WE ARE GETTING DUMBER
(Devenim pe zi ce trece mai prosti)
Va prezentam astazi un mic filmulet foarte comic, dar extrem de sugestiv care, intr-un mod inteligent spune niste lucruri foarte adevarate insa mai intai va prezentam cateva idei pe marginea prostiei omenesti:
"Prostul nu e prost destul pana nu e si fudul" ... o vorba tare inteleapta , acum confirmata si de studii stiintifice:
"Psihologii au demonstrat că oamenii nu sunt foarte buni cunoscători ai propriilor abilităţi. De la simţul umorului până la cunoştinţele gramaticale, oamenii sunt cei mai proşti evaluatori ai capacităţilor lor.
Psihologii susţin că suntem mai orbi la propriile eşecuri decât ne dăm seama. Acest lucru poate explica de ce ne trebuie o doză sănătoasă de umilinţă şi modestie în evaluarea propriei persoane, notează BBC.
În 1999, Justin Kruger şi David Dunning de la Universitatea Cornell din New York, SUA, au testat oameni care nu aveau experienţă şi nici cunoştinţe despre un anume subiect şi dacă erau conştienţi sau nu de lipsa abilităţilor în domeniul respectiv. Ideea a venit chiar de la cazul citat în deschiderea studiului lor. Un spărgător de bănci din Pittsburg, numit McArthur Wheeler, a fost arestat în 1995, la puţin timp după ce jefuise două bănci la lumina zilei fără să poarte mască sau orice alt fel de deghizare. Atunci când poliţia i-a arătat imaginile cu el luate de pe camera de supraveghere, McArthur a protestat spunând că nu se poate: „Dar m-am dat cu suc!“. Infractorul credea că dacă îşi freacă faţa cu suc de lămâie, va fi invizibil în faţa camerelor de supraveghere.
Kruger şi Dunning erau interesaţi şi de alte metode de testare. Au solicitat unor comedianţi profesionişti să noteze 30 de glume. Apoi, 65 de studenţi au fost rugaţi să dea note şi ei aceloraşi glume. Profesioniştii au fost rugaţi şi să descrie cât de bine cred ei că s-au descurcat în comparaţie cu ceilalţi. Profesioniştii s-au considerat mult deasupra omului obişnuit în evaluarea bancurilor. De fapt, rezultatele studiului au fost mai interesante de atât: cei care s-au crezut excepţionali, au avut rezultate obişnuite, iar cei care s-au dovedit cei mai buni în evaluarea glumelor, se considerau obişnuiţi, expunându-şi părerea cu destulă nesiguranţă. Cei mai proşti evaluatori ai glumelor au fost şi cei mai proşti evaluatori ai propriilor abilităţi de a judeca glumele. Gramatica şi gândirea logică Descoperirile celor doi nu s-au limitat doar la partea umoristică a situaţiei. Cercetătorii au repetat experimentul, înlocuind bancurile cu gramatica şi gândirea logică. Aceste discipline au răspunsuri standard şi, de fiecare dată, autorii studiului au descoperit acelaşi model: cei care se descurcau cel mai prost la teste, erau şi cei mai proşti evaluatori ai propriilor abilităţi. În toate studiile, rezultatele cele mai proaste erau asociate cu oameni care se supraevaluau. Concluzia celor doi a fost destul de nefericită: cei mai incompetenţi suferă de o dublă problemă. Nu numai că sunt incompetenţi, dar nici nu se pot evalua în mod corespunzător. Incompetenţa în viaţa reală Alte studii au demonstrat că acest efect, cel al incompetenţei şi supraevaluării este prezent şi în viaţa reală, nu doar în testele abstracte realizate în laborator. De exemplu, vânătorii care ştiu cele mai puţine lucruri despre armele de foc, nu ştiu mai nimic despre propria lor lipsă de cunoştinţe, iar doctorii cu cele mai proaste abilităţi de comunicare cu pacienţii, nu-şi recunosc defectul, considerându-se chiar mai presus decât colegii lor cu adevărate capacităţi empatice. Aşa că, înainte de a ne simţi îngâmfaţi cu privire la o abilitate proprie, trebuie să ţinem minte un singur lucru: oricât de improbabil ni se pare, e posibil să fim ignoranţi la propria ignoranţă, conchide BBC." SURSA
De aceea este atat de usor sa dai sfaturi de pe un piedestal superior, este atat de usor sa judeci pe altii, este atat de usor sa vezi mai degraba paiul din ochiul altuia decat barna din ochiul tau, este atat de greu sa admiti cand gresesti ... este nevoie de o constiinta superioara, de o doza de umilinta si sinceritate cu tine insuti, de obicei inexistente in sclavul prostit, pentru a reusi sa te observi, sa te auto-pandesti, sa te obiectivezi.
Metodele de tampire a populatiei isi fac din plin efectul si nimic nu este mai jalnic decat un sclav prost care se crede liber. Exista acum si studii care demonstreaza ca devenim din ce in ce mai prosti (vezi AICI, AICI si/sau AICI). Din nefericire, problema nu o reprezinta doar prostii clasici cu diploma, deoarece mai exista insa si prosti destepti sau destepti prosti , oricat de paradoxal ar suna:
"Cum poate un spirit sofisticat, cultivat și, în aparență, liber să se împotmolească atât de des în idei livrate la pachet? Plecând de la această idee exista si o carte, un eseu plin de umor al Belindei Cannone intitulat "Triumful prostiei: Mic tratat despre prostia inteligentei" care abordează, cu grație și fină ironie, mecanismele care produc prostia tocmai pe tărâmul inteligenței. Unele sunt bine cunoscute, dar altele sunt noutăți absolute. Prostia nu doar evoluează, ea se înnoiește neîncetat, și nu există nimic mai surprinzător decât neghiobia deșteptăciunii.
Un elogiu al libertății spiritului și un apel la responsabilitatea intelectuală, dar, înainte de toate, o satiră sclipitoare și profundă despre mințile noastre îndesate cu atâta... cunoaștere." SURSA
In completare studiati articolul si documentarul PROSTIA .
Un elogiu al libertății spiritului și un apel la responsabilitatea intelectuală, dar, înainte de toate, o satiră sclipitoare și profundă despre mințile noastre îndesate cu atâta... cunoaștere." SURSA
In completare studiati articolul si documentarul PROSTIA .
Acum filmul tradus: Joe Rogan - We Are Getting Dumber
Psihologii au
demonstrat că oamenii nu sunt foarte buni cunoscători ai propriilor
abilităţi. De la simţul umorului până la cunoştinţele gramaticale,
oamenii sunt cei mai proşti evaluatori ai capacităţilor lor.
Citeste mai mult: adev.ro/mwvq1s
Citeste mai mult: adev.ro/mwvq1s
BONUS
(in aceasta directie avem "podul" plin de filozofi si semidocti, care stapanesc uneori un limbaj aparte (mai tehnic, din domeniul in care activeaza: de drept, filozofic, medical, samd) care se cred superiori, elevati, insa cand vine vorba de fapte, de viata de zi cu zi, reactioneaza ca orice alta primata manelista, injura, isi baga isi scot samd.
FILOZOAFA PROASTĂ sau PROASTA FILOZOAFĂ
In categoria prostiei umane putem include si specimenele din fauna urbana, grupate intr-un mod foarte inteligent, in ATLASUL DE MITOCANIE URBANA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!