Ieşirea Din MATRIX: CEI 100 - un serial sf palpitant și plin de învățăminte

luni, 24 mai 2021

CEI 100 - un serial sf palpitant și plin de învățăminte

 THE 100 (2014 - 2020)

„Astăzi vă prezint un serial, pe care abia l-am terminat şi căruia cu greu îţi poţi găsi suficiente cuvinte de apreciere. Impresionant sau epic e puţin spus  "The 100" - o adevărată epopee, întinsă pe parcursul a 7 sezoane şi 100 de episoade, a supravieţuitorilor rasei umane după un eveniment global distrugător.

 Serialul acoperă o mulţime de subiecte care ţin de supravieţuirea în condiţii dure pe care noi, în societatea tehnologizată, tindem să le privim, probabil, drept "vestigii ale unor timpuri şi civilizaţii sălbatice - noi, cei civilizaţi, nu am face niciodată la fel". 

Mai multe detalii despre film AICI sau AICI (mai ales în comentarii)

Noi, cei aparent "civilizaţi" dar, în realitate, deconectaţi artificial de adevărata conexiune cu natura şi esenţa noastră, am face fix la fel în aceleaşi condiţii, mergând până la a ne ucide semenii şi chiar pe cei apropiaţi pentru a ne proteja ceea ce credem noi că iubim şi preţuim. 

E o chestie dură pe care o spune cineva la un moment dat, ceva de genul "Mai întâi mergem la război, trecem totul prin foc şi sabie, umplem de sânge şi apoi ne recăpătăm umanitatea". Sigur, chiar în ultimul episod se conştientizează inutilitatea acestui mod de gândire, faptul că el continuă să perpetuze violenţa şi separarea şi nu se ajunge la nimic bun - dar până atunci, ani şi ani de lupte dure între clanurile rămase pe pământ, colonizatorii din spaţiu, fanaticii mistici, toate în numele "dreptăţii" dar, mai ales, a supravieţuirii cu orice preţ. 

Omenirea actuală nici măcar nu a ajuns la nivelul afirmaţiei din serial cu mersul la război şi apoi recăpătarea umanităţii - darămite să conştientizeze inutilitatea ei. Noi, ca specie nici măcar nu ne luptăm între noi cu motivaţia recăpătării umanităţii, foarte justificată, ci din cu totul alte motive mărunte . . . 

 Ceva excepţional prezentat în serial - modul în care inteligenţa artificială scăpată de sub control distruge nu doar planeta, la propriu, ci şi infiltrează minţile oamenilor şi îi face să se comporte într-un mod în care niciodată nu ar face-o neafectaţi (cam asta se întâmplă şi în actuala pandemie la noi, am vorbit pe larg zilele trecute despre decizii pe care oamenii le iau întrucât cad pradă viruşilor mentali - un soi de inteligenţă artificială nu tehnologică, ci mult mai subtilă energetic). 

Şi , în ultimul sezon, o asemănare interesantă cu un alt serial excepţional binecunoscut, Stargate - dar cu un alt final, de data aceasta unul care onorează adevărata prietenie -  şi destul de surprinzător . Un alt lucru bun este că serialul s-a încheiat "cu totul", adică a ajuns într-un punct în care nu se mai putea face absolut nimic - nu l-au lăsat în aer, aşa cum se întâmplă în multe cazuri. 

(Serialul este, oricum, o adaptare a unei serii de romane, dar modificat destul de mult şi cu acţiunea dusă mult dincolo de roman). 

Sincer, nu am suficiente cuvinte să îl recomand. Eu l-am văzut pe tot într-o lună şi jumătate şi, după cum am zis . . . impresionant e puţin spus. Vedeţi cum vă inspiră   O să mai scriu mâine despre altceva foarte frumos prezentat în el.” 

SURSA Marius Stan

Continuarea: „"Lupta ta s-a încheiat."

"În pace, părăseşte acest ţărm. În iubire, fie să-l găseşti pe următorul. Trecere sigură în drumurile tale, până la călătoria noastră finală pe pământ. Fie să ne întâlnim din nou!"

Este o superbă invocaţie pe care triburile rămase pe Pământ o rosteau la moartea celor dragi, în excepţionalul serial "The 100" pe care l-am prezentat ieri .

Câtă diferenţă între modul sacru în care acei aşa-zişi "sălbatici" întâmpinau moartea semenilor şi modul total inconştient în care noi, "cei civilizaţi" ne comportăm în preajma acestui eveniment survenit la cei apropiaţi.
(În engleză sună şi mai armonios şi emoţionant "In peace, may you live this shore, In love, may you find the next. Safe passage on your travels, until our final journey on the ground. May we meet again!"). Acel "May we meet again" ("Fie să ne întâlnim din nou"), pe care îl rosteau şi în momentul în care se despărţeau şi plecau în acţiuni pline de pericol, pentru a se salva unii pe ceilalţi, fără să ştie dacă se vor mai revedea . . . o credinţă puternică în viaţă de care noi, prin modul în care este organizată această aşa-zisă societate "evoluată", am fost şi suntem privaţi încă . . .

