RETURN TO THE SOURCE (2004)
Philosophy and The MATRIX
Tinand cont ca blogul nostru se numeste IESIREA DIN MATRIX , documentarul si articolul de astazi sunt, poate, cele cu care ar fi fost , cel mai bine sa pornim acest blog. Este de la sine inteles ca acest film ne-a marcat viata si-l consideram ca fiind unul dintre cele mai importante filme create vreodata , de o complexitate greu de imaginat ca fiind izvorata doar dintr-o minte omeneasca. Filmul are un aer nepamantean si pare venit din alta lume, din viitor. Este un film care incununeaza arta cinematografica, o capodopera greu de egalat.
Ne referim in special la prima parte a trilogiei, deoarece (din punctul nostru de vedere) in partile ulterioare mesajul profund al filmului este mult diluat , accentul punandu-se mai mult pe efectele speciale, pe povestea sf in sine si nu pe mesaj. Filmul merita vazut si revazut , deoarece aspectele punctate in film sunt mereu actuale si merita sa ni le amintim cat mai des. Puteti viziona filmul
MATRIX (prima parte) aici.
Speram ca documentarul de astazi sa va aduca un plus de claritate si viziune in ceea ce priveste mesajul filmului si nu in ultima instanta, sa intelegeti mai bine (daca nu ati facut-o pana acum) ce ar inseamna o adevarata iesire din MATRIX ...
Ii multumim , de asemenea, din suflet prietenului nostru
Marian Matei (de la BLOGUL DEZVALUIRI www.antiiluzii.blogspot.com) si pentru articolul urmator (care reprezinta totodata o confesiune si o excelenta recenzie a filmului si a documentarului) si pentru deosebita traducere a documentarului de astazi.
"Trilogia fraţilor Wachowski debuta, în 1999, cu primul film al seriei, The Matrix, care stabilea un standard greu de atins ca şi efecte speciale şi unul neatins, încă, din punct de vedere al originalităţii scenariului, ce integra într-un tot unitar, referirile la subculturilecyberpunk şi hacker, cu ideile filozofice izvorâte din teoriile lui Rene Descartes, Immanuel Kant, Platon şi cu simboluri întâlnite cam în toate religiile majore ale planetei.
Seria a continuat cu alte două filme lansate în acelaşi an, 2003, Matrix Reloaded şi Matrix Revolutions, mai putin agreate de critică, dar care în perspectiva fanilor şi chiar a filozofilor, pe care-i veţi urmări în acest documentar, apărut un an mai târziu, completează universul descris de primul film al seriei, raspunzând complet întrebărilor, deloc puţine, generate de acesta.
Trilogia descrie un viitor destul de sumbru, în care realitatea percepută de majoritatea omenirii, este, de fapt, o complexă simulare interactivă, Matrix, creată de maşinile guvernate de o inteligenţă artificială, cu scopul de menţine oamenii sub control şi a le folosi activitatea electrică corporală, în transa în care se află, ca surse de energie, în absenţa energiei solare de care aceştia au privat maşinile, într-un prim război purtat, se pare, în anul 1999.
Acţiunea filmului gravitează în jurul personajului principal, Thomas A. Anderson, sauNeo, pe numele său de hacker, care reprezintă personificarea Alesului şi pe careMorpheus îl răpeşte Matrixului, ferm convins că el este Mesia, a cărui apariţie fusese prezisă de un personaj central al mişcării de rezistenţă, Oracolul.
Rolul lui Neo era, desigur, de a elibera omenirea din sclavia impusă în numele maşinilor de către Agenţi, programe conştiente, a căror autoritate arogantă, niciodată contestată, reprezenta o ameninţare continuă pentru rebeli, iniţial doar în mediul virtual al Matrix şi mai apoi şi în "deşertul realului".
Ideea filozofică centrală a filmului, constă în exploatarea temerii esenţiale ce reiese din opera geniului renascentist, Rene Descartes: "Dar dacă viaţa actuală este doar un vis?"
O simplă speculaţie filozofică, am putea spune, întâlnită sub o formă puţin diferită şi la Kant şi Baudrillard, dar şi în budism, este transformată, în filme, în realitatea terifiantă a unui vis impus drept realitate, unei omeniri, în majoritate inconstientă.
Violenţa din film, deloc nesemnificativă, este compensată de ideea practicării ei într-un mediu de fapt virtual şi nu la modul gratuit, ci în scopul mai mult decât nobil, de a salva întreaga umanitate, iar coregrafia artelor marţiale practicate de eroii acţiunii, este la superlativ.
