Ieşirea Din MATRIX: SAMSARA - Bâlciul Deșertăciunilor sau Circul Manifestării (25.02.2013)

luni, 25 februarie 2013

SAMSARA - Bâlciul Deșertăciunilor sau Circul Manifestării (25.02.2013)


SAMSᾹRA (‹ fr.; {s} sanscr. sansarana „peregrinare, rătăcire, naștere și renaștere”) s. f. (În brahmanism, budism, hinduism) Termen care desemnează ciclul nașterii și al morții în lumea concretă, văzut ca un proces cosmic manifestat printr-o nesfârșită revenire la viața temporală; ciclul reîncarnărilor. În arta hindusă este simbolizat printr-o roată cu șase, opt sau douăsprezece spițe dispuse în jurul unei osii, fiecare spiță reprezentând un aspect al vieții sau al legii; osia este centrul în care conștiința trebuie să se întoarcă pentru a-și regăsi liniștea. ♦ Doctrină brahmanică propovăduind transmigrația sufletului. (http://dexonline.ro)

 Pamantul este o oaza nesecata de peisaje care iti taie rasuflarea, iar documentarul Samsara este o calatorie magica pe integ globul pamantesc. Visul cinematografic al regizorului de imagine Ron Fricke si al producatorului Mark Magidson s-a implinit atunci cand au reusit sa conceapa documentarul Samsara, care la nivel vizual este considerat o capodopera.
Filmat pe o perioada de cinci ani, in douazeci si cinci de tari de pe cinci continente, Samsara este un documentar impresionant din punct de vedere vizual, fiind realizat integral in format de 70mm.
  Realizat de Ron Fricke in 2011, cel care a produs si creat documentarele Chronos (1985) si Baraka (1992), Samsara ne transporta in lumi variate cu tinuturi sacre, zone de dezastru, complexe industriale si minuni ale naturii. Titlul Samsara se refera la ciclul de reincarnari sau renasteri din hinduism si budism.
Samsara nu are dialoguri, ci se aseamana mai mult cu un colaj de fotografii realizate la o calitate superioara. Cuvintele sunt inlocuite de o coloana sonora puternica, iar filmul nu are o poveste structurata, ci asa cum sugereaza si titlul, este o prezentare a circuitului existentei in lume pe baza formulei nastere-moarte-renastere a vietii pe planeta. Samsara exploreaza comorile pe care planeta le ofera, minunile lumii, dar si relatia spirituala dintre om si natura. Documentarul nu respecta niciun fel de regula si poate fi considerat mai mult unul experimental si de meditatie.
 
Samsara este al doilea film din ultimul deceniu care va fi filmat  in intregime pe pelicula de 70 mm. Filmul a impresionat la unison criticii din intreaga lume care au descris vizionarea acestui documentar ca "o experienta unica, ce iti taie respiratia". Regizorul a folosit tehnica de montaj a celebrului Sergei Eisenstein, descris ca "mintea sclipitoare si tatal montajului", si cel care a inventat tehnica acum 100 de ani. Cei de la movies.com l-au numit  "cel mai bun film din 2012 pe care merita sa-l vezi in cinematograf".
Samsara isi poarta spectatorii prin lumile extroardinare ale Tibetului, la triburile africane si muncitorii din fabricile din China, dar si pe soselele aglomerate ale Los Angelesului si peisajele sumbre lasate de uraganul Katrina. In tot acest amalgam de peisaje si minuni, predomina tema mortii, vietii, ritmul acesteia si cum energiile fiecarui suflet se intrepatrund simbolic in lume. Samsara spune povestea lumii noastre, dar intr-un mod unic, ce nu poate fi recreat.
Criticul Gabrielle Lipton a scris in recenzia sa pentru Paste Magazine ca "turul vizual spectaculos de 99 de minute propus de Fricke si Madgison este o expresie pura a fortei cinematografice, care iti intoxica mintea. Cei doi reusesc sa ofere o calatorie spirituala intre trecut, prezent, sentimentele umane si conexiunea dintre natura si individ."
 
Intr-un interviu in care regizorul Ron Fricke a vorbit despre film a spus ca acesta a fost scopul, sa nu spuna nimic si sa il lase pe privitor sa interpreteze in modul sau. Fricke, care este un adept inrait al meditatiei, a spus ca documentarul sau este "un ghid non verbal in meditatie". Farmecul filmului sta in modul in care imaginile total opuse sunt montate intr-un stil cu totul aparte pentru a reda un peisaj global naucitor. Acesta este alcatuit atat din imagini splendide, dar si tulburatoare: puscariasi, papusi care inlocuiesc oamenii si gesturi care intrerup mirajul unei lumi incantatoare. Samsara il invita pe spectator sa isi regaseasca radacinile si legatura spirituala dintre el lumea inconjuratoare.  
"Nu am folosit nici un scenariu, ci doar un concept. Dar am reusit sa facem acest film pana la urma. Nu am facut decat sa ne plimbam in jurul lumii si sa surprindem acele imagini naucitoare. Imaginea este esenta acestui film. Am ales sa il filmam pe pelicula de 70 de mm, iti ofera acea calitate a imaginii pe care alt tip de pelicula nu poate. Numai asa puteam reda culorile si claritatea imaginilor." 


Sursa: procinema.ro si http://fymaaa.info


VEZI FILMUL

AICI - link 1



sau AICI - link 2


MAI MULTE FILME DE RON FRICKE VEDETI IN CATEGORIA RON FRICKE SAU IN NOUL CUPRINS.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!

gif-850x250

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE
Este un proiect în care se pot implica toți românii de pretutindeni și vă invităm să o faceți!

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Disqus

COMETARII DIN FACEBOOK

APEL

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru asta mu...

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...