JONATHAN LIVINGSTONE SEAGULL (1973)
"Richard Bach a scris o poveste pentru cei care isi asculta inima si nu traiesc numai dupa reguli, cei pentru care efortul desavarsirii inseamna o rasplata in sine. Ei stiu ca viata adevarata se gaseste dincolo de aparente, de aceea locul lor este alaturi de Jonathan, incercand sa-si depaseasca limitele.
De la aparitia sa, in 1970, Pescarusul Jonathan Livingston a atins vanzari de peste 60 de milioane de exemplare (primul milion in nici doi ani de la publicare). S-a aflat in fruntea listei de bestselleruri a publicatiei New York Times 38 de saptamani si a ocupat prima pozitie doi ani la rand, in 1972 si in 1973, in topul din Publishers Weekly. Aceasta editie completa, care include un capitol final inedit, a aparut in SUA sub forma de e-book in februarie 2014.
Zborul este esenta unei pasari. Totusi, pentru pescarusii din stolul ce traieste pe malul stancos al marii, plutirea a devenit doar un mijloc de a-ti satisface nevoile primare. Nici unul, in afara de Jonathan, nu vrea sa se ridice mai sus, sa-si atinga sau sa-si depaseasca limitele. Insa pentru Jonathan zborul – maiestria picajului, vitezele ametitoare si inaltul cristalin al cerului – este un scop in sine, oferind rasplata nesperata a eliberarii spiritului de trup, de spatiu si de timp. Iar aceasta taina pe care vrea sa le-o impartaseasca semenilor ii aduce lui Jonathan dusmani, dar si multi discipoli, aflati in cautarea unui sens mai inalt al vietii.
In 2013 Richard Bach a descoperit intre manuscrisele lui de tinerete o parte a patra a povestii, pe care nu i-o trimisese editorului sau in 1970. O intamplare plina de miez, caci acest capitol final avertizeaza asupra schimbarilor primejdioase ce ii pandesc, cu trecerea timpului, pe adeptii unei discipline spirituale: aceasta se poate transforma in ritual mecanic, golit de sens, invataturile devin dogma, iar libertatea deplina a cautarii este amenintata de intoleranta celor cantonati in certitudini comode."
SURSA: http://www.libris.ro
AICI gasiti cartea (ce contine si noul capitol) si alte carti scrise de
Richard Bach
(TRANSPORT GRATUIT)
VEDEȚI FILMUL TRADUS, AICI
Pentru a viziona acest film subtitrat FĂRĂ RECLAME oferiți-ne minim 5 lei DONAȚIE pentru a vă împrumuta accesul (doar la acest film) sau abonați-vă cu 25 lei sau 5 euro/lună la canalul nostru pentru acces la
toate cele restricționate, , nelimitat (timp de o lună), sau cu 50 Euro (250 lei) / an sau 100 Euro/viață prin Paypal,
Revolut (pe
id-ul @stefanrmsv),
TransferGo sau transfer bancar
Mai multe detalii AICI
FILMELE SE VĂD
AȘA DOAR LA CERERE!
(pentru fiecare în parte - detalii AICI )
Cei care au Donat deja până acum, vor
primi accesul la cerere, doar să ne spună/amintească în email
freeyourmindandheart@yahoo.com sau iesireadinmatrix@gmail.com
sau pe celelalte canale de Contact. Cei
care donați anunțați-ne prin email (sau celelalte forme de CONTACT)
ca să vă înregistrăm în baza noastră de date.
Iată și câteva citate de referință din carte:
CITATE
"Ne putem ridica noi înşine din ignoranţă, putem deveni noi înşine fiinţe ale perfecţiunii, inteligenţei şi talentului. Putem fi liberi! Putem să explorăm! Zborul! (p. 26)
Oare un pescăruş care descoperă şi urmează un sens în viaţă, un ţel mai înalt este mai nesăbuit? Mii de ani ne-am zbătut să avem peşte; acum, raţiunea vieţii noastre e alta – să ne desăvârşim, să explorăm, să fim liberi! Mai daţi-mi o şansă, lăsaţi-mă să vă arăt ce am descoperit (p. 32).
Noi am trecut dintr-o lume într-alta şi deşi aceasta nu se deosebea cu nimic de prima, uitam imediat de unde am venit, ne era indiferent încotro mergem, trăiam clipa. Bănuieşti prin câte vieţi am trecut până să ne dăm seama că viaţa înseamnă mai mult decât hrană, luptă şi putere în Stol?(p.49).
Aceeaşi lege se aplică şi acum: ne alegem lumea următoare în funcţie de ceea ce învăţăm în această lume. Dacă nu înveţi nimic, lumea următoare este întocmai ca aceasta, cu aceleaşi limite şi cu aceleaşi apăsătoare greutăţi pe care trebuie să le biruim.(p.49)
Cu cât zbori mai sus, cu atât vezi mai departe (p. 63).
Oare ce exersăm în fiecare zi? Dacă prietenia noastră depinde de spaţiu şi timp, atunci în ziua când vom învinge în sfârşit spaţiul şi timpul, ne vom fi distrus şi propria noastră frăţie. Dacă învingem spaţiul, rămânem numai cu Aici. Dacă învingem timpul, rămânem numai cu Acum. (p.64)
Foarte bine, Fletcher. Ţine minte ceea ce spuneam, că trupul nostru nu e altceva decât gândirea însăşi! (p. 88)
De ce oare, spuse Jonathan nedumerit, cel mai greu lucru pe lume este să convingi o pasăre că e liberă şi că şi-o poate dovedi sieşi cu puţin efort? De ce oare e atât de greu? (p 90)
Dar, Fletcher, nu asta iubeşti la ei! Nu iubeşti ura şi răutatea. Trebuie să te străduieşti să vezi adevăratul pescăruş, partea bună din fiecare. Trebuie să-i ajuţi şi pe ei s-o vadă în ei înşişi. Asta înţeleg eu prin dragoste. E grozav când înţelegi asta (p. 90-91)
Sărmane Fletch, să nu crezi ce-ţi spun ochii. Ei oglindesc numai piedicile. Priveşte cu gândul, descoperă ceea ce ştii deja şi vei vedea cum trebuie să zbori. (p 92)."
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!