Ieşirea Din MATRIX: Practica Vipassana În Închisorile Indiene

luni, 6 iulie 2009

Practica Vipassana În Închisorile Indiene


DOING TIME, DOING VIPASSANA (2007)
Fiind Prezent, Practicând Vipassana

Acum aproape o lună, vă aduceam la cunoştinţă o excepţională tehnică de evoluţie spirituală accelerată, numită Vipassana.

Atunci v-am făcut o scurtă trecere în revistă şi v-am invitat la cursul de Vipassana de anul acesta din România, curs care se va desfăşura în perioada 4 - 15 august 2009 la Moroieni.

Invitaţia este încă valabilă ... Timpul este scurt şi înscrierile trebuiesc făcute cât mai din timp (deja este ultima sută de metri) ... Pentru mai multe detalii legate de acest curs intraţi pe site-ul oficial al fundaţiei Vipassana din România .

Alte detalii despre Vipassana mai pot fi studiate şi în primul nostru articol "VIPASSANA - Arta de a trai".

Astăzi vă prezentăm însă, un documentar emoţionant despre această tehnică, despre efectele pe care această meditaţie, atitudine înţeleaptă, artă de a trăi, le poate avea asupra comportamentului, atitudinii, psihicului si mentalului oricui, inclusiv asupra unor infractori, criminali sau oameni de joasă speţă, din închisori. Vrem să înţelegeţi astfel că oricine poate practica cu uşurinţă această tehnică şi oricine poate face faţă unui curs de 10 zile. Dacă aceşti oameni pot, puteţi şi voi. Şi nu numai că pot face faţă, dar obţin şi nişte rezultate excepţionale.

"Aceasta este o poveste a vechii tehnici de meditaţie Vipassana, care artă cum oamenii redobândesc controlul asupra propriilor vieţi şi cum acestea sunt schimbate în bine.

Este povestea unei femei puternice numită Kiran Bedi, fostul inspector general al închisorilor din New Delhi, care se străduieşte să transforme celebra închisoare Tihar (cea mai mare din India - are peste 10 000 de oameni) şi să o transforme într-o oază a păcii.

Dar este în special, o poveste a deţinuţilor şi a gardienilor, care au trecut prin profunde schimbări în urma practicii Vipassana. Aceşti oameni au arătat că adevărata reformă, o schimbare exterioară în bine, poate funcţiona doar dacă există o schimbare de sine, în interiorul fiecăruia.

Succesul lor a fost atât de extraordinar că, recent, guvernul indian, a decis să aplice Vipassana în toate închisorile din ţară. Alte ţări au devenit interesate deasemenea (în SUA deja au fost făcute mai multe cursuri în închisori). Producătorii filmului au petrecut aproape două săptămâni în interiorul închisorii centrale din Tihar din New Delhi şi în închisoarea Baroda din statul indian Gujarat. Ei au intervievat deţinuţii şi oficialităţiile închisorilor şi au filmat în locuri rareori accesibile unor echipe de filmare, indiferent că erau din India sau din afară. " - un articol tradus de pe site-ul karunafilms.com

Mai multe informaţii despre acest film puteţi citi în limba engleză, pe site-ul mondial al fundaţiei Vipassana www.dhamma.org.

Filmul a câştigat numeroase premii şi aprecieri din partea publicului fiind vizionat în întreaga lume, de exemplu : PBS - USA; NHK - Japan; YLE - Finland; TSI - Switzerland; DR TV - Denmark; Channel 8 - Israel; şi TV Poland. Printre altele, filmul a mai câştigat şi prestigiosul Golden Spire Award din 1998 la Festivalul de film internaţional din San Francisco . Deasemenea a câştigat şi premiul "Silver Plaque" (placa de argint) INTERCOM - The International Communications Film & Video Competition, din Chicago şi altele.

VEZI FILMUL  TRADUS, AICI 



 
Mai multe amănunte despre aspectele teoretice ale Vipassana pot fi aflate accesând Categoria VIPASSANA sau Categoria Eckhart Tolle (Tolle, în esenţă, despre această tehnică vorbeşte, deşi nu-i spune propriuzis aşa).

ACTUALIZARE: 11 DEC 2009

Am fost intrebati de mai multe ori in legatura cu grupul de Vipassana de la Dumbrava de Jos, despre "copii soarelui" . Nu stim exact care este adevarul deoarece nu am fost acolo, dar am vorbit cu mai multi indivizi are au fost acolo, majoritatea fiind nemultumiti , intr-un fel sau in altul  de ceea ce se intampla acolo. Nu vom expune aici motivele nemultumirii lor, deoarece consideram ca sunt mai mult sau mai putin subiective si nu stim in ce masura sunt adevarate. Sunt si unii meditatori fericiti (unul chiar a lasat un comentariu pe blog, despre acel curs). Insa prin comparatie cu Vipassana predata la cursul oficial al lui Goenka, multi au realizat ca ceva important lipseste la cursul de la Dumbrava. Noi nu stim exact ce ...

