asupra sanatatii

"Terapia prin ras este denumirea oferita procesului terapeutic de obtinere a unor efecte benefice pentru sanatate prin stari emotionale asociate cu amuzamentul.

Umorul si rasul s-au dovedit a avea o influenta pozitiva asupra sistemului imunitar, nivelului de energie si combatere a stresului, in urma cercetarilor derulate in acest sens. Insa impactul pozitiv al terapiei prin ras nu se opreste aici.

Istoria terapiei prin ras

Terapia prin ras nu are la baza un concept nou, fiind mentionata inca din timpurile biblice in raport cu vindecarea trupului si a sufletului. Interesul pentru acest tip de terapie alternativa a inceput sa creasca la nivel global in anii '70, cand jurnalistul, profesorul si scriitorul Norman Cousins a inceput sa povesteasca in detaliu cum si-a tinut sub control spondilita anchilozanta (o forma de artrita), razand copios la emisiuni televizate de comedie. Cousins sustinea ca doar 10 minute de amuzament erau suficiente pentru a scapa de dureri timp de doua ore.
Beneficiile rasului sunt mentionate chiar si in Biblie, in Pildele lui Solomon, la Capitolul 17: "O inima vesela este un leac minunat, pe cand un duh fara curaj usuca oasele". In secolul al XIV-lea, chirurgul francez Henri de Mondeville utiliza terapia prin ras pentru a ajuta pacientii sa se recupereze mai usor dupa operatie.
In secolul al XVI-lea, Robert Burton, un pastor englez, ajuta persoanele care sufereau de "melancolie" (n.r. depresie), facandu-le sa rada. Tot in aceeasi perioada, Martin Luther utiliza terapia prin umor in cadrul consilierii sale pastorale pentru persoanele depresive, pe care le sfatuia sa nu se izoleze, ci sa se inconjoare de rude si prieteni care i-ar putea face sa rada.
In secolul al XVII-lea, sociologul Herbert Spencer promova rasul ca pe o forma de eliberare de tensiune, iar in secolul al XVIII-lea, filosoful german Emanuel Kant spunea ca umorul este o cale excelenta de echilibrare psihica. In anii '30, cand terapia moderna prin ras a inceput sa prinda contur, erau adusi clovni in spitalele din SUA pentru a inveseli copiii suferinzi. In 1972, a fost fondat Institutul Gesundheit de catre medicul Hunter Adams, o unitate spitaliceasca gratuita, care vrea sa readuca distractia, prietenia si bucuria in domeniul sanatatii.

Beneficiile terapiei prin ras

Cercetatorii Universitatii din Standford sustin ca rasul stimuleaza productia de hormoni ai starii de alerta, numiti catecolamine, care declanseaza secretia de endorfine. Acestea din urma induc o stare profunda de relaxare si bunastare emotionala, avand si un efect natural de anesteziere a durerilor.
Recent, Fundatia de Umor (Humour Foundation) a promovat activitatea unui centru de sanatate din Brazilia, in care pacientii diagnosticati cu depresie, anxietate si diabet sunt tratati cu terapia prin ras, fiind incurajati sa rada in hohote la unison. Medicii spitalului spun ca acest tip de terapie ajuta la reducerea costurilor pentru ingrijirea medicala, arde calorii, imbunatateste sanatatea arteriala si stimuleaza circulatia sangelui.
De-a lungul anilor, s-au raportat numeroase beneficii pentru sanatate de catre medici si alti experti in sanatate. Cele mai importante dintre acestea sunt:
- reducerea nivelului de hormoni ai stresului in organism;
- intarirea sistemului imunitar;
- relaxarea musculara;
- ameliorarea durerilor;
- scaderea tensiunii arteriale;
- prevenirea si controlul bolilor cardiovasculare;
- prevenirea si tratarea depresiei;
La nivel mental, terapia prin ras imbunatateste starea de spirit, combate anxietatea, elibereaza psihicul de stres, inlatura teama si creste rezistenta psihica. Tot umorul are efecte pozitive si in plan social, consolidand relatiile interumane, crescand nivelul de atractie intre doua sau mai multe persoane, solutionand conflicte si facilitand adeziunea grupurilor.
Trairile pozitive stimulate de ras continua sa produca efecte si dupa ce amuzamentul se incheie. Umorul ajuta pe oricine sa adopte o perceptie optimista asupra situatiilor dificile, dezamagirilor si pierderilor semnificative din viata. In plus, rasul:
- Dizolva emotiile negative (anxietatea, furia sau tristetea nu exista in timpul rasului);
- Elimina stresul si creste nivelul de energie, imbunatatind capacitatea de concentrare;
- Naste noi perspective, ajutand o persoana sa priveasca lucrurile intr-o lumina mai realista, nealterata de teama sau pesimism. Aceasta distanta psihologica fata de factorii stresanti ai vietii previne aparitia sentimentelor coplesitoare de neputinta.

Cum sa apelati la terapia prin ras

Terapia prin ras este disponibila oricui, intrucat rasul face parte din natura umana. Nou-nascutii incep sa zambeasca inca din primele lor zile de viata, semn ca acest proces natural vine de la sine si are un rol important pentru bunastarea fizica si emotionala.
Stimularea rasului se poate realiza prin metode specifice, usor de dedus si recomandate de medicii care cred in puterea terapiei prin umor.
- Zambiti. Primul pas catre un ras copios este zambetul, la fel de contagios precum rasul in hohote. Cautati motive sa zambiti in fiecare zi, fie ca va amuza un animal sau propria grimasa in oglinda.
- Gasiti motive de fericire. Faceti o lista cu toate lucrurile bune din viata, astfel incat sa va distantati de gandurile negative care creeaza o bariera masiva in fata umorului si rasului.
- Socializati cu persoane vesele. Petreceti mai mult timp in compania persoanelor optimiste si jucause, care stiu sa rada copios chiar si de ei insisi. Perspectiva din care acesti oameni privesc viata este una sanatoasa, asadar aveti repere utile in a adopta o atitudine similara.
- Cautati umorul in toate aspectele vietii. Chiar si situatiile dificile ascund o ironie de care va puteti amuza si care sa va ajute sa nu supraestimati gravitatea lor. Zambiti in fata norilor de furtuna si soarele se va arata din nou, foarte curand.
- Copiati comportamentul copiilor. Cei mici sunt experti in a privi viata cu ochi buni si in a gasi motive de bucurie si amuzament in tot ceea ce ii inconjoara. Imprumutati din cand in cand aceasta atitudine a copiilor si va veti obisnui cu beneficiile sale incontestabile."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!

gif-850x250

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE
Este un proiect în care se pot implica toți românii de pretutindeni și vă invităm să o faceți!

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Disqus

COMETARII DIN FACEBOOK

APEL

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru asta mu...

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...