sâmbătă, 27 septembrie 2014

TRIUMFUL PROSTIEI : Cu cât eşti mai prost, cu atât te crezi mai deştept (27.09.2014)

WE ARE GETTING DUMBER 
(Devenim pe zi ce trece mai prosti)

Va prezentam astazi un mic filmulet foarte comic, dar extrem de sugestiv care, intr-un mod  inteligent  spune niste lucruri foarte adevarate insa mai intai va prezentam cateva idei pe marginea prostiei omenesti:

 "Prostul nu e prost destul pana nu e si fudul" ... o vorba tare inteleapta , acum confirmata si de studii stiintifice:

"Psihologii au demonstrat că oamenii nu sunt foarte buni cunoscători ai propriilor abilităţi. De la simţul umorului până la cunoştinţele gramaticale, oamenii sunt cei mai proşti evaluatori ai capacităţilor lor.
Psihologii susţin că suntem mai orbi la propriile eşecuri decât ne dăm seama. Acest lucru poate explica de ce ne trebuie o doză sănătoasă de umilinţă şi modestie în evaluarea propriei persoane, notează BBC. 
Infractorul naiv: sucul de lămâie ne face invizibili în faţa camerelor de luat vederi.
 În 1999, Justin Kruger şi David Dunning de la Universitatea Cornell din New York, SUA, au testat oameni care nu aveau experienţă şi nici cunoştinţe despre un anume subiect şi dacă erau conştienţi sau nu de lipsa abilităţilor în domeniul respectiv. Ideea a venit chiar de la cazul citat în deschiderea studiului lor. Un spărgător de bănci din Pittsburg, numit McArthur Wheeler, a fost arestat în 1995, la puţin timp după ce jefuise două bănci la lumina zilei fără să poarte mască sau orice alt fel de deghizare. Atunci când poliţia i-a arătat imaginile cu el luate de pe camera de supraveghere, McArthur a protestat spunând că nu se poate: „Dar m-am dat cu suc!“. Infractorul credea că dacă îşi freacă faţa cu suc de lămâie, va fi invizibil în faţa camerelor de supraveghere.

Kruger şi Dunning erau interesaţi şi de alte metode de testare. Au solicitat unor comedianţi profesionişti să noteze 30 de glume. Apoi, 65 de studenţi au fost rugaţi să dea note şi ei aceloraşi glume. Profesioniştii au fost rugaţi şi să descrie cât de bine cred ei că s-au descurcat în comparaţie cu ceilalţi. Profesioniştii s-au considerat mult deasupra omului obişnuit în evaluarea bancurilor. De fapt, rezultatele studiului au fost mai interesante de atât: cei care s-au crezut excepţionali, au avut rezultate obişnuite, iar cei care s-au dovedit cei mai buni în evaluarea glumelor, se considerau obişnuiţi, expunându-şi părerea cu destulă nesiguranţă. Cei mai proşti evaluatori ai glumelor au fost şi cei mai proşti evaluatori ai propriilor abilităţi de a judeca glumele. Gramatica şi gândirea logică Descoperirile celor doi nu s-au limitat doar la partea umoristică a situaţiei. Cercetătorii au repetat experimentul, înlocuind bancurile cu gramatica şi gândirea logică. Aceste discipline au răspunsuri standard şi, de fiecare dată, autorii studiului au descoperit acelaşi model: cei care se descurcau cel mai prost la teste, erau şi cei mai proşti evaluatori ai propriilor abilităţi. În toate studiile, rezultatele cele mai proaste erau asociate cu oameni care se supraevaluau. Concluzia celor doi a fost destul de nefericită: cei mai incompetenţi suferă de o dublă problemă. Nu numai că sunt incompetenţi, dar nici nu se pot evalua în mod corespunzător. Incompetenţa în viaţa reală Alte studii au demonstrat că acest efect, cel al incompetenţei şi supraevaluării este prezent şi în viaţa reală, nu doar în testele abstracte realizate în laborator. De exemplu, vânătorii care ştiu cele mai puţine lucruri despre armele de foc, nu ştiu mai nimic despre propria lor lipsă de cunoştinţe, iar doctorii cu cele mai proaste abilităţi de comunicare cu pacienţii, nu-şi recunosc defectul, considerându-se chiar mai presus decât colegii lor cu adevărate capacităţi empatice. Aşa că, înainte de a ne simţi îngâmfaţi cu privire la o abilitate proprie, trebuie să ţinem minte un singur lucru: oricât de improbabil ni se pare, e posibil să fim ignoranţi la propria ignoranţă, conchide BBC." SURSA

