Ieşirea Din MATRIX: FUNDAȚIA - un serial epic

marți, 14 martie 2023

FUNDAȚIA - un serial epic

 

FOUNDATION (2021 - ) 

Season I

Fundația lui Isaac Asimov reprezintă un vârf al SF-ului mondial. Serialul prezintă povestea monumentală a unui imperiu galactic (care cuprinde întreaga Cale Lactee) intrat în declin și a societății secrete de savanți care, folosind psiho-istoria, încearcă să scurteze inevitabila Epocă Întunecată ce va urma. Omul de știință Hari Seldon prezice moartea acestui stat și creează organizația "Fundația", care va trebui să recreeze civilizația după această catastrofă.

Fundația a lansat multe dintre temele populare ale SF-ului modern. 

Notă: Personal nu am citit cărțile lui Asimov, dar am citit multe critici care spun că filmul nu prea are legătură cu cărțile. Deci dacă ați citit cărțile s-ar putea să fiți dezamăgiți. 

Eu personal am fost însă încântat și fascinat de serial deoarece îți extinde mintea, îți lărgește orizontul imaginației atât de mult că este foarte greu să vizualizezi așa ceva. Ce înseamnă 12 000 de ani în viitor? Cum ar arăta omenirea peste 12 000 de ani când întreaga galaxie este explorată, cunoscută și controlată cu un pumn de fier, de o dictatură absolută, tehnologizată, galactică, o dictatură de care nu ai cum să mai scapi, decât cu mari eforturi.

Ni se prezintă încă odată plusurile și minusurile unor tehnologii bazate pe nano-tehnologie și Inteligență Artificială și direcția în care ne îndreptăm poate, dacă vom continua această cale și nu ne vom auto-distruge pe parcurs. 

Mie personal filmul mi se pare epic și oferă multe subiecte de meditație, filozofice dacă ai ochi să vezi și urechi să asculți. Este o privire într-un posibil viitor, cel puțin și ne invită să acceptăm poate, această realitate prin programare predictivă, sau nu. 

Acceptăm acest gen de realitate în forul nostru lăuntric? Credem că e posibilă?  Credem că este inevitabilă? Genul acesta de credințe s-ar putea să ne creeze realitatea ... sau nu, dacă nu acceptăm și spunem NU, eu nu vreau să creez așa ceva!

Oculta creează realitățile cu ajutorul nostru, însă e cu dublu tăiș acest joc. Sticlele li se pot sparge în cap dacă omenirea spune PAS. Ei ne prezintă visele lor erotice, de control absolut prin tehnologii, dar dacă noi nu le acceptăm nici măcar ca și idee, sunt șanse mari să nu se împlinească. Ei vor să ne programeze predicitiv, dar dacă noi nu punem botul la această hipnoză în masă și spunem un NU răspicat, își taie singuri craca de sub picioare.

Oricum ar fi, 12 000 de ani de istorie și evoluție continuă, sunt absolut imposibil de conceput și cred că a trăi în astfel de timpuri și societate, te simți spulberat ca și individualitate, scop, menire, ești doar un fir de praf aflat sub bocancul unei  civilizații galactice atotputernice, care-ți zdrobește orice inițiativă de revoltă, nesupunere sau alegere. Dar tot răul spre bine. Iar filmul ne prezintă anumite portițe de ieșire dintr-un astfel de sistem de control al matricei.

Un film care îndeamnă la reflexie ... cel puțin. 

Cine am mai fi noi în acest tăvălug cosmic? Ne-am mai lua la fel de mult în serios viețile? Ne-am mai atașa la fel de vârtos de toate nimicurile inerente de pe o planetuță aflată într-un colțișor al imensității galactice? Cred că am fi mai detașați de efemeritatea existențelor noastre ... nu ne-am mai lua la fel de tare în serios și nu am mai avea atâta importanță de sine ca și specie, dar și ca indivizi ... cred.