Oare cum am ajuns să considerăm că o conexiune profundă cu natura este mai puţin de dorit decât conexiunea cu tehnologia? Câtă cantitate de manipulare, în atâta timp, încât să fim transformaţi în roboţi sociali . . . Nu neapărat că ne lipseşte cunoaşterea unui mod natural de trai - ci, mai mult, că această cunoaştere este minimizată şi chiar ridiculizată, în aceste vremuri, în favoarea unui mod toxic şi artificial care ni se serveşte, încă de la naştere, drept "evoluţionar".

Cât despre ideea de transcendere, prezentată în ultimul sezon al serialului (ceva asemănător cu ascensiunea din Stargate) - idei de genul acesta sunt considerate halucinaţii, aberaţii, aiureli de către o societate care a fost făcută să creadă, prin ceea ce se transmite pe căile oficiale, că doar materia există iar energia şi conştiinţa sunt "imaginaţii" sau, oricum, neimporante. Trăim într-o lume cu valori complet inversate, în care fiecare e pe cont propriu să afle realităţi mai înalte şi să le manifeste în viaţa sa. ” - Sursa

Notă: Yep ... si eu l-am vazut si fix aceleasi concluzii le am avut ... in numele asa zisului „bine” mai inalt, poti ajunge sa faci cu buna intentie cele mai mari crime, genocid, crime impotriva umanitatii, canibalism, sa-ti vinzi fratele, prietenii, sa-ti omori parintii, rudele, samd ... o asa flexibilitate a acestui asa zis „bine”, modul cum sunt puse intr-o perspectiva unica asa zisele notiuni de „bine si rau”, este fantastic. Realizezi ca totul este relativ, totul este efemer, totul se poate schimba instantaneu. Intelepciunea oferita de acest film este transcendenta, in esenta ... iar noi putem fi în potențial totul, atunci când ni se apasă butoanele potrivite sau situația o impune: și îngeri și demoni și zei și monștrii ... toate cu cea mai bună intenție și liber arbitru. Ce ușor poți deveni din erou criminal, din criminal din nou erou și invers din nou și cât de relativ e totul. 

Să-mi zică mie fanaticii celor 10 porunci, ale binelui și răului absolut, ce ar fi făcut ei în nenumăratele situații descrise în acest film. De multe ori, cam așa e și în viață. Rareori am văzut o mai bună ecranizare a expresiei „drumul spre iad e pavat cu intenții bune!”

P.S. Muzica de intro a filmului, absolut EPICĂ!

VEZI SERIALUL TRADUS 

AICI - Netflix (primele 5 sezoane)

sau (cu reclame) toate cele 7 sezoane

 AICI , AICI sau AICI 

6 comentarii:

  1. Am rezistat cu greu pana in sezonul 2, violenta si aberatii medicale, sociale, psihologice, biologice... Dar e ok pentru cine doreste acest gen de serial. Multumiri pentru semnal!

    RăspundețiȘtergere
  2. Daaa la cata mizerie este in societatea noastra, mai stau sa vad si la tv gratuit, un scenariu posibil dar si exagerat in multe aspecte....multumesc dar prefer invataminte filme, carti bla bla frumoase. Nu rezonez cu mizeria asta, Doamne fereste de asa situatii si de asa oameni sa ai in jur

    RăspundețiȘtergere
  3. De gusturi in genere nu se discută ... unii oameni sunt activați și impresionați de frumos, alții și de grotesc sau de aspecte dure ... emoția estetică și intensitatea unei trăiri poate fi activată de multe tipuri de formă de artă. Așa cum am zis, dincolo de mizeria umană personal filmul l-am găsit în esență, transcendent ..te duce dincolo de efemer, de bine de rău, de atașamentele omenești obișnuite, dincolo de uman. Dar ăsta sunt eu și nu sunt singurul.

    RăspundețiȘtergere
  4. Omul, așa schimbător cum este el, nu are nicidecum "liberul arbitru"! Nu există așa ceva! Îi place, în schimb, să creadă asta. Omul este DEFECT din naștere, moștenind defecțunea părinților. Cele 10 porunci, menționate mai sus, NU au avut niciodată rostul pe care îl predică unii. Rostul LEGII dată de Dumnezeu Creatorul, a fost: 1- să dovedească "defecțiunea" (păcatul ca rădăcină în om și roadele acestuia - păcate) omului natural cu incapacitatea lui de a fi ce a pierdut în Eden și 2- ÎNDRUMAREA păcătosului către singurul Mântuitor. E necesară NAȘTEREA DIN NOU prin acceptarea Altuia (Isus - Ultimul Adam, omul spiritual) (vezi Galateni 3.19-26). Nu există altă CALE! Isus a spus: "Eu sunt caleA și adevăruL și viațA. Nimeni nu vine la Tatăl DECÂT prin Mine." (Ioan 14.6). Recomand în Noul Testament și Romani. În final vă las surpriza: o găsiți în Filipeni 3.17-21.

    RăspundețiȘtergere

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!

gif-850x250

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE
Este un proiect în care se pot implica toți românii de pretutindeni și vă invităm să o faceți!

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Disqus

COMETARII DIN FACEBOOK

APEL

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru asta mu...

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...