THE 100 (2014 - 2020)
„Astăzi vă prezint un serial, pe care abia l-am terminat şi căruia cu greu îţi poţi găsi suficiente cuvinte de apreciere. Impresionant sau epic e puţin spus "The 100" - o adevărată epopee, întinsă pe parcursul a 7 sezoane şi 100 de episoade, a supravieţuitorilor rasei umane după un eveniment global distrugător.
Serialul acoperă o mulţime de subiecte care ţin de supravieţuirea în condiţii dure pe care noi, în societatea tehnologizată, tindem să le privim, probabil, drept "vestigii ale unor timpuri şi civilizaţii sălbatice - noi, cei civilizaţi, nu am face niciodată la fel".
Mai multe detalii despre film AICI sau AICI (mai ales în comentarii)
Noi, cei aparent "civilizaţi" dar, în realitate, deconectaţi artificial de adevărata conexiune cu natura şi esenţa noastră, am face fix la fel în aceleaşi condiţii, mergând până la a ne ucide semenii şi chiar pe cei apropiaţi pentru a ne proteja ceea ce credem noi că iubim şi preţuim.
E o chestie dură pe care o spune cineva la un moment dat, ceva de genul "Mai întâi mergem la război, trecem totul prin foc şi sabie, umplem de sânge şi apoi ne recăpătăm umanitatea". Sigur, chiar în ultimul episod se conştientizează inutilitatea acestui mod de gândire, faptul că el continuă să perpetuze violenţa şi separarea şi nu se ajunge la nimic bun - dar până atunci, ani şi ani de lupte dure între clanurile rămase pe pământ, colonizatorii din spaţiu, fanaticii mistici, toate în numele "dreptăţii" dar, mai ales, a supravieţuirii cu orice preţ.
Omenirea actuală nici măcar nu a ajuns la nivelul afirmaţiei din serial cu mersul la război şi apoi recăpătarea umanităţii - darămite să conştientizeze inutilitatea ei. Noi, ca specie nici măcar nu ne luptăm între noi cu motivaţia recăpătării umanităţii, foarte justificată, ci din cu totul alte motive mărunte . . .
Ceva excepţional prezentat în serial - modul în care inteligenţa artificială scăpată de sub control distruge nu doar planeta, la propriu, ci şi infiltrează minţile oamenilor şi îi face să se comporte într-un mod în care niciodată nu ar face-o neafectaţi (cam asta se întâmplă şi în actuala pandemie la noi, am vorbit pe larg zilele trecute despre decizii pe care oamenii le iau întrucât cad pradă viruşilor mentali - un soi de inteligenţă artificială nu tehnologică, ci mult mai subtilă energetic).
Şi , în ultimul sezon, o asemănare interesantă cu un alt serial excepţional binecunoscut, Stargate - dar cu un alt final, de data aceasta unul care onorează adevărata prietenie - şi destul de surprinzător . Un alt lucru bun este că serialul s-a încheiat "cu totul", adică a ajuns într-un punct în care nu se mai putea face absolut nimic - nu l-au lăsat în aer, aşa cum se întâmplă în multe cazuri.
(Serialul este, oricum, o adaptare a unei serii de romane, dar modificat destul de mult şi cu acţiunea dusă mult dincolo de roman).
Sincer, nu am suficiente cuvinte să îl recomand. Eu l-am văzut pe tot într-o lună şi jumătate şi, după cum am zis . . . impresionant e puţin spus. Vedeţi cum vă inspiră O să mai scriu mâine despre altceva foarte frumos prezentat în el.”
SURSA Marius Stan
Continuarea: „"Lupta ta s-a încheiat."
Notă: Yep ... si eu l-am vazut si fix aceleasi concluzii le am avut ... in numele asa zisului „bine” mai inalt, poti ajunge sa faci cu buna intentie cele mai mari crime, genocid, crime impotriva umanitatii, canibalism, sa-ti vinzi fratele, prietenii, sa-ti omori parintii, rudele, samd ... o asa flexibilitate a acestui asa zis „bine”, modul cum sunt puse intr-o perspectiva unica asa zisele notiuni de „bine si rau”, este fantastic. Realizezi ca totul este relativ, totul este efemer, totul se poate schimba instantaneu. Intelepciunea oferita de acest film este transcendenta, in esenta ... iar noi putem fi în potențial totul, atunci când ni se apasă butoanele potrivite sau situația o impune: și îngeri și demoni și zei și monștrii ... toate cu cea mai bună intenție și liber arbitru. Ce ușor poți deveni din erou criminal, din criminal din nou erou și invers din nou și cât de relativ e totul.
Să-mi zică mie fanaticii celor 10 porunci, ale binelui și răului absolut, ce ar fi făcut ei în nenumăratele situații descrise în acest film. De multe ori, cam așa e și în viață. Rareori am văzut o mai bună ecranizare a expresiei „drumul spre iad e pavat cu intenții bune!”
P.S. Muzica de intro a filmului, absolut EPICĂ!
VEZI SERIALUL TRADUS
AICI - Netflix (primele 5 sezoane)
sau (cu reclame) toate cele 7 sezoane
Mulțumesc mult de tot!
RăspundețiȘtergereAm rezistat cu greu pana in sezonul 2, violenta si aberatii medicale, sociale, psihologice, biologice... Dar e ok pentru cine doreste acest gen de serial. Multumiri pentru semnal!
RăspundețiȘtergereDaaa la cata mizerie este in societatea noastra, mai stau sa vad si la tv gratuit, un scenariu posibil dar si exagerat in multe aspecte....multumesc dar prefer invataminte filme, carti bla bla frumoase. Nu rezonez cu mizeria asta, Doamne fereste de asa situatii si de asa oameni sa ai in jur
RăspundețiȘtergereDe gusturi in genere nu se discută ... unii oameni sunt activați și impresionați de frumos, alții și de grotesc sau de aspecte dure ... emoția estetică și intensitatea unei trăiri poate fi activată de multe tipuri de formă de artă. Așa cum am zis, dincolo de mizeria umană personal filmul l-am găsit în esență, transcendent ..te duce dincolo de efemer, de bine de rău, de atașamentele omenești obișnuite, dincolo de uman. Dar ăsta sunt eu și nu sunt singurul.
RăspundețiȘtergereOmul, așa schimbător cum este el, nu are nicidecum "liberul arbitru"! Nu există așa ceva! Îi place, în schimb, să creadă asta. Omul este DEFECT din naștere, moștenind defecțunea părinților. Cele 10 porunci, menționate mai sus, NU au avut niciodată rostul pe care îl predică unii. Rostul LEGII dată de Dumnezeu Creatorul, a fost: 1- să dovedească "defecțiunea" (păcatul ca rădăcină în om și roadele acestuia - păcate) omului natural cu incapacitatea lui de a fi ce a pierdut în Eden și 2- ÎNDRUMAREA păcătosului către singurul Mântuitor. E necesară NAȘTEREA DIN NOU prin acceptarea Altuia (Isus - Ultimul Adam, omul spiritual) (vezi Galateni 3.19-26). Nu există altă CALE! Isus a spus: "Eu sunt caleA și adevăruL și viațA. Nimeni nu vine la Tatăl DECÂT prin Mine." (Ioan 14.6). Recomand în Noul Testament și Romani. În final vă las surpriza: o găsiți în Filipeni 3.17-21.
RăspundețiȘtergereLol ...bine , pa.
RăspundețiȘtergere