THIS SHIT'S GOT TO GO ...
În data de 18.05.2017 acest suflet genial și neobosit a părăsit această lume ... încă unul din marii oameni ai acestei planete care a venit poate cu ceva sute de ani mai devreme prin zonă și care a plecat fără să vadă vre-un vis de-al său realizat și la scara mai mare. Din pacate mizeria nu a disparut, nici pe departe, iar societatea sclavagista moderna merge mai departe scartaind din toate incheieturile, gata de colaps. Dureros ... foarte dureros ... o viata intreaga sa promovezi anumite idei si sa nu vezi nici cea mai mica schimbare .... si a trait mult mult de tot ... 101 ani. Pacat, mare pacat.
Cei care doriti sa stiti mai multe despre Jaque puteti citi articolul de aici sau puteti vedea celelate articole si documentare cu si despre Jaque si Proiectul Venus in categoria JAQUE FRESCO.
Cei care doriti sa stiti mai multe despre Jaque puteti citi articolul de aici sau puteti vedea celelate articole si documentare cu si despre Jaque si Proiectul Venus in categoria JAQUE FRESCO.
Astazi pe langa articol veti gasi la final si o conferinta tradusa (din 2009), de aproape 2 ore si mai multe alte filmulete scurte.
Iata si cateva idei pe foarte scurt despre viata, activitatea si viziunea lui Jaques pe foarte scurt:
"Preocuparea pentru resursele planetei şi umanitate a depăşit de câteva decenii agenda gulerelor albe şi pune în mișcare adevărate subculturi globale. Actorii care promovează ideile dezvoltării durabile sunt controversaţi şi acuzaţi de misticism, ipocrizie sau delir. Deși vocile lor nu sunt foarte puternice, au reușit până acum să adune de la câteva sute, la câteva mii de adepţi. Jaques Fresco este unul dintre cei mai seducători şi persuasivi promotori ai schimbării globale structurale, care mizează pe utilizarea responsabilă a resurselor şi îndepărtarea tuturor mecanismelor şi structurilor ce alcătuiesc ordinea mondială actuală.
Fresco şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii proiectând clădiri civile sau industriale, dar şi machete pentru filme SF. În aproape opt decenii de activitate, preocupările lui s-au extins şi odată cu ele şi cartea lui vizită. Astăzi, vorbim despre o personalitate complexă, care s-a consacrat prin dezvoltarea mai multor teorii sociale privind rolul tehnologiei în dezvoltarea umană, dar şi prin criticile permanente aduse ordinii socio-politice adoptată la nivel global. Fresco se prezintă drept futurist. Contestatarii şi scepticii îl prezintă ca fiind un utopist. Există şi opinii mai rezervate, precum cea a profesorului Viktor Vakhshatyn, directorul catedrei de Sociologie a Universităţii din Moscova, care îl compara în anul 2011 pe Jaque Fresco cu Jules Verne al secolului XXI.
Salvarea Terrei prin Venus
Proiectul Venus (ajuns acum și în România) a luat naştere în 1975, în orăşelul Venus din California, sub oblăduirea lui Jaque Fresco şi a artistei Roxanne Meadows. Terenul de zece hectare de la marginea oraşului este o punere în scenă a celor mai multe principii promovate de Fresco. În trei decenii de investiţii sincopate, dar din propriul buget, futuristul nanogenar a reuşit să transforme un fost teren legumicol într-un peisaj dominat de natură luxuriantă, întreţinută de instalaţii inteligente de irigare. Domeniul găzduieşte şi reşedinţa lui Jaque Fresco , o clădire cu o arhitectură futuristă, care înglobează numeroase detalii din arhitectura sustenabilă: materiale ecologice, exploatarea spaţiului locuit într-o manieră prietenoasă cu mediul sau reutilizarea resurselor de apă şi energie necesare unei locuinţe civile. Practic, Fresco şi-a creat un mini-prototip a ceea ce ar putea deveni, într-un viitor mai apropiat sau îndepărtat, piatra de temelie a polisurilor planetare. Iar când vine vorba de oraşele viitorului, imaginaţia lui Fresco şi respectul pentru detaliu sunt la cote maxime. Nonconformistul designer declara în urmă cu zece ani că, încă din copilărie, a fost fascinat de formele circulare, care pot fi identificate cu uşurinţă în multe aplicaţii şi instrumente din viaţa de zi cu zi. În viziunea şi schiţele sale, toate oraşele sunt dominate de linii fluide şi concentrice, având funcţionalităţi multiple şi integrate.