Filmele au avut o priză deosebită la public, dovedită de cultul generat în jurul lor şi de sumele imense încasate în timp, de peste 1,6 miliarde $, şi de asemenea, prin faptul că pun sub semnul întrebării orice autoritate care solicită o supunere necondiţionată, în virtutea unor prerogative impuse prin forţă, context poate mai puţin evident la data lansării primului film, dar mai mult decât clar în anii ce i-au urmat lui septembrie 2001 şi conflictelor aberante declanşate, în lume, de imperiul american.
Documentarul de faţă, opera regizorului Josh Oreck- pare-se niciodată tradus în română - vine poate târziu pentru noi, ţinând cont de data lansării lui, 2004, dar am considerat necesar să fie cunoscute toate implicaţiile religioase şi mai ales filozofice ale trilogiei, exemplificate perfect de o pleiadă de filozofi, dintre care îl voi aminti doar pe profesorul Universităţii Princeton, dr. Cornel West, care este şi unul dintre protagoniştii seriei ca şi consilier al unicului oraş al omenirii, Zion.
Trebuie să-mi fac mea culpa şi să recunosc că am negat rolul filozofiei, în timp, considerând-o ca pe un hobby snob, al persoanelor cu prea mult timp liber şi prea puţine calificări reale, pentru a putea avea o ocupaţie lucrativă şi ulterior, nu am găsit nici timp nici motivaţie, pentru a mai reveni asupra filozofiei, cu o viziune matură de această dată.
Îmi place să cred că m-am maturizat între timp, deşi bărbaţilor rar li se întâmplă acest lucru mai devreme de 80 de ani, fiindcă în ultima vreme, multe cărţi dar şi multe documentare, ca cel extrem de inspirat şi bine realizat al lui Roger Scruton sau ca seria de prelegeri ale prea modestului Nassim Haramein, împreună şi cu filmul de faţă, m-au făcut să mă ruşinez de superficialitatea mea, de atunci, şi să realizez că ceea ce au susţinut filozofii peste vremuri, că filozofia este ştiinţa supremă, nu este absolut deloc exagerat, ci dimpotrivă, subapreciat.
Se pare că ei, huliţii filozofi, deţin de milenii cheia eliberării minţii umane din capcana cotidianului inutil şi noi ne învrednicim, abia astăzi, să le descoperim meritele, într-un moment în care, probabil că modificarea frecvenţei de rezonanţă Schumann, ne deschide gândirea spre experienţe, altfel imposibile.
Asta ca să-mi ofer şi o scuză ştiinţifică, pentru opacitatea care m-a oprit până acum să le accept şi să le preţuiesc reflecţiile filozofice, la adevărata lor valoare.
Am ezitat prea multă vreme să descopăr, în gândire, metoda de a evada din închisoarea fizică şi mentală căreia îi aparţinem, cine ştie de când şi pe care fraţii Wachowski au scos-o atât de elegant şi incisiv din anonimat, smulgându-ne privirile blocate obsesiv asupra umbrelor aruncate, de foc, pe pereţii peşterii lui Platon şi impunându-ne să privim o altă realitate, dincolo de zidurile cuştii niciodată percepută concret.
Am ţinut să fac această penitenţă încă de cand am scris articolul asociat importanţei frumuseţii în artă şi implicit, în tot ce ţine de natura umană, dar poate am uitat sau nu am avut curajul de a o recunoaşte, atunci.
O fac acum, recunoscând fără rezerve, că acel "cogito" al lui Descartes, este cu siguranţă cu mult mai important decât "ergo sum", fiindcă de milenii ne străduim doar să fim şi prea puţin să reflectăm la adevărata natură umană, la scânteia divină ce ne animă, la comuniunea deplină cu o conştiinţă unică, supremă, căreia ateii îi conferă denumirea de Univers, cu toate sinonimele lui, dar pe care noi ştim să o numim simplu, pe nume: Dumnezeu."
VEDETI FILMUL TRADUS, aici:
Interesant este ca in primul film in minutul 8:27 neo deschide o carte numita simulacra and simulation care se pare este scrisa de Jean Baudrillard.
RăspundețiȘtergerea si deschide cartea la inceputul ultimului capitol al cartii numit "on nihilism"
RăspundețiȘtergereSe analizeaza pe larg cartile aparute in film in cartea de la editura Amaltea.
RăspundețiȘtergereDe unde pot downloada filmul documentar ? Am apasat pe butonul download, dar ma redirectioneaza pe un sie in care imi cere sa-mi fac cont bancar. Mai exista si o alta posibilitate ?
RăspundețiȘtergereDaca va instalati Download Helper pentru firefox (pentru browserul mozilla firefox) veti putea downloada filmul in timpul vizionarii acestuia.