De aceea este atat de usor sa dai sfaturi de pe un piedestal superior, este atat de usor sa judeci pe altii, este atat de usor sa vezi mai degraba paiul din ochiul altuia decat barna din ochiul tau, este atat de greu sa admiti cand gresesti ...  este nevoie de o constiinta superioara, de o doza de umilinta si sinceritate cu tine insuti, de obicei inexistente in sclavul prostit, pentru a reusi sa te observi, sa te auto-pandesti, sa te obiectivezi.

 Metodele de tampire a populatiei isi fac din plin efectul si nimic nu este mai jalnic decat un sclav prost care se crede liber. Exista acum si studii care demonstreaza ca devenim din ce in ce mai prosti (vezi AICI, AICI si/sau AICI). Din nefericire, problema nu o reprezinta doar prostii clasici cu diploma, deoarece mai exista insa si prosti destepti sau destepti prosti , oricat de paradoxal ar suna:

 "Cum poate un spirit sofisticat, cultivat și, în aparență, liber să se împotmolească atât de des în idei livrate la pachet? Plecând de la această idee exista si o carte, un eseu plin de umor al Belindei Cannone intitulat "Triumful prostiei: Mic tratat despre prostia inteligentei" care abordează, cu grație și fină ironie, mecanismele care produc prostia tocmai pe tărâmul inteligenței. Unele sunt bine cunoscute, dar altele sunt noutăți absolute. Prostia nu doar evoluează, ea se înnoiește neîncetat, și nu există nimic mai surprinzător decât neghiobia deșteptăciunii.
Un elogiu al libertății spiritului și un apel la responsabilitatea intelectuală, dar, înainte de toate, o satiră sclipitoare și profundă despre mințile noastre îndesate cu atâta... cunoaștere." SURSA

In completare studiati articolul si documentarul PROSTIA .

Acum filmul tradus: Joe Rogan - We Are Getting Dumber
Psihologii au demonstrat că oamenii nu sunt foarte buni cunoscători ai propriilor abilităţi. De la simţul umorului până la cunoştinţele gramaticale, oamenii sunt cei mai proşti evaluatori ai capacităţilor lor.

Citeste mai mult: adev.ro/mwvq1s
Cu cât eşti mai prost, cu atât te crezi mai deştept

Citeste mai mult: adev.ro/mwvq1s


BONUS

2 PROSTI DESTEPTI sau 2 DESTEPTI PROSTI

(in aceasta directie avem "podul" plin de filozofi si semidocti, care stapanesc uneori un limbaj aparte (mai tehnic, din domeniul in care activeaza: de drept, filozofic, medical, samd) care se cred superiori, elevati, insa cand vine vorba de fapte, de viata de zi cu zi, reactioneaza ca orice alta primata manelista, injura, isi baga isi scot samd.In categoria prostiei umane putem include si specimenele din fauna urbana, grupate intr-un mod foarte inteligent,  in ATLASUL DE MITOCANIE URBANA


Si bineinteles niste CAZATURI EPICE incoronarea prostiei umane

Niciun comentariu:

APEL

CREZI CĂ ACEST BLOG TE AJUTĂ PE TINE ŞI/SAU LUMEA ÎN CARE TRĂIEŞTI?

Daca da, sprijina munca celor care aduc aceste informatii la lumina, printr-o DONAŢIE.

Este cea mai concreta recunostinta! CLICK AICI pentru a DONA prin PAYPAL sau DONAŢI ANONIM prin BITCOIN la adresa 1AgtwQF2ETidVoP9tqFnpqFMwz86FUejug. Altă formă de plată găsiţi AICI.

Munca depusă pe acest blog necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și bani, căci timpul înseamnă bani. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze, să dea click pe ele să cumpere sau să se înscrie la ce promovăm noi. Pe de altă parte, genul acesta de activitate nu poate fi independentă dacă este finanțată de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independentă, aceasta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare.
Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portaal poate dispărea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

COMENTARII FACEBOOK

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru...

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...