Iniţiatorii proiectului Venus sunt într-o campanie continuă de apostolat de aproape patru decenii. Momentan sunt în faza a doua de a extindere a proiectului, care constă în distribuirea la foc continuu de materiale informative şi de popularizare a proiectului. Jaque Fresco organizează zeci de conferinţe anual şi este unul dintre cei mai căutaţi experţi în dezbaterile deloc simple despre cum va arăta planeta noastră muribundă.
Proiectul Venus poate fi apreciat strict pentru semnificaţia lui punctuală. Este o materializare, în condiţiile actuale de dezvoltare şi raportat la resursele deja existente, a unui set de principii şi a unei viziuni armonice cu mediul înconjurător şi nevoile populaţiei. Abia în faza a treia de dezvoltare apar primele controverse legate de luciditatea bătrânului vizionar.
Faza a treia
Încă din anii ’70, Jaque Fresco a dezvoltat conceptul de sociocy berneering, care pleca de la premisa că, în viitor, tehnologia va fi atât de avansată încât nevoile societăţii vor fi deservite în exclusivitate de inovaţii tehnologice. Iar Proiectul Venus pariază pe un viitor în care tehnologia arată cu totul altfel decât o putem cuprinde azi cu mintea. Prezentările lui Fresco reuşesc, într-un mod captivant, să pună în acelaşi context roboţii utilitari şi excavatoarele cu laser cu bunăstarea oamenilor şi nevoia lor de dezvoltare personală. Naivitatea şi tonusul futuristului american sunt justificate de o singură mantră: Pământul, aşa cum îl ştim, dispune de resurse incredibile, exploatate abuziv şi discreţionar. Aşadar, pentru a obţine rezultate palpabile, vizionarul ne propune o schimbare radicală a sistemului economic global şi o trecere rapidă la economia bazată pe resurse (n.a: naturale, umane şi tehnologice). În logica venusiană, primul gest pe care toate naţiunile planetei trebuie să-l facă este legat de punerea la comun a tuturor resurselor de care dispun, într-un efort global şi nediscriminatoriu, pentru că sunt, de fapt, o moştenire globală. De altfel, apelul la unificarea tuturor resurselor de care dispune planeta, pentru a elimina diferenţele de dezvoltare dintre statele lumii, este adeseori întâlnit în teoriile critice la adresa globalizării.
Fresco a criticat în repetate rânduri dezechilibrele macro-economice şi concentrarea puterii şi resurselor în mâinile unor actori globali dominanţi. Americanul este de părere că sărăcia şi războaiele ar putea fi eradicate prin renunţarea la patrimoniile naţionale şi prin eliminarea banilor ca mijloc de tranzacţionare economică. Mai mult, eliminarea banilor din societate ar produce schimbări sistemice în anumite profesii care sunt centrate pe producerea şi întreţinerea fluxurilor financiare. Într-un viitor anticipat de Proiectul Venus, profesiile de bancher sau asigurator vor dispărea, relaxând astfel infrastructura şi permiţând redistribuirea resurselorîn domenii care influenţează direct calitatea vieţii, precum cercetarea medicală sau tehnologia verde.
Banii sunt importanţi într-o societate atunci când anumite resurse pentru supravieţuire trebuie raţionalizate, iar oamenii acceptă banii doar ca un mijloc de schimb pentru resurse rare. Banii sunt o convenţie o convenţie socială, un acord. Nu sunt şi nu reprezintă o resursă naturală. Sunt necesari supravieţuirii doar pentru că am fost condiţionaţi să-i acceptăm ca fiind o resursă naturală.
– Proiectul Venus, secţiunea Economie bazată pe resurse –
Salvarea umanităţii în 18 paşi
Întreaga filosofie care stă la baza Proiectului Venus a fost sintetizată de iniţiatori într-un plan ce curpinde doar 18 obiective. Sunt recomandări generice, aparent inaplicabile în actualul context global. Contestatarii Proiectului Venus şi ai lui Fresco, înfierează această listă de priorităţi cu etichete ce variază de la „naivitate” la „nazism”. Mai jos, vom lista obiectivele Proiectului Venus, dar şi câteva precauţii ce trebuie administrate înainte de a aluneca în visare.