Ceea ce stim cu certitudine este ca acesl curs de Vipassana sustinut la Dumbrava nu este acreditat de Fundatia Vipassana condusa de S.N. Goenka (site-ul oficial al Fundatiei Vipassana este www.dhamma.org , iar la pagina cu organizarea cursurilor, pe mapamond, locatia de la Dumbrava nu este mentionata http://www.dhamma.org/) .

Adrian Farcas, conducatorul grupului de la Dumbrava, a participat si el la un curs de Vipassana , organizat in Romania , un curs din traditia lui Goenka si apoi, a imprumutat casetele si a pornit de unul singur sa preadea Vipassana, punandu-se pe sine in postura de profesor in materie de meditatie, folosindu-se initial, de fondul teoretic al cursurilor lui Goenka. Din cate am inteles, acum el a adaptat cursul conform propriei intelepciuni, din punct de vedere teoretic, dar a mentinut structura organizatorica a cursului sustinut de Goenka (am vorbit de aceasta structura in articolul anterior "VIPASSANA - Arta de a trai").

Nu stim in ce masura ajuta cursurile predate de Adrian Farcas, totusi este o sansa de a medita. Noi credem insa ca omul se foloseste de imaginea foarte buna a cursului sustinut de Goenka pentru a-si face cunoscut propriul curs de Vipassana, pentru a atrage sponsori. Simtim un parfum de mercantilism plutind in aer ... Poate ne inselam. Poate totul e numai lapte si miere in ceea ce priveste cursul de la Dumbrava. Cert este ca atunci cand cauti pe google despre Vipassana in Romania dai imediat si peste site-ul www.meditatie.ro, dar si peste pagina cursului sustinut de Goenka http://www.ro.dhamma.org/. Cele doua cursuri nu au legatura, decat indirecta.

Din punctul nostru de vedere la un astfel de curs conteaza sa fii indrumat de un profesor competent acreditat de Goenka, deoarece acesti profesori au o experienta de meditatori mult mai vasta, majoritatea avand in spate 15-20-30-40 de ani de meditatie si participarea la cursri indelungate de meditatie. Este important acest aspect.

In plus, la cursurile in traditia Goenka dupa ce ai mediat mai multe cursuri (4 -5 ani) si ai practicat si acasa ai posibilitatea de a merge la cursuri din ce in ce mai lungi, de 20, 30, 45, 60 de zile pentru a aprofunda tehnica. Participarea la cursurile lui Farcas nu va fi recunoscuta pentru a accede la cursurile de lunga durata in cadrul traditiei lui Goenka.

Ca o concluzie ... Ceea ce conteaza este ca se mediteaza si acolo, la Dumbrava. Ceva rau nu credem ca se intampla (este posibil sa fie anumite devieri teoretice, dar nu suntem siguri). Cine vrea sa mearga e liber sa o faca. Noi nu suntem atrasi de acea locatie,  deoarece din ceea ce am mai auzit percepem o mare doza de guruism bivolarian in aerul locului. Poate candva vom merge sa vedem ce si cum si sa ne formam o parere personala clara, insa pana atunci ne pastram rezervati si circumspecti.

Va recomandam insa cu toata inima cursul oficial in traditia Goenka http://www.dhamma.org

Ne-ar bucura foarte mult sa auzim relatari ale celor care au participat la aceste cursuri, atat la Dumbrava cat si la cursul oficial, pentru ca oamenii sa-si poata forma o parere cat de cat.

Asadar, asteptam comentariile voastre ...

26 de comentarii:

  1. "doing time" e tradus gresit, de fapt e vorba de "doing jail-time"

    RăspundețiȘtergere
  2. daca te vei uita la fim vei vedea ca unul dintre detinuti cand este intrebat ce face, el raspunde: doing time, doing vipassana ... un sens mai bun expresiei doing time nu am gasit ... daca aveti voi alta idee sunteti liberi sa o exprimati.

