Ieşirea Din MATRIX: ÎNTORS PE DOS - desenul animat de week-end

vineri, 1 iunie 2018

ÎNTORS PE DOS - desenul animat de week-end


INSIDE OUT (2015)

Deoarece este ziua copiilor ne-am gândit să readucem copilul din noi la suprafață cu acest minunat desen animat, care este mai mult de un simplu desen animat, este practic o privire asupra minții umane, asupra eurilor din noi. 

Filmul poate fi privit și de copii, se vor bucura de el, însă este destul de complicat și descifrat chiar și de adulți, deoarece sunt necesare cunoștințe temeinice de psihologie, în ciuda aparențelor, fiind un film destul de greu de înțeles complet (cel puțin așa l-am perceput eu).


"Filmul are la baza ideea originală a lui Pete Docter, care este regizorul filmului alături de co-regizorul Ronnie del Carmen, fiind produs de Jonas Rivera. Filmul se concentrează pe poveste micuței Riley, și pe modul în care emoțile din mintea ei —Bucuria, Furia, Dezgustul, Frica și Tristețea— încearcă să o ghideze pe aceasta în viață.

Filmul este considerat cea mai importantă capodoperă Pixar, recenziile criticilor aclamând atât conceptul unic al producției cât și subiectul emoționant abordat.



Docter a început să lucreze în cadrul animației Inside Out\ Întors pe dos în 2009 după ce a observat anumite schimbări de personalitate la fetița acestuia pe măsură ce creștea. Producătorii filmului au consultat mai mulți psihologi cu scopul de a descoperi amănunte mai puțin cunoscute despre mintea umană, care au fost fundamentele ce au stat la baza creionării poveștii. Primele schițe ale peliculei au fost nesatisfăcătoare, iar producția a fost revizuită semnificativ pe măsură ce echipa de producție a constatat faptul că relațiile interumane ghidează emoțiile oamenilor.

El a spus că povestea, a fost: "una dintre cele mai dificile, pe care a trebuit să o creez", pentru că filmul trebuie să arate simultan ce se întâmplă cu fata, dar și înăuntrul minții ei. Docter oferă detalii cu privire la designul personajelor: "Personajele sunt create cu această energie pentru că am încercat să reprezentăm cum ar arăta aceste emoții. Sunt făcute din particule care se mișcă. În loc să fie solide și făcute din carne și oase, acestea sunt o colecție masivă de energie."

Ann Hornaday de la The Washington Post spune:   "Acel film extrem de rar care transcende de la a fi un bun entertainer la o soluție într-adevăr terapeutică, oferindu-le copiilor o limbă simbolică care le permite să își controleze emoțiile copleșitoare".


Richard Roeper de la Chicago Sun-Times vede filmul ca fiind curajos, minunat, dulce, amuzant și uneori trist, dar într-un fel sfâșietor spunând cu încredere," este unul dintre cele mai bune filme ale acestui an. 

Reprezentantul Entertainment Weekly, Chris Nashawathy îl elogiază spunând că este "transcendent și sensibil [...] atât de bine realizat, o încântare psihologică."

Și de la arhicunoscuta revistă Time, Mary Pols vede filmul ca find "stupefiant, de o frumusețe răpitoare", spunând că "sfidează cu succes toate filmele de familie" ."

Christopher Orr de la The Atlantic i-a îndemnat pe cititori să privească imaginea, numindu-l "un imbold curajos care vindecă răni, Pixar ar reușit iarăși să fie în vârful jocului, spunând o poveste serioasă, cu o poveste excepțională care este greu de imaginat ca făcând parte altei companii de animație. " SURSA

Din 17 iunie 2015, editura Litera aduce în premieră cartea filmului Întors pe Dos, care reprezintă o trecere în imagini a întregului film. În prezent sunt editate mai multe cărți din seria Întors pe Dos, menite să ofere copiilor un plus de conștientizare asupra vieții lor interioare, ceea ce mi se pare foarte frumos și util, prin joc ajungi să te cunoști. Pot reprezenta un cadou cu adevărat util copilului dvs.

