Ieşirea Din MATRIX: ORVILLE - serialul de week-end

vineri, 5 aprilie 2019

ORVILLE - serialul de week-end


THE ORVILLE (2018)

Continuăm astăzi lista de FILME DE SUFLET cu un serial deosebit de fain, descoperit de curând, un serial care inițial mi-a stârnit repulsie, dar trecând peste senzațiile neplăcute, inițiale, am ajuns să-l îndrăgesc. Mi-a stârnit repulsie deoarece am avut impresia că se dorește de fapt o parodiere a Star Trek-ului, o bătaie de joc, un fel de Galaxy Quest, un serial la șto, la caterincă însă cu mega buget. Umorul e discutabil, chiar dacă unele glume sunt stupide.

Caractere neșlefuite, o indecență a limbajului și atitudinii unora din personalul navei, lăsa de dorit, iar asta dădea un aspect de neseriozitate filmului. Însă pe parcurs, au apărut numeroase motive de amuzament, tocmai prin prisma acestui echipaj mai puțin constipat și serios.

Subiectele abordate în film devin tot mai serioase pe măsură ce serialul evoluează, fiind cel puțin la fel de bune ca cele din Star Trek. Regizorul filmului este Branon Braga care a lucrat la multe filme din franciza Star Trek, de asemenea e recunoscut pentru seriile Threshold, Fast Forward, Terra Nova și Cosmos: A Spacetime Odyssey.

Dar despre ce este vorba, pe foarte scurt:

„The Orville este o serie americană de comedie-drama science-fiction creată de Seth MacFarlane.  MacFarlane joacă rolul lui Ed Mercer, un ofițer din linia de explorare a navelor spațiale a Uniunii Planetare (acțiune ce se desfășoara cu 400 de ani în viitor). Inspirat de mai multe surse, printre care Star Trek și The Twilight Zone, seria povestește despre Mercer, Grayson (fosta lui soție și actualul secund pe navă) și echipajul Orville, în timp ce se angajează în misiuni diplomatice și exploratorii.” SURSA

Omul care se confundă cu „Family Guy”, Seth MacFarlane, plănuiește să reinventeze Star Trek, îmbinând explorarea de noi civilizații cu atmosfera tipică a unui loc de muncă pământean. 

Alt nume mare implicat în proiect este regizorul Jon Favreau („Iron Man” 1 & 2, „The Jungle Book”, viitorul live-action „The Lion King”).

Acțiunea are loc în secolul XXV, adică la vreo sută de ani după evenimentele serialelor „The Next Generation”, „Voyager” și „Deep Space Nine”. Bine, e puțin probabil ca istoria Star Trek-ului „adevărat” să joace vreun rol în sitcom-ul lui MacFarlane, dar ne așteptăm măcar la aluzii, easter eggs și glumițe pe seama lor. 


Notă: Aș fi vrut vorbesc mai degrabă de Star Trek, un alt univers  care ne-a marcat viața, însă universul Star Trek este și mai stufos ca cel din Stargate și efectiv, nu am timpul fizic să-l abordez, mă dezumflu din start numai când mă gândesc cât e de lucru. Știu cât am muncit pentru StarGate, iar episoadele continuă să dispară de pe servere, ceea ce mă seacă. Aceiași poveste cu Star Wars-ul ... sper să găsesc timpul cât de curând să-l abordez.

Serialul a ajuns deja la sezonul 2 episodul 11 și aștept fiecare episod cu aceiași nerăbdare și bucurie cu care aștept episoadele din noul serial Star Trek Discovery, dar și de pe vremea când așteptam episoade noi din Stargate ... Mi-era dor de astfel de seriale.

Nu am cum să vorbesc de fiecare episod în parte, dar aș vrea să subliniez câteva dintre episoadele care mi-au atras atenția în mod aparte și care fac trimiteri inteligente la ceea ce se poate petrece actualmente pe Pământ.

Un caracter care ne amintește de Data din Star Trek - The Next Generation, este ființa artificială conștientă pe nume Isaac. Observațiile pertinente ale acestuia, modul cum încearcă să înțeleagă umanitatea, umorul din unele situații, te ajută să te cunoști pe tine însuți mai bine, să înțelegi ce te face om.


Diferențele de caracter între personaje, linia de conduită, ideile legate de lidership, eroismul, șamd, toate sunt modele de educație, căci întreg serialul ne prezintă o lecție de educație și civism exemplar și unde ajungi când nu ești așa. 

Episodul 07 din sezonul I, Majority Rule face o trimitere directă la democrația directă, participativă și ne arată limitele acesteia să zic așa, unde s-ar putea ajunge, absurdul unei dictaturi a majorității. Avem tendința să credem că majoritatea are dreptate, că adevărul este al majorității. Nu, adevărul este adevăr, chiar dacă numai un singur om îl cunoaște, indiferent ce crede sau spune majoritatea. Dreptatea nu este dreptate, dacă majoritatea își dă cu părerea, iar un proces echitabil de justiție nu se bazează pe păreri și pe predispoziții sociale, prejudecăți și impresii.

Subiectul este foarte asemănător cu cel din episodul 1, sezonul 3, din serialul Oglinda Neagră - intitulat „Cădere liberă”, unde este adusă în discuție ideea de rating social și absurditatea acestuia,  dar iinteresant este că acest scenariu nu este departe de realitate, deoarece de curând, China vrea să implementeze fix acest sistem nebunesc din acest film.