    RăspundețiȘtergere
  3. am vazut si revazut documentarul cu meditatia vipassana in inchisoare si acum imi pun o intrebare simpla / de ce oare? de ce? / de ce conducerea inchisorii, de ce guvernul indian, de ce guvernele altor state, de ce pana si guvernul SUA, de ce tot acest sistem care ne conduce, de ce acest MATRIX din care zicem ca vrem sa iesim , de ce TOTI au acceptat cu entuziasm,retineti CU ENTUZIASM aceasta metoda de meditatie vipassana a acestui domn profesor S.N.Goenka??? de ce oare???/ super intrebare nu-i asa? Oare pentru ca doreste sistemul eliberarea omului si prabusirea lor? adica sistemul ar vrea sa se sinucida? N-ai sa vezi asa ceva si atunci rezulta ceva extrem de simplu, si anume ceva din aceasta meditatie vipassana versiunea GOENKA, pute, miroase urat / Iisus a zis cine are urechi de auzit sa auda, cine are ochi de vazut sa vada, si eu as mai adauga cine are nas de mirosit sa miroasa sau daca e infundat sa-l desfunde / mentionez ca ce am spus nu a fost cu intentia de a jigni pe absolut nimeni - este exclusiv o parere personala si doar atat si nimic mai mult este un simplu punct de vedere / si acum in legatura cu filmul MATRX care mi se pare a fi un desen animat de cea mai proasta calitate, vreau sa spun ca NEO personajul principal pozitiv din film in final nu a distrus sistemul MATRICEA dimpotriva l-a reparat caci agentul Smit cum l-o chema o luase razna si atunci Neo a facut un compromis - te repar si tu ma lasi in pace - INCREDIBIL plus ca VIOLENTA este la loc de cinste in film / si voi ati luat ca punct de reper acest film!!! / OSHO spunea intre mine si tine nu este nicio diferenta cu o mica exceptie EU M-AM TREZIT TU INCA DORMI / cateodata stau si ma gandesc o fi mica aceasta diferenta dar eu o vad ca este URIASA pt ca pare extrem de greu pt om sa se trezeasca aici ma includ si pe mine si vad ca nu este deloc usor / cand osho ataca omu de la radacina a fost condamnat de toata lumea osho era periculos pt societate si atunci a fost alungat de peste tot si in final omorat / apropo de ce nu a acceptat sistemul pe osho sa faca meditatii cu detinutii??? nu ca nu erau atat de prosti in schimb l-au bagat la racoare sa fie si el detinut / OSHO iti arata meditatia vipassana in original pt ca OSHO vorbea de la acelasi nivel de constiinta cu a lui BUDDHA / dar meditatia vipassana a lui osho si buddha este bomba nucleara pentru sistem si atunci facem o versiune a meditatiei vipassana updaptata tip GOENKA si cu asta am multumit pe toata lumea toti devenim super fericiti si sistemu si cei care zic ca vor sa iasa din sistem din MATRIX absolut toti suntem salvati si aducem raiul pe pamant/ este incredibil ce se intampla dar asta este mergem mai departe / va multumesc pt atentie nelunnn un simpatizant al blogului / namaste /

