INSTINCT (1999)
Continuăm astazi lista de FILME CU MESAJ si/sau DE SUFLET si/sau SPIRITUALE, cu un alt film de weekend de suflet, despre un om care a descoperit puritatea sufleteasca a animalelor si care a ales sa traiasca ca ele (cu gorilele) decat sa se intoarca in junga comunitatilor umane unde, omul se comporta mai rau ca animalele.
Dar mai intai cateva cuvinte despre film:
"Dupa ce a infricosat miliarde de spectatori interpretandu-l pe morbidul Hannibal Lecter, Sir Anthony Hopkins isi demonstreaza inca o data apetenta pentru personajele psihotice in rolul din acest film, acela al unui antropolog care isi dezvolta pornirile instinctuale ale primatelor studiate. Hopkins este Ethan Powell, un reputat expert in comportamentul gorilelor din Rwanda. Pentru a le intelege mai bine misterele, el le urmeaza in habitatul lor natural. Intr-o buna zi antropologul se aventureaza in jungla dupa “subiectii” sai si nu se mai intoarce. Peste doi ani, o brigada de braconieri ucid mai multe gorile dintre cele al caror stil de viata il adoptase si Powell. Turbat, redus la stadiul unei fiinte salbatice, acesta ii va omora pe doi dintre braconieri. Capturat, antropologul metamorfozat in "bestie" va fi extradat in SUA, unde va fi inchis intr-un penitenciar de maxima securitate. In asteptarea procesului, Powell urmeaza sa fie expertizat psihiatric de catre doctorul Theo Caulder (Cuba Gooding Jr.). Contrariat de misterul transformarii lui Powell, psihiatrul incearca sa-i intocmeasca acestuia un raport obiectiv, care sa cuprinda si adevaratele imprejurari in urma carora apreciatul antropolog a fost redus la un pachet de instincte. Distributia de exceptie a filmului este intregita de Donald Sutherland si George Dzundza." SURSA
Notă: Filmul este inspirat in parte de romanul "ISHMAEL - O aventura a mintii si spiritului" de Daniel Quinn, o carte de capatai pentru multi dintre cautatorii adevarului. De aceea consideram mai nimerita o mica prezenare a carti, iar filmul va lasam sa descoperiti singuri in ce masura respecta cartea sau nu.
"Cele aproape 200 de pagini sunt un dialog între un scriitor aflat într-o perioadă nu foarte bună a vieții lui și o gorilă ce deține niște adevăruri revelatoare despre lume, care încearcă să îl învețe cum să fie salvatorul acesteia, ajutându-l să descopere înțelesul din spatele unei povești pe care toată lumea o cunoaște. Cei doi vorbesc despre cum suntem cu toții învățați aceleași lucruri ce se transmit din generație în generație, fiind prizonieri ai propriei noastre culturi.
E interesant de observat cum spunem povestea evoluției vieții pe pământ, poveste care ne face să credem că lumea a fost creată pentru om, pentru că toate câte s-au întâmplat sunt pentru ca “în sfîrșit să apară omul”, eveniment ce pare să marcheze sfârșitul evoluției, noi fiind apogeul acesteia. Ishmael nu e de acord și printr-o succesiune atât de logică ca o ecuație matematică cu un singur rezultat corect ne arată cum lumea nu a fost creată pentru om ci omul a fost creat pentru lume.
Din discuția lor reiese cum toate problemele cu care se confruntă omenirea acum sunt cauzate de faptul că omul, în căutarea obținerii independenței sale în fața “zeilor” și în încercarea de a găsi “modul/calea corect/ă de a fi” a încălcat legile naturii și a modificat echilibrul acesteia. Acest lucru nu ne este total străin, pentru că o tot auzim de când avem probleme cu încălzirea globală, însă explicațiile lui Ishmael sunt diferite de cele date de noi înșine și merg mult mai adânc în conținut. Deși e dur în ce spune, el arată cum degeaba cultivăm mai mult cu intenția de a stopa foamea pe pământ întrucât cu cât cultivăm mai mult, cu atât ne vom înmulți mai mult și deci tot vor exista oameni care vor muri de foame. Este o lege a naturii și conform spuselor lui ar trebui să lăsăm ca natura să își urmeze cursul.
Cei doi vorbesc despre importanța diversității speciilor, despre povestea lui Adam (om) și a Evei (viață) și despre semnificația acesteia, despre Cain și Abel și ce a însemnat de fapt uciderea celui din urmă, despre revoluția agricolă și momentul în care oamenii au preluat povestea istoriei lor însă i-au interpretat greșit înțelesul, despre cultură ca o închisoare, despre evoluție și despre cum omul este doar prima și nu ultima ființă inteligentă, ba chiar despre ce rol ar trebui ca noi să avem pe lume, trăind totodată în armonie cu natura, fără a renunța la civilizație. [pauză de respirație] Mi-ar fi plăcut ca pe alocuri dialogul să curgă mai repede însă doar din cauză că aș fi vrut să citesc totul dintr-o privire; pe măsură ce înaintează, însă, discuția devine tot mai “ridicătoare de sprâncene”. Deși mai am nevoie de puțin timp să diger informația și să o trec prin propriul filtru autorul pune niște probleme importante într-o lumină cel puțin interesantă și vă recomand cu căldură să le parcurgeți din perspectiva lui. Veți rămâne cel puțin cu niște semne de întrebare legate de modul în care facem lucrurile, despre modul în care le percepem la nivel de specie, despre motivele ce ne determină să acționăm într-un fel și nu într-altul."
SURSA: http://corinaanghel.roIn completare cititi si:
1) Dincolo de civilizaţie: Ishmael
2) ISHMAEL
VEDETI FILMUL TRADUS in calitate HD 720p
AICI
AICI
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!