Ieşirea Din MATRIX: Oraşul Întunecat - filmul de week-end

sâmbătă, 30 mai 2015

Oraşul Întunecat - filmul de week-end

DARK CITY (1998)

Continuam astazi lista de FILME CU MESAJ si/sau DE SUFLET si/sau SPIRITUALE, cu un alt film "greu", un film care de asemenea concurează cu Matrix prin profunzimea mesajului.  Un film de weekend ce merită văzut şi revăzut, un film ce oferă numeroase subiecte de meditaţie.

Mai întâi câteva cuvinte despre film:

" Dacă soarele nu mai apare pe cer, iar tot orașul adoarme subit la ora 12 noaptea, atunci înseamnă că ești în Dark City. Odată ce ai intrat în Orașul Întunecat, mintea începe să-ți joace feste, iar amintirile tale devin material de lucru într-un experiment straniu.

John Murdock (Rufus Sewell) se confruntă cu această problemă atunci când se trezește într-o cameră de hotel, alături de cadavrul unei prostituate. Suferind de amnezie, personajul Murdock pleacă în căutarea propriei identități, pe urmele lui aflându-se atât inspectorul de poliție Frank Bumstead, interpretat impecabil de William Hurt, care-l suspectează de uciderea unor prostituate, cât și niște indivizi dubioși, numiți în film The Strangers.

Având o memorie colectiva si posedând diverse puteri, The Strangers puteau modifica realitatea înconjuratoare prin puterea minții. Descoperind că John este unul de-al lor și că poate “altera realitatea”, acesta devine periculos pentru specia superioară, deja aflată pe cale de dispariție.
In căutarea propriului trecut, John Murdock este ajutat de un psihiatru, doctorul psihiatru Daniel P. Schreber (Kiefer Sutherland), cel care a ajutat la crearea labirintului mental în care se aflau toți locuitorii orașului.

Dacă amintirile unui om nu sunt consecința propriului său trecut, ci provin din altă sursă, putem spune că omul este suma amintirilor sale? În căutarea a ceea ce ne face unici ca oameni vom găsi ieșirea din labirint.

Dark City este un film de excepție, ce îmbină elemente clasice ale genului SF cu idei din psihologie. Este un film captivant, atât din punct de vedere vizual cât și al poveștii.

Spiritul de observație îți este testat și parcă devii un fel de detectiv în căutarea dezlegării misterului din Orașul Întunecat." SURSA: http://www.cronix.ro

Nota noastră: Cum ar fi daca azi am realiza ca realitatea pe care o traim nu este decat un vis, sau o minciuna, o minciuna fabricată in cele mai mici detalii?

"Dark City" poate fi numit unul dintre cele mai bune filme SF ale anilor 90, precursorul filmului Matrix într-un fel, un film care a scapat privirii multora dintre noi la vremea la care aparea (1998), cu un an inaintea celebrului Matrix.

La prima vedere am putea zice ca am gasit sursa inspiratiei pt. Matrix pentru ca multe dintre elementele prezentate in Matrix se regasesc in Dark City, insa filmele au fost realizate cam in aceasi perioada de timp (timpul de productie al unui film de mare buget se poate intinde si pe 2-3 ani, iar in cazul filmului Matrix , cu siguranta a durat atat, la ce efecte revolutionare au fost folosite). 

Exista pareri care spun ca filmul prezinta mult mai bine subiectul Matricei si ca ofera o viziune mai concreta si mai putin abstracta pentru mintea multora dintre noi si ofera de asemenea concluzii mult mai clare decat in Matrix. Pare a pune problema realitatii si manipularii acesteia ca si in Matrix, dar in plus se pune si problema umanului, care intr-o mare masura lipseste din Matrix: ce ne face pe fiecare dintre noi sa fim umani? Suntem mai mult decat suma experientelor noastre?


Într-adevăr, cine sau ce suntem noi dacă amintirile noastre sunt sterse? Ce se întâmplă când descoperi că tu nu eşti cel din amintirile tale? Ce ne defineşte ca fiinţe? Mulţi trăiesc în amintiri, considerându-le pe acestea propria lor identitate. Însă după cum afirmă majoritatea misticilor, identitatea noastră nu se regăseşte cu adevărat nici în corp, nici în minte (implicit memorie, amintiri, cunoaştere, idei, puncte de vedere, samd) ci undeva mai adanc, in sufletul nostru, pe care extraterestrii din film il şi cautau. Oare întâmplător şi aceşti extratereştrii tot sufletul omului îl căutau, ca în multe alte filme SF? Corrado Malanga ştie el ce ştie ...

 Filmul este în esenţă o metafora a inchisorii in care omul traieste si ne arata ce "ravagii" poate face un singur om trezit într-o lume adormită, cu adevărat.

VEDEŢI FILMUL TRADUS,

AICI - link 1 

AICI - link 2

AICI - link 3


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!

gif-850x250

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE

O INIȚIATIVĂ DE MARE VIITOR ȘI VALOARE
Este un proiect în care se pot implica toți românii de pretutindeni și vă invităm să o faceți!

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Disqus

COMETARII DIN FACEBOOK

APEL

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru asta mu...

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...