Ieşirea Din MATRIX: DESCIFRAREA SĂNĂTĂȚII - Secretele Intestinului Vostru

sâmbătă, 10 august 2024

DESCIFRAREA SĂNĂTĂȚII - Secretele Intestinului Vostru

HACK YOUR HEALTH (2024)

The Secrets of Your Gut

Un film descoperit pe Netflix, tradus cu numele Secretele Alimentației.

Recomandări cheie

Microbiomul intestinal este considerat un „al doilea creier” deoarece produce mulți neurotransmițători ca și creierul.

Stilul de viață bun și alegerile medicale pot promova sănătatea microbiomului intestinal.

Microbiomul intestinal al fiecărei persoane reflectă propriile experiențe și alegeri și, prin urmare, este unic.

Microbiomul intestinal este foarte important.

Dacă nu ești convins, probabil că nu ai vizionat noul documentar Netflix, „Hack Your Health: The Secrets of Your Gut”, care oferă o privire ciudată și captivantă asupra lumii complicate a sistemului nostru digestiv și ai trilioanelor de bacterii și alte microorganisme, care-l locuiesc.

Cu ajutorul unei celebrități specialistă în intestine, Giulia Enders, MD, filmul explorează impactul profund al sănătății intestinale asupra funcției creierului, asupra sănătății mintale și asupra bunăstării generale.

A face schimbări în stilul de viață și alegeri de care beneficiază microbiomul intestinal „nu poate fi doar foarte încurajator, ci și poate schimba viața”, spune Justin Sonnenburg, dr., profesor de microbiologie la Universitatea Stanford din California, care a fost prezentat în documentar.

Continuați să citiți șapte lecții de top din film:

1. Intestinul merită respect

Simțim multă vină și rușine când vine vorba de intestine, spune Dr. Enders în film. „Este complet nebunesc când te gândești la asta, pentru că acesta este organul care te ține în viață”, spune ea.

Intestinul ne afectează întregul organism – chiar și creierul. „Intestinul este într-adevăr al doilea creier și, dintr-o perspectivă evolutivă, creierul nostru nu ar fi existat niciodată fără semnale care vin din intestin”, spune John Cryan, PhD, profesor de anatomie și neuroștiință la University College Cork din Irlanda, în film. .

Intestinul este numit al doilea creier în parte pentru că produce o mulțime dintre aceiași neurotransmițători ca și creierul, inclusiv serotonina și dopamina, care ambele joacă un rol cheie în reglarea dispoziției. De fapt, aproximativ 95% din serotonină, mesagerul chimic care influențează starea de spirit, somnul, digestia și dorința sexuală, este produsă de bacteriile intestinale.

2. Bacteriile intestinale joacă un rol cheie în funcția imunitară și sănătatea generală

Fapt interesant: organismul nu poate digera singur alimentele, potrivit lui Enders. „Avem nevoie de microbi pentru a face acest lucru corect”, spune ea în documentar.

Cel mai mic microb funcționează cu bacterii mici, care funcționează cu o drojdie mult mai mare, care funcționează cu un om foarte mare - și asta este ceea ce numim microbiomul, explică ea. Cel mai mare număr dintre aceste organisme se găsește în intestinul subțire și gros, dar există și în tot corpul.

Deși majoritatea oamenilor cred că bacteriile sunt dăunătoare, 99% nu ne afectează deloc sănătatea – iar unele chiar ne pot ajuta, explică Enders.

Aproximativ 70% din sistemul nostru imunitar trăiește în intestin. Bacteriile antrenează sistemul imunitar să răspundă la organisme care ar putea avea un impact negativ asupra sănătății și îi ajută pe oameni să producă substanțe chimice care luptă împotriva bolilor pe care nu le putem produce singuri.

3. Microbiomul intestinal joacă un rol cheie în gestionarea greutății

Microbii ocupă majoritatea corpului nostru - 70 până la 90% din toate celulele corpului uman sunt bacteriene, iar 99% dintre genele unice din corpul nostru sunt bacteriene, potrivit filmului.

Bacteriile comunică cu creierul nostru și cu alte organe și chiar ne modelează hormonii care ne pot face să ne simțim înfometați sau sătuli.

