OPEN PIT (2011)
Astazi va vom prezenta un documentar tradus despre o alta mina de suprafata, din Peru de data asta, inca din 1993 si care sunt consecintele de acolo, acum la 20 de ani de la inceperea exploatarii. „Minele au fost concesionate unuia dintre acţionarii Gabriel Resources, compania americană Newmont, care este acuzată de ţăranii şi activiştii din Peru că, prin cianurile folosite în procesul de exploatare, a distrus agricultura pe o rază de câteva zeci de kilometri şi că, pentru a-şi facilita accesul la zăcămintele de aur, a reuşit să “cumpere” întreaga administraţie publică, de la preşedintele ţării, până la poliţiştii cu cele mai mici grade.” SURSA
Insa inainte de toate am dori sa mai facem cateva precizari.
Deoarece subiectul Rosia Montana este inca fierbinte vom mai pedala in aceasta directie o perioada de timp.
In fiecare zi apar informatii noi, dezvaluiri, cancanuri pe acest subiect de aceea ne straduim sa ramanem si noi cat mai informati si in masura posibilitatilor sa va aducem si informatii noi. Ziceam in ultimul articol despre Rosia de acum cateva zile, ca ni s-a scarbit de Mircea Badea si am aflat ca nu am fost singurii ... Odata cu noi multi altii (poate mii), inclusiv prietenul lui cel mai bun, Oreste.
Am postat si noi cateva mesaje pe feisbuc la postarile arogante si acide ale lui Badea incercand sa-l calmam, sa-i aratam prin argumente simple si logice ca exagereaza si sa-i oferim o perspectiva mai inalta asupra problemei.
In prima instanta i-am spus ca problema injuraturilor la adresa lui si Antenei 3 si nu numai, a presei in general, a aparut datorita faptului ca nu s-a acordat atentie protestelor din strada asa cum ne obisnuisera sa o faca - non-stop, cu care tv de reportaj in strada, interviuri la fata locului, prezentarea cat mai exacta a numarului de manifestantI, samd.
Desi legea aceea aberanta oferita cadou special cu fundita rosie, RMGC-ului s-a votat parca prin 21 august, (ceea ce a pus capac la toate si a determinat o masiva vanzoleala pe retelele de feisbuc si in ultima instanta iesirea oamenilor in strada pe 1 septembrie) pe la Antena 3 nu s-a zis mai nimic, iar in 1 septembrie cand erau 10 000 de oameni in strada, Badea a vorbit 1 minut jumate si atat nespunand mai nimic despre cat de masiv e protestul, nu a pomenit absolut nimic de acea lege abjecta si nu a mai dorit sa fie alaturi de protestatari cum era de obicei, iar modul cum a vorbit pare mai degraba contra (pe gura spune ceva, dar ca atitudine pare frustrat). In toate zilele urmatoare, Antena 3 si celelate posturi TV mari au realizat ca tacerea e de aur (la propriu si la figurat) si au minimalizat la maxim amploarea evenimentelor din strada. Abia dupa data de 7.09 cand au fost 15 - 20000 in strada au inceput sa se dezmorteasca si televiziunile, insa continuand sa minimalizeze amploarea miscarii.
Modul cum s-a justificat Badea, plin de aroganta si modul cum l-a atacat pe Oreste (cica in autoaparare) este unul de joasa speta, aratand ca are bine dezvoltat si un caracter de tigan ... se pare ca nu numai pielea si parul lui sunt mai inchise la culoare, dar si cerul gurii. Drept urmare, a sters din comentariile de pe contul lui de feisbuc si comentarile noastre si ale altora care-l criticau (noi am facut-o finut) , ne-a blocat accesul de a mai posta ceva pe contul lui si in plus Antena 3 ne-a verificat contul de youtube unde aveam postat si un filmulet de la Craciun de la Antena 3 care ni s-a parut simpatic si plin de substrat (o colinda facuta de Badea si Gadea) si ne-au reclamat la youtube unde am si am primit penalizare pe cont (inca o greseala si ne sterg contul de youtube). Astfel am realizat si noi cu dezgust ce om mic este Badea totusi. I-am tot trecut cu vederea limbajul de cartier, agresivitatea continua (personalitatea lui contrafobica - atacul e principala lui aparare, cum ca el e destept si restul cretini, ca-i bate pe toti, pasiunea pentru bataie, box si sporturi cu batai, samd). I-am tolerat excesele de limbaj, subiectele anoste abordate in ultimii ani, narcisismul excesiv, obsesia plictisitoare la maxim fata de Basescu (la 3 cuvinte unul era Basescu), deoarece era inteligent si printre putinii care mai ziceau si lucrurilor pe nume si ne distra umorul lui, insa de acum gata ... nu-l mai putem urmari. E varza cu caputul (vorba lui) ... E las, orgolios, arogant si cred ca submisiv de data asta , cu capțul dus, dar plecat ... ”Ca banii e buni. Ogive de catifea si filigran de filing.” Pacat!
