RUGĂMINTE!

RUGĂMINTE!

Dacă vedeți vre-un articol, film, link care nu funcționează, vă rugăm să ne spuneți ca să putem actualiza. De multe ori serverele pică, dispar pur și simplu, filmele sunt eliminate, samd. Si nu lasati doar un mesaj in casuta de comentarii facebook deoarece daca nu suntem prieteni in facebook, sunt sanse sa nu vedem acel mesaj. Cei din anumite țări, posibil din Occident s-ar putea să aveți probleme mai ales cu filmele artistice, căci pe acolo pe la voi, serverele cu filme sunt blocate. Trimiteti un email sau un comentariu la acea postare, dar nu in casuta de facebook. Vă mulțumim!

miercuri, 29 octombrie 2014

Şoul lui Truman - Noul şi adevăratul Big Brother (29.10.2014)

THE TRUMAN SHOW (1998)

3 nominalizări Oscar, 3 premii şi 3 nominalizări Globul de Aur, un premiu Academia Europeana de Film

Continuam astazi lista de FILME CU MESAJ si/sau DE SUFLET si/sau SPIRITUALE, cu un alt film de referinta pentru noi, un film de care ne amintim deseori si la care ne raportam frecvent fiind pentru noi cel putin, o metafora a omului care se trezeste si-si cauta libertatea. Filmul acesta  merita vazut si revazut de toti cei care aspira la regasirea libertatii spirituale. 
Inainte de a continua noi sa ne dam cu parerea pe marginea filmului, o sa va prezentam o recenzie a acestuia, una foarte reusita de altfel si apoi venim noi cu unele completari.

"Truman Show reprezintă o critică la adresa acestui, pînă la urmă, nu numai mijloc de comunicare, ci şi mod de viaţă, nemaiîntîlnită de la Reţeaua lui Sidney Lumet încoace. Numai că, spre deosebire de acesta şi de alte filme mari pe această temă - pelicule încadrabile genului filmului politic sau satirei sociale -, combat-ul împotriva televiziunii şi, la scară mai largă, a întregii lumi postmoderne este dus aici cu mijloace artistice tipic postmoderne, neîncrîncenat şi ludic, show-ul lui Truman fiind un caz particular al temelor "lumilor în lumi" sau a "lumii artificiale", simulată la o scară de neperceput pentru simplul individ.

În acest fel, este evidenţiată tentaţia acestei lumi postmoderne spre artefact şi artificiu; cu cît mai complex este fiecare detaliu, cu atît mai găunos şi superficial devine ansamblul; "totul este suprafaţă, dar o suprafaţă mai complexă decît orice profunzime", cum spunea cineva. În spectacolul generalizat care devine întregul glob, este posibil, de exemplu, ca milioane de oameni să moară de foame, iar, în acelaşi timp, banii să fie cheltuiţi pentru fel de fel de concursuri şi emisiuni imbecile, care îi îmbogăţesc pe ticăloşi, pe spinarea maselor fascinate de Show (realitate tristă cu care, după ‘90, şi România s-a sincronizat incredibil de repede, din păcate fiind singurul aspect pe care l-a preluat din civilizaţia Occidentului).

Filmul Truman Show imaginează cea mai formidabilă emisiune de tip reality TV, posibilă vreodată, dar nu în mod gratuit, ludic, ci pentru a duce la ultimele consecinţe tendinţele societăţii în care trăim. La 30 de ani, nel mezzo del cammin di sua vita, Truman - a se citi True-Man, "omul adevărat (?)" - descoperă că întreaga sa viaţă de pînă atunci, tot ceea ce credea că trăise, nu este decît un imens show de televiziune, lumea sa este o lume închisă, o gigantică construcţie artificială, un uriaş studio TV în care totul este controlat, supravegheat şi filmat; de la naşterea sa pînă acum, el a fost filmat în permanenţă de camere ascunse, iar existenţa sa, în care Truman a crezut că nu a decis decît el şi Dumnezeu, dar de fapt a fost cu grijă determinată conform unor pre-scenarii, este urmărită în permanenţă de milioane de spectatori de pe tot globul.

Va continua Truman să trăiască în acest univers ready-made, previzibil, într-adevăr, dar şi lipsit de griji, sau va decide să iasă în lumea adevărată (oare?) de afară, pentru a da piept cu viaţa reală şi a trăi liber (oare???)? Însăşi această hotărîre tensionată a personajului, interpretat cu real dramatism de un Jim Carrey mai bun decît oricînd, devine subiect al show-ului televizat live, urmărit cu sufletul la gură de o audienţă record.

