Ieşirea Din MATRIX: MOANA - Vaiana

sâmbătă, 25 februarie 2017

MOANA - Vaiana


MOANA (2016)

Continuăm astazi lista de FILME CU MESAJ si/sau DE SUFLET si/sau SPIRITUALE, cu un alt film de weekend care cel putin noua ni s-a parut sublim, cel putin in partea de final.
Este un desen animat deosebit de frumos, cu peisaje superbe, umor, eroism si mult mult suflet.

Dar despre ce este vorba (atente la spoilere):

"Adesea criticată pentru modul cum fixează standardul feminin de frumuseţe (talia neverosimilă din Frozen, de exemplu) sau comentează pe seama obligaţiei femeilor de a-şi forma o familie, compania Disney compensează cu Moana, care va fi cu siguranţă pe gustul copiilor, dar îi va cuceri şi pe părinţii îngrijoraţi că fiicele lor visează, datorită animaţiilor Disney, la prinţul din poveste în stare să le salveze de cruzimea lumii înconjurătoare cu eficientul lor sărut. Pe lângă că refuză categoric povestea de dragoste, Moana chiar reechilibrează rolurile, oferind o eroină ce înfruntă cu dârzenie provocările vieţii şi este încontinuu conştientă că succesul depinde exclusiv de propriile-i puteri.
Acţiunea din Moana se inspiră dintr-un mister al istoriei Oceaniei: dacă acum trei mii de ani locuitorii zonei navigau oceanul explorând miile de insule, ulterior s-a observat că triburile s-au sedentarizat, preferând să rămână pentru zeci de generaţii în acelaşi loc. Animaţia Disney brodează inspirat pe baza acestui mister al Oceaniei purtându-ne în sânul tribului de pe insula Motunui, unde liderul Tui visează că într-o zi fiica sa Moana va prelua îndatoririle de şef al paşnicei comunităţi, respectând în continuare interdicţia ca niciun pescar să nu se aventureze în afara recifului care protejează insula. Dar când peştii dispar şi o molimă misterioasă afectează cocotierii, Moana e singura care îşi dă seama că supravieţuirea tribului depinde de o călătorie plină de aventuri în largul oceanului.

Chiar dacă foloseşte o formulă clasică, aceea a misiunii salvatoare presărate cu obstacole, Moana renunţă cu succes la clişeele mult prea supărătoare din alte animaţii Disney şi reinventează şi personajele secundare. Eroina îl va întâlni în peripeţiile ei pe Maui, un semizeu în stare să îşi schimbă înfăţişarea în felurite creaturi ale apei şi-ale oceanului. Egocentric şi infantil, Maui nu este exact tipul de protagonist pe care l-ai aştepta de la o animaţie Disney, de unde şi echilibrul între sexe menţionat mai sus.

Maui nu face decât să sublinieze faptul că Moana, în ciuda vârstei şi a limitărilor ei, este singura mereu conştintă că de acţiunile ei depinde soarta insulei Motunui şi a întregului continent. Adolescenta îşi asumă misiunea şi e gata să facă orice-i stă în putere pentru a duce la bun sfârşit. Dacă ar fi să ne întrebi pe noi, ar fi de preferat ca fetele din public să o aibă pe ea ca exemplu şi nu armata de prinţese Disney cărora scenariile animaţiilor anterioare nu le permiteau decât să-şi aştepte făt-frumosul.

Din punct de vedere vizual, Moana este echivalentul lui Life of Pi/Viaţa lui Pi: animatorii folosesc toate resursele întinderilor nesfârşite de ape şi ale străfundurilor oceanului pentru a realiza o lume superb colorată. Legenda zeiţei Te Fiti, creatoarea insulelor şi-a vieţii, lasă lor unora dintre cele mai spectaculoase imagini pe care le vei vedea anul acesta la cinema." 


Notă: Exista indivizi care ne-au reprosat ca publicam chestii care nu au nicio legatura cu Iesirea din Matrix, gen aceste desene animate si altele care practic cica, ne adancesc si mai mult in Matrix ... Adevarul este ca nimic din ceea ce va prezentam nu are doar un anumit efect, caci Matrixul e dual. Depinde de voi cum folositi informatiile primite aici. Unii se ajuta de ele sa mai faca un pas catre constientizare, intelepciune si transcendere, altii se afunda si mai mult in ego.

Consideram ca v-am prezentat destul de multe subiecte de meditatie , serioase, profunde, dureroase care sa va dea un sut in fund (un pas inainte) pe calea de constientizarii. Insa  uneori este necesara si buna dispozitie, sufletul deschis si deconectarea de la "luptă" de la "analize si sinteze" .... E bine sa si radem, sa radem mult mult , de noi insine in primul rand si in special, sa nu ne mai luam asa de tare in serios si sa nu ne mai identificam atat doar cu eurile serioase (ideal cu niciun eu). Asadar va invitam sa fiti din nou copil (intrati in acest rol ca un actor, daca altfel nu puteti), sa scoateti copilul la suprafata si sa va bucurati de acest film deosebit!

Poate ca mesajul cel mai profund al filmului este faptul ca acceptarea plina de iubire si transfigurare a raului poate trezi sufletul si in cel mai abject demon.

VEDETI FILMUL TRADUS, AICI, CALITATE HD 720 P:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!

gif-850x250

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE
Este un proiect în care se pot implica toți românii de pretutindeni și vă invităm să o faceți!

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Disqus

COMETARII DIN FACEBOOK

APEL

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru asta mu...

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...