RăspundețiȘtergereIn cuand o sa apara si varianta din stagevu , de unde se poate downloada cu usurinta.
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos pentru raspuns. O sa astept varianta "stage Vu". Va multumesc pentru munca depusa de a traduce filmele documentare ce au ca scop trezirea constiintei colective.
RăspundețiȘtergereEste deja postat si pe stagevu. Daca ai fi verificat ai fi observat ;)
RăspundețiȘtergereMultumim pentru aprecieri.
http://documentaryheaven.com/documentary-list/ enjoy!
RăspundețiȘtergereo intrebare pe masura :)
RăspundețiȘtergerecand neo in partea a doua distruge masinariile cu puterile lui in realitate nu in matrix ce vrea sa insemne?? strict acea secventa i cea mai bizara acea secventa intoarce toate teoriile pe dos ,nimic nu poate fii inteles in totalitate,orcum filozofia matrix poate sa faca si daune daca crezi ca inamicul i in fata ta
Intr-adevar o intrebare pe masura. Din punctul nostru de vedere acele faze sunt parte din esenta mesajului filmului. In realitate tot ce exista manifestaat este la fel de iluzoriu ca o matrice artificial creata pentru mintea omului. Si asa zisa lume reala este la fel de ireala, cu o natura la fel de onirica ca si acel matrix sugerat in film. Curios este ca nu au fost si altii care sa fi vazut acest adevar in film. Desi isi eliberasera mintea de anumite conditioanri in lumea virtuala nu au realizat ca aceleasi prejudecati, idei preconcepute, despre realitate purtau si in asa zisa lume reala. Asa cum vedem noi lucrurile, singura realitate adevarata este cea a martorului absolut , iar tot ceea ce exista manifestat, are o natura duala, relativa (yin - yang), efemer si schimbator. Indiferent in ce lume ai impresia ca traiesti de fapt este tot o iluzie, MAYA (iluzia cosmica) despre care vorbesc hindusi!Asta este esenta mesajului transmis de acest film fabulos! Ideea e ca mintea are intaietate asupra materiei (mind over matter)are valoare de adevar in orice fel de realitate. O eventuala continuare a filmului ar fi putut extrapola aceasta idee (eliberarea mintii oamenilor din asa zisa realitate din viitor).
RăspundețiȘtergereStiu ca gusturile nu se discuta si fiecare are dreptul sa aleaga si sa aiba o opinie, este dreptul lui... si totusi nu stiu ce v-a placut la aceasta trilogie film, Matrix...!?!
RăspundețiȘtergereAsa cum am mai spus si altadata mie mi se pare a fi un desen animat de cea mai slaba calitate ... iar daca incerci sa intelegi mesajul filmului atunci intri pe un taram cu o ceata densa de nu mai stii ce sa mai crezi si pe unde sa-o apuci...
Referitor la documentar ... aici este un talmes-balmes de toata frumusetea ...nimic clar, nimic sa aiba de-a face cu spiritualitatea... nimic care sa te faca sa intelegi cu adevarat ceva ... fiecare isi spune parerea raportat la altcineva,la nu stiu ce filosof, sau nu stiu ce texte religioase... ce sa mai spun... toate interviurile din doc sunt o abureala in toata splendoarea ei...:))))
In fine ...asa cum am mai zis ... fiecare cu ceea ce rezoneaza si simte ca i se potriveste ... si nu consider a fi ceva rau asta dimpotriva ... totul in realitate, din perspectiva divina, orice am crede noi ca ar fi rau sau un pas inapoi de fapt este tot un pas inainte ... existenta stie a folosi totul fara a irosii nimic.
Daca am privi Matrixul ca fiind un fel de rau necesar, atunci multe lucruri incep sa se lege si sa aiba un inteles ...
cu drag nelu nnn /
Intr-adevar despre gusturi nu se discuta asa ca nu prea avem ce sa-ti mai spunem ca sa intelegi de ce ne-a placut, ca oricum nu ti-am deschide gustul si nu te-am convinge ca e un film exceptional (pentru gusturile noastre si nu numai). Nu stiu ce film ai vazut tu de ti s-a parut desen animat (poate ai vazut Animatrix, desenul animat din mai multe episoade care descrie cateva secvente din istoria aparitiei matrixului).
RăspundețiȘtergereAsa cum tie iti place Osho, de exemplu, la fel de multora Osho li se pare aiuritor si contradictoriu, un aburitor de mare clasa (si asta nu din cauza ca Osho nu protejeaza egoul nimanui, ci pur si simplu ca nu toti rezoneaza cu limbajul si felul de a fi al lui Osho). Si nici tu si nimeni nu o sa poata descrie frumusetea "poeziei" lui Osho cuiva care nu-i place (caci frumusetea este in ochi privtorului). Nu cred ca se pot deschide acesti "ochi" prin argumentari intelectualizante!
