Acest film prezinta fascinanta poveste a unui mare Invatator Spiritual al secolului XX, din copilarie - cand a fost descoperit de cei de la Societatea Teozofica, in 1909 - la discursurile sale de-a lungul vietii, cu mari audiente in multe zone ale lumii, pana la moartea sa in 1986.
Aceasta remarcabila poveste, redata prin filme si fotografii de arhiva, este o introducere potrivita spre invataturile si viata lui Krishnamurti.
Filmul biografic The Callenge of Change despre viata lui Jiddu Krishnamurti este produs de Evelyne Blau in anul 1984. Filmul include si o serie de afirmatii pe care Krishnamurti le face intr-un interviu special pentru acest documentar. De asemenea, filmul include multe fragmente din diverse discutii si dialoguri, precum si o schita biografica a tineretii sale.
Baza invataturilor lui Krishnamurti este sintetizata in declaratia sa facuta in 1929: "Adevarul este un teren neumblat"... omul nu-l poate descoperi prin nici o organizatie, credinta, dogma, preot sau ritual, si prin nici o cunoastere psihologica. El trebuie abordat si gasit prin intermediul oglinzii relatiei, prin intelegerea continutului propriei sale minti, prin observatie si nu prin analiza intelectuala sau disectie introspectiva. Omul a construit in sine imagini ca un sentiment de securitate – religioasa, politica, personala. Acestea se manifesta ca simboluri, idei, credinte. Povara acestora domina gandirea omului, relatiile si viata lui de zi cu zi. Acestea sunt cauzele problemelor noastre care divid si separa oamenii in orice relatie.
Aceasta formulare "teren neumblat" poate speria sau ameninta convingerile oamenilor obisnuiti. Aceasta poate parea chiar anarhista. Dar exista foarte multa intelepciune in acest exercitiu. La fel ca in traditia lui Socrate, Krishnamurti ne provoaca sa cautam adevarul deasupra si dincolo de solutiile deja existente si oferite de-a gata de institutiile existente, dincolo de modele si obiceiuri. El ne indeamna sa abandonam gandirea sectara, lasand deoparte pe Shankara, Buddha, Hristos, etc., astfel ca mintea noastra sa poata deveni clara si sa nu mai fie influentata, controlata sau obligata sa serveasca o dogma.
Cautarea adevarului interior trebuie sa prevaleze, este o calatorie interioara care cauta un numitor comun in ideea abstracta de umanitate. Este ceea ce ne face umani. Cautarea adevarului cere efort, vitalitate, transparenta si disciplina. Societatea omeneasca necesita in permanenta atat continuitate cat si schimbare, deci avem nevoie sa gasim un echilibru intre cele doua. Cautand adevarul trebuie sa mentinem un sentiment de integritate a existentei noastre ca fiinte umane. Trebuie sa avem curajul de a descoperi zi de zi, clipa de clipa, libertatea pe un nou nivel al Adevarului.
Jiddu Krishnamurti nu a vorbit ca un guru, mantuitor sau maestru ci a facut mereu apel la trezirea inteligentei si discernamantului in toate fiintele umane.
The Challenge of Change
Producator: EVELYNE BLAU
Regia: MICHAEL MENDIZZA
Muzica: MICHAEL ROGERS
Voce: RICHARD CHAMBERLAIN
RICHARD BASSEHART
SURSA: http://prima-si-ultima-libertate.blogspot.ro
VEDEȚI FILMUL TRADUS, AICI:
DOWNLOAD RAPID
(ambele părți)
In completare studiati celelalte documentare si articole cu/despre Jiddu in categoria JIDDU KRISHNAMURTI (pe care o puteti explora mai usor in CUPRINS) si cititi cartile lui Krishnamurti ("Viata Eliberata"," Eliberarea de cunoscut"," Sfarsitul timpului" si/sau "Jurnalul" ).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Mă văd nevoit să fac unele precizări pentru cei care nu înțeleg subtilitatea noțiunii de moderare online. Mai bine zis, fiindcă este un site personal, nu poate exista nici dreptul la replică, nici cel de a comenta pe site-ul meu. Ambele sunt simple privilegii, acordate, temporar, celor care apreciază faptul că primesc, pe gratis, ceva foarte muncit și, mai ales, celor care nu folosesc un limbaj agresiv sau suburban sau care nu bat câmpii pe lângă subiect, fără a fi în temă cu postările anterioare ale site-ului.
Iar comentariu înseamnă câteva fraze, nu o altă postare.
De asemenea, nici comentariile la comentariul altui comentariu nu vor fi acceptate. Polemizați unde doriți, dar nu aici.
Apoi referiți-vă pe cât posibil doar la subiectul postării. Folosiți un limbaj decent. Dacă intrați în clinciuri cu alți comentatori, folosiți argumente, nu injurii.
Comentariile care nu respectă aceste cerințe vor fi respinse fara discuții.
Vă mulțumesc pentru înțelegere!