Cărțile pot fi achiziționate astăzi la preț foarte redus și transport gratuit de pe Elefant.ro:

1) Întors pe dos. Povestea filmului
3) Citesc și ma joc. Întors pe dos. Aventuri în țara imaginației
4) Întors pe dos. Totul despre mine

Notă: Filmul ne amintește de problematica "eurilor" analizate în detaliu în cărțile lui Ouspensky și Gurdjieff (în special în A 4-a Cale). Filmul ne arată cât de mecanic este omul în reacții, cât de identificat este cu eurile sale cu personalitatea lui, cât de absent este practic, din viața lui, întregul ansamblu al ființei umane părând a fi o mașinărie complicată condusă de diverse euri care- i controlează viața. Filmul te face să te întrebi: cine este până la urmă omul? 

După cum subliniază Ouspensky, esenţa unui om este "ceea ce aparţine omului". Ea cuprinde calităţile cu care o fiinţă se naşte. Pentru a ajunge aici omul foloseşte personalitatea, care nu este privită ca un produs negativ, ci doar trebuie să devină un servitor supus care ne va susţine munca interioară. Personalitatea este "ceea ce nu aparţine omului", adică ceea ce vine din exterior, ceea ce învaţă sau reflectă, toate impresiile care i s-au imprimat în memorie sau în senzaţiile pe care le are, toate cuvintele sau mişcările pe care le-a învăţat, toate sentimentele pe care şi le-a creat prin imitaţie. Personalitatea este ca o haină care acoperă esenţa. Întotdeauna personalitatea cuprinde mai multe euri şi se bazează pe imaginaţie, pe identificare sau pe diferite impresii. O personalitate prea dezvoltată conduce la egocentrism. Dar, dacă personalitatea este sub supravegherea eurilor de lucru, adică a eurilor care au un scop spiritual conştient pe care îl urmăresc într-un anumit interval de timp, ea devine un instrument care va conduce la cunoaşterea de sine.

La baza sistemului predat de Gurdjieff se află următoarele idei:

- omul este într-o stare de adormire, în care nu-şi foloseşte decât o infimă parte a forţei sale afective, mentale şi spirituale;
 - omul este atât de condiţionat de obiceiurile şi de prejudecăţile sale încât toate reacţiile sale îi sunt total previzibile, el funcţionând la fel ca o maşină, ceea ce l-a determinat pe Gurdjieff să introducă conceptul de om-maşină;
- omul-maşină este supus unei multitudini de legi ce-i determină existenţa;
- omul trebuie să ajungă să devină propriul stăpân folosindu-şi liberul arbitru şi aceasta nu se poate realiza decât printr-un proces de auto-observare şi de conştientizare;

Metoda fundamentală pentru studiul propriei fiinţe este auto-observarea.

Omul nu are un mare "Eu" unic, ci este scindat într-o mulţime de "eu"-ri. Dar fiecare dintre ele este capabil să se autoproclame ca fiind "Esenţa", să acţioneze în numele Esenţei, să facă promisiuni, să ia decizii, să fie sau nu de acord cuceea ce un alt "eu" ar avea de făcut. Aceasta este tragedia fiinţei umane, ca oricare "eu" micuţ să aibă astfel puterea de a semna tratate, ca după aceea omul, adică Esenţa, să fie cel care trebuie să facă faţă. O creştere interioară, o transformare spirituală a fiinţei depinde în întregime de munca pe care o depune fiecare, singur, în acest sens.

Treziţi-vă, treziţi-vă din nebănuitul vostru somn hipnotic la conştiinţă şi conştienţă..."SURSA

Pentru aprofundarea va invitam sa studiați cărțile scrise de sau despre Gurdjieff (care cu bucurie vedem ca au fost traduse in mare parte), dar si pe cele scrise de discipolul sau Ouspensky
Cărțile le puteți cumpăra de AICI (TRANSPORT GRATUIT)

De asemenea vă invităm să studiați articolul și documentarul : 
MAEȘTRII ÎNȚELEPCIUNII - Gurdjieff și a 4-a cale

VEDEȚI FILMUL TRADUS, AICI:
Calitate HD 720p


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!

gif-850x250

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE
Este un proiect în care se pot implica toți românii de pretutindeni și vă invităm să o faceți!

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Disqus

COMETARII DIN FACEBOOK

APEL

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru asta mu...

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...