Deși credem adesea că genele ne determină sănătatea, acum știm că microbiomul poate fi foarte important pentru dezvoltarea obezității, depresiei sau alergiilor și ne poate afecta chiar și nivelul de stres, spune Enders în film. „Nu știm cât de mare este rolul pe care îl joacă în aceste entități. Pentru unii oameni ar putea fi cu adevărat relevant, iar pentru alții ar putea fi mai mic”, spune ea.

4. Toată lumea are o colecție unică de „amintiri microbiene”

Microbiomul fiecărei persoane este modelat de alegerile individuale și de experiențele de viață. Locurile în care călătorești, mâncarea pe care o mănânci, dacă ai animale de companie, cât de mult faci mișcare, nivelul tău de stres, cum a fost copilăria ta, dacă ai trăit sau nu adversitate - toate acestea și multe altele joacă un rol.

Enders o descrie o „colecție de amintiri microbiene” și fiecare este unică.

5. Microbiomul fiecărei persoane poate avea un răspuns diferit la aceeași hrană

Deoarece microbiomul joacă un rol cheie în digestie și niciunul nu este la fel, doi oameni pot mânca exact același aliment și au răspunsuri foarte diferite, explică filmul.

Documentarul ilustrează acest lucru prin împărtășirea poveștilor a patru persoane diferite cu probleme alimentare unice. Pe măsură ce mușcă un măr (cu excepția unei femei care nu poate mânca mere), ni se spune că fiecare persoană va digera mărul într-un mod diferit, inclusiv tipurile de nutrienți și cantitatea de calorii pe care le extrag.

În cele din urmă, răspunsul unui individ la o masă - cum ar fi cât de mult îi crește nivelul zahărului din sânge - este legat de pierderea și creșterea în greutate, iar acest lucru este influențat de microbiom.

Acest lucru poate explica de ce o persoană are obezitate și cealaltă persoană nu, chiar dacă urmează același tipar de alimentație.

6. Să vorbim despre Poop More — Într-adevăr

Poop a angajat o echipă de PR pentru a ajuta la finanțarea acestui film? Îndoielnic, dar documentarul face o treabă grozavă în evidențierea rolului subapreciat al fecalelor în sănătate. În film, patru subiecți de testare participă la un studiu intestinal care colectează probe de fecale pentru a examina tipurile și nivelurile de bacterii intestinale prezente.

„A fi deschis în ceea ce privește intestinul și fecalele și împărtășirea problemelor asociate cu intestinul, va permite oamenilor să comunice despre poveștile lor comune și să exploreze diferite modalități de a deveni sănătoși”, spune Aashish Jha, PhD, profesor asistent de biologie și cercetător la NYU Abu Dhabi din Emiratele Arabe Unite, care a fost prezentat în documentar.

„Partajarea ideilor poate duce la modalități inovatoare de a restabili sănătatea generală prin intermediul intestinului”, spune el.

7. Construirea unui intestin sănătos nu înseamnă numărarea caloriilor sau evitarea alimentelor „rele”

Consumul mai multor alimente integrale și mai puține alimente puternic procesate este asociat cu un microbiom mai sănătos și mai divers. Dar a avea o relație sănătoasă cu mâncarea și a consuma o dietă echilibrată este scopul - nu privarea, potrivit filmului.

Caz concret: atunci când o persoană din documentar cu probleme alimentare care îi limitează sever dieta, este în sfârșit capabilă să mănânce chipsuri de cartofi și carbonara, este privită ca o victorie.

O dietă bogată în fructe și legume este în general considerată ideală pentru intestin, spune Annie Gupta, dr., co-director al Centrului de microbiom Goodman-Luskin de la UCLA din Los Angeles, în film. Ea recomandă să urmăriți numărul de porții de fructe și legume pe care le consumați în fiecare săptămână. „Între 20 și 30 este de obicei considerat bun”, recomandă ea.

NOTĂ: Vedeți și INTESTINUL - Cel de-al doilea creier 

VEZI FILMUL TRADUS, 

AICI (Netflix) sau AICI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!

gif-850x250

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE
Este un proiect în care se pot implica toți românii de pretutindeni și vă invităm să o faceți!

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Disqus

COMETARII DIN FACEBOOK

APEL

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru asta mu...

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...