marți, 3 aprilie 2012

DACĂ UN COPAC CADE - O poveste despre Frontul pentru Eliberarea Pământului

IF A TREE FALLS (2011)
A Story Of The Earth Liberation Front


"... teroristul cuiva,
 este luptătorul pentru libertate al altcuiva.

Care sunt criteriile după care ești numit terorist ? Care sunt criteriile după care ar trebui să fii acuzat de terorism? Este cumva un ecologist radical care dă foc biroului gol al unei corporații de exploatare a lemnului, comparabil cu teroriști de seama lui Timothy McVeigh sau Osama bin Laden ? Ei bine, documentarul de astăzi o să ridice astfel de întrebări și o să vă facă să reflectați asupra ușurinței cu care sistemul uzitează de termenul terorist, etichetând astfel tot ce se află în antiteză cu politicile lui.
Regizat de Marshall Curry și Sam Cullman, If a Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front a primit până acum și câteva premii și a fost nominalizat și la Premiile Oscar de anul acesta, pentru Cel Mai Bun Documentar. Chiar dacă asta îi va motiva suficient pe unii să îl urmărească, ar trebui să adaug pentru cei care nu acordă prea multă importantă acestor premii, de multe ori pe bună dreptate, că este un documentar despre Frontul pentru Eliberarea Pământului, oragnizație care a fost etichetată de către FBI ca fiind cel mai periculos caz de terorism intern.

Filmul îl urmărește pe Daniel McGowan, fost membru ELF, prin eforturile sale juridice începute odată cu arestarea sa de către FBI, depuse pentru a evita o condamnare pe viată. Chiar dacă acțiunile lor au constat doar în distrugeri de bunuri, nu și de vieți omenești, guvernul e determinat să facă din Daniel și din alți câțiva colaboratori, un exemplu și îi acuză de eco terorism.


Ceea ce este interesat este faptul că, deși nu suntem de acord cu ceea ce face ELF, filmul ne oferă imagini care ne permit să înțelegem și punctul lor de vedere. Vedem imagini cu copaci seculari imenși care au fost tăiați orbește, vedem sute de cai sălbatici măcelăriți și atârnând de tavanul unui abator. Vedem sfâșietoarea distrugere a unor copaci superbi pentru a face loc unei parcări în folosul unei corporații. Vedem cum protestatarii, cățărați în acești copaci, sunt bătuți și gazați fără milă. Într-o scenă care seamănă cu revoltele de la universitate din ianuarie, vedem cum membri ELF mărșăluiesc pe străzi și sunt apoi bătuți și arestați de poliție. Ironia sorții este că, deși membri grupului, care sunt clar vinovați de acte de vandalism, nu au făcut niciun rău fizic vreunei ființe umane si cu toate acestea sunt bătuți și gazați de către forțele de ordine de parcă ar fi fost criminali.
Documentarul este însă echilibrat minunat, încât permite agenților guvernamentali să-și destăinuie frustrările asupra cazului și proprietarilor imobilelor incendiate să-și arate anxietatea adusă de ELF în viața lor. Ce aș avea însă de reproșat regizorilor, ar fi faptul că nu au prezentat mai multe despre Frontul de Eliberare al Pământului, un grup de așa zis terorism ecologic, care a fost asociat cu peste 1200 de cazuri ce au implicat acte de vandalism. Acțiunile lor cele mai extreme au inclus incendierea unor obiective ale corporațiilor din industria lemnului, a unor laboratoare de cercetare genetică și multe alte obiective ale corporațiilor și instituțiilor certate cu mediul. Documentarul se focusează însă pe faptele lui Daniel și ale unor prieteni de-ai săi, membri ELF, de aceea și regizorul secund al filmului a declarat înaintea uneia din vizualizări că este doar “o poveste despre Frontul pentru Eliberarea Pământului si nu “povestea”.
     