Filmuletul acela montat intr-un mod "ticalos" de "basisti" este cat se poate de clar si de evident (mult mai clar decat trambitzatul film cu pixelul albastru al lui Base) ... este unul reusit si surprinde o atitudine a lui Badea de dinainte de septemrie 2013 si din septembrie 2013. I s-a intors karma ...lol. Atat l-a judecat pe Incrucisatorul Macac Cacarau Base ca se suceste ca girofaru de la o zi la alta (si pe buna dreptate) ca acum face si el la fel. Mircică nu ne prostesti in fata prietene. Crezi ca daca esti transparent, daca ne arati filmul si ni-l traduci tu ar trebui sa te si credem? Si daca ataci frontal ai si dreptate? Ai spus tu in gluma ca stai prost cu caputul, dar iata, subconstientul tau nu a stiut de gluma si in timp s-a adeverit ...
Apoi l-am intrebat : de ce Gadea se suceste si el in emsiune? Intr-o zi a spus ca nu a prezentat mai mult Rosia Montana ca nu este un subiect de interes si fiind o televiziune comerciala prezinta doar emisiuni de interes, pentru ca dupa 2-3 zile sa arate un sondaj prin care publicul manifesta un interes imens fata de subiectul Rosia Montana (undeva la 87 % parca - ceva ce el a zis ca este poate cel mai fierbinte subiect din toate timpurile). Deci cum e treaba? E de interes sau nu?
El tot se plange ca lumea nu striga Jos Basescu si i-am spus ca au fost unii care au strigat, dar problema Rosia Montana transcende prin adancime, ramificare si implicatii partidele politice din Romania (demascandu-le ca fiind mizerabile de la cap coada) fiind vorba de o piesa de domino majora in deconspirarea cabalei oculte ce conduce lumea si tara asta. El tot se leaga de ecologisti de duminica si insista cu ecologistii in sus si in jos, de parca asta ar fi singura problema. Tradarea infecta a politicienilor nu conteaza, incalcarea in picioare a drepturilor omului nu conteaza, furtul pe fatza nu conteaza, mafia puturoasa ce duhneste ca un cancer nu conteaza ... conteaza ecologistii. I-am spus ca ori nu vrea sa vada ori dezinformeaza. Acum tindem sa o credem pe a doua.
Apoi l-am rugat pe Badea sa ne explice si noua incredibila ”coincidenta" de sigle de la RMGC si de la AntenaPlay. Am primit BLOCK!
Respect Oreste!
Alte stiri:
Acestea fiind spuse iata si cateva informatii despre documentarul de astazi:
"Tensiunile sociale, sărăcia, pierderea tradiţiilor locale, contaminarea apelor potabile şi bolile reprezintă numitori comuni ai comunităţilor din apropierea exploataţiilor pe bază de cianură. Un film documentar realizat de un grup de jurnalişti de investigaţie, despre efectele pe care le produce una dintre cele mai mari mine de aur din lume, situată într-o zonă cu istorie bogată din Peru, surprinde prin asemănările cu situaţia de la Roşia Montană. Poate materialul jurnalistic să ofere indicii despre soarta comunităţii din Munţii Apuseni?
“Open Pit” (Mina de suprafaţă) este un film documentar lansat în 2011, care îşi propune să ofere o imagine asupra impactului mineritului pe bază de cianură, dincolo de studiile corporatiste. Yanacocha, cea mai profitabilă mâna din America Latină şi a doua ca mărime din lume, este situată la 4000 de metri altitudine, pe culmile Anzilor, la 50 de km de oraşul peruan cu bogată istorie incașă, Cajamarca.
Mina este deţinută în prezent de americanii de la Newmont Mining Corp (51%), compania peruană Buenaventura of Peru şi de Banca Mondială, prin Internaţional Finance Corporation, care deţine 5% şi care ar trebui să reprezinte o garanţie a respectării standardelor etice din domeniu. De precizat este că Newmont deţine şi o participaţie de 13% la Gabriel Resources, în timp ce Bancă Mondială a refuzat să finanţeze proiectul minier din România.
Mina de aur, promisiunea unei vieţi mai bune
Deschiderea exploatării în 1993 a reprezentat pentru comunitatea locală, care practica în principal agricultura de subzistenţă, o mare speranţă pentru dezvoltare economică şi creşterea nivelului de trăi. Şi, într-adevăr, din punct de vedere economic, mina reprezintă un real succes – condiţiile geologice sunt favorabile experţii locali spun că implicarea companiei peruane asigura respectarea standardelor naţionale, iar guvernul este încântat de încasările generate de activitatea economică.
Potrivit politicii de redevenţe, regiunea Cajamarca beneficiază de jumătate din impozitul pe venit plătit de Yanacocha, bani care contribuie la dezvoltarea unor proiecte economice şi sociale, generatoare de locuri de muncă, pentru promovarea educaţiei, agriculturii şi turismului. Conform datelor companiei, Yanacocha lucrează cu 500 de furnizori locali, de unde cumpără totul, de la materiale de construcţii, la echipamente şi servicii de telefonie. Compania a construit sute de kilometri de drumuri în zonă, inclusiv un drum pentru trafic greu, de 40 de milioane de dolari, care asigura accesul la mină.