Si intr-adevar , multi intelepti au spus-o : Maya nu este rea si nici buna ... Iluzia poate fi considerata necesara in procesul evolutiei spirituale, de revenire la realitatea ultima, la sursa. Matrixul pe unii ii ajuta se se inalte, iar pe altii ii prinde in mreje si mai tare.
Nelunn nici nu a vazut nici un episod din Matrix,sau a vazut cateva faze ,altfel nu se explica comentariu lui. Esti greu de cap nelunn daia nu l-ai inteles ,pt ca filmul Matrix e complicat si greu de inteles fara sa ai anumite cunostinte generale despre,,,, orce,,,, chiar si despre spiritualitate ,recunosc ,si eu prima data cand am vazut filmu nu prea am inteles nimic ,a trebuit sa ma uit de 2 ori la fiecare serie si sa urmaresc toata subtritarea cuvant cu ,cuvant ca sa-il inteleg pt ca cum am zis ,Matrixul nu e un film pt copii trebe' un HQ ridicat pt a intelege .Totusi ma mir cum de il intelegi pe osho! il intelegi nu?sau....
RăspundețiȘtergerestagevu e un program de rahat si dvx la fel ,probabil sunt troieni ,am o intrebare,pe ce calculator trebuie sa ma uit finca pe pentium 6 nu merge ,voi de care aveti?pentium 100? filmu e foarte interesant ,dar merge in pauze si acum ma intreb de ce le mai postati daca nu merg????????decat cu pauze???tolte
RăspundețiȘtergereFilmul poate fi downloadat cu un program gen Download helper (pentru firefox) sau cu Real Player si atunci poate fi vazut direct din calculatorul personal fara intreruperi. Sau , o alta solutie este sa dati play apoi sa asteptati vre-o 20 - 30 minute sa se faca un buffering mai mare ca sa poata fi vizionat fara intreruperi. Din Stagevu (cel atat de blamat) poate fi descarcat direct, fara programe intermediare (dar momentan stagevu este picat). Intr-adevar, ca si programe de vizionare online sunt slabe, dar alte alternative nu prea mai sunt! Daca aveti dvs. vreo idee suntem deschisi (desi am incercat pana acum zeci de servere). Filmele sunt postate si ca mostra (cine le cauta le gaseste si cine are rabdare le poate si descarca).
RăspundețiȘtergereda free... ai spus ceva esential FRUMUSETEA SE AFLA IN OCHII PRIVITORULUI ... mai intai ceea ce-ti place trebuie sa fie in tine pt ca apoi sa se reflecte si in exterior ...
RăspundețiȘtergereRecunosc ca am vazut filmul Matrix doar dupa ce am dat de acest blog... si asta ca sa nu mor prost ca deh, credeam ca cine stie ce film misto este si eu l-am ratat...:))) cu toate ca auzisem de el la momentul aparitiei dar atunci nu m-a atras si nu i-am dat nicio atentie.
Nu poti intelege pe cineva sau ceva atata timp cat lucrul respectiv nu a patruns in tine sau sa fie deja in tine ... Pe mine lucrurile complicate nu ma mai atrag mai deloc cu toate ca in scoala mi-a placut f.mult matematica si adoram sa rezolv probleme complicate ... extazul era maxim...:))) dar acolo era ceva care-mi placea si in acest caz complexitatea disparea si se transforma in ceva banal... mentionez ca extazul nu era dat de complexitatea problemei ci de intelegerea ei ...
Cand nu poti intelege ceva este mai de preferat sa ramana asa ... neinteles, decat sa faci eforturi de a intelege acel lucru pt ca sunt mari sanse de a-l intelege total gresit si astfel poti cadea din lac in put ... :)))
anonim... la osho nu trebuie sa ai hq ridicat ca sa-l intelegi ... dimpotriva trebuie sa te debarasezi de tot din mintea ta pt a-l putea intelege altfel este imposibil ... nu poti aduce o mobila noua si totodata sa o mentii si pe cea veche ...nu??? Datorita faptului ca vad altfel lumea si viata in rezonanta cu viziunea lui osho, filmul Matrix mi s-a parut f. slab si neclar in mesajul pe care vrea sa-l transmita...
Filmul este usor de urmarit direct sau descarcat ... nu am avut probleme pe Movshare... prima data am dat play si pe urma am dat pauza si l-am lasat sa se incarce cinci minute si pe urma s-a derulat fara nicio intrerupere...
multumim free...