Ieşirea Din MATRIX: Omul care a cunoscut infinitul - filmul de week-end

vineri, 20 aprilie 2018

Omul care a cunoscut infinitul - filmul de week-end


THE MAN WHO KNEW INFINITY (2015)

Continuăm astăzi lista de FILME DE SUFLET cu unul biografic despre un geniu matematician inspirat de "zei" care ne demonstrează că există ceva dincolo, că știința poate merge foarte bine mână în mână cu spiritualitatea și că uneori (sau poate adeseori) marile invenții, mariile descoperiri vin din afara noastră (sau de la niște surse diferite de sfera individualității noastre).

Despre ce este vorba pe foarte scurt:

The Man Who Knew Infinity este un film britanic biografic-dramă bazat pe cartea cu același nume publicată în anul 1991 de autorul Robert Kanigel. Protagonistul filmului este actorul Dev Patel, care îl interpretează pe Srinivasa Ramanujan, un matematician care după ce a crescut în sărăcie în Madras, India, reușește să fie admis la Universitatea Cambridge în timpul Primului Război Mondial. Sub îndrumarea profesorului său, G. H. Hardy (interpretat de Jeremy Irons), el devine un pionier al teoriilor matematice și unul dintre cei mai mari matematicieni ai secolului al XX-lea.

Notă: după film (mai jos) găsiți un articol despre viața excepțională a acestui individ.

În mod normal astfel de genii ar trebui să dea peste bot întregii lumii academice, ateilor, materialiștilor, deoarece nimeni nu poate explica în mod rațional - științific (conform paradigmei actuale) genialitatea matematică a acestui om fără pregătire academică sau de vre-un fel. El visa teorii, ecuații, visa matematici superioare, mult dincolo de puterea de înțelegere a omaneilor de la acea vreme.

Abia după 90 de ani în anul 2002, matematicianul Sander Zwegers a demonstrat ca formulele redactate de indian erau corecte si ca acestea vor ajuta oamenii de stiinta sa inteleaga anumite aspecte legate de “gaurile negre” din spatiul cosmic.  Misterioasa scrisoare a lui Ramanujan prezenta cateva functii care se comportau diferit de cunoscutele functii theta, dar totusi semanau cu acestea. Acestea au fost numite “functii theta false”.

Mult mai multe despre biografia acestui individ absolut excepțional găsiți aici și în articolul de mai jos.

VEDEȚI FILMUL TRADUS, AICI:
Calitate HD 720p



"O viață pe plus

Ramanujan s-a născut la 22 decembrie 1887 în Erode, districtul indian Tamil Nadu. În timp ce aproape toți frații săi au pierit în copilărie, el a supraviețuit miraculos vărsatului de vânt, pe care l-a "rezolvat" la doar doi ani. Inteligența sa sclipitoare a început să iasă în evidență pe când frecventa cursurile școlii din Kumbakonam, unde progresele sale într-ale matematicii erau cu mult peste nivelul colegilor de clasă.

La 13 ani, preocupările sale extracuriculare vizau studiul trigonometriei avansate, la 15, își trăia adolescența căutând și găsind propriile soluții de rezolvare a ecuațiilor de gradul al treilea. La 16 ani, poate că nu stăpânea la fel de bine ca ai noștri tineri tehnica divertismentului facil, însă se pare că stăpânea perfect o lucrare intitulată "A Synopsis of Elementary Results in Pure and Applied Mathematics", o colecție de "numai" 5000 de teoreme. Pentru diversificare, și-a îndreptat apoi atenția asupra numerelor Bernoulli (o secvență de numere raționale care apar adesea în teoria numerelor).

După absolvirea gimnaziului Town Higher, în 1904, s-a înscris la Colegiul Guvernamental de Artă din Kumbakonam. Fiind total absorbit de matematică, a reușit să pice cu brio la majoritatea materiilor. Și-a mai încercat norocul și la un alt colegiu, dar, în final, a renunțat la educația organizată, preferând studiul individual.

După modelul indian, în 1909, a fost căsătorit cu Srimithi Janaki, o fetiță de 10 ani, iar pentru a-și întreține familia, oferea meditații studenților. Între timp, grație eforturilor depuse de V. Ramaswamy Aiyer, se năștea Societatea Indiană de Matematică. A fost prilejul ideal pentru ca Ramanujan să înceapă să interacționeze cu alți matematicieni co-naționali, cucerindu-i rapid cu talentul său ieșit din comun. În 1913, a început să trimită scrisori cercetătorilor britanici. La 16 ianuarie, nouă pagini acoperite de un nou limbaj matematic plecau către profesorul G. H. Hardy, de la Colegiul Trinity, din Cambridge. Deși Ramanujan scrisese și altor dascăli universitari, Hardy a fost singurul care a realizat potențialul extraordinar pe care îl conțineau ideile revoluționare ale tânărului indian.


Manuscrisul redactat de Ramanujan, conținând ecuații de gradul al treilea și exemplificări pe marginea Marii Teoreme a lui Fermat, document aflat azi în Biblioteca Colegiului Trinity.

