Houston, We Have a Problem! (2016)
„Războiul rece, cursa spațială și aterizarea pe Lună a NASA sunt evenimente emblematice care au definit o eră. Ele sunt, de asemenea, furaj pentru teoriile conspirației.
În „Houston, avem o problemă!” regizorul Ziga Virc explorează mitul unui acord secret de mai multe miliarde de dolari care implică achiziționarea de către America a programului spațial al Iugoslaviei la începutul anilor 1960.
Acest lungmetraj docu-ficțiune realizat cu măiestrie este un amestec intrigant de realitate și ficțiune care recreează istoria recentă prin prisma teoriilor conspirației. Ea invită publicul să se decidă asupra a ceea ce este inventat și a ceea ce este real. Între liniile încețoșate ale realității și ale ficțiunii, filozoful sloven Slavoj Zizek pune întrebarea de un miliard de dolari: „Ce este adevărul?”
Folosind o mulțime de imagini de arhivă, filmul reunește toate componentele mitului printr-o relatare a unui martor ocular al lui Ivan, un inginer spațial senior în controversatul program spațial iugoslav. După cel de-al Doilea Război Mondial, serviciile de informații iugoslave dezvăluie existența unor planuri de tehnologie spațială de mult pierdute, președintelui Josip Broz Tito.
Prins între est și vest, președintele Tito decide să exploateze această oportunitate pentru noul său stat socialist, Iugoslavia, dezvoltând în secret un program spațial ambițios. În martie 1961, programul este vândut SUA. Două luni mai târziu, președintele John F. Kennedy anunță că primul american va fi trimis pe Lună.
Indiferent de ceea ce s-a întâmplat cu adevărat, milioane de oameni cred că acesta este adevărul istoric și că cele două evenimente sunt legate.
La 50 de ani după ce serviciile secrete iugoslave i-au simulat moartea și l-au trimis în America să lucreze pentru NASA, Ivan se întoarce în sfârșit acasă pentru o reîntâlnire incomodă cu fiica pe care nu a întâlnit-o niciodată.
Istoricul american Roger McMillan reconstituie lanțul de evenimente din anii 1960, folosind documente recent desecretizate. Împreună cu Franc, un general pensionar din Armata Populară Iugoslavă care a lucrat atât la programul spațial național, cât și la mușamalizare, ei dezvăluie o rețea complexă de secrete, minciuni, manipulări și jocurile murdare ale politicii.
Folosind relatări la persoana întâi și imagini de arhivă nemaivăzute până acum, realizatorii de film dezvăluie întreaga poveste a unui program de pionierat de cercetare spațială ținut ascuns timp de peste o jumătate de secol, precum și locul de testare unde a început totul: Obiectul 505. Această bază a forțelor aeriene iugoslave, acum abandonată și puternic minată - a jucat cândva un rol crucial în cursa spațială. La mijlocul anilor 1960 a fost cel mai mare complex subteran din Europa: o versiune balcanica a mai faimoasei Zone 51 a Americii.
Deoarece zvonurile si fictiunea se intrepatrund, ultimele decenii ale istoriei iugoslave sunt prezentate intr-un mod care provoacă publicul sa aibă o vedere extrem de critică a ceea ce vede și aude pe marele ecran. Mit sau realitate? Depinde de voi să decideți.” SURSA
Notă: Să fie acesta unul dintre motivele pentru care SUA a bombardat Yugoslavia și în anii 90?
Pentru a viziona acest film este necesar să efectuați o donație.
Veti avea acces la un link pe care-l ofer tuturor celor care au facut o donatie pentru sustinerea acestui portal. Nu conteaza suma pe care o donați, poate fi oricat doriți, pe urma trebuie doar sa ne trimiteti un mesaj e-mail sau în altă formă (vedeți pagina de CONTACT) că ati facut o donatie si doriti acces la film. Vă mulțumesc!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!