Ieşirea Din MATRIX: FREAKONOMICS - Partea ascunsă a oricărui lucru

joi, 26 ianuarie 2017

FREAKONOMICS - Partea ascunsă a oricărui lucru

FREAKONOMICS (2011)

"Pentru Steven Levitt şi Stephen Dubner, un economist și un jurnalist, economia nu este doar o disciplină care se studiază în universităţi, ci una din dimensiunile lumii concrete în care trăim. Din acest motiv, au optat pentru termenul de „freakonomie”, adică pentru reabilitarea banalului, prin apelul la bizarerii statistice şi logice. În opinia lor, freakonomia este acel amestec de rigoare ştiinţifică şi curiozitate lipsită de prejudecăţi, care face ca interpretările economice originale din cartea lor, transpusă în film, să fie și surprinzător de corecte. Atât cartea, cât și documentarul au beneficiat de un succes mondial. „Freakonomics” reflectă un alt mod de a înțelege lumea modernă. Punctul de plecare al noului raționament este acela de a pune întrebări comune și de a demonstra că răspunsurile contrazic, de cele mai multe ori, judecata colectivă, având toate și o parte întunecată:

De ce agenţii imobiliari nu au întotdeauna în vedere interesele clienţilor lor?

Ce ne împiedică să vedem corupția la nivelele cele mai înalte ale societății noastre?

Sunt întrecerile sportive manipulate pentru a fi mai profitabile?

De ce legislaţia privind avorturile afectează rata criminalităţii într-o societate?


De ce dau părinţii copiilor nume care le reduc mai târziu șansele în viață?

De ce trișează profesorii la examenele de capacitate ale elevilor?

Funcționează pentru elevi stimulentele materiale în sistemul de învățământ?

Ce se poate ascunde sub o corectitudine ireproșabilă a funcționarilor publici?

Aparent frivole și ușor amuzante, acestea sunt doar câteva din întrebările-cheie din documentar, iar marele pariu al autorilor este acela de a dovedi că ele sunt cât se poate de serioase. Pentru a demonstra că morala socială este o utopie, autorii folosesc rigoarea cercetării și a analizei economice. Unele din concluziile celor doi au stârnit controverse și chiar scandaluri, deoarece, în demersul lor, Levitt și Dubner și-au dus raționamentele până la capăt, arătând modul în care oamenii, prin natura lor, acționează pentru a obține ceea ce doresc; și aceasta, mergând până la forme extreme, ca escrocheria, corupția și crima, indiferent de poziția socială în care se află.

Există totuși un fragment în film (de la minutul 56:50), referitor la România, cel puțin discutabil. Vrând să probeze teoria conform căreia interzicerea avorturilor ar duce la creșterea ratei infracțiunilor comise de „copiii nedoriți”, autorii dau exemplul țării noastre. După ei, ar fi existat o adevărată explozie demografică în urma acestei legi date de Ceaușescu în 1966, iar copiii rezultați, neglijați de mamele lor și lipsiți de iubire, ar fi dus la creșterea ratei criminalității și tot ei ar fi devenit rebelii de la revoluție, care l-au omorât pe Ceaușescu. În primul rând, ca bărbați, habar n-au ce înseamnă instinctul matern, iar ca producători de film documentar, ar fi trebuit să fie mai atenți la rigoarea informațiilor oferite. Nu le fac o vină prea mare, dar constat încă o dată, cu tristețe, percepția îngrozitoare pe care o are Occidentul despre noi." SURSA

Cartea poate fi cumparata de AICI 
(TRANSPORT GRATUIT in punctele PickUp Elefant)

VEDEȚI FILMUL TRADUS, AICI:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!

gif-850x250

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE
Este un proiect în care se pot implica toți românii de pretutindeni și vă invităm să o faceți!

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Disqus

COMETARII DIN FACEBOOK

APEL

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru asta mu...

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...