Scrisorile au fost destul de convingătoare încât să îl determine pe Hardy și pe colegul său, J. E. Littlewood să îl cheme pe Ramanujan în Anglia, oferindu-i o bursă. Plin de speranță, geniul autodidact și-a luat rămas bun de la soție și copil și a plecat înspre țara care promitea să îi valorifice talentul. A debarcat la 14 aprilie 1914 pe cheiurile capitalei britanice. Avea 27 de ani și era pe cale să schimbe lumea.

Când matematica e di-vină…

... inspirația e sfântă! Odată ajuns la Cambridge, Ramanujan și-a dat notițele pe mâna celor doi profesori, pentru o examinare detaliată. Hardy și Littlewood au ajuns la concluzia că unele din teoremele indianului existau deja (cu toate că el nu știa), în timp ce altele erau cu totul noi, descoperiri inedite. În cei cinci ani care au urmat, Ramanujan și-a publicat mare parte din lucrări, cu sprijinul lui Hardy.

Asocierea celor doi era încă o dovadă a contrastelor care se atrag. Cu greu ai fi putut găsi oameni mai diferiți care să lucreze împreună. Hardy era un ateu convins, care se închina doar logicii și demonstrației, în timp ce Ramanujan, vlăstar de brahman, era extrem de credincios și intuitiv. Adesea, pentru Hardy era un mister total modul în care un om ca Ramanujan, discret, agreabil și demn, se baza atât de mult pe intuiție pentru a-și lansa teoriile. Explicația indianului nu era de natură să îi clarifice problema pragmaticului englez. Ramanujan afirma că își datorează descoperirile zeiței Mahalakshmi (Namagirii după alte surse) și că îi vis îi apar imagini cu ecuații complexe, care i se derulează în minte. Cu toate deosebirile care îi separau, dragostea pentru matematică i-a unit și împreună au obținut rezultate remarcabile.

Vorbind despre ezotericul său coleg, Hardy spunea: "Limitările cunoașterii sale sunt tot atât de surprinzătoare ca și profunzimea de care dă dovadă. Acest om, care poate rezolva ecuații modulare, teoreme complexe și a cărui abilitate o depășește pe cea a oricărui matematician contemporan, nu poate fi înrolat în sistemul de învățământ și pus să reia matematica de la început, în mod organizat. Pe de altă parte, sunt anumite aspecte în privința cărora nu are voie să rămână un ignorant. Așa că, încerc să îl învăț și reușesc, într-o oarecare măsură, deși recunosc că eu sunt cel care învață mai mult de la el, decât invers."

Grație lucrărilor sale, în 1916, Ramanujan și-a primit diploma universitară, care a fost ulterior echivalată cu doctoratul. În 1917 a fost admis în Societatea de Matematică din Londra, iar apoi, acceptat ca profesor la Colegiul Trinity și ca membru al Royal Society. A fost unul dintre cei mai tineri membri ai prestigioasei societăți și primul profesor indian de la Trinity.


Charles F. Wilson. Srinivasa Ramanujan (în centru) împreună cu colegii Godfrey Harold Hardy (dreapta) și alți oameni de știință de la Colegiul Trinity, din cadrul Universității Cambridge, în jurul anului 1910

Cu toată recunoașterea atât de greu obținută, a ales, totuși, să revină în India, în 1919. Un cumul de diverși factori și boli l-au slăbit foarte mult. Viața unui vegetarian era extrem de dificilă în anii Primului Război Mondial, din cauza crizei de fructe și legume. A fost diagnosticat cu deficit de vitamine și tuberculoză. A murit la doar un an de la întoarcerea acasă. Nu a părăsit, însă această viață, înainte de a lăsa lumii o zestre inestimabilă de teoreme și descoperiri matematice, care au continuat să fie studiate și demonstrate ca fiind adevărate ani de zile de la trecerea lui în neființă.

Astăzi, casa familiei sale de pe Sarangapani Street, din localitatea Chennai, a fost transformată în muzeu.

India îl consideră unul din marii săi fii și, ca suprem omagiu, a proclamat ziua nașterii lui Ramanujan, 22 decembrie, ca fiind Ziua Națională a Matematicii."

2 comentarii:

  1. Va multumesc profund si din suflet pentru aceasta postare si pentru acest film! Am fost fericit, bulversat, socat, uimit, extaziat..enorm de multe sentimente m-au incercat...cand am urmarit acest film! Am trait fiecare clipa si dialog din film...si am realizat cat de putine cunoastem din acest infinit! Cat de mici putem fi si totusi cat de maret poate fi omul cand este canalul(alt cuvant nu am gasit!)de exprimare a Acestui Infinit! O capodopera...un mic popas in aceasta Calatorie dinspre si inspre Infinit! Il iubesc pe Ramanujan...Fie ca Infinitul sa fie prezent tot mai des printre noi!

    Succes si putere de munca va doresc!
    Meritati enorm de multe!

    RăspundețiȘtergere

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!

gif-850x250

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE
Este un proiect în care se pot implica toți românii de pretutindeni și vă invităm să o faceți!

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Disqus

COMETARII DIN FACEBOOK

APEL

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru asta mu...

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...