Apoi faptul că poți sta în stază sute de ani și să te trezești când tot ce ți-era familiar a dispărut, dă o nouă imagine a noțiunii de eu, de identificare cu eurile sociale, culturale, familiale sau tribale, de paradigmă, ale unei planete sau alteia, a unei religii sau alteia ... eu personal aș fi mai relaxat, cred. Ar fi o societate mai spiritualizată și mai expansionată mental ... aș zice. Poate mă înșel. 

Filmul ne zice că nu, dimpotrivă, mulți ar deveni și mai fanatici și mai crispați și mai încorsetați în fel și fel de religii, dogme, credințe, secte ... Personal văd lucrurile complet diferit.

VEDEȚI AICI și o interpretare a lui Mihai Rapcea pe marginea cărților lui Asimov.

Cărțile din seria FUNDAȚIA pot fi cumpărate de AICI.

VEDEȚI SERIALUL TRADUS, 

AICI, AICI sau AICI

P.S. Anul acesta în vară apare și sezonul 2.

4 comentarii:

  1. ba nesimtitule ....cu serverele tale de pariuri bet....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nesimtit esti tu bai oaie ... in primul rand nu sunt serverele mele, ci ale diversilor terti de pe net. Vrei filme fara reclame plateste-ti abonamentul la canalele care le oferă ... sau asa cum am specificat de nenumarate ori pe blog, ofera o donatie pe acest blog si vei avea acces, la cerere, la filme fara reclame ... in rest, degetul!

      Ștergere
    2. Te certi cu tine însuți?
      Lăsând gluma laoparte, pentru ca mie chiar nu-mi arde de glume văzând romanii cum
      " alimenteaza" zeii reptilieni prin faptele lor, te-ai gandit vreodata ca omenirea a căzut in zona dragonilor ( draco) atunci când primului om i-a venit ideea de a-si folosi puterile paranormale ca sa-i influenteze pe ceilalti?
      Daca ar fi sa luăm de adevarate scrierile misteriosului Cinamar, Ceausescu, cuprins de euforia rusilor in sfera crepusculara a experimentelor paranormale, nu a vrut sa se lase mai prejos si a cazut si el in mrejele entitatilor nebinevoitoare din astralul inferior, căutând comori prin alte dimensiuni. As zice ca sticlele deja i s-au intors in cap...
      E usor sa cazi pe o linie temporala nebenefica. Mai greu este sa te intorci pe linia Luminii.
      Dupa asa zisa revolutie, betia paranormalului a cuprins mintile tuturor cautatorilor de
      " comori". Unii au plecat prin China ,aducând cu ei astrologia chinezeasca, reiki si alte pseudostiinte. Sunt pseudostiinte pentru ca nu mai corespund momentului astral de trecere spre o noua linie de timp, linia Creatorului. Nici numerologia nu mai corespunde momentului cosmic, dar numerologii se încăpățînează sa faca niste calcule vechi, incercand sa adapteze realitatea cosmica la calculele lor.
      Altii au plecat spre junglele amazoniene in cautare de șamani. Judecând dupa starea psihica si emotionala a poporului roman, ne-am procopsit cu multi profesori ce-si vând iluziile la preț exorbitant. Adevarul nu costa nimic si e la indemana tuturor. Cu conditia sa doresti adevarul...🙂

      Ștergere
  2. Nu nu ma cert singur..nu tiu de ce nu se vedea comentariul la care am raspuns. Acum se vede. Iti multumesc pentru timpul investit in acest comentariu si atentia oferita, dar nu vad ce legatura are cu subiuectul discutat in acest articol. Sunt aceleasi idei pe care le pui aproape la fiecare comentariu pe care-l faci. Ramai la subiect sau nu voi mai publica aceste comentarii. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!

gif-850x250

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE
Este un proiect în care se pot implica toți românii de pretutindeni și vă invităm să o faceți!

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Disqus

COMETARII DIN FACEBOOK

APEL

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru asta mu...

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...