    RăspundețiȘtergere
  4. Legat de filmul Matrix , noua doar primul film ne-a placut in mod special, prima parte ... In celalte doua mesajul este mult diluat si intr-adevar are multe probleme . Ne-am referit la denumirea de matrix la modul simbolic , ca si aceasta lume in care traim este tot un fel de Matrix ... atata tot . Am mai folosit unele mesaje de fond din primul film care ni se par extraordinar de profunde.
    Daca nu va spuneam noi de aceasta tehnica si de faptul ca ea se practica in unele inchisori din lumea aceasta voi stiati ceva de ea? Nu ... Deci nu este asa de populara pe cat ar fi daca ar fi fost cu adevarat sustinuta de sistem. Exista si oameni pozitiv orientati in acest sistem, bagati in putregaiul lui , iar unii dintre acestia au rezonat cu mesajul Vipassana care este mult mai clar, mai limpede, mai putin dogmatic si sectar, mai universal din punctul nostru de vedere, decat alte tehnici si religii. Au vazut ca la inchisoarea aceea in 1975 a mers bine experimentul si l-au mai reluat dupa 20 de ani la Tihar . Meritul lui Kiran Bedi ca a fost deschisa la asta . Oricum in India sunt mult mai deschisi catre practica meditatiei decat oriunde in lume - tara spiritualitatii de acest gen. In SUA nu se practica peste tot, ci doar in 2 inchisori din cate stiam noi. Poate ne inselam. Nu mai stiu daca se mai practica si in prezent sigur sigur. Nu stim daca a ramas ceva la stadiul de experiment sau s-a continuat practica tehnicii. Noi am tradus un articol de pe site-ul oficial al fundatiei Vipassana. E posibil sa fie invechit articolul (nu stim asta sigur). OSHO a predat si el tehnica Vipassana , doar ca Osho se opreste la un punct...nu merge mai departe ... mai era un pas , dar el a facut trecerea direct catre finalul tehnicii. Din punctul nostru de vedere Vipassana in traditia lui Goenka e mai completa, deoarece se pune accent pe constientizarea senzatiilor si a non identificarii prin non reactie fata de acestea. Osho nu pune asa mare accent pe ecuanimitate (starea de echilibru mental, de non reactie la senzatie, in aceasta tehnica, ci prin alte tehnici si discursuri ale sale).
    Daca o sa mergi la un curs de Vipassana o sa vezi ca aspectele teoretice sunt clare. Nu exista speculatii filozofice, nimeni nu ataca pe nimeni, nimeni nu ataca sistemul direct. Dar cel care are suficienta intelegere realizeaza ca aceasta tehnica ataca direct identificarea cu Matrixul.
    Osho a atacat frontal, direct, sistemul, l-a provocat, l-a zgandarit. Sistemul teoretic de la Vipassana vorbeste de minte, de ego, de chestii care au legatura si cu sistemul, dar asta doar pentru cei care stiu sa faca corelatii. Nu sunt atacuri directe, frontale la sistem, ci indirecte.
    Cineva incearca sa faca ceva benefic in lumea asta si reuseste, cum este acest Goenka ...atunci repede vin cativa care sa puna la indoiala tehnica, calea, omul. Ca deh, asa ceva nu poate fi posibil in aceasta lume. Uite ca este posibil...incet incet se intampla si lucruri benefice in lumea asta si cursul de Vipassana este unul dintre ele. Dar asta e parerea noastra ... Daca nu ne credeti nu practicati. Nu va obliga nimeni sa veniti la acest curs. Sunt atatea si atatea tehnici si maestrii si cai. In cazul nostru a functionat. Noua ni se pare o comoara ... ne cerem scuze ca v-am ofensat incercand sa va oferim acesta comoara si voua.

    RăspundețiȘtergere
  5. contradictiile, parerile pro si contra,facute cu respect pt celalalt, sunt sarea si piperul daca toti am fi uniformi toti am gandi la fel atunci tot farmecul acestei lumi s-ar pierde si ar fi o mare plictiseala nu-i asa??? / Free... pai asta e, eu stiam de aceasta meditatie vipassana de la OSHO, si tocmai de aceea am si putut face o comparatie cu vipassana prezentata de voi, altfel crezi ca puteam??? / si am ramas f.surprins sa constat diferente mari intre ce stiam eu si ce ati prezentat voi ceea ce m-a facut sa cred ca ceva nu este in regula cu aceasta vipassana Goenka / este o parere poate ma insel / e posibil / eu nu bat niciodata nimic in cuie sunt deschis tuturor informatiilor si trec totul prin filtru din interiorul meu si mintea o las la urma ca am observat ca e cam vicleana /dar eu sunt sigur suta la suta ca nu ma insel pt ca asta simt / uite daca cineva ma critica eu o consider o binecuvantare pt ca cineva mi-a dat atentie si imi arata ceva de care eu poate nu eram constient si s-ar putea sa aiba dreptate sau sa nu aiba asta nu are relevanta / Free poate in gandul tau zici - ce naiba a vazut asta in neregula la meditatia noastra?- / daca vrei intr-un alt comentariu as putea sa punctez unele chestii care m-au facut sa-mi pui mari semne de intrebare / multumesc pt ca ai acceptat comentul meu / sa auzim de bine / osho spunea mereu < nu exista o singura lume ci sunt tot atatea lumi cati oameni exista > si asta-i foarte adevarat / multumesc nelunnn /

    RăspundețiȘtergere
  6. Esti liber sa comentezi cat doresti ... putem discuta oricand pe aspectele legate de aceasta meditatie Vipassana si legat de motivele pt care consideram ca cea a lui Goenka este mai completa decat cea predata de Osho ... Mai erau niste pasi despre care Osho nu vorbeste explicit cand vorbeste de Vipassana, dar acesti pasi sunt discutati in numeroase alte carti pe teme spirituale ale lui Osho (de ex in Tantra - suprema intelegere). Sa stii ca despre aceleasi lucruri vorbeste si Tolle, doar ca Tolle nu si-a schematizat intr-o tehnica anume gandurile. Buddha a facut-o. A ajuns la aceeasi stare de intelepciune si a dat o tehnica clara, simpla de a parcurge aceasi pasi pe care i-a facut el. Si Tolle e faimos , si Tolle a ajuns la Oprah in emisiune, la marea Oprah ... a facut zeci de emisiuni impreuna cu aceasta si emisiunile sale au fost supermediatizate si vizionate de milioane. Oare cum e posibil ca SISTEMUL sa inghita asa ceva? Valeu... nu se poate ... trebuie sa fie ceva in neregula cu Tolle. Nu-i asa?
    Frate Nelu , daca simti ca e ceva in neregula cu aceasta tehnica las-o deoparte ... practica ce spune Osho daca simti ca e mai adevarat ce spune el ... noi nu ne suparam.