Mina de aur Yanacocha se întinde pe o suprafață de
23.000 de metri pătrați, unde sunt săpate cinci cariere
În total, valoarea investiţiilor directe depăşeşte suma de două miliarde de dolari, în timp ce profitul sare binişor de şapte miliarde de dolari. Totul, în schimbul unei exploataţii gigant, cu cinci cariere, care se întinde pe o suprafaţă de 23.000 de metri pătraţi. Circa 600.000 de tone de pământ sunt dislocate în fiecare zi, prin explozii controlate. Dintr-o sută de tone de pământ se obţine o singură uncie de aur, echivalentul unui inel.
Prea frumos ca să fie adevărat
Am putea spune că regiunea Cajamarca a făcut un pact avantajos cu diavolul, dar cât de avantajos este, de fapt, acest compromis? În apropiere de piaţa centrală din Cajamarca se afla o clădire din piatră numită “Camera răscumpărării”. În acea încăpere a fost întemniţat, în 1532, regele incaș Atahualpa. El a făcut un pact cu colonialiştii spanioli, promiţându-le că va umple camera cu bijuterii din aur, în schimbul libertăţii sale. Deşi s-a ţinut de cuvânt, spaniolii tot l-au ucis. Iar de atunci, străinii continua să “fure” aurul, se plâng bătrânii locului.
De 20 de ani, de când a început exploatarea zăcământului aurifer, zeci de protestatari au murit în urma ciocnirilor violente cu forţele de ordine. În timp ce mina se extinde tot mai mult, înghițind munte după munte, localnicii rămân fără surse de apă potabilă. Pânza freatică este contaminată, specii întregi de plante medicinale dispar, animalele mor, iar oamenii se îmbolnăvesc. Ocupaţiile lor de bază, agricultura şi păstoritul, sunt ameninţate de noile condiţii de mediu, în timp ce comunităţi întregi care au fost strămutate au pierdut contactul cu vechile tradiţii şi obiceiuri locale.
Localnicii condamnă înșelătoria
Un studiu de caz realizat în anii 2000 de o organizaţie internaţională dezvăluie cum resimt băştinaşii activitatea minieră. Oamenii şi-au vândut pămânanturile pe nimic, deoarece li s-a spus că nu vor fi săpate decât câteva “găuri”, iar activităţile agricole vor putea continua în acel loc. Ei nici măcar nu au înţeles pe deplin conceptul de “vânzare definitivă” a pământului, în condiţiile în care, conform tradiţiilor milenare din comunităţile de pe culmile Anzilor, oamenii fac schimb de pământuri de generaţii întregi, însă continuă să îl folosească în comun.
Apele repezi de munte, pline de duhoare
Râu poluat care curge în apropierea exploatației
miniere de la Yanacocha, Peru
În plus, oamenii se plâng de duhoarea apei din râuri, care capătă uneori nuanţe gălbui sau maronii şi care transportă de multe ori deşeuri din zona de exploatare. Totuşi, câteva comunităţi se bazează exclusiv pe această sursă de apă şi au fost raportate multe cazuri de îmbolnăvire a oamenilor şi a animalelor. Într-adevăr, investigaţii ale Organizaţiei Mondiale de Sănătate arata ca apa este poluată cu diferite substanţe toxice, precum cuprul, a căror concentraţie este şi zeci de ori mai mare decât standardele internaţionale. De asemenea, rapoartele întocmite arată că aciditatea apei este deosebit de crescută. În astfel de condiţii, peştii şi broaştele au dispărut, deşi reprezentau o sursă de hrană pentru locuitori.
Un stil de viaţă milenar se stinge
Alte comunităţi au fost strămutate în întregime în Cajamarca, dar le este imposibil să se adapteze vieţii de oraş. Tradiţii milenare sunt pe cale de dispariţie, în timp ce oamenii nu reuşesc să îşi găsească un loc de muncă şi trăiesc din ajutoare sociale. De la începerea exploatării, s-a înregistrat o creştere de până la 20% a numărului de copii abandonaţi, dar şi amplificarea violenţei domestice şi a dificultăţilor financiare. (Sursa)
Vezi și:
Wild Carpathia – un documentar ce prezintă partea “sălbatică” a României, punând accentul pe pădurile din munţii Carpaţi, consideraţi unul din ultimele teritorii sălbatice din Europa. Filmul a făcut furori încă de la început, datorită declaraţiei prinţului Charles, care şi-a subliniat descendenţa din domnitorul român Vlad Ţepeş şi şi-a afirmat interesele pentru această zonă."
BONUS
Pe Mircea l-am mirosit clar de cand a sustinut campania de vaccinare impotriva gripei porcine ridicandu-l in slavi pe Streinu Cercel.
RăspundețiȘtergere