Revenind la "realitate", această dependenţă a omului de "dictatul" mediilor audio-vizuale şi al tehnologiei informatice pulverizează democraţia modernă şi libertatea de opţiune, devine ridicolă ideea de "societate civilă" şi alte concepte liberale clasice, fiind de fapt vorba nu numai de o revitalizare a comunismului, ci şi, la nivelul propagandei implicate, a proiectului fascist. Acest totalitarism de tip nou, post modern, care se instaurează sub ochii noştri în numele, supremă ipocrizie, al libertăţii şi al "drepturilor omului" (dreptul, în primul rînd, de a fi manipulat de dimineaţa pînă seara, spunîndu-i-se ce să gîndească şi ce să facă, de către stat, de către televiziuni, de către publicitate şi reclame, de către firma care-l angajează ş.a.m.d.), a fost anticipat de trei mari cărţi ale secolului trecut: 1984 de George Orwell, Brave New World de Aldous Huxley şi Fahrenheit 451 de Ray Bradbury."

Nota noastra:  Mesajul filmului este mult mai profund decat poate parea la o prima vedere. Scenariul este genial, iar interpretarea lui Jim, fabuloasa. Truman reprezinta pentru noi omul adormit care sub impulsul mistuitor al iubirii pleaca in cautarea adevarului si implicit, ca efect secundar, al libertatii. Christof, interpretat genial de Ed Harris, este un simbol al demiurgului corupt, care are tot interesul sa-l mentina pe Truman adormit. Astfel stau lucrurile de fapt la scara mare. Planeta e o scena, iar papusarii la butoane, urmaresc sa ne tina pe toti adormiti. Diferenta dintre Truman Show si lumea asa zis reala este faptul ca in lumea "reala" suntem cu totii, in mod inconstient, actori si agenti ai matricei unii pentru ceilalti, jucand roluri inconstiente, pentru a ne mentine unii pe ceilalti in iluzie si adormire. Iar papusarul este demiurgul corupt aflat in varful desprins al piramidei Sistemului de Control al Matricei. In realitate desi lumea este o scena, iar noi parem doar actori, victime, in realitatea ultima, transcendem si demiurgul corupt, fiind si scenaristi si regizori si dincolo de ei.
Credem ca pentru multi dintre cautatorii spirituali, impulsul initial, este dat de o iubire intensa, care-i zguduie si ii forteaza sa-si puna intrebari existentiale gen: De ce suferim? Cine suntem noi de fapt? Care-i rostul existentei? Catre ce ne indreptam? Astfel apar "de ce"-urile adevarate  ... Apoi incet incet, pe masura ce te trezesti si incepi sa vezi tot mai clar automatismele, mecanicitatea ta si a celor din jur si parghiile de manipulare din Sistemul de control al Matricei, iar tu devi mai viu, mai spontan, mai greu de conditionat, mai greu de controlat. Iubirea poate da acel impuls catre trezire. In foarte multe filme gasim acest mesaj: urmeaza iubirea si aceasta ca si adevarul, te va elibera , te va salva. Iubirea te face mai sensibil, mai atent, mai prezent. Asta a patit si Truman ... iubirea l-a scos din tiparele si conditionarile impuse inca din copilarie de demiurgul showlui si intr-un final i-a dat aripi sa depaseasca toate obstacolele si in special fricile interioare.
Putem intra si in tema liberului arbitru. Are Truman liber arbitru? Observam ca pe masura ce omul se trezeste, alege sa isi exercite acest liber arbitru din ce in ce mai mult. Omul are liber arbitru, dar daca ramane sclavul dependentelor si al conditionarilor sociale, culturale, comportamentale , practic are si nu are liber arbitru.
Iubirea te dialata, frica te contracta. Iubirea iti da aripi, frica te ingroapa. Iubirea te ajuta sa iesi din carapacea egoului, creata prin frica. Asadar mesajul filmului este unul al iubirii, al iubirii care elibereaza.

DVD-ul poate fi cumparat AICI.

VEZI FILMUL TRADUS AICI - link 1 SAU AICI - link 2

Niciun comentariu:

COMENTARII FACEBOOK

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

UNIVERSUL CONECTAT - ce-ar fi dacă Nassim Haramein ar avea dreptate? (15.12.2016)

THE  CONNECTED UNIVERSE (2016) „Unui fractal infinit, aflat în rotaţie, cum îi defineşti centrul ? Orice punct este centrul său...

APEL

CREZI CĂ ACEST BLOG TE AJUTĂ PE TINE ŞI/SAU LUMEA ÎN CARE TRĂIEŞTI?
Daca da, sprijina munca celor care aduc aceste informatii la lumina, printr-o DONAŢIE. Este cea mai concreta recunostinta! CLICK AICI pentru a DONA prin PAYPAL sau DONAŢI ANONIM prin BITCOIN la adresa
1AgtwQF2ETidVoP9tqFnpqFMwz86FUejug. Altă formă de plată găsiţi AICI.

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...