    RăspundețiȘtergere
  7. sincer nu mai am nimic de spus / asta nu inseamna ca sunt suparat pe voi. nici gand de asa ceva / oricum blogul vostru este poate cel mai reusit din retea /asta e parerea mea punctul meu de vedere/ mi-a placut din prima // cu bine //nelunnn // namaste

    RăspundețiȘtergere
  8. Hi,
    Nu am vazut inca filmul, am sa ma uit curand insa ce vreau sa spun este ca Vipassana este o metoda de meditatie si care este explicata de mai multi ca si in acest caz- ci nu o metoda care difera de la teacher la teacher. Cine cunoaste vipassana nu poate afirma ca este o metoda a cuiva sau a altcuiva.Cine o explica, o explica in felul lui dar in esenta metoda este aceeasi si este dintotdeauna unica metoda de trezire spirituala la care ajungi pana la urma oricum...ca ajungi prin alte metode care te duc la ea, ca te duce viata sau boala...tot la vipassana ajungi. Poti ajunge fiindca ai chemarea spirituala, norocul de a fi introdus corect la ea de la inceput si a practica, ceea ce este indicat dupa cum spune si Isus in evanghelia lui Toma, sau ajungi sa iti stea mintea in loc cand nu ai incotro-hehe- ceea ce nu e de dorit dar cel mai des intalnit...Cam atat. As adauga ca cine argumenteaza pe baza acestei meditatii inca nu a practicat-o. Dupa cum spune Buddha, nu trebuie sa crezi nimic ci doar sa practici, sa verifici prin tine, sa experimentezi si apoi sa te exprimi. Vipassiana este metoda cea mai simpla de meditatie care a practicat-o pana la iluminare insusi Buddha si am convingerea ca si Isus precum si nenumarati intelepti-Vipassiana este calea si este telul. Prin tine ajungi la tine si nu cautand ci dand deoparte sistematic si cu rabdare si perseverenta, tot ceea ce nu esti...
    Un citat concludent si revelator:
    "All sentient beings are essentially Buddhas. As with water and ice, there is no ice without water; apart from sentient beings, there are no Buddhas. Not knowing how close the truth is, we seek it far away. -- What a pity!
    Realizing the form of no-form as form, whether going or returning we cannot be any place else. Realizing the thought of no-thought as thought, whether singing or dancing, we are the voice of the Dharma.
    How vast and wide the unobstructed sky of samádhi! How bright and clear the perfect moonlight of the Fourfold Wisdom! At this moment what more need we seek? As the eternal tranquility of Truth reveals itself to us, this very place is the land of Lotuses and this very body is the body of the Buddha. "From the Song of Zazen"
    Jampa

    RăspundețiȘtergere
  9. Ai dreptate Jampa, dar iata ca si tu ai fost nevoit sa argumentezi pe marginea acestei meditatii . Oare asta inseamna ca nu ai practicat-o? Pana vom comunica telepatic , se pare ca mai este nevoie sa si vorbim. Pana atunci iti uram numai bine.