Cu toate acestea filmul este important, deoarece ridică întrebările de care aminteam la începutul articolului și pentru că ne oferă niște instantanee inedite, atât din cadrul unei grupări radicale ce luptă împotriva sistemului, cât și din ancheta și modul de lucru al guvernului în abordarea acestor probleme delicate.  Filmul este incredibil de dramatic pentru un documentar și încapsulează în el America anilor ’90 – 2000, și tranziția spre înainte sau înapoi a democrației Statelor Unite. Conflictul pe care-l explorează este la fel de vechi ca și civilizația: libertate versus securitate, dar este la fel de actual ca întotdeauna și, ca de obicei, este condimentat cu sentimente de iubire, dar și cu trădare.
Vizionare plăcută !"
  Multumim Tone Tavi, pentru inca un articol interesant si o traducere buna, la un film deosebit! Tine-o tot asa!

VEZI FILMUL TRADUS, AICI


SAU AICI - link 2

3 comentarii:

XXXWho spunea...

Cu fiecare copac care cade,cu fiecare activist declarat terorist si inchis,devine tot mai evident ca societatea actuala adopta valori care suprima libertatea individuala,intr-un joc al etichetarilor tendentioase care pun eroicul aparator al naturii in postura de eco-terorist in timp ce psihopatii corporatisti sunt cetateni de vaza,protejati de o lege partinitoare.Si e acelasi mers al lumii,asa cum e ea de veacuri nu de-acum,descris atat de bine de fini observatori ai timpurilor de altadata:"vai celor invinsi!"...de asta-data invinsii suntem toti cei care ne-am transformat in unelte docile ale unor tirani care ne arunca cu dispret bucata de paine zilnica pe care o platim cu insasi viata noastra.Cu riscul de a fi etichetat si eu, nu pot sa nu citez din intelepciunea unui personaj biblic renumit in epoca sa pentru puterea de a intelege mersul lucrurilor:"Toate acestea le-am văzut, şi mi-am îndreptat inima spre tot ce se face sub soare. Este o vreme când un om stăpâneşte peste alt om, ca să-l facă nenorocit."(solomon in eclesiastul,cap.8:9).Atat timp cat acceptam ca altii sa faca ce vor cu drepturile si vietile noastre sa nu fim mirati ca nu gasim indurare...
Un film bun,ce merita vazut!

FreeYourMind spunea...

Asa e.
Dupa cum am subliniat si in alte articole, teroristi sunt toti cei care gandesc de fapt, mai ales cei care-si folosesc mintea si bunul simt sa critice oranduirea actuala. Toti ce care cred in teoriile conspiratiei de ex., sunt teroristi. Au fost date multe exemple de acest gen pe blog. Noi cu acest blog suntem cu siguranta etichetati de sistem ca fiind terorisiti, dar vorba aceea de la inceputul articolului "... teroristul cuiva,
este luptătorul pentru libertate al altcuiva.”

Criss spunea...

Impresionant sacrificiul care l-au facut acesti oameni.Nu am putut fara sa las o lacrima intelegand suferinta prin care au trecut din disperarea de a schimba ceva luptandu-se cu acest sistem criminal.

APEL

CREZI CĂ ACEST BLOG TE AJUTĂ PE TINE ŞI/SAU LUMEA ÎN CARE TRĂIEŞTI?

Daca da, sprijina munca celor care aduc aceste informatii la lumina, printr-o DONAŢIE.

Este cea mai concreta recunostinta! CLICK AICI pentru a DONA prin PAYPAL sau DONAŢI ANONIM prin BITCOIN la adresa 1AgtwQF2ETidVoP9tqFnpqFMwz86FUejug. Altă formă de plată găsiţi AICI.

Munca depusă pe acest blog necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și bani, căci timpul înseamnă bani. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze, să dea click pe ele să cumpere sau să se înscrie la ce promovăm noi. Pe de altă parte, genul acesta de activitate nu poate fi independentă dacă este finanțată de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independentă, aceasta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare.
Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portaal poate dispărea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

COMENTARII FACEBOOK

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru...

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...