Ieşirea Din MATRIX: UN ALT SINE - un serial turcesc excelent despre constelații familiale

joi, 4 august 2022

UN ALT SINE - un serial turcesc excelent despre constelații familiale

Another Self - Un alt sine (2022)

Un film foarte bun despre cunoasterea si descoperirea de sine si vindecarea prin intermediul constelatiilor sistemice / familiale...

„Un alt sine” este călătoria a trei femei care pornesc într-o călătorie de acceptare de sine în timp ce trec de la traumele trecute care le vor schimba viața pentru totdeauna. Femeile împărtășesc o prietenie frumoasă care le ajută să treacă prin această călătorie, în timp ce legătura lor se confruntă cu provocări și necazuri care le fac mai puternice.

Terapia sistemica a constelatiilor familiale a fost creata de Bert Hellinger (psihoterapeut si fost preot misionar in Africa), considerata a fi o terapie fenomenologica, psihogenealogica, existentiala ce intervine in rezolvarea unor experiente dificile pe care le traim in prezent, dar care au radacini in evenimentele traumatizante din trecutul nostru sau al familiei din care facem parte.

Metoda a fost introdusa in Anglia, in reteaua de gestaltterapie, in anul 1994. Din 1996, metoda a continuat sa se extinda devenind una din metodele cele mai eficiente de terapie cunoscute, cu efecte in timp scurt nu doar asupra celor ce lucreaza si a sistemului familial din care fac parte, cat si asupra reprezentantilor grupului.

In prezent, metoda constelatiei familiale este raspandita pe toate continentele si in toate tarile avand aplicare deja pe domenii specifice (familie, sanatate, educatie, probleme politice,  spiritualitate, nutritie, ecologie, s.a.).

Bert Hellinger, fiind ghidat de dorinta de a ajuta oamenii si nu de a urma ideologii stricte, a lucrat cu persoane apartinand mai multor culturi, descoperind ca exista o baza comuna  intregii omeniri, ce influenteaza destinul fiecarui om in parte, si anume FAMILIA. In urma experientei sale, a concluzionat ca familia, indiferent carei culturi ii apartine, functioneaza dupa aceleasi legi universale, iar nerespectarea acestora duce la dinamici ascunse, sabotive, ce ii perturba intreaga armonie, fiecare membru al ei fiind afectat.

Cum se produce vindecarea?

Metoda constelatiilor familiale este o metoda sistemica ce abordeaza nu doar un sistem ca intreg, ci relatiile din interiorul sistemului (familie, grup de munca, grup pe o categorie profesionala, etc.), astfel incat orice parte disfunctionala dintr-un sistem produce efecte asupra intregului.

Asta inseamna ca, spre exemplu, intr-o familie, certurile dintre parinti afecteaza atat calitatea relatiei dintre soti, cat si dezvoltarea psihoemotionala a copilului sau un conflict la locul de munca poate genera perturbari in viata de familie si propria raportare la sine.

Metoda constelatiilor familiale exploreaza dinamicile bazale si, deseori, ascunse in familii si grupuri umane si ofera o noua perspectiva asupra relatiilor din interiorul acestora. In constelatii, perspectiva nu este individuala, cat colectiva deoarece devenim constienti nu doar de noi ca persoana unica, cat si de noi, ca rezultat al unei familii, cu o retea de relatii in sistemul mai larg. Scopul metodei este sa dezvaluie aceste dinamici mai putin constiente si neasteptate din sistem si sa traseze granite sanatoase, bazate pe principiile de baza (apartenenta fara conditii, respect, egalitate de drepturi intre membri).

3 legi ale constelatiei familiale

Metoda constelatiilor devine eficienta cand toate cele trei legi ale ei se respecta (numite si “orders of love”) si ea detecteaza dezordinile din sistem, le face cunoscute, precum si consecintele lor si le ordoneaza astfel incat persoana sa isi simta ameliorata intreaga situatie cu care se confrunta. Cele trei legi universal valabile pentru orice familie din intreaga lume (respectiv sistem, comunitate) sunt:

  1. Legea apartenentei - orice om conceput si nascut intr-o familie are dreptul natural sa-i apartina.
  2. Legea ordinii - fiecare are dreptul sa detina locul care ii corespunde, in ordinea in care a venit in familie (de ex: bunicii sunt inaintea parintilor si inaintea nepotilor; fratilor li se respecta rangul nasterii - cel mare, cel mijlociu, cel mic).
  3. Legea echilibrului dintre a da/a primi- fiecare membru are dreptul de a primi si de a da in mod egal atentie, iubire, valoare, etc. Intre generatii – parintii daruiesc, iar copiii primesc. La randul lor, copiii daruiesc generatiei urmatoare.
Cum se lucreaza cu metoda constelatiei familiale?