    RăspundețiȘtergere
  10. ??? Multumesc frumos freeYourMind, pentru urare, iti doresc la fel si tie si tuturor. Simt ca doresc sa adaug ca ma uit la raspunsul tau intr-una si nu inteleg tenta agresiva care nu oglindeste specificul site-ului. In acest caz trebuie in prezent sa ma folosesc de acest site asa cum vorba romanesca spunea , fa ce spune popa nu ce face el:)In comentariul meu anterior m-am referit la comentarii pe care le-am citit si care argumentau cumva in favoarea unui teacher sau al altuia descriind metoda vipassiana a cuiva sau a altcuiva, si am vrut doar sa subliniez ca daca se ajunge la a afirma ca vipassiana este o metoda care apartine cuiva, atunci cel sau cea care afirma aceasta nu cunoaste bine-este asta o jignire? daca da imi cer sincer scuzedesi nu sunt responsabil de reactia nejustificata a nimanui si desi sunt obisnuit cu agresivitatea noilor spiritualisti romani si o gasesc normala desi neplacuta -metoda Vipassiana nu apartine nimanui. Este doar descrisa de multi care incearca sa exprime cat mai bine ce este. Este o opinie si este la locul ei, in forum, sau? respect opiniile oricui, oare nu e firesc ca toti sa aibe aceeasi atitudine si mai ales cine conduce forumul?
    Sper ca in viitorul chiar si indepartat, oamenii care au opinii si care nu deranjeaza pe nimeni sa nu fie diminuati si trimisi la plimbare in mod nepoliticos; in plus as adauga ca eu nu am argumentat nimic. Chiar daca nu mai locuiesc in romania nu am uitat limba romana de tot si stiu inca ce inseamna a argumenta. Eu mi-am adaugat opinia la argumentele citite anterior pe care sincer le respect si le citesc cu interes. Nu imi ramane decat sa Iti urez sincer- nu asa cum ai facut-o tu si care m-a intristat - fals si ironic- tie si celorlalti, asa cum oricum o fac in fiecare practica a mea- may all be happy and free from suffering! Jampa

    RăspundețiȘtergere
  11. Observ acum cu tristete ca si celalalt comentator a primit aceeasi portie de ironie si superioritate agresiva...pacat, citisem parca undeva ca vipassiana da roade la tine si esti entuziasmat de practica ei; ma intreb unde se vad acele roade cel mai bine daca nu in comunicare, si unde este exemplul minunatului om spiritual de mare valoare care este Tolle, in modul tau de comunicare cu proprii cititori?
    m-as mira sa publici vreun comentariu de al meu sau poate o vei face doar ca sa mai gasesti vreo exprimare "inedita" si foarte personala cu care sa te arati superior ;sad, verry sad:( Nevoia asta reflecta o lipsa de aceeasi natura:(
    Jampa

    RăspundețiȘtergere
  12. Mi-ai facut ziua HEHEHE!:))) te-ai intrecut pe tine insuti, felicitari!:)))

    RăspundețiȘtergere
  13. Puneti filmele pe http://www.wisevid.com ca se vad bine din Romania.

    RăspundețiȘtergere
  14. Eu nu am reusit sa vad nici un film de acolo, de pe wisevid.com si nu am vazut nici un film mare urcat.

    RăspundețiȘtergere
  15. Tocmai am fost la un curs de Vipassana la Dumbrava de Sus. Pentru mine a fost cel mai minunat lucru pe care l-am facut in viata mea.

    Vipassana, in esenta, e o tehnica de meditatie prin care dobandesti intelepciune cunoscandu-te pe tine insuti, observand senzatiile fizice si mentale din corpul tau. Nu are nici o legatura cu vreun cult religios sau altceva. E doar e tehnica minunata de meditat care te ajuta sa scapi de impuritatile mintii, pt ca toti am ajuns sa fim in mod inconstient sclavii dorintelor si aversiunilor din mintea noastra.
    Recomand cu caldura centrul Dumbrava de Sus, e un loc minunat, un centru f vechi, conditiile sunt EXCELENTE, mai ales pt meditat.

    Va doresc la toti sa fiti inspirati si sa mergeti si voi la un astfel de curs.

    Pace si fericire la toti!

    RăspundețiȘtergere
  16. Salutari,

    In primavara am ajuns si eu la Dumbrava la in urma unei serii de sincronicitati care mi-au dat de inteles ca tre sa trec pe acolo.

    Si m-am dus...
    e foarte interesant spatiul creat si mai ales de ce te duci.
    Cum administreaza sau ce fel de atmosfera este intre cei de acolo e putin important, important e ce am dobandit si cum s-a desfasurat intreaga incursiune in aceasta tehnica.

    8 ore pe zi de meditatie, 10 zile de tacere...
    Ce se intampla, hmmmm , ce nu se intampla mai bine zis....
    depinde de cat de intensa e motivatia de a iti insusi cu adevarat acesta tehnica.

    Sunt niste etape pregatitoare prin care treci si apoi e multa multa atentie necesara sa deslusesti in interior cum functioneaza intregul mecanism.

