CLEAR CUT CRIMES (2016)
"Ce-a fost odată pădure pare acum un cimitir de soldați necunoscuți care înghite încet nordul României și vestul Ucrainei. Adică, cea mai mare pădure virgină din Europa și speciile ei protejate.
Clear Cut Crimes durează 42 de minute și a fost filmat timp de un an în Munții Carpați.
Investigația noastră urmărește banii, trece prin toate etapele tranzacțiilor financiare cu păduri seculare, studiază anatomia acestor afaceri de sute de milioane de euro și localizează corupția sistemică care anunță dezastrul.
Banii se mișcă în logică de cartel, iar cartelul e format din oameni și corporații. Principalul beneficiar: grupul austriac Holzindustrie Schweighofer. Ei sunt centrul de gravitație al cartelului și procesează mai mult lemn decât poate fi tăiat legal în România.
În jurul lor rămâne câmp și crește o rețea de crimă organizată care taie ilegal păduri, aranjează dosare de revendicare și virusează instituții. Are două niveluri: gulere albe și interlopi violenți. Primii sunt politicieni influenți, ceilalți – “echipa de intervenție”. Și ei câștigă.
Folosesc oamenii săraci drept paravan și trec la propriu cu buldozerul peste orice și oricine le stă în cale, în timp ce poliția asistă liniștită la spectacol.
Rețeaua Schweighofer se întinde și în Ucraina, de unde lemnul ajunge la fabricile din România ale companiei. Aici, în țara vecină, o mână de combatanți din conflictul cu Rusia încearcă să i se opună cu forța. Se numesc “Batalionul Cazacilor”, blochează în drum camioane, opresc trenuri care transportă copacii tăiați ilegal peste graniță și organizează ambuscade în pădure. Nu-i suficient însă: cartelul e puternic, a corupt și funcționari din Kiev.
Clear Cut Crimes dezvăluie cronicile criminale din dulapul tău. Un proiect RISE Project & OCCRP."
SURSA: http://www.riseproject.ro
VEZI FILMUL TRADUS, AICI :
Cei care au prieteni straini le pot oferi varianta cu subtitrare in limba engleza de AICI.
În completare vedeți și :
Notă: Simţim nevoia să ne repetăm:
"Iluzia statului de drept încă mai există în mintea oamenilor ... În afară de propaganda mincinoasă şi deşănţată promovată prin mijloacele principale de mass media, care ani la rând ne-a facut să credem altceva, nu există motiv (cel puţin pentru omul de rând din România) să credem în această iluzie ... Iluzia că instituţiile ne vor binele, că justiţia ne vrea binele sau că există o justiţie, că guvernele ne vor binele, iluzia că există oameni care să aplice legile, iluzia că un sistem anume (comunist, demo(n)cratic, nazist sau cum o fi el, dar în esenţă monetar) ar putea funcţiona, ar putea să ne ajute să trăim mai bine ... Nicăieri nu este mai evidentă această iluzie ca în domeniul silvic, iar documentarele de astăzi o dovedesc cu prisosinţă.
Noi am spus-o de multe ori şi o să o tot repetăm: degeaba ai legi, sisteme, demo(n)craţie, programe, platforme, viziune, planuri, partide, guverne, parlament, doctrine, dacă nu ai oameni cu care să mişti lucrurile, dacă nu ai oameni cu suflet, cu conștiinţă, curajoşi, verticali, incoruptibili, drepţi, cinstiţi, oneşti ... Niciun sistem nu funcţionează fără oameni de calitate! Așa cum este şi moto-ul blogului şi cum am spus-o din primul articol al blogului: Schimbarea pornește din interior, cu fiecare dintre noi! Peştele nu se mai impute numai de la cap şi nu se mai curăţă numai de la coadă ci din toate părţile!
Cine să aplice legea? Cine să se ocupe de implementarea acestor legi, sisteme, doctrine? Atâta timp cât toţi, de la cap la coadă sunt corupţi sau coruptibili, sclavii mațului, sclavii banului, sclavii lăcomiilor şi friciilor lor, cu cine să faci o schimbare? Exemplul din silvicultură este atât de evident şi simptomatic pentru întreaga societate ...
Aşa este întreaga societate şi ne bucurăm că mai există şi jurnalişti curajoşi, cum sunt Carmen Avram (Antena 3) si Alex Dima de la ProTv, acum și cei de la Rise Project, care cu riscul vieţii, continuă să investigheze acest aspect dureros al societăţii româneşti. Astfel de documentare mai spală din păcatele acestor televiziuni pe care nu am dori să le mai promovăm şi noi, dar astfel de informaţii merită ştiute şi răspândite. Bravo Rise Project, bravo Carmen Avram (AICI gasiti si cealalta emisiune despre defrisari) , bravo Alex Dima. (emisiunile despre defrişări, cu Alex Dima le-am publicat AICI şi AICI). "
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!