Obiective ambiţioase, provocări pe măsură
Conştintizarea faptului că resursele planetei reprezintă moştenirea comună a tuturor oamenilor.
Depăşirea graniţelor artificiale care separă oamenii constant şi în mod arbitrar.
Înlocuirea economiilor naţionale, bazate pe bani, cu o economie globală bazată pe resurse naturale.
Stabilizarea populaţiei prin educaţie şi naşteri controlate voluntare
Revendicarea şi revitalizarea mediului înconjurător.
Reproiectarea oraşelor, sistemelor de transport, agriculturii şi industriei, astfel încât să fie eficiente energetic, curate şi capabile să deservească într-o manieră convenabilă a tuturor nevoilor oamenilor.
Îndepărtarea treptată a corporaţiilor şi guvernelor (locale, naţionale sau transnaţionale) ca instrumente de gestionare a societăţii.
Partajarea şi aplicarea noilor tehnologii în beneficiul tuturor naţiunilor.
Dezvoltarea şi utilizarea energiilor curate şi regenerabile.
Producerea de bunuri de cea mai bună calitate în beneficiul tuturor oamenilor.
Solicitarea studiilor de impact asupra mediului înaintea construirii oricărui proiect major.
Încurajarea creativităţii şi motivaţiei pentru un efort constructiv.
Îndepărtarea naţionalismului, bigotismului şi prejudecăţilor prin educaţie.
Eliminarea elitismului, tehnic sau de orice natură.
Obţinerea de metodologii prin cercetare minuţioasă, nu prin opinii întâmplătoare.
Consolidarea comunicării în şcoli, astfel încât limbajul nostru să fie relevant pentru condiţiile reale ale lumii.
Asigurarea nu doar a nevoilor primare, ci şi a provocărilor care stimulează mintea şi pun în valoare unicitatea în locul uniformizării
Pregătirea intelectuală şi emoţională a oamenilor pentru schimbările şi provocările care ne aşteaptă.
Înapoi pe Pământ
Universul creat de Jaque Fresco este cel puţin fascinant la nivel discursiv. Multe dintre propunerile făcute prin Proiectul Venus se regăsesc în discursurile politicienilor şi ale oamenilor de ştiinţă din întreaga lume. Sunt formulări simple ale unor probleme extrem de complexe ce reclamă soluţii la fel de complexe. Dincolo de fezabilitatea sau realismul propunerilor sale, lui Fresco nu i se poate imputa lipsa creativităţii. Aşadar, e suficient să ne limităm la o singură întrebare: şi dacă Jaque Fresco este noul Jules Verne al secolului XXI?"
SURSA: https://www.totb.ro
VEDEȚI AICI CONFERINTA TRADUSĂ
link 1 - conferinta dintr-o bucata
Jacque Fresco conferință Proiectul Venus
Pentru a viziona acest film subtitrat dintr-o bucată, oferiți-ne minim 5 lei DONAȚIE pentru a vă împrumuta accesul (doar la acest film) sau abonați-vă cu 25 lei sau 5 euro/lună la canalul nostru pentru acces la toate cele restricționate, nelimitat (timp de o lună), sau cu 50 Euro (250 lei) / an sau 100 Euro/viață prin Paypal, Revolut (pe id-ul @stefanrmsv), TransferGo sau transfer bancar - detalii AICI
Pentru a viziona acest film subtitrat dintr-o bucată, oferiți-ne minim 5 lei DONAȚIE pentru a vă împrumuta accesul (doar la acest film) sau abonați-vă cu 25 lei sau 5 euro/lună la canalul nostru pentru acces la toate cele restricționate, nelimitat (timp de o lună), sau cu 50 Euro (250 lei) / an sau 100 Euro/viață prin Paypal, Revolut (pe id-ul @stefanrmsv), TransferGo sau transfer bancar - detalii AICI
Cei care au Donat deja până acum, vor
primi accesul la cerere, doar să ne spună/amintească în email
sau pe celelalte canale de Contact. Cei
care donați anunțați-ne prin email (sau celelalte forme de CONTACT)
ca să vă înregistrăm în baza noastră de date.
sau link 2 - un playlist din 2 parti
BONUS
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!