    Am petrecut ore extra peste timpul de meditatie pentru a putea sa sa intru deplin in ceea ce inseamna Vipassana.
    Nu te ajuta nimeni, te ajuti singur. Acolo sus se creaza spatiul si alaturi de tine vegheaza cei din comunitate unii meditand cu tine in sala altii avand grija sa fie toate conditiile optime de meditat.
    E un loc unde se poate medita si esti pus in situatia in care daca ai ales sa o faci e necesar sa iti asumi complet aceasta alegere si sa iti dedici aceste zile complet.
    Am avut trairi care n-am cum sa le pun in cuvinte si intamplari care ma privesc direct si nu ar aduce nimic altceva decat o viziune care nu e decat o felie, felia experientei mele...singurul maestru adevarat e Experienta Existentei....
    Va recomand sa incercati nu pentru ca e cel mai bun, nu pentru ca Adi Farcas vorbeste o droaie de chesti fara sens ( de multe ori intentionat pentru a deranja mintile unora), nu pentru ca doar aici e vipassana ci pentru ca toti meritam o incursiune in noi insine si daca e adevar in ceea ce se intampla veti simti si veti sti ca sunteti pe drumul cel bun.

    Pentru mine a insemant un pas important in drumul spre mine si necesar.

    RăspundețiȘtergere
  17. De bun simt comentariul! Felicitari ... Asteptam si alte relatari !

    RăspundețiȘtergere
  18. Salutare,
    Am fost la doua cursuri de vipassana la Dumbrava de Sus. Dupa primul curs am aflat ca centrul nu este acreditat de Goenka. As fi mers si la un curs acreditat, dar din pacate se organizeaza o singura data pe an. Legat de Farcas Ardelean...parerea mea este ca poate fi un guru pentru cei care cauta un guru. Pana la urma ..si asta e frumusetea acestei tehnici...succesul depinde doar de sinceritatea si vointa celui care practica, oferind cel mult titlul de indrumator sau invatator celui care o preda. Dar sa gasim defecte intr-un om e foarte usor, chiar de-ar fi si un sfant. Eu merg acolo nu pentru un om ci pentru o practica in retragere. Am gasit conditiile necesare de a putea medita, hrana si un acoperis deasupra capului...si asta conteaza. Citind "Arta de a trai" de Goenka si ascultand si discursurile de seara de la un curs de al lui, mi-am dat seama ca tehnica este predata corect si la Dumbrava de Sus. Cum a reusit Farcas sa porneasca centru nu prea ma intereseaza...important e ca functioneaza, ca este un loc unde oamenii pot invata o tehnica care le poate schimba viata ajutandu-i sa iasa din ignoranta. Ar fi interesant sa mergeti si voi ca sa va puteti face o parere.
    Criss

    RăspundețiȘtergere
  19. Eu am participat la cursurile de Vipassana acreditate de Goenkaji, si pot sa va spun ca experienta e incredibila iar detaliile conteaza tocmai pt ca aceasta tehnica este bazata si perfectionata prin experienta a sute de mii, chiar milioane de discipoli. am inteles (din auzite) ca persoana de la dumbrava de sus e un fel de patriarh al locului... deja este o pozitie "egocentrista" iar aceste impuritati se transmit de la invatator la discipol constient sau prin subconstient, fie ca deocamdata percepeti acest lucru sau nu (majoritatea nu vor avea cum sa observe vreo diferenta atata timp cat nu au avut parte de experienta autentica). nu doresc sa denigrez in nici un fel munca si eforturile facute de cei ce au mers la Dumbrava, dar oricat de frumoasa ar fi fost experienta lor acolo, nu inseamna ca a fost vipassana. pot sa va spun ca eu am trait in America si am terminat liceul acolo, deci stiu engleza la perfectie, si totusi nu am putut nici macar traduce CD'urile (care deja sareau si creau un mic discomfort), pt ca nu aveam destule ore de meditatie, si nu puteau fi siguri de puritatea intentiilor mele...dar mai sa predau. e nevoie de 5 retrageri de 10 zile, 3 de 20 de zile, 2 de 45 de zile, o perioada de vechime de minim 3 sau 4 ani de meditatie constanta, doar pt a fi eligibil pt a preda. nu inseamna ca poti preda automat. nu alegi tu sa predai, pt ca asta e o dorinta egocentrica...te aleg ei. nu poti doar preda ceva dar a trai altceva. nu merge cu "fa ce zice preotu nu ce face el". ei tocmai de asta vor sa se asigure cand aleg un invatator, ca pt el vipassana e o forma de viata, o "arta de a trai" nu doar o forma de meditatie. el trebuie sa-si traiasca viata conform dhammei. predarea nu se face doar pe baza casetelor, profesorii au un rol extrem de important. in fiecare zi chema discipolii aproape si mediteaza cu ei aproape, ii verifica, intreaba daca se pot concentra, daca le fuge mintea des, sau daca le fuge rar...daca isi dau seama repede ca mintea le hoinareste sau hoinareste perioade lungi, etc. astfel face o medie a discipolilor si ajusteaza instructiunile si indrumarile, si toate acestea trebuie sa fie in perfecta conformitate cu dhamma.