Termenul de “constelatie” nu are nimic de-a face cu spatiul cosmic, cu astrologia sau cu alte referiri stiintifice. “A face o constelatie”, in cadrul grupului de participanti, se refera la a configura o imagine in spatiu, invitand in diferite roluri (spre exemplu, in rol de “tata”, “mama”, “bunici”, s.a) diversi participanti din grup. In functie de cum sunt pozitionati acestia si de miscarea lor ulterioara se contureaza o imagine cu sens pentru cei implicati, iar aceasta imagine poarta numele de “constelatie”.

Metoda constelatiei sistemice se lucreaza atat individual cat si in grup:
  • In maniera individuala se pastreaza relatia terapeut-client, iar pentru reprezentari se folosesc obiecte (papusi, statuete, foi de hartie, etc).
  • In lucrul in grup, clientul are relatii cu toti membrii grupului alegandu-si singur reprezentantii pentru problema pe care a ales sa o lucreze. Grupul are rol de sustinere emotionala si energetica si ajuta clientul sa isi integreze mai multe parti conflictuale din el insusi. Constelatia se afla in campul generat de client, insa facilitatorul il indruma in a-si gasi solutia care ii este benefica si serveste tuturor celor implicati in constelatie, nu doar clientului.

Cum incepe: clientul isi numeste intentia si, ajutat de facilitator, invita reprezentantul intentiei si ai constelatiei, dandu-le un rol. Reprezentantii, din perspectiva pozitiei pe care o au, sunt invitati sa dea curs miscarilor si sa exprime ceea ce simt. Prin miscarile fiecarui membru al constelatiei, clientul primeste informatiile de care are nevoie pentru solutionarea problemei sale. Miscarile reprezentantilor in constelatia clientului fac parte din campul generat de inconstientul individual si familial al clientului, numit si “camp morfogenetic” (Ruppert Sheldrake).

Camp morfogenetic este denumirea data pentru forma oricarui sistem viu, dat din natura si care tinde sa aiba o structura unica, de sine statatoare si autoreglatoare (exemple – campul plantei, al animalelor, al unui habitat vegetal, al oricarei fiinte vii, inclusiv omul cu propriul sau climat familial). In interiorul oricarui camp morfogenetic, orice lipsa semnalata are tendinta de a se repara reproducandu-se pana la scara mica in mod identic (de exemplu, daca lipseste o parte dintr-un organism, imaginea reala apare cu acea lipsa, insa la nivel energetic apare ca intreg).” SURSA și mai multe detalii

Notă: Din propria noastră experiență, constelațiile familiale au în ele ceva veritabil. Este important ca cel care mediază astfel de experiențe să fie psihoterapeut.

VEDEȚI FILMUL TRADUS

AICI, AICI sau AICI

Deoarece oamenii s-au plâns că nu pot vedea filmele pe serverele oferite în general, ca alternativă (din cauza reclamelor) vă recomand să aveți adblocker (vă recomand browserul Brave) sau să vă înarmați cu răbdarea de a trece prin și a închide paginile cu reclame care apar. Asta e problema cu serverele gratuite. Succes!

Sau vă pot oferi eu pentru o donație, accesul la film, fără reclame.

Mai jos un Playlist cu mai multe emisiuni și filme despre CONSTELAȚII FAMILIALE:


AICI și câteva cărți despre Constelații Familiale:

Constelatiile familiale - Bert Hellinger

Constelatii familiale pentru cupluri - Bert Hellinger

Femeia si ranile ei in pandemie. Constelatii familiale - Carmina Harr

Trauma, atasament, constelatii familiale - Franz Ruppert

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!

gif-850x250

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE
Este un proiect în care se pot implica toți românii de pretutindeni și vă invităm să o faceți!

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Disqus

COMETARII DIN FACEBOOK

APEL

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru asta mu...

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...