Ieşirea Din MATRIX: MAI MULT DECÂT CREIERUL MEU - Explorând conexiunea dintre creier şi suflet

miercuri, 20 noiembrie 2024

MAI MULT DECÂT CREIERUL MEU - Explorând conexiunea dintre creier şi suflet


MORE THAN MY BRAIN (2018)

„Documentarul prezintă o investigație asupra creierului uman, explorând legătura dintre structura fizică a creierului și funcțiile mentale, cum ar fi conștiința, gândirea, limbajul, experiența subiectivă și liberul arbitru. Se analizează descoperirile științifice din neuroștiință, precum și argumente filozofice și teologice, pentru a explora întrebarea dacă suntem doar creierul nostru sau dacă există o dimensiune spirituală a existenței noastre.

Documentarul “Mai mult decât creierul meu” explorează natura complexă a creierului uman și ridică întrebări profunde despre conștiință, liber arbitru și relația dintre minte și corp. Filmul prezintă diverse perspective ale neurologilor, filozofilor și teologilor, care analizează limitele științei în înțelegerea aspectelor nemateriale ale existenței umane.

Teme principale 

Complexitatea creierului uman: Documentarul evidențiază structura uluitoare a creierului, cu miliarde de neuroni interconectați care procesează informații la viteze uimitoare. În ciuda progreselor semnificative în neuroștiință, înțelegerea noastră despre funcționarea creierului rămâne limitată. După cum afirmă laureatul premiului Nobel, Thomas Südhof: “În general, începem foarte lent să înțelegem complexitatea și structura creierului, dar doar în linii mari.”

Conștiință și Qualia: Filmul abordează problema conștiinței, a experienței subiective a lumii. Qualia, calitățile subiective ale experienței precum culorile, sunetele și emoțiile, nu pot fi explicate prin simpla activitate neuronală. John Dylan Haynes, un neurolog, recunoaște: “Este total neclar ce ar însemna să măsurăm starea completă a creierului uman, cu cei 86 de miliarde de neuroni ai săi.”

Liberul arbitru vs. determinism: Documentarul investighează problema liberului arbitru, punând sub semnul întrebării dacă deciziile noastre sunt rezultatul unei voințe libere sau sunt determinate de procese neuronale. Experimentele sugerează că oamenii pot modifica deciziile până în ultimul moment, dar este dificil de stabilit în ce măsură suntem liberi cu adevărat.

Relația dintre minte și creier: Filmul prezintă diverse opinii despre relația dintre minte și creier. Unii susțin că mintea este un produs al creierului, în timp ce alții cred că mintea este distinctă și poate exista independent de creier. Experiențele apropiate de moarte (NDE), în care oamenii raportează conștientizare în ciuda absenței activității cerebrale măsurabile, sunt prezentate ca dovezi pentru o dimensiune spirituală a existenței.

Limitele științei: Filmul subliniază limitele științei în abordarea aspectelor nemateriale ale existenței umane. În timp ce neuroștiința poate identifica corelațiile neuronale ale gândurilor și emoțiilor, ea nu poate explica natura subiectivă a experienței. Filosoful Brigitta Falkenburg argumentează: “Noi, filozofii, am dori să înțelegem cum putem interveni în această lume și unde sunt limitele, cum conștiința noastră este capabilă să ia decizii care apoi se transformă în realitate.”

Idei și fapte importante: Creierul uman este un organ extrem de complex, cu o capacitate uimitoare de adaptare și învățare. Plasticitatea creierului permite reorganizarea neuronală pe baza experienței.

Experiența subiectivă a lumii, conștiința, nu poate fi explicată prin simpla activitate neuronală. Qualia, calitățile subiective ale experienței, rămân un mister pentru știință.

Există dovezi care sugerează că oamenii au un anumit grad de liber arbitru, dar este dificil de stabilit în ce măsură suntem liberi cu adevărat.

Experiențele apropiate de moarte (NDE) pun sub semnul întrebării înțelegerea materialistă a lumii, sugerând o dimensiune spirituală a existenței.

Știința, în special neuroștiința, are limite în explicarea aspectelor nemateriale ale existenței umane. Întrebări despre sensul vieții, liberul arbitru și existența lui Dumnezeu necesită o perspectivă care depășește materialismul.

Concluzie:

Documentarul “Mai mult decât creierul meu” ne provoacă să privim dincolo de explicațiile materialiste ale existenței umane. Filmul subliniază misterele creierului uman și limitele științei în înțelegerea aspectelor nemateriale ale conștiinței, liberului arbitru și experienței spirituale. Documentarul ne invită să explorăm o perspectivă holistică asupra ființei umane, care recunoaște atât dimensiunea materială, cât și cea spirituală a realității.” SURSA

VEDEȚI FILMUL TRADUS, AICI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!

gif-850x250

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE
Este un proiect în care se pot implica toți românii de pretutindeni și vă invităm să o faceți!

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Disqus

COMETARII DIN FACEBOOK

APEL

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru asta mu...

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...