Apoi episodul 12 din sezonul I - Mad Idolatry este o săgeată foarte inteligent plasată la adresa religiilor,  arătându-ni-se cum poate fi creată o religie și cum foarte posibil, niște ET să fi creat cu sau fără voia lor, niște religii, care odată ce le vezi substratul înțelegi absurdul și înțelegi nebunia războaielor religioase și nebunia credințelor, dogmelor. Episodul este sublimat într-un mod senzațional la final și vă las pe voi să descoperiți ce și cum.  

Și Krilli, specia cu care se află Uniunea în război, are o anumită religie care-i face să se creadă superiori, că universul se învârte în jurul lor, o religie ariană, a unei rase superioare, în care „infidelii”, „profanii” sunt considerați lipsiți de suflet și merită exterminați (cred că sunt trimise săgeți în direcția musulmanilor, dar și iudeilor). 

Apoi un alt episod este cel în care ni se arată absurdul încrederii absolute în astrologie (și astfel de științe așa zis exacte), în episodul 5, sezonul 2 „All the World is Birthday Cake”. Singura lacună care i-o pot reproșa episodului este că nu s-a spus în film că o constelație văzută de pe o planetă într-un fel, din alt loc din univers, acea constelație are cu totul altă formă, poate este parțial vizibilă sau chiar invizibilă, deci faptul că cineva s-a născut pe o planetă sub „influența” unei așa zise constelații, nu înseamnă că toți din univers născuți la acea dată sunt sub influența aceleiași constelații dintr-un colțișor de univers. 



Apoi cele două episoade ”Identity" (episodele 8 și 9 din sezonul 2) ne prezintă un scenariu extrem de sumbru pe care l-am întâlnit ca temă recurentă în multiple locuri. 

Încă de când am văzut seria Terminator, Star Trek (vezi borgii), Stargate (vezi replicatorii), Battlestar Galactica (vezi cylonii),  apoi Matrix peste tot, cea mai puternică amenințare asupra umanității, am fost avertizați că vine din partea IA. Mai nou, filme precum Star Trek Discovery și în serialul de față, The Orville (civilizatia de inteligențe artificiale a robotului Isaac) continuă să marjeze pe aceiași idee, a unei IA care dorește distrugerea întregii vieți biologice (conștiente). Și bineînțeles, ca și în Star Trek, în fața amenințării borgiilor (când Federația, Romulanii și Klingonii și-au dat mâna) aici, Uniunea și Krilli și-au unit forțele într-un scenariu considerat imposibil sau improbabil anterior. 

Ceea ce este interesant este că robotul Isaac era de pe Kaylon, un nume ce ne amintește de roboții cylon din Battlestar Galactica.

Acum și informatori cum ar fi Corey Goode ne spun că această amenințare este reală, IA fiind cea mai perversă, periculoasă și insidioasă creație, una bolnavă în esență, lipsită de compasiune, iubire, emaptie, emoții în general, care ne-ar putea extermina fără să clipească. 

Există multe voci care spun că tehnologia 5G este unul dintre cei mai importanți pași în privința acaparării societății noastre de către IA, care este mult mai avansată decât știm noi că este de fapt și că odată ce IA pune „mâna” pe noi, nu vom mai avea scăpare din ghearele acesteia. Dictatura IA ar fi sfârșitul umanității. Mai multe detalii în documentarul 5G și Rețeaua de Control a Inteligenței Artificiale și de asemenea în categoria INTELIGENȚĂ ARTIFICIALĂ de pe blogul nostru.


În fine, una peste alta, un serial ce merită văzut ... treceți peste primele impresii de caterincă. Merită!

VEDEȚI SERIALUL TRADUS AICI:



5 comentarii:

  1. De la Star Trek si Sar Gate, ori nu mai au inspitatie ori chiar nu sunt lasati sa faca si altceva.

    RăspundețiȘtergere
  2. Te contrazic ... si asta fac in articolul dedicat filmului ... Iar Star Trek Discovery e din nou, chiar foarte bun. Battlestar Gallactica foarte bun ...

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca un pictor ar picta 10 tablouri aproape identice cu o moara de vant si fiecare tablou are palele morii in alta culoare aia EU unul nu o mai definesc arta.
    Cam asa vad si regizorul in cauza.
    Arta trebuie sa exprime altceva si altcea(unde ar fi diferenta?Apare monotonia)Sa ne gandim ca parte dintre noi am crescut cu Star Trek.
    Intradevar subiectele(povestea)din episoade te tine captiv in fata monitorului, abordeaza chestiuni intrresante.
    MA gandesc cum ar fi fost, Queen sa fi scos doua piese identice dar cu texte diferite?
    Ce am vazut e un Star Trek careia i se schimba actorii.
    Nu doresc sa intru in polemica(pt. ca eu NU sunt critic de arta) dar asta e parerea mea, multumesc de intelegere.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am explicat de ce ne place si care-i credem ca sunt minusurile ... ce rost are intrebarea asta nu stiu. Cititi articolul ca de aia l-am scris.

    RăspundețiȘtergere

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!

gif-850x250

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE
Este un proiect în care se pot implica toți românii de pretutindeni și vă invităm să o faceți!

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Disqus

COMETARII DIN FACEBOOK

APEL

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru asta mu...

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...