marți, 30 iunie 2009

Paradoxul lui Hawking

Notă: Astăzi 14.03.2018, Stephan Hawking a decedat. RIP!


BBC HORIZON - The Hawking Paradox (2005)

"Stephen Hawking (n. 8 ianuarie 1942, Oxford/Anglia) este un fizician englez, teoretician al originei universului şi unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani, profesor la catedra de Matematică la Universitatea Cambridge, deţinută cândva de Isaac Newton.

Stephen Hawking s-a născut în ziua când se împlineau 300 de ani de la moartea lui Galileo Galilei. Şi-a făcut educaţia la St. Albans School (Hertfordshire) şi la University College (Oxford). În 1962 - la vârsta de 20 de ani - obţine titlul de Doctor în Fizică la Trinity Hall din Cambridge, unde îşi începe activitatea didactică şi ştiinţifică.


În 1963, la vârsta de 21 de ani, Hawking observă pentru prima dată o slăbiciune a muşchilor. În urma unui examen medical, se constată o boală progresivă de neuron motor, afecţiune cunoscută sub numele de Scleroză laterală amiotrofică. I se dau maximum 3 ani de trăit. Hawking nu cedează, continuă să lucreze, în ciuda agravării continue a invalidităţii. Se căsătoreşte în 1965 cu Jane Wilde (divorţând ulterior, în 1990), şi va avea trei copii. Paralizia progresează şi, cu timpul, devine complet imobilizat, îşi pierde vocea şi este constrâns să comunice cu ajutorul unui computer sofisticat (conceput special pentru el de un prieten), care poate fi controlat cu mişcări ale capului şi globilor oculari, la o viteză de cincisprezece cuvinte pe minut! Infirmitatea nu îl poate împiedica să îşi continue activitatea didactică şi ştiinţifică. În 1995 se căsătoreşte din nou, cu Elaine Mason.

Principalele domenii de cercetare sunt cosmologia teoretică, relativitatea generală şi mecanica cuantică. În anii 1965-1970 elaborează un model matematic asupra orginei şi evoluţiei universului în expansiune din momentul "marii explozii" iniţiale ("The Big Bang") şi întreprinde studii asupra relaţiei dintre găurile negre din univers şi termodinamică. Cercetările sale l-au dus la concluzia că aceste găuri negre au o durată de existenţă limitată, constituirea unor perechi de particule-antiparticule virtuale ducând la o "evaporare" treptată a acestora sub forma radiaţiei Hawking. Mai târziu, revine asupra acestei teorii, admiţând că radiaţia se produce indiferent de procesul ce are loc înăuntrul unei găuri negre, reprezentare ce contrazice regulile mecanicii cuantice, teorie cunoscută sub numele de paradoxul informaţional al găurilor negre. La Conferinţa Internaţională asupra Relativităţii Generale şi Gravitaţiei din 21 iulie 2004, care a avut loc la Dublin, Hawking a emis idea că găurile negre ar putea transmite, într-o manieră deformată, informaţii asupra întregii materii pe care au asimilat-o.

Foarte populare sunt cărţile sale de popularizare a ştiinţei, pentru nespecialişti: A Brief History of Time, 1988 (publicată în limba română sub titlul Scurtă istorie a timpului, 2004), Einstein's dream, 1993 (publicată în limba română sub titlul Visul lui Einstein şi alte eseuri), The Universe in a Nutshell, 2001 (publicată în limba română sub titlul Universul într-o coajă de nucă, 2004) şi A briefer history of time, în colaborare cu Leonard Mlodinow, 2005 (publicată în limba română sub titlul O mai scurtă istorie a timpului)."
- o biografie preluată de pe http://ro.wikipedia.org/wiki/Stephen_Hawking.

"Hawking este socotit drept ateu, însă el a declarat de mai multe ori că el crede în legile ştiinţifice care guvernează universul. Aceste legi ar putea fi decretate de Dumnezeu, însă divinitatea nu intervine în schimbarea acestora, consideră Hawking." - evenimenteincluj.wordpress.com

Cert este, că actualmente, Hawking, este considerat cea mai influentă minte în lumea ştiinţei. Teoriile fizicii se cam învârt în jurul lui ... El centrează , el dă cu capul, iar lumea se uită la el hipnotizată, ca la un meci de tenis de câmp, când la stânga când la dreapta ...