    RăspundețiȘtergere
  20. Felul în care este structurată această vipassana nu este în conformitate cu învăţătura budistă.
    Condiţiile impuse celor prezenţi pe perioada cursului sunt în dezacord cu învăţătura lui Buddha.
    Mai clar, este vorba de supunerea orbă care se cere celor ce vor să rămână la acest curs, în discordanţă totală cu învăţătura lui Buddha, care conduce pe om la ieşirea din ignoranţă, şi nu la transformarea lui într-o fiinţă obedientă care renunţă la orice fel de discernământ în favoarea unui gurru sau altul.
    Cu respect invit pe toţi cei care sunt entuziasmaţi de această Vipassana a lui S.N.Goenka, să înţeleagă mai întâi învăţătura lui Gautama Buddha, rostul, metodele şi finaliatea acesteia, şi apoi să se dea pe mâna instructorilor de Vipassana.
    Vipassana se pretinde a fi o meditaţie cu originile în cuvântul lui Buddha, chiar dacă doar în trecăt(acesta fiind un alt lucru cel puţin ciudat, faptul că se vorbeşte atât de puţin despre Buddha în corelaţie cu această tehnică, născută cumva din metodele Budismului Hinayana).
    Nu uitaţi că finalitatea învăţăturii budiste este aceea de a deveni un Buddha, şi nu altceva, adică o fiinţă total trezită din somnul ignoranţei, care nu va mai renaşte în Samsara din pricina karmei pe care o are din trecut. Nu este o învăţătură pentru tratarea durerilor de dinţi sau... de minte.
    Ea îl conduce pe practicant la realizarea iluziei în care trăieşte, ajutânu-l să se trezească, şi să rupă lanţul reîncarnărilor în Samsara. Ce este Samsara? Samsara este Matrix, cea care ţine captive toate fiinţele într-un univers al suferinţei şi impermanenţei.
    Felul în care este condusă această vipassana mă tem că duce la amplificarea iluzie şi nu la diminuarea ei. Pentru cei interesaţi de meditaţia budistă le recomand să se aplece către Mahamudra mai degrabă, şi atunci vor înţelege şi mai bine ce vreau să zic în acest text.
    De asemenea, să încerce să afle care este ideea învăţăturii budiste adică Cele patru Nobile Adevăruri şi Calea cu opt braţe. De asemenea să înţeleagă ce este un Bodhisattva, cine poate fi un Bodhisattva, şi ce are de făcut un Bodhisattva.
    Inchei prin a vă ura tuturor Compasiune şi Înţelepciune, cele două calităţi pe care trebuie să le dezvolte orice om care îmbrăţişează Dharma.

    RăspundețiȘtergere
  21. Realizam ca nu ai fost la un curs de vipassana si vorbesti doar din ce crezi tu din ce ai vazut si citit pe aici. Poate ca ai cunoastinte teoretice si practice despre ce inseamna buddhismul, insa nu stii despre ce e vorba cu adevarat la un astfel de curs. Aspectele teoretice si practice sunt destul de vaste si cuprind tot ce ai spus tu.

    RăspundețiȘtergere
  22. Super ...ce imi place bataia spirituala....sa incep si eu sa va spun ca zenul e cea mai tare cale...daca tot suntem la buddhism...
    Da nu va spun asta...fiecare om alege ce vrea...si na daca alege gresit da cu capul de prag...asta e...asa invata
    Hai v*am pupat...si vorba unui amic al meu...satori intens

    ps uite si blogul unei zenuieli moldovinesti da vedeti ca avem si noi pedigree adica facem parte dintr-o scoala a maestrului Taisen Deshimaru


    http://zeniasi.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  23. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  24. poi nu e nici o tehnica prezentata practic te uiti degeaba...un film despre o meditatie care tine10 zile in care se repeta mereu ca ei ai schimbat ceva in comportament practicand vipassana....aproape ca devii invidios ca nu esti la acea puscarie sa inveti vipassana...wtf?

    RăspundețiȘtergere
  25. Tehnica meditatiei se invata in timpul cursurilor propriuzise. Sunt cateva informatii date si prin cartea lui William Heart. Cateva informatii am pus si eu in primul articol dedicat subiectului http://fymaaa.blogspot.com/2009/06/vipassana-arta-de-trai-10062009.html ...

    RăspundețiȘtergere

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!

gif-850x250

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE
Este un proiect în care se pot implica toți românii de pretutindeni și vă invităm să o faceți!

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Disqus

COMETARII DIN FACEBOOK

APEL

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru asta mu...

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...