30 de ani a crezut într-o teorie şi i-a convins pe toţi din jurul său că aşa e . Teoriile sale sunt predate în şcoli ca fiind adevărate, copii sunt îndoctrinaţi cu ele . Majoritatea teoriilor sale sunt materialiste . Conştiinţa nu-şi are locul în acest Univers mecanic (universul este un ceasornic) . Nu întâmplător este urmaşul lui Isaac Newton la catedra din Cambridge. Isaac Newton însă, recunoştea şi existenţa universului spiritual. De curând însă a realizat că a greşit şi lumea a făcut UAW!!! incapabilă să vadă că oricât te-ai screme, nu poţi scoate universul fizic dintr-un context spiritual ... Aşa că a venit cu o altă idee la fel de "genială" ca şi acum 30 de ani. Probabil peste câţiva ani va realiza că a greşit din nou şi tot aşa.

Facem referire totuşi la acest documentar, ca să înţelegeţi cam pe unde a ajuns gândirea ştiinţifică în prezent, care îi sunt ideile şi limitările şi vă invităm totodată, din nou, să vă faceţi o imagine mai completă despre fizică, fizica cuantică în special vizionând şi alte documentare pe aceeaşi temă, pe care le puteți găsi în categoria FIZICĂ CUNATICĂ.

VEDEŢI DOCUMENTARUL, TRADUS, AICI:

2 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte interesant documentarul.
Chiar daca este considerat ateu, are mintea deschisa. Nu e inchistat in propriile doctrine sau ale altora.E un om care a putut recunoaste, dupa 30 de ani, ca a gresit.
Cati dintre noi putem face lucrul asta?

FreeYourMind spunea...

Poate ar fi si mai deschis la minte daca ar accepta ca inca nu stie cu adevarat, ce se manaca fizica asta universala ... Sa spuna: Domne, nu stiu, dar uite cum vad lucrurile acum ... poate ma insel, dar cam asa am inteles eu lucrurile pana acum ... teoriile mele sunt teorii atat ...filozofiile mele sunt doar atat...filozofii.

APEL

CREZI CĂ ACEST BLOG TE AJUTĂ PE TINE ŞI/SAU LUMEA ÎN CARE TRĂIEŞTI?

Daca da, sprijina munca celor care aduc aceste informatii la lumina, printr-o DONAŢIE.

Este cea mai concreta recunostinta! CLICK AICI pentru a DONA prin PAYPAL sau DONAŢI ANONIM prin BITCOIN la adresa 1AgtwQF2ETidVoP9tqFnpqFMwz86FUejug. Altă formă de plată găsiţi AICI.

Munca depusă pe acest blog necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și bani, căci timpul înseamnă bani. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze, să dea click pe ele să cumpere sau să se înscrie la ce promovăm noi. Pe de altă parte, genul acesta de activitate nu poate fi independentă dacă este finanțată de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independentă, aceasta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare.
Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portaal poate dispărea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

COMENTARII FACEBOOK

CELE MAI IMPORTANTE POSĂRI PENTRU NOI

PROSPERĂ - Oare e asa de greu?

THRIVE (2011) What On Earth Will it Take? In sfarsit va putem prezenta tradus, mult asteptatul documentar THRIVE si pentru...

DE AJUTOR

Dacă ești pentru prima dată pe acest blog, îți urăm bun venit! Poți căuta orice subiect care te interesează cercetând CUPRINSUL din meniul de pe stânga (odată ajunşi în cuprins apăsaţi CTRL + F + cuvânt cheie pentru găsire rapidă), dar şi ARHIVA şi CATEGORIILE de pe coloana din dreapta și nu în ultimul rând caseta "CĂUTAŢI PE BLOG" de pe coloana din dreapta (sus). Sunt peste 1300 de articole publicate în clipa asta, majoritatea însoţite de filme şi clipuri traduse sau emisiuni tv, deci ai ce răsfoi şi crede-ne se merită efortul. Poți de asemenea primi direct pe email articolele care apar dacă te abonezi cu adresa de mail în căsuţa de ABONARE din dreapta, de sub VIZITE (pentru abonare primeşti gratuit toată colecţia Corrado Malanga - cărţi, articole, filme traduse, de pe blogul nostru). De asemenea ne poţi urmări activitatea pe FaceBook, dând LIKE (APRECIEZ) în zona centrală de sus. Mulţumim pentru vizită şi te mai așteptăm pe aici!

Pentru cei care au nelamuriri in ceea ce priveste prezenta reclamelor pe blogul nostru, le recomandam sa citeasca articolul DESPRE RECLAME.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...